Baltasar diu que els pisos modulars de Torelló són més que una prova pilot

Els 36 habitatges de vivenda pública s’han aixecat en només dues setmanes. El conseller de Medi Ambient visita les obres.

Redacció osona.com
19 de juny del 2009
El Conseller Baltasar visita a Torelló els primers habitatges protegits construïts amb mòduls a Catalunya
El Conseller Baltasar visita a Torelló els primers habitatges protegits construïts amb mòduls a Catalunya | Adrià Costa



El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, diu que la construcció d'habitatge públic fabricat en mòduls industrialitzats no és únicament una prova pilot sinó que l'objectiu es aplicar aquest sistemes, a mitjà termini, en d'altres promocions d'aquest tipus.

El conseller ha visitat aquests 36 habitatges que es van començar a construir el desembre a Astúries. Fa poc més de dues setmanes els mòduls que formen l'edifici es van traslladar fins a la seva ubicació a Torelló. L'edifici quedarà definitivament acabat d'aquí a sis setmanes.
Baltasar ha destacat que són habitatges d'”alta qualitat”, “sostenibles” i que es poden personalitzar els seus acabats exteriors.

Baltasar no ha volgut destacar la reducció del temps de construcció com a únic valor d'aquests habitatges construïts amb una tècnica que, en el cas de Catalunya, s'havia utilitzat en la construcció d'equipaments però no en habitatges. Entre els avantatges, remarcats per a Baltasar, hi ha el fet que s'apliquen “innovacions mediambientals”, com analitzar la situació del terreny per aprofitar el sol i el vent, l'ús de plaques solars o altres sistemes d'estalvi energètic.

El conseller també ha destacat que aquest sistema de construcció innovador evita “impacte en l'entorn” perquè s'eviten molèsties com la pols o els sorolls derivats de la construcció. Baltasar diu que aquest sistema serveix també per a zones com Osona amb fortes oscil•lacions de temperatures, segons el període de l'any. Aquest sistema de construcció en mòduls fa que no s'estigui “depenent de les baixades i canvis de la climatologia”.

El titular de Medi Ambient i Habitatge admet que en la situació actual és difícil que els promotors privats optin per aquest sistema de construcció, donat l'estoc d'habitatge acumulat. “Segurament no és un bon moment per anar-los a explicar aquesta experiència”, diu Baltasar que admet que ara mateix al promotor privat està “molt preocupat” per l'estoc de pisos que té pendent de vendre o en fase de construcció. Tot i això si que ho veu com una opció de futur. El titular del MAH diu que “molta gent”, entre ells promotors privats, han visitat les obres d'aquest edifici per conèixer la seva tècnica constructiva.

Construcció a Astúries

El 26 de maig es va començar a aixecar aquest bloc de 36 habitatges d'iniciativa pública fet amb un innovador sistema modular industrialitzat. Mentre en una nau de l'empresa Modultec a Gijon (Astúries) es construïen els 48 mòduls que formen l'edifici al carrer Compte Borrell de Torelló es feien els fonaments i la urbanització. L'edifici que es construeix amb aquesta nova tècnica està format per una planta baixa i tres pisos d'alçada. Hi ha nou habitatges per planta, tots amb dos dormitoris menys a la planta baixa on hi ha dos habitatges amb només un dormitori. L'edifici tindrà una tanca perimètrica amb un jardí, jocs infantils i bancs.

El projecte d’Incasòl l'executa la unió temporal d'empreses (UTE) Imapro, formada per l'empresa osonenca PRHOSA i l'asturiana Modultec. Aquesta UTE va ser una de les empreses guanyadores de dos concursos convocats per la Secretaria d'Habitatge i l’Incasòl per incorporar nous sistemes i tecnologies en la construcció d'habitatge protegit.

- Més informació dels pisos

-------
NOTA DE PREMSA
AJUNTAMENT DE TORELLÓ

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, visita els pisos de protecció del carrer Comte Borrell 

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha visitat aquest matí el bloc d’habitatges de protecció que s’ha aixecat al carrer Comte Borrell. La peculiaritat d’aquest edifici és que ha estat construït amb un innovador sistema de mòduls, la qual cosa ha permès enllestir l’obra en poc més de dues setmanes.

El conseller, que ha estat rebut pels tinents d’alcalde, Lluís Bassas i Marc Fontserè, pel delegat del govern, Jordi Fàbrega, i pel director de l’Incasòl, Miquel Bonilla, ha pogut veure sobre el terreny els darrers preparatius abans de donar per acabat el bloc d’habitatges. Ara com ara, s’estan fent les connexions elèctriques i de conduccions d’aigua dels pisos de la quarta planta (a la resta de plantes aquesta tasca ja està acabada), treballs de soldatge i acabaments de la façana. La col•locació dels 48 mòduls que formen l’edifici va començar el 26 de maig i va finalitzar el 9 de juny, tot i que els treballs d’assemblatge van ocupar només quatre dies. Ara, està prevista la finalització total dels pisos per al 31 de juliol.

Aquest projecte va ser escollit en el Concurs d’Innovació Tecnològica que van convocar la Secretaria d’Habitatge del Departament de Medi Ambient i Habitatge i Incasòl, per tal de promoure la incorporació de nous sistemes i tecnologies en la construcció d’habitatge protegit.

Després d’escoltar les explicacions dels tècnics, els representants polítics han vist un audiovisual del procés constructiu i han visitat un pis mostra. El conseller Baltasar ha posat l’accent en aquest innovador procés constructiu, no només per la celeritat de l’obra, sinó també “per la qualitat”. Així, ha assegurat que, al conjunt del país, es faran altres promocions amb aquest mateix sistema. Per altre cantó, el conseller ha destacat la “política incisiva de l’Ajuntament de Torelló en la seva voluntat de garantir el dret a l’habitatge de tots els seus ciutadans”.

Característiques de la promoció d’habitatges del carrer del Comte Borrell

El bloc de 36 habitatges ha estat dissenyat per l’arquitecte Jordi Roig. Té nou habitatges per planta, tots de dos dormitoris menys a la planta baixa on hi haurà dos habitatges d’un dormitori. Hi ha una planta semisubterrània amb accés a través del nucli de comunicacions on se situen les instal•lacions de l’edifici, neteja, escombraries, llum, aigua i telecomunicacions.

Disposa d’un accés des del carrer del Comte Borrell mitjançant unes escales i d’un accés a peu pla per la part posterior, des del lateral de la parcel•la, on s’entra des del passatge de vianants entre el carrer C i el carrer del Compte Borrell.

L’espai lliure d’edificació s’urbanitza com a espai privat i estarà tancat amb una tanca perimetral. Es plantaran arbres al solar per donar privacitat als patis dels habitatges de planta baixa. La zona verda comuna es cobrirà amb diferents acabats tous de gespa, sauló i escorça de pi, i s’equiparà mínimament amb uns jocs infantils i bancs.

Arxivat a