GISA readjudica les obres de l’escola Quatre Vents

Els petits empresaris subcontractats intenten desmuntar l’escola de Manlleu perquè no han cobrat.

Redacció osona.com
15 de juny del 2009
La policia local de Manlleu controla l'accés a les obres de l'escola 4 vents
La policia local de Manlleu controla l'accés a les obres de l'escola 4 vents | Adrià Costa



La construcció de l’escola Quatre Vents de Manlleu sembla que es convertirà en un dels serials de l’estiu. Polèmiques no li falten. La previsió d’obertura del centre per al proper setembre sembla difícil de complir.

La Generalitat, a través de l’empresa pública GISA, va atorgar l’octubre del 2007 les obres de construcció del centre a l'empresa Begar Construcciones y Contratas, per un import de 3.772.689,47 euros. Aquesta empresa, alhora, va subcontractar una vintena de petites empreses, la majoria autònoms, sobretot per realitzar les obres d’acabats, com canonades, pintura o calefacció.
La controvèrsia va sorgir fa unes setmanes. Begar, empresa implicada en el cas de corrupció “Gürtel”, pateix un greu problema de liquiditat i ha deixat de pagar les factures a aquestes petites empreses subcontractades. La passada setmana, els creditors van complir la seva amenaça i van començar a retirar portes, radiadors i una coberta de l’edifici, en protesta pel deute, que ascendeix a un milió i mig d’euros.



L’acció dels petits empresaris va sorgir després de conèixer que GISA havia subcontractat una altre empresa, en concret Pai Construccions, per substituir Begar Construcciones i continuar les obres. De moment, aquesta empresa no ha començat els treballs i la zona es manté vigilada a totes hores per membres de la policia local de Manlleu. Fins i tot, els agents no deixen entrar a la premsa a fer fotografies del centre, tal com ha pogut comprovar avui el fotògraf d’osona.com.

Segons fonts consultades de GISA, la necessitat de garantir que les obres continuessin era una obligació i per tant, calia trobar una nova empresa que es fes càrrec dels treballs, que s’ha aconseguit en “temps rècord”.

Per altra part, les mateixes fonts també han explicat a osona.com que s’havia retingut 500.000 euros dels pagament que s’havia d’efectuar a Begar i que aquests diners arribaran a les empreses subcontractades a través del procés concursal que segurament es farà amb Begar. “Hem retingut els diners perquè el més probable és que l’empresa es declari en fallida i, per tant, era l’única manera legal que aquests diners arribessin als creditors”, han apuntat des de GISA. “El que no podíem fer es pagar el deute des de la Generalitat, tal com pretenien els creditors, perquè llavors estaríem pagant dues vegades la mateixa cosa amb diner públic”, han afegit.



Arxivat a