Educació destapa la caixa dels trons a Manlleu

El Departament atorga una nova línia d’ESO a La Salle, de titularitat concertada. L’AMPA de l’IES Antoni Pous, de titularitat pública, convoca una protesta per la decisió. Al rerefons de la polèmica, la massificació dels alumnes marroquins als centres públics.

Redacció osona.com
11 de juny del 2009

L’Associació de Pares i Mares (AMPA) de l’institut Antoni Pous i Argila de Manlleu, de titularitat pública, ha convocat una concentració de protesta davant de l’Ajuntament de la població, per al proper dimarts 16 de juny, a les 7 de la tarda. Durant l’acte es llegirà un manifest. L’entitat no està d’acord amb la decisió del Departament d’Educació d’atorgar una quarta línia de secundària al col•legi La Salle de Manlleu, de titularitat concertada.

L’AMPA considera que l’increment de places s’hauria d’haver produït a l’IES Antoni Pous i no a La Salle, ja que els alumnes dels quals es nodrirà aquesta nova línia provenen del CEIP Pompeu Fabra i del CEIP Puig-Agut, també de titularitat pública. Els convocants de la protesta opinen que Educació “ha menystingut l’activitat docent” de l’IES Antoni Pous.

El procés de l’atorgament de la nova línia ha estat complex i no ha estat exempt de polèmica. Al rerefons de l’assumpte, la massificació d’alumnes immigrants en els instituts públics, a Manlleu la majoria marroquins, i les reticències d’alguns pares autòctons a inscriure el seu fill en aquests centres.

Segons fonts consultades de la direcció de l’IES Antoni Pous, el Departament d’Educació ha comès l’error d’atorgar la nova línia un cop s’han fet les preinscripcions i no abans, com hauria estat de rebut. Això ha generat una mena de “llegenda urbana”, totalment falsa segons aquestes fonts, en la que s’assegurava que si La Salle aconseguia el nombre necessari d’alumnes, obtindria la nova línia. I així va succeir, amb la qual cosa la comissió d’escolarització va optar per la política de fets consumats.

La direcció de l’IES Antoni Pous “assumeix” la decisió, tot i que no els agrada. Tot aquest acatament, consideren la postura del Departament un “menyspreu” a l’escola pública.

Una unitat, no una línia

Pel que fa a La Salle, les fonts consultades han declinat entrar en polèmiques i diuen que el tema és un “problema intern” de l’IES Antoni Pous. També han explicat a osona.com que el centre no ha optat mai per una quarta línia, perquè no els convé.

En relació a la decisió del Departament, les mateixes fonts han volgut deixar clar que no es tractava d’una nova línia sinó d’una nova unitat. O sia que, aquest curs, el centre tindrà tres línies a tots els cursos, però a primer d’ESO hi haurà quatre classes, degut a les necessitats que ha generat l’augment d’alumnes a la població. La diferència es farà palesa, sempre segons La Salle, l’any que ve, quan les quatre classes continuaran a segon d’ESO i el primer d’ESO tornarà a tenir només tres classes.

Pel que fa a una altra llegenda urbana que circula per Manlleu, des de La Salle s’ha negat rotundament que els alumnes immigrants estiguin segregats en aules a part. “En algunes ocasions i depenent de les necessitats educatives, els grups es divideixen. En d’altres, estan junts. Són grups flexibles”, han apuntat.

Arxivat a