GISA pagarà 0,5 MEUR als industrials amotinats de l’escola de Manlleu

Els afectats es donen una treva després de tornar a amenaçar amb desmuntar la coberta del CEIP Quatre Vents. Reclamen un deute d’1,5 MEUR a Begar, l’adjudicatària de les obres a través de GISA.

Redacció osona.com
23 de juny del 2009
Obres aturades de l'escola 4 vents
Obres aturades de l'escola 4 vents | Adrià Costa



Els 10 industrials subcontractats per Begar Construcciones y Contratas cobraran una part del deute que aquesta empresa els deu per la construcció de l’escola Quatre Vents de Manlleu. En concret, rebran 500.000 dels 1.500.000 euros del total del deute. Així els hi ha comunicat aquest dimarts als implicats Jaume Vendrell, responsable de l’edificació de GISA, i un responsable de l’Institut Català de Finances, en una reunió que han mantingut a Barcelona. El proper 2 de juliol s’ha convocat una nova reunió per acabar de concretar els detalls de l’operació. En principi, el jutge haurà de decidir quina quantitat destina a cada un dels implicats.

D’aquesta manera, sembla que el conflicte a les obres del centre quedarà resolt i en els propers dies l’empresa Pai Construccions, a qui se li ha readjudicat el projecte, podrà començar els treballs. De moment, com es pot observar a la foto de sota, només hi ha algun operari que recolla les teulades que havien desmuntat els industrials, en una acció de protesta.

Si els industrials cobren aquesta quantitat, deixaran de protagonitzar accions per tal de reclamar el deute. La resta del diners, esperaran que Begar es declari en fallida i aniran al concurs de creditors.

Aquest dilluns, es va tornar a viure una jornada tensa a Manlleu, ja que els industrials van voler tornar a desmuntar la coberta de l’escola, tot i la presència de policia local i Mossos d’Esquadra. Al final, Jaume Vendrell es va traslladar al lloc i es va comprometre a trobar una solució, en la reunió que s’ha mantingut avui.

La pilota s’ha fet grossa

La Generalitat, a través de l’empresa pública GISA, va atorgar l’octubre del 2007 les obres de construcció del centre a l'empresa Begar Construcciones y Contratas, per un import de 3.772.689,47 euros. Aquesta empresa, alhora, va subcontractar petites empreses, la majoria autònoms, sobretot per realitzar les obres d’acabats, com canonades, pintura o calefacció.

La controvèrsia va sorgir fa unes setmanes. Begar, empresa implicada en el cas de corrupció “Gürtel”, pateix un greu problema de liquiditat i ha deixat de pagar les factures a aquestes petites empreses subcontractades. Fa uns dies, els creditors van complir la seva amenaça i van començar a retirar portes, radiadors i una coberta de l’edifici, en protesta pel deute, que ascendeix a 1.500.000 euros.

L’acció dels petits empresaris va sorgir després de conèixer que GISA havia subcontractat una altre empresa, en concret Pai Construccions, per substituir Begar Construcciones i continuar les obres. Al veure la dimensió del problema, GISA va retenir 500.000 euros dels pagament que s’havia d’efectuar a Begar, tot planejant que aquests diners arribessin a les empreses subcontractades a través del procés concursal que segurament es farà amb Begar. El procés s’ha accelerat i el compromís de GISA passa per donar aquests diners directament, a través del jutge, als industrials afectats.

- Més informació dels conflicte

Arxivat a