Osona, comarca líder en l'ús d'Internet

Redacció
14 de juliol del 2009
Usuaris d'internet al casal d'avis del passeig de Sant Joan de Manlleu
Usuaris d'internet al casal d'avis del passeig de Sant Joan de Manlleu | Adrià Costa


Osona lidera el rànquing comarcal en l'ús d'Internet i, en general, dels ordinadors. Un 74,2% de la població afirma haver-se connectat a la xarxa en els darrers tres mesos. Una xifra que, en el supòsit que la comarca fos un estat, el situaria en el sisè lloc de la Unió Europea, per darrera de Dinamarca. Cal remarcar que són 10 punts més que la mitjana catalana de 2008 i representa un creixement de 15 punts respecte l'any anterior.

La dada forma part de l'enquesta Llars TIC-2008 que ha presentat aquest dimecres a Manresa el secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Bosch, acompanyat del coordinador territorial del departament de Governació i Administracions Públiques a la Catalunya Central, Toni Casassas.



Les comarques centrals superen en cinc punts la mitjana d'ús d'Internet i Osona lidera el rànquing català


Marc Riera/ACN

Les comarques centrals tenen un índexs d'ús Internet de cinc punts per sobre de la mitjana catalana i d'un punt i mig en l'ús de l'ordinador. En el cas concret d'Osona la comarca se situa com a líder comarcal a Catalunya en l'ús d'Internet a nivell individual. Un 74,2% de la població s'ha connectat a la xarxa en els darrers tres mesos. L'Anoia és la tercera comarca en el rànquing català amb un 69,8%. Els segueixen el Bages (67,3%), el Berguedà (62,7%) i el Solsonès (54,7%). El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Bosch, ha destacat els nivells aconseguits que els situarien a nivell d'índexs de països com Dinamarca i ha subratllat que el 2008 els índex d'ús s'han “disparat”.

Respecte l'any 2007, segons ha explicat Bosch aquest dimarts a Manresa, un 15% més dels ciutadans ha utilitzat Internet a les comarques centrals i un 10% més de la població ha utilitzat l'ordinador. En aquest sentit el secretari de Telecomunicacions destaca que el 2007 l'ús d'Internet en aquesta demarcació es quedava només al 54,2% respecte el 69,1% mitjà actual o l'ús de l'ordinador era d'un 54% respecte el 69,6% del 2008.

Respecte a les llars el 64,7% dels habitatges de les comarques centrals, segons l'estudi presentat aquest dilluns, tenen un ordinador mentre que un 54% d'aquests té accés a Internet. El 42,4% de les llars tenen banda ampla, un 92,3% tenen telèfons mòbils i el 66,6% estaven l'any 2007 adaptades a la Televisió Digital Terrestre (TDT). Bosch ha destacat que la infraestructura TIC a les llars de les comarques centrals estan “per sota de la mitjana catalana” mentre que l'ús individual hi està sensiblement per sobre. Aquest fet s'explicaria, segons el secretari, per l'ús que es fa de les eines TIC en altres espais com la feina o en punts de connexió públics.

Això es demostra amb el fet que les dades d'ús individual de l'ordinador en els darrers tres mesos són inferiors a l'ús de la xarxa. Osona, tot i això, segueix liderant el llistat de les comarques centrals en l'ús de l'ordinador de manera individual en un 69,9%. Darrera d'aquesta comarca se situen l'Anoia (69,7%), el Bages (69,6%), el Solsonès (69,2%) i el Berguedà (68,5%).

Per Bosch entre el 2007 i el 2008 es detecta un “creixement superior” als anys anteriors en l'ús de les TIC tant a les llars com a nivell individual i en aquest sentit destaca com a element clau el Pla Catalunya Connecta amb una inversió de 3,5 milions d'euros a les comarques centrals o les accions de formació i difusió per evitar l'impacte d'una fractura digital que es “tanca mica en mica”.

Respecte a les compres a través d'Internet l'Anoia és la segona comarca on més transaccions d'aquest tipus s'han fet a nivell de Catalunya i Osona la tercera. Segons l'estudi presentat aquest dimarts per la Generalitat un 30,2% de les llars osonenques han fet algun tipus de transacció. Els compradors “virtuals” estan satisfets amb el procés de tal manera que la presumpte inseguretat és per a Bosch una “percepció més que una realitat”. Tot i això Bosch ha destacat l'aprovació fa un parell de mesos per part del Govern del Pla nacional de seguretat informàtica que servirà per intentar acabar amb la “desconfiança” que poden generar aquest tipus de compres.

L'enquesta TIC-Llars 2008 que per primera vegada inclou dades per comarques l'ha realitzada la Fundació Observatori per la Societat de la Informació de Catalunya (FOBSIC) i l'Institut d'Estadística de Catalunya. Al conjunt del Principat s'han realitzat 3.000 enquestes a ciutadans entre 16 i 74 anys.