L’ACA vol declarar tot el Lluçanès zona vulnerable de contaminació de nitrats

Proposa incloure set municipis més als cinc que ja estaven qualificats amb alts índexs de nitrats. Només Alpens quedaria fora de la zona vulnerable. Collsuspina és un dels altres municipis d'Osona afectats.

Redacció
15 de juny del 2009

La Generalitat de Catalunya, a través de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha proposat revisar i ampliar les zones vulnerables en relació amb la contaminació per nitrats procedents de fonts agràries. La mesura, en cas d’aprovar-se, repercutiria de ple al Lluçanès, on només el municipi d’Alpens quedaria fora de les zones considerades vulnerables, o zones amb uns alts índexs de nitrats.

En la primera designació mitjançant el Decret 283/1998, de 21 d’octubre, de designació de zones vulnerables ja s’hi van incloure els municipis de Perafita, Sant Boi de Lluçanès i Sobremunt. Després, es va a procedir a la seva revisió mitjançant el Decret 476/2004, de 28 de desembre, on s’hi va incloure Sant Bartomeu del Grau i Sant Agustí de Lluçanès. En aquesta nova revisió, l’ACA proposa afegir-hi Sant Feliu Sasserra, del Bages; Santa Maria de Merlès, del Berguedà; Olost, Sant Martí d’Albars, Lluçà, Prats de Lluçanès i Oristà, tots cinc d'Osona. A Osona, que ja compta amb una vintena de municipis afectats de les dues anteriors designacions, aquesta ampliació afectaria sis municipis: els cinc esmentats i Collsuspina.

La decisió s’ha pres com a conseqüència d’una directiva de la Comunitat Europa on es “reafirma el principi de precaució, ordena invertir la tendència significativa i sostinguda a l’augment de la concentració de contaminats, inclosos els nitrats i ordena l’adopció de mesures per protegir les aigües subterrànies i millorar el seu estat”. Per aquestes raons, i amb un caràcter molt preventiu, l’ACA ha optat per ampliar el límit de les zones vulnerables.

La inclusió en zones vulnerables de nitrats obligarà als pagesos i ramaders a prendre mesures restrictives, com la reducció dels adobs amb purins o una traçabilitat més estricte a l’hora de gestionar els pla de purins. Els Ajuntaments de la zona ja han mostrat la seva preocupació i alguns, com els d’Olost i Prats, han presentat al•legacions.

La proposta ha estat en exposició pública. Ara, l'ACA iniciarà el procés d'anàlisi de les al·legacions que s'hagin presentat.

- Proposta d'ampliació de l'ACA
- Més informació, des del web de l'ACA