Fotos: Montilla i Rubalcaba presideixen l'homenatge a les víctimes d'ETA

L'acte en record de l'atemptat de 1991 ha estat senzill, emotiu i multitudinari i ha compat amb la presència José Montilla,Alfredo Pérez Rubalcaba, Joan Saura; José Vargas Rincón i Montserrat Tura, entre d'altres autoritats. Els sindicats i associacions majoritàries al cos Nacional de Policia, la Guàrdia Civil, l'Ertzaintza i els Mossos d'Esquadra han boicotejat l'homenatge.

Redacció osona.com
13 de juny del 2009



- Fotos: atemptat a la caserna de Vic (1991)
- Fotos i vídeos: Acte commemoratiu (2006)

El 29 maig de 1991, etarres del comando Barcelona d'ETA van desfrenar un vehicle a la rampa de la casa caserna de la Guàrdia Civil de Vic, cap a les 6 de la tarda, carregat amb 70 quilos d'explosius. Com a conseqüència de l'atemptat hi va haver nou morts, entre ells cinc menors, i 28 ferits. A més, un altre guàrdia civil va morir en ser atropellat durant el rescat de les víctimes de l'explosió. Els etarres van ser localitzats l'endemà i van morir en l'enfrontament amb la policia.

Aquest dissabte, dia 13 de juny a les 12:30 hores, sota un sol de justícia, s'ha descobert una placa al solar de l’antiga caserna, en record a les víctimes de l’atemptat. L'homenatge s'ha celebrat sota el lema "En record de totes les víctimes". Estava convocat per l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes ( ACVOT), l'Ajuntament de Vic, la Generalitat i el Ministeri de l'Interior.

L'homenatge s'ha celebrat sota unes mesures estrictes de seguretat, amb controls exhaustius a  totes les carreteres, helicòpters, seguretat privada de les diverses autoritats, el perímetre del solar totalment tancat i tota la zona plena de policia de tots els cossos. Al lloc hi ha assistit molta gent, que ha seguit l’acte des de l’exterior.

A l’interior del recinte, hi han assistit unes 300 persones, entre elles el president de la Generalitat, José Montilla; el ministre de l’Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba; l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal; José Vargas Rincón, president de l’ACVOT; el conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura; la consellera de Justícia, Montserrat Tura; el delegat del Govern central a Catalunya, Joan Rangel; l’inspector general de l’Exèrcit, Fernando Torres, familiars de les víctimes i representants de la Guàrdia Civil, Policia Nacional i Mossos d'Esquadra.  Amb tot, els sindicats i associacions majoritàries al cos Nacional de Policia, la Guàrdia Civil, l'Ertzaintza i els Mossos d'Esquadra no hi han assistit, en protesta per la utilització política "vergonyosa" de les víctimes del terrorisme.



José Vargas ha qualificat com a “molt patètic” que els sindicats policials hagin decidit no adherir-se a l'homenatge. Per al president de l’ACVOT,  no té massa sentit rebutjar participar en un homenatge on es fa un record de víctimes “del propis cossos”.

Pel què fa a les autoritats locals, també hi ha hagut una àmplia representació, amb el president del Consell Comarcal d'Osona, Miquel Arisa, al capdavant;  acompanyat de Jordi Fàbrega, delegat del Govern a la Catalunya Central; l'exalcalde Pere Girbau; els diputats Ramon Espadaler (CiU) i Flora Vilalta (PSC); els regidors de l'Ajuntament de Vic dels grups de CiU, PSC, PxC, ERC i ICV-EUiA; alcaldes de poblacions veïnes com Sant Hipòlit de Voltregà, Masies de Voltregà, Roda i Balenyà, entre d'altres; i representants de la societat civil, com Cesc Poch, secretari d'UGT d'Osona; el director del Museu d’Art de la Pell, Emili Bayón; i la rectora de la Universitat de Vic, Assumpta Fargas.

Absències de pes

També cal destacar algunes absències importants. No hi havia cap regidor de la CUP, cap representant del Bisbat de Vic i tampoc l'exalcalde Jacint Codina.

L’homenatge arriba després d’una llarg estira-i-arronsa entre l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes (ACVOT) i les autoritats municipals, que sempre han tingut recances a recordar un tema tan sensible. Tot i això, Robert Manrique, coordinador de l’ACVOT considera que l’acte arriba “tard”. Fins ara, segons Manrique, “per circumstàncies X” la placa no existia tot i que Vic sigui la segona ciutat catalana amb més víctimes del terrorisme. El coordinador de l'ACVOT recordava fa uns dies que ciutats com Terrassa (Vallès Occidental), Lleida, Barcelona o Palau Solità i Plegamans (Vallès Occidental) també disposen d'una placa, escultura o un altre tipus d'element per recordar les víctimes.

El seu company, el president de l'ACVOT, ha utilitzat la dita castellana “nunca es tarde si la dicha es buena”, per contestar a la pregunta sobre si aquest homenatge arribava amb retard. Vargas Rincón ha recordat que a nivell individual, com a entitat, l’ACVOT ja havia fet diversos actes de recordatori a les víctimes de l'atemptat de Vic.

Homenatge tardà i biblioteca municipal

L'acte institucional ha comptat amb la presència de familiars de les víctimes de l’atemptat. Entre elles, hi havia diversitat d’opinions diverses sobre la necessitat de tornar a recordar aquells fets i sobre l'ús que es vol donar en aquest solar. La majoria estaven satisfets per l’acte, tot i que pensen que arriba molt tard. També troben correcte que, finalment, s’hagi optat per ubicar al solar la segona biblioteca municipal de Vic. Tot i això, també hi ha veus discordants.

Lluís Riera, que va perdre el seu sogre en l'atemptat, diu que l'acte l'hi ha semblat “bé” ja que s'ha dit el “just” i s'ha parlat “correctament”. Malgrat això considera que s'han deixar passar “massa anys”. Riera però no acaba de veure bé que el solar de l'antiga caserna s'acabi convertint en una biblioteca i seria partidari de fer-hi un espai de record a les víctimes, amb un monolit.



Maria Luisa Lara, familiar de la menor Vanesa Ruiz que va morir en el sagnant atemptat, no veu clar que en aquest espai s'hi faci una biblioteca. Asseguren que estan “decebuts” i reclamen que el solar sigui un altre tipus d'equipament que inclogui un espai de record per a les víctimes. Maria Luisa no era massa partidària de fer ara un homenatge que, per a ella, també arriba tard. Tampoc Catalina Rodríguez, familiar d'una víctima, per a qui l’acte només es fa per als polítics i per tornar a reobrir les ferides.

La nova llei perfeccionarà la protecció de les víctimes del terrorisme

En el torn dels parlaments,  Alfredo Pérez Rubalcaba ha assegurat que la nova llei de víctimes del terrorisme “perfeccionarà” la protecció integral cap aquest col•lectiu. Rubalcaba ha dit que el seu compromís personal i el del govern espanyol passa per no retrocedir “ni un pas”.

El ministre ha assegurat que en els darrers anys els demòcrates han fet “importants avanços” en la lluita contra el terrorisme i en la “solidaritat amb les víctimes”. Entre aquests, el ministre socialista ha destacat la de “consolidar” la solidaritat amb totes les víctimes, “arraconar” policialment i judicialment al grup terrorista gràcies a la col•laboració amb l'estat francès i la “deslegitimització” social i política d'ETA al País Basc i Navarra. Rubalcaba també ha destacat que el nombre d'atemptats ha baixat.

Tot i això, el ministre no ha volgut fer triomfalisme perquè ha assegurat que “matar és fàcil”. El ministre ha dit que, malgrat estar “molt debilitada”, ETA encara pot fer “molt de mal”. Rubalcaba ha destacat la tasca de tots els cossos de seguretat.

El ministre ha recordat com des de la Guàrdia Civil l'atemptat de Vic encara és recordat com “un dels més durs” perquè va atacar les seves famílies. En l'atemptat van morir cinc menors. El ministre ha dit que tot i no tenir fills, perdre'n un d'ells ha de ser “la experiència més dura”.

Per la seva part, el president de la Generalitat, José Montilla, ha destacat que tot i que el terrorisme d'ETA està “més debilitat que mai” això no vol dir que no pugui “tornar a colpejar”. Montilla ha dit que per fer-hi front cal “l'acció policial i de la Justícia” però també “més democràcia” i “unitat cívica i social”.

Així mateix, el cap del Govern ha agraït la tasca que fan els cossos de seguretat que ha definit com de “professionalitat, fortalesa i determinació”. El president català també ha destacat el paper de l’ACVOT que ha estat un dels impulsors de l'acte. Per al president català, aquesta entitat sempre ha tingut un “alt sentit institucional” i ha jugat un paper “ponderat i de cohesió”.

José Montilla  ha assegurat que l'acte d'homenatge a les víctimes de l'atemptat de Vic era “esperat” i “pendent” hi ha dit que volia ser una “expressió de solidaritat de la ciutadania i les institucions” i un acte de “memòria necessària”.

Memòria i coneixement

L'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal (CiU), ha explicat que el solar, on hi havia la caserna i on aquest dissabte s'ha fet l'homenatge, encara continua buit perquè les ferides s'han de tancar “a poc a poc”. En aquest sentit, ha destacat que en el futur aquest solar acollirà la segona biblioteca pública de la ciutat. Això servirà per defensar-hi valors de “cultura, pau i formació”. Per a l'alcalde osonenc, la ciutat recorda però “no oblida” de manera que continuarà treballant pel respecte a la vida i la defensa dels valors de la democràcia.

El president de l'ACVOT, José Vargas Rincón, ha dit que la jornada d'aquest dissabte a Vic és un dia pel “record”. Per aquest ciutadà, les víctimes del sagnant atemptat sempre seran presents en la memòria col•lectiva. El president de l'entitat ha assegurat que l'ACVOT no ha permès mai “la manipulació política del dolor” perquè ha dit que seria una “prostitució” del record.

Una peça musical interpretada per Marta Roma ha obert l'acte. Tot seguit, les autoritats han dipositat una corona de llorer als peus de la placa commemorativa en honor de les víctimes. “El cant dels ocells” ha tancat l'acte.

- Notícies publicades a osona.com sobre l'homenatge

L'acte ha tingut ressò en nombrosos mitjans de comunicació i blocs. Aquí en teniu una selecció:

- "Vic, los traidores vuelven al lugar del crimen" (Bloc personal).
- "La memoria del otro Hipercor" (El Periódico)
- "Vic acoge un homenaje a Terra Lliure tras el de las víctimas de ETA" (El Mundo)
- "Los sindicatos policiales justifican su plantón en Vic" (La Cope)
- "Los policías plantan a Rubalcaba y Montilla por usar las víctimas de forma descarada y torp" (Periodista Digital)
- "Vic. hace ya 18 años y hoy" (Bloc).

--------------------------------------------------------------------------

NOTA DE PREMSA
DEPARTAMENT DE PRESIDÈNCIA DE LA GENERALITAT

El president declara que l’homenatge a les víctimes de l’atemptat de la caserna de Vic és “un acte de record merescut i de memòria necessària”


- “És una expressió solemne del nostre record i una nova manifestació de rebuig al terrorisme. De totes les expressions del terrorisme”, afirma

- El cap del Govern diu que “a banda de l’acció policial i de la Justícia” calen “més democràcia i unitat cívica i social” per fer front al terrorisme

 
“L’acte d’homenatge que avui celebrem vol ser, en primer lloc i per damunt de tot, una expressió més de la solidaritat de la ciutadania i les institucions catalanes, cap a les víctimes i els seus familiars. Vol ser un acte de record merescut i de memòria necessària”. Amb aquestes paraules el president de la Generalitat, José Montilla, s’ha dirigit als assistents a l’acte solemne que els Governs català i espanyol, l’Ajuntament i l’Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes (ACVOT), han organitzat a Vic en honor de les víctimes de l’atemptat que va perpetrar la banda terrorista ETA contra la caserna de la Guàrdia Civil de la ciutat l’any 1991 i que va provocar deu morts (la desena víctima va morir mentre es feien les tasques de rescat).
 
“Un acte –ha afegit el cap del Govern-, que vol ser i és una expressió solemne del nostre record i una nova manifestació de rebuig al terrorisme. De totes les expressions del terrorisme”.
 
L’homenatge d’avui ha tingut lloc al solar que ocupava l’antiga Caserna de la Guàrdia Civil, i és el segon acte de record a les víctimes del terrorisme que es fa a Catalunya després del que va tenir lloc, el 19 de juny del 2007, a Barcelona. Llavors, Govern, Ministeri de l’Interior, l’Ajuntament de la ciutat i l’ACVOT van homenatjar totes les víctimes, sense distinció, en un acte celebrat a la confluència dels carrers Fabra i Puig, Río de Janeiro i l’avinguda Meridiana. Allà, com a Vic des d’avui, un monòlit recorda les persones assassinades per bandes terroristes.
 
Una peça musical interpretada per Marta Roma ha obert l’homenatge d’aquest matí, conduït pel periodista d’El 9 Nou i El 9 TV Agustí Danés. Tot seguit, les autoritats han dipositat una corona de llorer als peus de la placa commemorativa en honor de les víctimes. “El cant dels ocells” ha clos l’homenatge, que ha comptat amb les intervencions del president, el ministre de l’Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, l’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, el president de l’ACVOT, José Vargas Rincón. Així mateix, han estat a Vic el conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, la consellera de Justícia, Montserrat Tura, el delegat del Govern central a Catalunya, Joan Rangel, i l’inspector general de l’Exèrcit, Fernando Torres.


 
En la seva intervenció, el president ha declarat també que, “avui, el terrorisme d’ETA està, per sort de tots, més feble que mai, la qual cosa no vol dir, malauradament, que ja no ens pugui colpejar”. I ha afegit: “Per fer-hi front, ens cal, com dic, a banda de l’acció policial i de la Justícia, més democràcia i unitat cívica i social”. Així mateix, el cap del Govern ha agraït la tasca que fan tots els Cossos i Forces de Seguretat en la lluita antiterrorista i n’ha destacat la “professionalitat, fortalesa i determinació”.

----------
NOTA DE PREMSA
AJUNTAMENT DE VIC

Vic recorda les víctimes del terrorisme

Al solar de la caserna de la Guàrdia Civil s’hi farà una biblioteca municipal

L’acte d’homenatge a les víctimes del terrorisme que es va fer a Vic aquest dissabte, dia 13 de juny, es va dur a terme al solar de la casa-caserna de la Guàrdia Civil, on la banda terrorista ETA va perpetrar un atemptat el 29 de maig de 1991. L’ofrena floral a una placa en memòria de les víctimes va precedir els parlaments oficials de les autoritats. La memòria i el recolzament cap als familiars de les víctimes i els ferits, la implicació de la ciutadania de Vic alhora d’actuar després de l’atemptat, la condemna a la violència i la reivindicació de la pau varen ser els elements principals dels parlaments.

La interpretació d’una peça musical a càrrec de Marta Roma, acompanyada per un violoncel va obrir l’homenatge, conduït pel periodista d’El 9 Nou i El 9 TV, Agustí Danés. A continuació, les autoritats varen fer una ofrena als peus de la placa commemorativa en record de les víctimes i tot seguit es va donar pas als parlaments de les autoritats, presidits pel president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, i al qual també hi varen ser presents el ministre d’Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal  i el president de l’ACVOT, José Vargas Rincón.

El president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, va fer un agraïment a la tasca de les forces de seguretat i va definir l’acte d’homenatge com “una expressió ciutadana de solidaritat, un acte de rebuig al terrorisme i un acte de record merescut i de memòria necessària”.

El ministre de l’Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, va destacar en el seu discurs les accions que des del govern central s’estan desenvolupant per tal de combatre el terrorisme i va definir aquest acte d’homenatge com “un acte de reparació” de cara a les víctimes i els seus familiars, tal i com es va fer en record de les víctimes de l’atemptat a Hipercor, a Barcelona. Finalment, va destacar que la nova llei de víctimes del terrorisme es basa en una protecció integral cap a les víctimes el terrorisme.

L’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, després de dirigir-se als familiars de les víctimes, va destacar “la infinita solidaritat d’una població que es va bolcar en atendre les víctimes” i que la ciutat de Vic “va donar mostres d’una immensa solidaritat i maduresa”. També va explicar que al solar s’hi construirà una biblioteca municipal, un“espai de cultura, un espai de pau, de saber, un lloc per formar-nos i per cultivar el nostre intel•lecte”.

Per cloure l’acte, es va interpretar el Cant dels Ocells

La tarda del 29 de maig de 1991, la banda terrorista ETA va atemptar contra la Caserna de la Guàrdia Civil de Vic (Osona), amb un cotxe bomba carregat amb uns 70 quilos d’amonal i va assassinar nou persones, cinc d’elles menors.  El de la Caserna de Vic és el segon atemptat més sanguinari dels comesos per ETA a Catalunya, després del d’Hipercor, a Barcelona, perpetrat el 19 de juny de 1987 i on van morir 21 persones i va haver-hi més de quaranta ferits. En el cas de la capital d’Osona, els dos terroristes del comando Barcelona van desfrenar el cotxe bomba per la rampa que donava accés a la Caserna i el van fer explotar, provocant nou morts i 28 ferits. Una desena persona va morir atropellada per un vehicle que intervenia en el rescat de les víctimes. L’endemà de l’atemptat, la Guàrdia Civil va localitzar els autors de l’atemptat en un xalet de Lliçà d’Amunt (Vallès Oriental). Els terroristes van morir en un tiroteig amb els agents.

Arxivat a