Ple: Vic constitueix un consorci per a la gestió del sòl de les dues ARE

L’estudi de la viabilitat d’una nova societat mercantil, un altre dels punts importants aprovats. La renúncia al càrrec de la secretària de l’Ajuntament i una picabaralla entre la CUP i PxC, amb l’alcalde d’espectador, animen una plàcida sessió.

per Redacció osona.com, 8 de juny de 2009 a les 18:58 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de juny de 2009 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.L’Ajuntament de Vic ha celebrat aquest dilluns una sessió ordinària del ple municipal. L’acte ha comptat amb molts punts de tràmit i ha estat d’allò més plàcid. Només s’ha animat  amb les estira-i-arronses que han tingut els portaveus de la CUP i PxC al voltant d’una moció sobre una exposició de Jaume I, en les quals hi ha participat de manera activa el moderador de la sessió, l’alcalde Josep M. Vila d’Abadal (CiU). En l’apartat de precs i preguntes, també hi ha hagut alguna sorpresa, com l’anunci de la renúncia al càrrec de la secretària de l’Ajuntament Marta Felip, d’aquí uns mesos, per motius personals. Felip va incorporar-se a l’Ajuntament el passat mes d’agost.

Desenvolupament de la Bòvila i El Graell

Entre els punts de l’ordre del dia aprovats, destaca la constitució d’un Consorci Urbanístic per al desenvolupament de les Àrees  Residencials Estratègiques de la Bòbila i el Graell i els seus estatuts. El futur consorci estarà format per tres representants municipals i tres de l'Institut Català del Sòl (Incasòl).


El regidor d'urbanisme, Xavier Solà (CiU), ha explicat que el futur consorci que ara queda pendent de l'aprovació definitiva no s'encarregarà directament del desenvolupament dels diferents usos sinó que “només” serà el responsable del desenvolupament del sòl. El consorci ha tirat endavant amb el vot de CiU, PSC i ERC, al govern, i de PxC i ICV-EUiA, a l'oposició. La CUP hi ha votat en contra.La regidora independentista, Laia Jurado, ha dit que continuen oposant-se a les ARE perquè consideren que la ciutat no necessita “aquest tipus de desenvolupament”. Jurado ha assegurat que després de què moltes de les àrees proposades a Catalunya s'hagin quedat sobre la taula encara seria possible aturar les dues àrees de la capital osonenca. Des d'ICV-EUiA, Xavier Tornafoch, s'ha preguntat per què entre els tres representats municipals no hi ha el regidor d'Habitatge.

L'ARE de La Bòbila tindrà una superfície de 20,1 hectàrees i s'hi faran 1.046 habitatges. En aquesta àrea s'hi preveu la construcció de nous equipaments educatius com ara un CEIP i un IES. L'ARE El Graell té una superfície similar a la Bòbila i s'hi han previst 1.308 habitatges. En aquesta àrea s'hi ha previst el tercer centre d'Assistència Primària de la ciutat i una escola bressol.

Una altre societat per a la promoció econòmica

També s’ha aprovat el reglament de règim d’ús dels horts urbans de titularitat municipal i donar el nom de l’Atlàntida al nou complex cultural, tal com es va decidir després d’una votació popular. A més, s’ha decidit posar nom a les tres sales de l’equipament, amb vigatans il•lustres: sala Joan Anglada (advocat), sala Joaquim Maideu (pedagog) i sala gran Ramon Montanyà (el primer alcalde de l’època democràtica). L’afegitó de “gran” en aquesta darrera sala s’ha aprovat a instàncies d’una petició del portaveu d’ICV-EUiA, Xavier Tornafoch.
- Més informació del concurs per escollir el nom del complex cultural

Un altre dels acords importants ha estat la constitució d’una comissió que estudiarà la conveniència per a la creació d’una societat mercantil de capital públic per a la promoció i el desenvolupament econòmic. Segons el regidor d’Economia i Hisenda, Josep Burgaya (PSC), es tracta només d’un instrument per a l’Ajuntament de cara a algunes accions on es requereix la participació de societats mercantils. La decisió ha estat aprovada per tots els partits, excepte la CUP que s’ha abstingut, ja que considera que una altra societat dificulta i fa més “opaca” la gestió de l’Ajuntament.

La CUP també s’ha oposat, en aquesta ocasió votant-hi en contra, a la modificació del pressupost de 2009, per un valor de 600.000 euros. La formació considera que algunes de les partides, com els 30.000 euros que es dedicaran al baròmetre municipal, no són “cap prioritat”, i menys en temps de crisi. També ho considera així Xavier Tornafoch, que ha optat per l’abstenció. Burgaya, per la seva part, ha recordat que aquesta modificació no representa cap increment del pressupost, ja que els diners s’obtenen de la incorporació de partides d’altres administracions o de la reorganització dels pressupostos existents.

El rei Jaume I i l’alcalde, al mig de la CUP i PxC

Un cop acabat els punts de l’ordre del dia, s’ha passat a les mocions. PxC ha presentat una proposta per acollir l’exposició “Jaume I, geografia, fets i memòria”, en commemoració del 800 aniversari del naixement del rei (1208-2008). Josep Anglada, president de la formació, ha defensat la iniciativa dient que seria un “atractiu rellevant” per a la ciutat de Vic i ha qualificat Jaume I com el “pare de la pàtria catalana”.

Les diferents formacions, sense rebutjar la iniciativa, han coincidit en remarcar que no es podia aprovar al ple i era millor portar-la a la comissió d’Educació, per tal d’analitzar-ne la seva viabilitat, amb aspectes com el cost, l’espai necessari o la disponibilitat de llocs per acollir-la. A més, s’ha estimat que la mostra anava molt enfocada als escolars i, per tant, la comissió hi tenia molt a dir. Burgaya ha anat més enllà i ha corregit la utilització històrica que n’ha fet el portaveu de PxC, dient que la nació catalana al segle XIII no existia.El més incisiu, però, en la rèplica a PxC, ha estat Quim Soler, de la CUP. “M’estic pessigant. No sé si estem a 28 de desembre. És sorprenent que senyor que fins fa quatre dies cridava ‘Arriba Espanya', ara vol recordar Jaume I”, ha dit Soler, en relació al conegut passat franquista de Josep Anglada. L’al•lusió ha enfurismat Anglada i ha deixat anar un discurs molt agressiu, on s'ha referit a la CUP com a grup acostumat a beure “molt alcohol” i ha recomanat als dos regidors independentistes a que es “dutxin una mica” abans del ple per “aclarir” les seves idees (ESCOLTEU ÀUDIO, A SOTA). En relació al fet de recordar-li la seva vinculació amb la ultradreta espanyola el cap de l'oposició de Vic ha dit als regidors de la CUP que ja n’hi havia prou i que si calia, ja les hi explicaria “d’una altra manera”.

Davant dels insults, Soler ha protestat a l’alcalde, que ha estat molt suau amb les paraules d’Anglada i gairebé ni l’ha recriminat. La picabaralla no s’ha acabat aquí i, llavors, uns minuts més tard, la CUP s'ha negat a formular els seus precs i preguntes. El regidor independentista, Quim Soler, ha dit que Vila d'Abadal és “incapaç” de retirar la paraula als regidors de la PxC quan aquests els “insulten”. Soler ha dit que no formular les preguntes s'havia d'interpretar com a “mesura de protesta” i “toc d'atenció” per la permissivitat de l'alcalde.

El ple ha tingut, especialment durant el torn de precs i preguntes, moments pujats de to per l'actitud dels regidors de PxC. L'alcalde ha hagut de fer tocs d'atenció en diferents ocasions. “Vostès són uns irrepresentables”, els ha dit el màxim responsable del consistori vigatà.

Pel que fa a la moció, PxC ha vist amb bons ulls que la moció s’estudiés a la comissió i ha decidit retirar-la abans que es votés.

La secretària fugaç

El torn de preguntes ha deparat una sorpresa al respectable. Josep Anglada ha demanat a l’alcalde, “encara que no contesti la veritat”, les raons per les quals la secretària de l’Ajuntament, Marta Felip, ha decidit deixar el càrrec a finals de juliol, tot just un any després de prendre’n possessió. “Si no contesto la veritat, no té cap sentit contestar la pregunta. Per tant, no li contesto”, ha replicat l’alcalde, visiblement enfadat.
Segons fonts oficials, la secretària deixarà el càrrec per causes estrictament personals. Felip tornarà a treballar com a secretària general de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries-Empuriabrava, un lloc molt menys atractiu que el de Vic, des d’una perspectiva professional.

- Presentació de Marta Felip com a secretària de l’Ajuntament

EN BREU

En motiu del dia de l’alliberament gai, l’Ajuntament posarà una bandera del arc de sant martí a la Casa Comella

“La pel•lícula del barri” ha estat subvencionada el 100% per la Diputació de Barcelona
- Fotos del rodatge i més informació

El dia 20 de juny es farà un homenatge als immigrants que van venir de la localitat de Torredonjimeno, a Jaén, durant la dècada dels anys 60.

L’Ajuntament ha requerit als propietaris actuals de Can Genís que enderroquin l’edifici, que està en un estat lamentable. Els propietaris no hi han accedit i prefereixen tapiar les entrades.

------------
NOTA DE PREMSA
AJUNTAMENT DE VIC

S’aproven els estatus del consorci urbanístic per desenvolupar les ARE de El Graell i La Bòbila

També s’aprova el reglament d’ús dels horts urbans

El Ple Municipal d’avui dilluns, dia 8 de juny, s’han tractat els següents punts:

S’ha aprovat la constitució i els estatuts del consorci urbanístic per al desenvolupament de les àrees residencials estratègiques de la Bòbila i el Graell, integrat per l’Ajuntament de Vic i l’Institut Català del Sòl. Aquesta constitució requereix el seguiment del procediment que preveu el reglament d’obres, activitats i serveis dels ens locals. Aquest punt s’ha aprovat amb els vots favorables de tots els grups municipals, excepte la CUP, que hi ha votat en contra.

S’ha aprovat el nom del Complex Cultural de Vic, que durà el nom de l’Atlàntida, amb el vot favorable de tots els grups municipals excepte l’abstenció de la PxC. D’altra banda, també s’ha aprovat el nom de les sales: la sala gran durà el nom del primer alcalde democràtic de Vic, Ramon Montanya, un auditori durà el nom de Joaquim Maideu i Puig i l’auditori de l’Escola de Música durà el nom de Joan Anglada i Vilardebò. El nom de les sales s’ha aprovat per unanimitat.

S’ha aprovat el reglament de règim d’ús dels horts urbans de titularitat municipal. Amb els vots favorables de CiU, PSC, ERC PxC i l’abstenció de la CUP.

S’ha aprovat la constitució de la comissió d’estudi per a la creació d’una societat mercantil de capital íntegrament públic per a la promoció i el desenvoupament econòmic. Aquesta comissió serà formada per:

Membres de la corporació municipal:
Josep Burgaya
Xavier Tornafoch
Quim Soler
Josep Anglada
Antoni Serrat
Joan López

Membres tècnics:
Marta Felip
Josep Saigí
Júlia Torrent
Xavier Mercadal
Jaume Parareda
Gemma Riera

Aquest punt ha estat aprovat amb la votació de tots els grups municipals, excepte la CUP que s’hi ha abstingut.

MOCIONS
RETIRADA. Moció de PxC per sol•licitar que Vic aculli l’exposició “Jaume I, geografia, fets i memòria”, en commemoració dels 800 anys del naixement d l rei Jaume I.  

ASSUMPTES D’URGÈNCIA
Els grups municipals de CiU, PSC i ERC han presentat una proposta d’urgència que fa referència a la modificació dels estatuts de la Fundació Embat Cultural. La modificació dels estatuts implica que s’incrementi de 1 a 3 els representants de l’Ajuntament de Vic en aquesta fundació. En primer lloc s’ha votat la urgència, amb els vots favorables de tots els grups municipals i l’abstenció de la CUP. En segon lloc s’ha aprovat la proposta, amb idèntica votació.

 

Arxivat a:
Municipis, ARE, ple, Marta Felip
Participació