L’Eurovacum analitzarà a Vic el futur del sector boví

Redacció osona.com
03 de juny del 2009



El sector boví analitzarà a Vic el seus principals reptes de futur al congrés Eurovacum immers en una “reestructuració total”. En el cas del vacum de llet, el sector viu la “pitjor època de la seva història” per un excés de producció i una davallada en la demanda segons Joaquim Baucells, consultor del congrés.

El vacum de carn també està a l'expectativa de com el consumidor accepta el model europeu de producció. Aquest model és “molt més exigent” que la producció que es fa en d'altres zones del planeta tal i com explica el president de l'Associació Espanyola de Vacum de Carn (ASOPROVAC), Albert Juanola. El congrés es farà a la capital osonenca els dies 10 i 11 de juny.

Pel consultor Joaquim Baucells, fins ara el vacum de llet ha estat “protegit” per les quotes fixades des d'Europa. Aquest element protector que està en fase d'eliminar-se ha fet “adormir'”parcialment el sector que no ha acabat d'aconseguir posicionar-se en un mercat global on el consum de litres de llet per persona ha anat baixant progressivament. Si l'any 2001 es consumien uns 120 litres de llet anuals per persona, actualment aquesta xifra només és de 77 litres. Tot i la reducció del consum la producció europea ronda les 150 tones per any. L'Estat espanyol produeix anualment unes sis tones de llet anuals.

Un dels elements determinants que han provocat la caiguda del preu que el ramader rep per la seva llet han estat les marques blanques. Segons les dades facilitades per Baucells, en la presentació de l'Eurovacum, actualment el 55% de la llet consumida és comercialitzada en una marca blanca. Aquest producte de “poc valor afegit” repercuteix molt poc en el productor.

En els darrers dos anys, en paraules de Baucells, hi hagut una “falsa eufòria” que ha estat “l'avantsala” de l'actual situació de crisi. Tot i que els anys 2007 i 2008 les explotacions van tancar amb resultats econòmics bons no es van valorar prou aspectes com ara els costos de producció i les dificultats que arribarien amb la situació actual. Dues dades determinants són el fet que el preu de venda de llet s'ha reduït en un 37% i que la majoria d'explotacions han tancat el primer trimestre del 2009 sense cap benefici.

El sector del vacum de carn passa per problemes similars. El president d'ASOPROVAC, Albert Juanola, considera que el congrés Eurovacum i la societat en general ha d'afrontar el gran debat entre el “model europeu de producció i el model global”. El model europeu de producció de carn de vacum és “més car” com a cost però té moltes més garanties. Mercats com ara l'americà, explica Juanola, tenen una normativa “no tant restrictiva” fet que permet una producció molt més barata. La proliferació de marques blanques de carn comporta, entre d'altres, no saber d'on procedeix aquell producte ni els seus controls.

Davant d'aquest fet, Juanola assenyala que és el consumidor final qui acaba “tenint la paraula”. Per això és partidari que en congressos com són l'Eurovacum o l'Europorc hi participin representants d'associacions de consumidors per conèixer els elements de valor afegit que tenen les carns produïdes amb el model europeu.

El congrés Eurovacum, que s'ha presentat aquest dimarts, comptarà amb la participació d'especialistes com la doctora Alícia Langreo, l'especialista en producció de boví de llet Mireille Chahine o el president de la cooperativa Cadí, Bonaventura Rebés. El dia 10 i coincidint amb la primera sessió del congrés s'entregaran els premis Vaca d'Or que atorga la Federació Frisona de Catalunya. El congrés Eurovacum és organitzat per l'Institut Municipal de Promoció Econòmica de Vic conjuntament amb Caixa de Manlleu. 

---------
NOTA DE PREMSA
AJUNTAMENT DE VIC

Vic presenta la 4a edició del Congrés Eurovacum

- Productors i experts del vacum debatran l’actual situació del sector els dies 10 i 11 de juny a l’edifici el Sucre de Vic.

- Alicia Langreo, Carlos de Blas, Juan Pena o Francisco Álvarez són alguns dels ponents més destacats d’aquesta edició.

La 4a edició del Congrés de bestiar boví, l’Eurovacum, s’ha presentat dimarts, 2 de juny, al migdia a la Sala Coll i Bardolet, a l’edifici el Sucre de Vic. La roda de premsa ha comptat amb la presència de Josep Burgaya, president de l’Institut Municipal de Promoció i Economia  de Vic (ImpeVic) i segon tinent d’alcalde, Joaquim Baucells, consultor del programa del Congrés, Joan Font, cap d’Unitat de Negocis de Caixa Manlleu i Jaume Sala, director executiu de la Federació Frisona de Catalunya (FEFRIC). Aquest nova edició de l’Eurovacum es portarà a terme els dies 10 i 11 de juny a l’edifici el Sucre i té com a protagonistes el vacum de llet i de carn.

En primer lloc, Josep Burgaya, ha reiterat el suport de les institucions vigatanes al sector agroramader de la comarca i ha agraït la col•laboració d’entitats com Caixa Manlleu, la delegació a Osona de la Cambra de Comerç de Barcelona i l’oficina comarcal del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, que fan possible la celebració d’aquest esdeveniment. Un Congrés “exigent on s’hi debaten temes d’actualitat i de futur convertint-se així en un punt d’encontre ple de contingut”, ha remarcat.

“L’explotació i la producció del vacum de llet i de carn és una sector molt important per a la comarca, tot i que potser no se’n parla tant”, ha afirmat Burgaya. “Aquest sector està destinat no només als ramaders i productors, sinó també als veterinaris i tècnics”, ha explicat el president de l’ImpeVic. Burgaya ha afegit que “actualment el vacum està vivint moments de dificultats, qualsevol moviment en el mercat de les matèries primeres o en els preus, l’afecta directament. És per això que ara és quan s’ha de pensar en el futur i intentar ser més competitius”.

12 xerrades i 14 ponents

“L’Eurovacum és un dels pocs fòrums de trobada de productors i tècnics del sector boví que es fan al país”, ha puntualitzat Joaquim Baucells, qui a continuació ha explicat a grans trets el contingut del programa. El Congrés compta amb ponències sobre temes d’interès general i també amb xerrades més especialitzades, tant en el vacum de carn com de llet. Alguns dels ponents més destacats d’aquesta edició són Alicia Langreo, Carlos de Blas, Juan Pena o Francisco Álvarez Baldor. Tots ells han dedicat bona part de la seva carrera professional a estudiar els diferents aspectes de la genètica, la producció o el mercat del boví. Seguint la tendència iniciada al recent celebrat Congrés Europorc, s’ha inclòs al programa una sessió sobre experiències empresarials relacionades amb el sector.

El lliurament dels Premis Vaca d’Or és dels inici de la celebració de l’Eurovacum una cita ineludible. L’acte tindrà lloc el dia 10 de juny a les 13:30 h, durant la inauguració del Congrés. L’objectiu d’aquest premis és difondre la feina de control de la qualitat lletera de Catalunya, que es fa des de la FEFRIC, ha explicat Jaume Sala. Aquest certamen premia les cinc millors explotacions en els apartats de genètica, producció i morfologia.

Amb aquesta nova edició de l’Eurovacum sumen 13 els congressos dedicats al sector agroramader –quatre de l’Eurovacum i vuit de l’Europorc-, ha recordat Joan Font qui ha assegurat que quan Caixa Manlleu va decidir donar suport a aquest tipus d’activitats “es van fixar uns objectius a assolir que fins ara s’han anat complint”. Font ha explicat que aquestes fites pretenien afavorir el sorgiment de noves idees i nous coneixement que ajudessin a un sector que, tot i tenir punts de vista diferents, trobés un lloc on debatre els temes que l’afecten”.

Un sector optimista

El mercat de la llet ha entrat des de fa uns quatre mesos en una de les pitjors etapes de la seva història. L’excés de producció, la disminució del consum, la proliferació de marques blanques així com també la retirada de quotes lleteres per part de la Comissió Europea, han acabat afectant un sector que, a més, també s’ha vist afectat per l’actual situació econòmica global.

Actualment, l’Estat espanyol produeix sis milions de tones de llet a l’any, però el consum d’aquest producte ha baixat en picat en els últims vuit anys. La reducció de la venda de llet és de quasi un 40%. Segons ha explicat Joaquim Baucells, el mercat lleter europeu ha escollit la producció de qualitat sacrificant els preus. Però, aquest avenç del sector no és compartit pels consumidors, els quals consumeix molta menys llet.

Per altra banda, el sector del vacum de carn també està notant els efectes de l’actual situació econòmica, que s’han de sumar amb  la forta competitivitat dels productors nord-americans els quals s’enfronten a un normativa molt menys restrictiva respecte a la normativa vigent a la Unió Europea. Tanmateix, tot i l’actual situació tant del sector vacum de carn com de llet, Baucells ha volgut deixar clar que el criteri del Congrés “és totalment optimista”. 

- Dossier de premsa de l'Eurovacum 2009
- Programa d'actes de l'Eurovacum 2009

Arxivat a