L'església de Sant Julià de Vilatorta es queda petita per acomiadar Pau Costa

El bomber, de 31 anys, formava part del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) del cos de Bombers de la Generalitat i va morir en les tasques d’extinció d l'incendi d'Els Ports, a la Terra Alta. Al funeral hi han assistit destacades autoritats, entre les que hi havia el conseller d’Interior, Joan Saura.

Marc Riera / ACN
27 de juliol del 2009
Últim adéu al bomber Pau Costa a St. Julià de Vilatorta
Últim adéu al bomber Pau Costa a St. Julià de Vilatorta | Adrià Costa



El cinquè bomber mort en les tasques d'extinció de l'incendi d'Els Ports ha estat enterrat aquest dilluns a la parròquia de Sant Julià de Vilatorta. Tant l'església com l'exterior del temple s'han omplert de familiars, amics, convilatants i membres del cos de bombers que han donat l'últim adéu a Pau Costa Alcubierre, de 31 anys.

Costa va morir divendres a l'Hospital de Vall d'Hebrón de Barcelona en no poder superar les lesions produïdes pel foc. Un text elaborat pels amics i un dels companys del Grups de Recolzament d'Actuació Forestal (GRAF) han aixecat un sentit i espontani aplaudiment. La interpretació de la cançó “La vall del riu vermell” ha posat punt i final a la cerimònia religiosa.

En el text llegit per part dels seus amics aquest han destacat “l'empatia” del bomber traspassat i la seva capacitat per relacionar-se i comprendre el seu entorn. Els amics també han destacat la seva bonhomia i entrega tant a la seva professió com a les persones a qui coneixia. Els seus companys del GRAF també han destacat el compromís professional de Pau Costa i la capacitat d'aquest per ajudar als altres bombers en els treballs que realitza aquesta unitat d'elit del cos. La cerimònia religiosa ha reunit bombers procedents de tot Catalunya.

El fèretre ha entrat i sortit de l'església transportat en braços per amics i companys. En la sortida els assistents han dedicat un darrer i sentit aplaudiment al bomber traspassat fins que el cotxe fúnebre ha abandonat la zona propera al temple.

La representació institucional al funeral l'ha encapçalada el conseller d'Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura. També hi havia, entre d'altres, el secretari de Seguretat Pública, Joan Delort; la directora general de Prevenció i Extinció d'Incendis, Olga Lana; i el delegat del Govern a les comarques centrals, Jordi Fàbrega. També hi havia comandaments del cos de Bombers i dels Mossos d'Esquadra.

Pau Costa és la cinquena víctima mortal de l'incendi que va començar el dilluns 20 de juliol a Horta de Sant Joan (Terra Alta). El bomber va morir divendres a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, on va ingressar en estat crític dimarts. El jove no va poder suposar les ferides causades pel foc. Costa va ser traslladat al centre hospitalari amb cremades de segon i tercer grau al 50% del cos i una lesió pulmonar per inhalació de fum. La seva evolució va empitjorar i dimecres va entrar en una situació de fallada multiorgànica que no va poder superar.
 
Podeu seguir quina ha estat l'evolució de l'incendi a l'Horta de Sant Joan des de Diari Forestal.
- Anar a Diari Forestal

-----------
NOTA DE CONDOL

Les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) gironines volem fer pública la nostra confiança i solidaritat envers els Bombers, especialment als que formen el GRAF (Grup de Reforç d'Actuacions Forestals).

Els incidents d'aquests últims dies en el foc de la Terra Alta ens ha colpit profundament. En aquests darrers anys hem col•laborat sovint amb ells, sabem com treballen i  podem constatar la seva professionalitat.



 

Els GRAF han portat a l’extrem el fet vocacional inherent dels Bombers. La seva és una dedicació entusiasta al servei del nostre territori i patrimoni natural. Les ADF compartim amb ells la visió de gestió del bosc i els incendis.

Els GRAF sempre han comptat amb els voluntaris de les ADF. Ens formen i preparen per la prevenció i l'extinció. Ens escolten perquè saben que formem part del territori i ens el coneixem a fons. Però sobretot, ens recalquen que la nostra seguretat i la dels companys és primordial, i més, en situacions de risc extrem com és un foc forestal.

No coneixíem personalment als companys que ens han deixat, però coneixem als Bombers, el seu tarannà, i la seva vocació. Serveixi doncs, aquest escrit per refermar i expressar el nostre reconeixement i condol en aquests moments d'aflicció i el desig de recuperació del company ferit. Siguin aquestes ratlles un sentit homenatge per part de les ADF gironines als Bombers que malauradament ens han deixat.

Associació d'ADF de l’Alt Empordà
Federació ADF La Selva
Federació ADF Les Gavarres