Una mostra repassa els 3 segles de les revistes en català

L’exposició s’inaugura a la biblioteca Joan Triadú de Vic.

Redacció osona.com
12 de juny del 2009



Aquest dijous 11 de juny s'ha inaugurat a la Biblioteca Joan Triadú de Vic la mostra “Un país de revistes”, organitzada per la Diputació i l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català. Es tracta d'una mirada a la trajectòria de les revistes en català, que actualment tenen una audiència estimada de 2,5 milions de lectors.

L'antecedent més remot de les publicacions en català data de 1624, amb el naixement de La Gaseta a Perpinyà. No serà, però, fins al segle XIX quan apareix la primera revista periòdica escrita totalment en llengua catalana.

Avui en dia, les revistes en català tenen un difusió mensual de 700.000 exemplars i compten amb 150 títols. La mostra exposa les portades d'algunes d'aquestes publicacions i fa menció especial a l'àrea de revistes que inclou qualsevol de les 190 biblioteques de la província de Barcelona. A través d'aquestes àrees, la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona ofereix als seus usuaris l'accés a 660 títols de revistes i diaris, que representen un total de 22.000 subscripcions.

L'exposició, que estarà a la Biblioteca Joan Triadú de Vic fins al 8 de juliol, es podrà veure a altres biblioteques de la Xarxa al llarg de l'any (fotos: Adrià Costa).

-------
NOTA DE PREMSA
PRESENTACIÓ EXPOSICIÓ ‘UN PAÍS DE REVISTES'

Les portades i les pàgines de les revistes en català són un dels suports més fidedignes, explícits i tangibles de la història política, social i cultural dels Països Catalans, pensades, escrites i il•lustrades des de la pròpia societat civil. Les publicacions periòdiques, enteses com la fotografia del país, cobreixen gairebé tots els àmbits de la societat.

L'APPEC (Associació de Publicacions Periòdiques en Català) acaba de celebrar el 25è aniversari i vol mostrar a la societat que les revistes han estat i són un mirall de la societat catalana, gràcies a la seva diversitat, i també que han servit per cohesionar el país des de la pluralitat.

L’exposició, que itinerarà per les biblioteques de la Diputació de Barcelona comença amb una retrospectiva des de les primeres publicacions en català nascudes fa més de tres segles, de les quals l’APPEC se'n declara hereva, passant per l'actualitat i mostrant la finestra cap al futur que han obert les noves tecnologies i la professionalització de les revistes.

A l'exposició es mostra, a partir de diversos àmbits, com la diversitat de revistes les converteix en un dels mitjans a través del qual millor s'explica la societat catalana. I és que les publicacions periòdiques en català aborden tots els àmbits de la societat, i a més moltes d'elles són iniciativa d'entitats culturals i socials.

L’APPEC es va constituir l’any 1983 amb 14 publicacions associades. En una evolució progressiva, en l’actualitat  n’aplega 150, que tracten molts diversos temes des d’una perspectiva catalana: política, cultura, esport, salut, història, religió, música, decoració, premsa adreçada a un públic infantil i juvenil... La difusió del conjunt de publicacions és de 700.000 exemplars mensuals.

L'evolució de la societat, un aparador de l'art i la cultura, els esdeveniments polítics i socials més rellevants, la geografia física i humana del país: tot plegat, juntament amb l'aposta per ser presents de forma activa a la xarxa, converteix les publicacions periòdiques en català en un producte de futur que es troba també a l’abast del públic en un quiosc virtual: el quiosc.cat.

Benvingudes, benvinguts, a un país de revistes


 

Arxivat a