Un acte commemorarà a Vic els 30 anys de lluita de l'independentisme radical

La iniciativa, d'abast nacional, agruparà aquest dissabte persones de les distintes generacions de grups com l'FNC, IPC, CSPC o TL.

Redacció osona.com
04 de juny del 2009

El Casal Independentista Manuel Viusà i Alerta Solidària organitzen el proper 13 de juny a Vic un acte d'abast nacional que, sota el lema "Per una terra lliure: 30 anys d'estratègia independentista", vol commemorar el trentè aniversari d'una sèrie d'esdeveniments que van donar inici a una significativa etapa d'aquest moviment, amb el naixement d'organitzacions com els Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catalans, el Moviment de Defensa de la Terra (MDT) i TL.

L'acte, que començarà a les 5 de la tarda, inclou discursos i actuacions musicals, i agruparà  persones que han participat de les distintes generacions de l'independentisme radical en aquestes tres dècades a través de grups com l'FNC, IPC, CSPC o TL.

--------
NOTA DE PREMSA

Dissabte que ve se celebraran a Vic 30 anys d'estratègia independentista als Països Catalans amb un acte que començarà a les 5 de la tarda al Sucre. Es farà un homenatge a les persones que han lluitat i han viscut de prop la repressió. L'acte comptarà amb la participació de Carles Sastre, Xavier Barberà, Agustí Barrera, Carles Castellanos, Marcel Casellas, Carles Benítez, Ramón Piqué, Pep Musté i Martí Majoral. També hi haurà actuacions de Cesc Freixas, Les Avelines, El Puma i els Bastoners de Sant Celoni.

-----------------------
Acte a Vic  dissabte 13 de juny

Recinte El Sucre (Vic)    17 hores

Hi actuaran; Cesc Freixas, Marcel Casellas, Les Avelines, Puma i els
bastoners de Sant Celoni.

Parlaments de militants que van formar part del FNC, dels CSPC, d'IPC, de
Terra Lliure, així com d'Alerta Solidària.

Organitza: Casal Independentista Manel Viusà de Vic

Col•labora: d'Alerta Solidària, Moviment de Defensa de la Terra i altres col•lectius de l'Esquerra Independentista

------------------------------------------
Per una terra lliure: 30 ANYS D'ESTRATÈGIA INDEPENDENTISTA

L'any 1979 es va configurar el moviment polític que ha esperonat l'independentisme durant les dècades posteriors. Durant els anys de l'anomenada Transició es van bastir els fonaments d'una estratègia política al voltant de la qual es va articular l'Esquerra Independentista, que denunciava els paranys de la reforma borbònica i de la imposició estatuària i constitucional sobre la nació catalana. Durant els primers mesos de 1979 van néixer els Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catalans (CSPC), es va realitzar la fusió del PSAN-p amb l'OSAN de la Catalunya-Nord per esdevenir el partit IPC, que aportaven una nova línia estratègica a un moviment independentista desorientat, i l'embrió del que més endavant seria Terra Lliure, que realitzava les primeres accions armades, en què van deixar la vida els lluitadors Martí Marcó i Fèlix Goñi.

Des de l'any 1979 es configura una nova lluita política que desplegarà un moviment independentista emergent, que conflueix amb els resistents antifranquistes que optaven per una ruptura democràtica. Un moviment polític nou en què els independentistes es defineixen fonamentalment sobre la base del rebuig a les conxorxes i  opressions de la política sucursalista i capitalista oficial. Es fonamenta bàsicament en una dinàmica d'agitació i mobilització. D'agitació entorn d'uns eslògans nous (Visca la Terra!, Fora les forces d'ocupació! Llibertat Patriotes Catalans!), rupturistes, de reivindicació d'unes noves bases de sobirania popular (nascudes de la nació catalana) i de rebuig de l'ocupació (política i militar) per part dels aparells d'uns Estats aliens i opressors, així com de mobilització en suport de les diferents lluites populars. Aquest nou moviment té els seus referents principals en l'actuació incisiva d'una nova organització clandestina, Terra Lliure, que es proposa d'arribar amb les seves actuacions més enllà de les possibilitats de les organitzacions socials i polítiques populars, sempre limitades dins els estrets marges de la legalitat vigent.

Fa 30 anys l'independentisme català va emprendre una nova estratègia de lluita centrada al voltant de la solidaritat envers els represaliats, des dels Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catalans (CSPC), que des d'aleshores va exercir un paper estratègic en l'embranzida d'aquest moviment mitjançant la seva defensa política. Però també des de propostes com l'activitat del Comitè contra la Constitució Espanyola i en la denúncia política del sucursalisme o dels estatuts d'autonomia. Un seguit de propostes de construcció d'aquest moviment nacional-popular impulsades per aquest nucli que van abastar el camp ecologista, impulsant la Taula Antinuclear i Ecologista, la defensa de la llengua (amb la coincident aparició del Manifest d'Els Marges), el camp sindical, i especialment en la proposta d'un moviment independentista de masses, que anys més tard es plasmaria en la construcció del Moviment de Defensa de la Terra. Un any en què també es van signar els Acords de Fontpedrosa (Catalunya Nord) i es va confeccionar el llibret “Què és el PSAN-P?”, que complementava el llibre “La lluita per la independència”, uns documents cabdals per entendre com es va desplegar posteriorment aquell moviment, una lluita reeixida gràcies un compromís personal dels militants que portar a terme la nova estratègia de lluita independentista. El 1979 també fou l'any en què, per primer cop a la història, una organització que propugnava l'alliberament nacional s'implantava al nord i al sud dels Pirineus (fusió del PSAN-P i l'OSAN de la Catalunya Nord, que prenen el nou nom d'IPC).

http://comitesdesolidaritat.blogspot.com/

http://www.llibertat.cat/content/view/5541/29/

http://www.alertasolidaria.org/





- Més informació des de Llibertat.cat

Arxivat a