Eurovacum arrenca amb el repte de trobar solucions a la crisi del sector

Agents del sector boví analitzen a Vic aspectes productius, mediambientals i de desenvolupament. A debat, també els beneficis de la llet en l'alimentació humana. La inauguració del congrés ha coincidit amb el lliurament dels premis Vaca d’Or 2009.

Marc Riera / ACN
10 de juny del 2009



El congrés Eurovacum ha arrencat aquest dimecres a Vic amb el repte de debatre com afrontar la crisi i com s'haurà de transformar davant del mercat global. La directora de la consultora agroalimentària Sabora, Alícia Langreo, ha defensat en la seva ponència, on ha analitzat el mercat de la carn i la llet, la necessitat de crear en el boví de carn societats “interprofessionals” on hi participin els diferents agents per poder negociar amb “força” davant de les distribuïdores que actualment tenen una important quota de mercat. Aquesta estructura interprofessional més gran ajudaria amb la participació de productors o escorxadors serviria per a l'exportació o per “'estabilitzar” els mercats.

Per a Langreo, aquest agent dels agents del sector vacum hauria de ser qui hauria de saber projectar en els mercats internacionals que actualment en el conjunt de l'Estat espanyol s'està produint una carn feta en condicions sanitàries adequades i que no “surt cara”.

En el cas del vacum de carn, Langreo considera que cal diferenciar dos nuclis. D'una banda les empreses que estan sortint vinculades a les vaques nodrisses o als productors de vedells que estan experimentant un “cert creixement”. De l'altre, el sistema productor de boví de carn que s'ha anat desenvolupant en les zones de Lleida i Osca s'afronta a una “situació complicada” i que requereix d'una “transformació”. Tot i això, aquest model productiu ha donat fins ara “molts bons resultats”. Els punts més fràgils d'aquest sistema són “l'abastiment de vedells” o que no té “prou verticalitat” en la producció i consum de pinsos.

En el cas del boví de llet, Alícia Langreo diu que els productors ham fet “molts més els deures” que no pas la indústria. Per a la doctora en enginyeria agrònoma, la industria làctica de l'Estat espanyol té una gama final de productes que “augmenta poc el valor” del producte. Per a Langreo, l'opció de la industria passa forçosament per “concentrar-se”. En el global de la península ibèrica la directora de Saboria creu que no hi hauria d'haver més d'una gran empresa. En zones com el nord d'Europa, a diferència de l'Estat espanyol, hi ha grups molt grans que treballen en diversos països fet que augmenta la seva competitivitat. L'envasat i comercialització de llet és un producte “sense massa marge” on la pressió de les grans distribuïdores és “enorme”. En una crisi de consum, com l'actual, augmenta encara més la pressió sobre els productors.

Langreo també veu amb bons ulls la implantació de sistemes de distribució de llet com les màquines de venda de llet pasteuritzada gestionades directament pels ramaders. Per a Langreo, aquesta opció pot ser alternativa tot i que aquest sistema només pot agafar “una petita part del mercat”.

El congrés Eurovacum s'allargarà durant aquest dimecres i dijous a la capital osonenca i tractarà diversos temes relacionats amb els reptes productius, mediambientals i de desenvolupament del sector. El congrés Eurovacum està organitzat per l'Institut Municipal de Promoció Econòmica de Vic conjuntament amb Caixa de Manlleu.

Explotacions de les comarques centrals, gironines i de Ponent es reparteixen els premis Vaca d'Or

Les explotacions Can Banyeres de Centelles (Osona) en producció, la Cavalleria de Manlleu (Osona) en genètica i Casa Borda d'Adrall (Alt Urgell) en morfologia han estat els guanyadors dels premis Vaca d'Or. Els premis convocats per la Federació d'Associacions de Criadors de Raça Frisona de Catalunya (FEFRIC) s'han entregat aquest dimecres a Vic coincidint amb congrés Eurovacum. Els premis Vaca d'or es van entregar per primer cop l'any 2006 en motiu dels vint anys de gestió dels controls lleteres a les explotacions catalanes de la FEFRIC.

En la modalitat de producció han tingut premi per darrera de Can Banyeres, les explotacions Can Soca de Malla (Osona), El Murucucuc de Gurb (Osona), la Caseta d'en Fermí de Moià (Bages) i Can Barrina de Santa Cecília de Voltrega (Osona).

En la categoria de genètica també han obtingut el segon premi Can Thos de Tordera (Maresme) i l'han seguit Semega Campus Agroalimentari de Monells (Baix Empordà), la Clota de Prullans (Cerdanya) i la granja Vall de Maria de Tordera (Maresme).

Finalment en la categoria de morfologia ha quedat en segona posició la Ramaderia Anibal de Lleida seguida de Cal Marquet del Pla de Sant Tirs (Alt Urgell), Cal Diligent de la Seu d'Urgell i El Pinós Nou de Rupit-Pruit (Osona),



-------
NOTA DE PREMSA
AJUNTAMENT DE VIC

El congrés Eurovacum analitza l’actual situació del sector, a Vic

- El certamen s’ha inaugurat aquest dimecres al migdia i s’allargarà fins demà dijous.

- Alicia Langreo, Carlos de Blas o Vicente Jimeno són alguns dels ponents més destacats que han participat en aquesta primera jornada.

La 4a edició del congrés Eurovacum ha començat aquest dimecres, 10 de juny, al matí amb una ponència sobre el mercat de la carn i la llet que ha impartit Alicia Langreo, doctora en Enginyeria Agrònoma i directora de Saborá Estratègies Alimentàries. La ponència ha analitzat les causes de l’actual situació econòmica del sector originada a partir de la crisi de les matèries primeres. Langreo ha parlat de la necessitat de fer entendre als consumidors la importància del model de qualitat europeu per sobre dels preus.

La segona conferències s’ha centrat en la contribució dels remugants a les emissions de gasos que causen l’efecte hivernacle. El catedràtic de Producció Animal de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM), Carlos de Blas, ha explicat quins són els factors d’aquestes emissions i les possibles mesures per reduir-les.  

Langreo i De Blas han coincidit en què el sector cal que s'uneixi i faci pressió conjunta vetllant pels seus interessos, però també per defensar-se de possibles agressions d’altres agents de la societat, com ara les campanyes publicitàries, que li poden malmetre la imatge.

Vicente Jimeno, professor del departament de Producció Animal de la UPM ha presentat un estudi comparatiu entre diferents mètodes d’alimentació animal. Aquest estudi busca l’estratègia més rendible econòmicament per a l’engreix dels vedells.



Tot seguit s’ha realitzat  la inauguració oficial d’aquesta edició. L’acte ha estat presidit per Josep Maria Vila d’Abadal, alcalde de Vic, i ha comptat amb la presència de Josep Burgaya, president de l’Institut Municipal de Promoció i Economia de Vic (ImpeVic) i segon tinent d’alcalde, Joaquim Porcar, subdirector general de Ramaderia del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), i Joan Contijoch, president de Caixa Manlleu.

Josep Burgaya ha remarcat els quatre anys d’existència i trajectòria del congrés que es porta a terme “en una ciutat agroramadera i plena d’activitats que donen suport al sector”. Burgaya ha fet referència a l’actual situació econòmica del sector amb un to optimista assegurant que malgrat tot “totes les crisis generen oportunitats que s’han de saber aprofitar” i ha agraït el suport institucional i de les entitats que el fan possible, així com també el treball de la comissió assessora del congrés.

Tot seguit, ha pres la paraula Joan Contijoch, qui ha reafirmat la voluntat de Caixa Manlleu de seguir recolzant aquest tipus d’iniciatives “no només a través del suport financer, sinó també a través de l’esforç personal”. El president de Caixa Manlleu ha fet referència el contingut  del programa de l’Eurovacum que aprofundeix en temes que afecten directament als productors de la comarca. Contijoch també ha remarcat la importància de treballar “respectant sempre les normatives seguretat alimentària i del medi ambient”.

A  continuació, Joaquim Porcar ha dit que el sector agroramader sovint ha de realitzar processos de profunda adaptació a causa de les diverses crisis que l’afecten, per això cal “recolzar-lo i s’hi ha d’apostar”. Porcar ha explicat que Catalunya produeix el 25% del vacum de carn respecte el total de l’Estat espanyol. També ha fet referència a les grans polítiques estatals les quals ha considerat que no donen el suport necessari a les petites explotacions lleteres catalanes.

Finalment, Josep M. Vila d’Abadal ha parlat de les dificultat que viu tot el sector agroramader de la comarca d’Osona i ha fet una crida a les administracions, tan catalanes com de l’Estat espanyol, que “ajudin de veritat al sector i que no se li exigeixi el compliment de les normatives a canvi de res”. L’alcalde de Vic també ha fet referència a la ramaderia no com un ofici, sinó com una vocació que converteix Osona en la comarca amb més pes de Catalunya en aquest sector.

Lliurament de premis Vaca d’Or 2009

Després de la inauguració oficial del congrés s’ha portat a terme el lliurament dels Premis Vaca d’Or segons les categories de Producció, Genètica i Morfologia.



CLASSIFICACIÓ D’EXPLOTACIONS CONTROL LLETER 2008

1.- CAN BANYERES   (Jordi Riera)
Jordi Riera Fontarnau
Can Banyeres
08540 – CENTELLES (Barcelona)

2.-  CAN SOCA (LA COMA)  (Jordi Erra)
Jordi Erra Sabata
Mas la Coma
08519 – MALLA (Barcelona)

3.-  EL MURUCUC  (Ignasi Rovira)
SAT El Murucuc
El Murucuc.Ctra. Manlleu
08503 – GURB (Barcelona)

4.- CASETA D’EN FERMÍ  (Salvador Serracarbassa)
Serracarbassa-Sala, s.c.p.
Caseta d’en Fermí, ap.52
08181 – MOIÀ  (Barcelona)

5.-  CAN BARRINA (Eduard Vila)
Can Barrina, s.c.p.
Can Barrina
08519 – STA.CECÍLIA DE VOLTREGÀ (Barcelona)

CLASSIFICACIÓ D’EXPLOTACIONS PER ICO (CONAFE  Desembre-2008)

1.- LA CAVALLERIA   (Agustí Prat)
Prat-Cavalleria, s.l.
La Cavallería
08560 – MANLLEU (Barcelona)

2.- RAMADERIA CAN THOS  (Pere Serra)
Ramaderia Can Thos, s.l.
C/ St.Andreu, 56. ap.nº5
08490 – TORDERA (Barcelona)

3.- SEMEGA CAMPUS AGROALIMENTARI (Cristina Iglesias)
Finca Camps i Armet, s/n
17121 – MONELLS (Girona)

2.- LA CLOTA  (Joan Escarré)
Joan Escarré Casanovas
La Clota
25727 – PRULLANS (Lleida)

5.- GRANJA VALL DE MARIA (Fèlix Pou)
Granja Vall de Maria, s.l.
08490 – TORDERA (Barcelona)

CLASSIFICACIÓ D’EXPLOTACIONS PER PUNTUACIÓ MORFOLÒGICA TOTAL
1r trimestre 09

1.- CAL BORDA  (Jordi Ribó)
Jordi Ribó Canut
Casa Borda
25797 – ADRALL (Lleida)

2.- RAMADERIA ANIBAL, S.L. (Toni Garcia)
Ramaderia Anibal, s.l.
Partida 4 pilans, 69
25001 – LLEIDA

3.- CAL MARQUET  (Miquel Eroles)
Marquet-Pastisser, s.c.p.
Cal Marquet
25796 – PLA DE SANT TIRS (Lleida)

4.- CAL DILIGENT (Joan Vilarrubla)
J.Vilarrubia i J.Bullich, c.b.
C/ Els Arenys, 4
25700 – LA SEU D’URGELL (Lleida)

5.-  EL PINOS NOU   (Jordi Juanola)
Juanola-Codina, s.c.p.
El Pinós
08569 – RUPIT-PRUIT (Barcelona)

-----
Els beneficis de la llet en l’alimentació humana a debat al Congrés Eurovacum



El ponent Sergi Calsamiglia desmenteix que  la llet contribueixi a l’aparició de malalties i defensa la necessitat de crear un lobby  que uneixi el sector boví.

“La llet és molt sana... des de sempre” és el títol de la conferència del professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UB) Sergi Calsamiglia, qui va defensar aquest producte làctic dels atacs rebuts últimament des de diversos sectors, els quals l’acusen de contribuir en l’aparició de malalties. Calsamiglia va negar rotundament que això sigui cert i va donar diverses raons que justifiquen la llet i els seus derivats com aliments bàsics i necessaris per a l’alimentació humana.

Coincidint amb els ponents Alicia Langreo i Carlos de Blas, el professor de la UB també va suggerir la necessitat de crear un lobby o un grup de pressió que uneixi el sector del vacum, tan de carn com de llet, i que el defensi davant d’aquest tipus d’agressions.

Mireille Chahine i Francisco Álvarez Baldor van ser els altres dos ponents que van completar la primera jornada del Congrés, portada a terme ahir dimecres. Chahine, especialista en producció de boví de llet de la Universitat d’Idaho (Estat Units), va presentar un treball experimental realitzat en diverses granges d’Idaho que estudia el comportament alimentari de les vedelles Holstein. Per la seva banda, Francisco Álvarez Baldor, professor de la Facultat de Veterinària de la Universitat de Lleó va impartir la ponència “Noves eines per millorar el reproductiu en vacum lleter”.

La segona jornada del Congrés ha començat aquest dijous al matí amb una xerrada sobre modificacions en el fotoperíode a càrrec de Sergi Ganau, veterinari de l’explotació Granja Sant Josep d’Osca. Ganau ha explicat de quina manera es pot modificar l’exposició a la llum de les vaques de llet per tal d’augmentar la producció.

A continuació, Mireille Chahine ha fet una nova ponència sobre la reducció del recompte de cèl•lules somàtiques en explotacions lleteres. Tot seguit,  la cap del Laboratori d’Anàlisi Especials de l’Associació Interprofessional Lletera de Catalunya (ALLIC), Maria Rosa Codony Servat, ha impartit la conferència “Micotoxines en llet i ferratges, un paràmetre controlat”.

Per a més informació podeu consultar al web: www.eurovacum.cat

Arxivat a