CCOO critica el tancament de l’escola d’adults de Roda

El sindicat dóna suport als mestres i opina que el centre proporciona una funció social, educativa i econòmica.

Redacció osona.com
24 de juliol del 2009

- Més informació del conflicte

Nota de premsa
Suport als/les mestres, professors/es, alumnes Escola d'Adults Roda de Ter
  (23 de juliol de 2009)
 
-L’educació és un dret de totes les persones, reconegut en el nostre ordenament jurídic i en l’ordenament internacional. L’exercici d’aquest dret s’ha de garantir al llarg de tota la vida i atenent totes les facetes del desenvolupament personal i professional. (...) Preàmbul de la Llei d'Educació de Catalunya aprovada pel Parlament de Catalunya el passat 1 de juliol de 2009

-"Integrar plenament la formació de persones adultes en les prioritats educatives". (declaració programàtica Govern d'Entesa - 2006)
 
El Sindicat d'Ensenyament de CCOO d'Osona volem expressar la nostra preocupació per la supressió de poder estudiar el Graduat d'Educació Secundària (GES) a l'escola d'adults de Roda de Ter, donem tot el suport possible al col•lectiu de mestres, professors/es, alumnes, exalumnes i d'altres que volen impedir que aquesta decisió es faci efectiva i demanem a l'Ajuntament de Roda de Ter que reconsideri aquesta decisió.

Entenem, com ja en el seu dia vam manifestar amb la supressió del Batxillerat Nocturn de l'IES Jaume Callís de Vic, que un servei com en el que en aquest cas ve donant, des de fa anys, l'Escola d'Adults de Roda, compleix una funció educativa, una funció social i una funció econòmica.

-Fa una funció educativa permetent exercir el dret a l’educació més enllà de les edats diguem-ne més habituals, dóna segones oportunitats. La supressió del Graduat minva per tant el dret a l’educació, posa traves a la possibilitat de formar-se en uns estudis reglats i dificulta la igualtat d’oportunitats.

-Fa una funció social, de reequilibri, d’equitat,  tot possibilitant que la població més necessitada econòmicament, la població treballadora, pugui preparar-se per a una nova sortida professional o simplement pugui exercir el dret a aprendre.  La supressió de poder estudiar el Graduat és una retallada de drets socials encoberta. 

-Fa una funció econòmica quan prepara joves, i no tan joves, per a un futur professional més qualificat que és justament el que reclama la nostra economia. És reconegut per gairebé tothom que l’actual model econòmic està esgotat. I que ens cal anar a un model econòmic amb valor afegit, que afronti els reptes de la globalització, millori la competitivitat i millori la qualitat de l’ocupació.

I si a tot això li sumem que estem immersos en una crisi molt important, i de la qual encara no en sabem tot el seu abast, encara és fa molt més difícil d'entendre la decisió que ha pres l'Ajuntament de Roda de Ter. 

Lamentem profundament que el regidor d'Educació de Roda de Ter vulgui minimitzar les dades sobre l'escola per justificar-ne el seu tancament i ho justifiqui tot per raons pressupostàries. No entenem que 10 persones s'hagin tret el títol de GES en un any sigui poc. Sabem que el "fracàs escolar" a Roda ronda al voltant del 25%. Doncs que una escola de persones adultes recuperi per a la formació reglada una quantitat que suposa entre 10 i un 15% d'aquesta xifra, no només ens sembla acceptable sinó moltíssim. Si cada any aprovessin el graduat 10 persones a l'escola d'adults, les persones sense graduat serien poques (que sempre són massa). Per tot això encara ens sembla més injustificable que s'elimini l'oferta de curs GES.

L'educació, com d'altres drets socials, mai sol ser rendible econòmicament parlant, almenys aparentment i sobretot a curt termini. L'Ajuntament, que no parteix de zero ja que des de fa una bona colla d'anys ha tingut i té la sort de comptar amb un bon nombre de gent que s'hi ha dedicat, i s'hi dedica, molt, entenem que ha de fer una aposta estratègica perquè l'Escola d'Adults torni a funcionar a ple rendiment i possibiliti al màxim nombre de ciutadans poder-s'hi formar. Suprimint cursos, i per tant possibilitats de formació, a ben segur que no s'aconseguirà incentivar i animar que cada dia més persones tinguin ganes de formar-se i sobretot en sentin la necessitat.

Vic, 23 de juliol de 2009
Sindicat d'Ensenyament de CCOO Osona

Arxivat a