Educació frena l’obertura de nous Espais de Benvinguda Educativa

Tot i la valoració positiva dels projectes pilot a Vic i Reus, l’any que ve només s'obrirà un altre EBE a Cornellà. Manlleu ha ajornat la decisió, degut a la davallada de la immigració.

ACN
22 de juliol del 2009
Ernest Maragall, EBE Reus
Ernest Maragall, EBE Reus | ACN



Els 249 infants i joves nouvinguts que durant el curs passat van participar en els primers Espais de Benvinguda Educativa (EBE) del país, ubicats a Reus i Vic, ja s'han incorporat als centres escolars. Dels 249 alumnes atesos, 134 s'han format a l'únic EBE de Vic, i la resta, als tres espais posats en marxa a Reus. Bona part dels infants i joves atesos, que tenen entre 8 i 16 anys, provenen del Marroc, seguits dels d'origen xinès, indi i equatorià.

Les capitals del Baix Camp i d'Osona han participat en l'experiència pilot de la creació dels EBE, un servei que el Govern preveu estendre a la resta del país. De moment, el curs vinent es preveu crear un nou EBE a Cornellà. Altres poblacions que havien mostrat la seva predisposició a acollir un EBE el curs vinent, com Manlleu i l’Hospitalet de Llobregat, han optat per ajornar la decisió. Les raons d’aquesta frenada, segons explica l’alcalde de Manlleu, Pere Prat, a Elter.net, la davallada de la immigració i del nombre de possibles usuaris, degut a la crisi econòmica.

El conseller d'Educació, Ernest Maragall (a la foto, aquest dimarts, a l’EBE de Reus), s'ha mostrat “content i satisfet” del primer any de funcionament dels EBE a Catalunya, un servei d'acolliment educatiu i familiar previ a l'escolarització a través del qual els futurs alumnes nouvinguts i les seves famílies tenen un primer contacte amb l'educació i l'entorn del municipi d’acollida.

Maragall ha fet aquest dimarts un balanç “positiu” del funcionament dels primers EBE, ubicats a Reus i a Vic. El conseller ha destacat que les tasques dutes a terme pels EBE exemplifiquen clarament el que és la Llei d'Educació de Catalunya (LEC). “Els centres públics i concertats estan compartint responsabilitats i serveis sense cap condicionament derivat de la titularitat”, ha manifestat Maragall.

En aquest sentit, el secretari general d'Educació Bàsica i Batxillerat de la Generalitat, Jaume Graells, ha afirmat que un dels “grans èxits dels Espais de Benvinguda és que s'ha avançat molt en el procés d'una escolarització equilibrada en el territori”. De fet, el 58% dels infants i joves nouvinguts acollits ens els EBE de Reus i Vic s'han incorporat en centres públics, i el 42% centres concertats.

El temps d'estada dels infants i joves en els EBE varia en funció de les seves necessitats i és el decideixen els professionals que avaluen la situació de cada alumne. En el cas de Reus, que disposa de tres EBE, la mitjana d'estada dels alumnes ha estat d'un mes i mig, mentre que en l'únic EBE de Vic la mitjana ha estat de tres setmanes.

Nou EBE a Cornellà

El departament d'Educació ha anunciat aquest dimarts que el pròxim curs escolar es posarà en marxa un altre EBE a Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat). El Govern ha triat aquest municipi perquè, com Reus i Vic, rep un gran volum d'alumnes nouvinguts cada any.

Davant el bon funcionament dels Espais de Benvinguda durant el primer any del seu funcionament, Maragall ha dit que no es descarta la incorporació d'aquest servei a altres municipis, tot i que ha apuntat que actualment ja no arriben tants immigrants. El conseller ha explicat que durant el curs 2007-2008 la ràtio de nouvinguts escolaritzats a Catalunya va rondar els 5.000, mentre que el curs passat (2008-2009) la ràtio va ser negativa, amb uns 1.600 immigrants escolaritzats. 

---------
- Nota de premsa del Departament d'Educació de la Generalitat

Arxivat a