Ple municipal: Torelló aprova bonificacions dels abonaments a la piscina

Tot i això, ERC ho considera insuficient. El ple no va aprovar una moció d’ERC on s’instava al Departament d’Educació que reconsiderés la supressió del batxillerat nocturn a l’IES Jaume Callís de Vic.

Redacció osona.com
26 de maig del 2009

L’Ajuntament de Torelló, en el ple municipal celebrat ahir dilluns al vespre, va aprovar un seguit d’exempcions i bonificacions sobre les tarifes d’abonament a la nova piscina. La mesura té per objectiu facilitar l’accés a la instal•lació d’alguns col•lectius. Es van acordar exempcions a persones minusvàlides, agrupacions familiars o jubilats. El grup d’ERC, a l’oposició, les va considerar insuficients.

Un dels punts calents de l’ordre del dia va ser la moció que va presentar ERC sobre el batxillerat nocturn presencial a l’institut Jaume Callís de Vic. La proposta instava a l’Ajuntament a demanar al Departament d’Educació que reconsiderés la decisió de suprimir aquest sistema de batxillerat en aquest centre (l’únic  de la comarca que l’imparteix). La moció va rebre el suport d’ICV-CdG. Els grups de l’equip de govern, CiU i PSC hi van votar en contra.

El ple també va donar llum verda a la cessió dels terrenys on es farà la residència d’avis d’Osona Nord a la Fundació Habitatges i Serveis d’Osona, institució integrada pel Consell Comarcal i Caixa Manlleu.

- Notícies publicades de la residencia d’avis

--------------------
NOTES DE PREMSA


AJUNTAMENT DE TORELLÓ
L’Ajuntament de Torelló aplicarà exempcions i bonificacions a les quotes de la nova piscina

En el ple municipal, celebrat, ahir dilluns al vespre, es va aprovar, amb unanimitat de tots els grups municipals, un seguit d’exempcions i bonificacions sobre les tarifes d’abonament a la nova piscina. Aquesta mesura s’ha pres per tal de facilitar l’accés a la instal•lació d’alguns col•lectius.

En concret es va aprovar una exempció del pagament de la tarifa a  aquelles persones que tenen una minusvalidesa igual o superior al 33%; així mateix, també s’aplicarà una exempció en el pagament a aquelles persones que hagin d’acompanyar a algú amb minusvalidesa, sempre que sigui en l’exercici de la funció d’acompanyament.

D’altra banda, es va acordar aplicar una bonificació de 19,04 euros al mes, sobre la tarifa d’adult d’abonaments mensuals per edats o agrupacions familiars –en la modalitat d’abonament de tot el dia-, a les persones jubilades a partir de 65 anys, sempre que la seva pensió mensual sigui inferior a 680 euros. I, a més, s’aplicarà una bonificació de 7,83 euros al mes, sobre la tarifa d’adult d’abonaments mensuals per edats o agrupacions familiars –en la modalitat d’abonament de tot el dia-, a les persones jubilades a partir de 60 anys i fins a 64, sempre que la seva pensió mensual sigui inferior a 680 euros.

L’alcalde, Miquel Franch, va assegurar que l’any vinent, amb l’experiència de sis mesos de funcionament de la nova piscina, es valorarà la possibilitat d’aplicar noves exempcions i bonificacions.

L’Ajuntament de Torelló fa la cessió dels terrenys on es farà la residència d’avis d’Osona Nord 

L’Ajuntament de Torelló va donar llum verda a la cessió de la parcel•la situada al pla parcial La Creu I on s’ha de construir la futura residència d’avis del nord d’Osona.

Fundació Habitatges i Serveis d’Osona, institució integrada pel Consell Comarcal i Caixa Manlleu, gestiona un projecte per construir dues residències d’avis, una al sud d’Osona i l’altra al nord. Aquesta segona es construirà a Torelló, concretament en un terreny de prop de 4.666 metres quadrats, ubicat al sector de La Creu I, a l’entrada sud de Torelló, en una zona que està en ple desenvolupament urbanístic.

En el ple de dilluns es va complir el tràmit de la cessió de la parcel•la a favor de la Fundació Habitatges i Serveis d’Osona. L’alcalde, Miquel Franch, va felicitar la institució impulsora del projecte per la seva voluntat de cobrir les necessitats assistencials de la comarca amb dues noves residències d’avis, de caràcter públic, amb una capacitat de cent residents cada una. A més, l’alcalde va explicar que la residència generarà al voltant de 70/80 llocs de treball, de diferents tipologies (tècnics d’infermeria, auxiliars, manteniment...). En aquest sentit, serà l’Ajuntament de Torelló qui farà la formació teòrica i pràctica d’aquest personal. Ara, el següent pas serà la concreció del projecte bàsic de l’equipament assistencial.

----------------
ERC DE TORELLÓ
Esquerra troba insuficients les bonificacions per la nova piscina

El grup municipal d'Esquerra va mostrar la seva disconformitat amb les exempcions i bonificacions presentades per l'equip de govern, per insuficients.

El portaveu d’ERC, Jordi Casals, va reclamar que es mantinguessin les bonificacions que hi havia fins ara, com ara les dels cursos de les AMPA's, per les famílies nombroses i per la quitxalla de fins a 2on de primària, per exemple. Per Casals no té sentit que abans hi fossin i ara no.

Esquerra va presentar un document a l'equip de govern i el portaveu republicà es va reunir amb l'alcalde. No es va arribar a cap acord.

La proposta de l'equip de PSC i CiU només contempla als col•lectius de minusvàlids (més del 33%) i de gent gran amb una renda inferior als 680€. Per aquestes bonificacions s'han reservat 25.000€ per un semestre.

Esquerra va reclamar bonificacions a joves (que no es veuen reconeguts com a col•lectiu i no tenen una quota específica), a famílies nombroses, famílies monoparentals i, circumstancialment, a gent en atur, podent tenir en compte criteris de renda, també. A més de mantenir la dels cursets de les AMPAs i dels nens i nenes fins a 2on de primària.

També es va apuntar de fer una adaptació temporal dels abonaments a les persones abonades en l'actualitat.

Casals va celebrar que hi hagi un equipament de major qualitat, com el de la nova piscina i que el preu ha de ser superior, però que "no s'ha de perdre de vista que és un servei municipal" i no s'entenia la manca de més bonificacions.

Finalment, Casals va dir que segurament no es gastarien els 25.000€ reservats, per les dades que ja es tenien, i es va preguntar què se'n faria d'aquest sobrant.

Esquerra no avala el conveni amb què es clou el cas Anonizado

El grup municipal d'ERC-AM, no va avalar en el darrer Ple de Torelló el conveni que posava fi a un conflicte obert des de feia 12 anys entre l'ajuntament i els propietaris de la zona de Ges Ter.

El portaveu republicà Jordi Casals va dir que no era un bon resultat pels interessos generals de Torelló el fet d'haver de desprendre's de patrimoni municipal (pisos al centre de Torelló) i amb diners, que en total puja prop de 700.000€. A més, es tornen a requalificar uns terrenys de la zona a residencials, fet que comporta que en total es faci front al 1.3M € que l'ajuntament va ser condemnat a pagar als propietaris a qui en el seu moment no es va voler expropiar.

Per Miquel Franch és una bona solució i la decisió que es va prendre en el seu moment va ser la correcta. Els fets, però, amb la condemna a l'ajuntament, demostra que no. Ara s'ha fet una despesa molt important a càrrec dels contribuents i una requalificació d'uns terrenys que queden a mans de qui s'havia d'expropiar.

PSC i CiU en contra del batxillerat nocturn presencial

Esquerra Torelló va presentar una moció en suport a l'acord de ple a l'ajuntament de Vic, per unanimitat, en què es defensava el manteniment del batxillerat nocturn a la ciutat de Vic.

El portaveu d'Esquerra va defensar que es mantingui la presencialitat a Vic, complementada pel sistema on-line. Però Casals va demanar que si el departament d'Educació es replanteja el sistema del batxillerat nocturn obri un procés transitori per tal que Vic, Osona i el Ripollès, no perdi el batxillerat nocturn presencial.

La diputada i portaveu del PSC, Flora Vilalta, va defensar el posicionament tant del seu partit com el de CiU i va acusar a ERC i ICV de vendre fum i demagògia per no defensar el mateix a Torelló i al Parlament. PSC i CiU van votar en contra la moció.

El republicà Jordi Casals va dir que ERC no practica el partidisme cec a l'ajuntament de Torelló i va acusar a CiU de fer seguidisme del PSC i va deixar a l'aire una pregunta que no va rebre pregunta: "Crec CiU de Torelló que CiU al Parlament ven fum i fa demagògia amb el tema del batxillerat nocturn?".

Esperant la nova Plaça Nova

Albert Soldevila, regidor d'Esquerra, va reclamar que s'actui a la Plaça Nova per l'estat alarmant de deixadesa de la Plaça Nova.

Des que es va anunciar que s'arreglaria la superfície de la Plaça Nova, un cop descartat el pàrquing subterrani, la plaça ha patit una degradació amb bans trencats, perterra trencat, escales escardades, pilones rovellades i trencades. Per Soldevila, la plaça central de Torelló no pot estar en aquest estat i va exigir que s'hi actuï.

S'estudia destinar el Club als joves

No se sap si per una confusió entre Club i CAP o per poques ganes de trobar complicitat amb Esquerra, però l'alcalde Miquel Franch va anunciar que s'estava estudiant donar un ús com a espai per a joves el Club i ho va fer tot felicitant a ICV-CdG, quan aquests havien apostat per situar al Club la Ludoteca i l'espai per a joves a l'antic CAP de Torelló.

Ha estat Esquerra qui va proposar dotar el Club com un espai amb la filosofia de Centre Cívi i per a joves, amb Lluís Bassas (CiU) i David Forcada (PSC) estant-hi d'acord en les negociacions pel Pla de Barris.


També podeu llegir:

- Per Franch, no devia ser fàcil felicitar a ERC (Bloc personal de Jordi Casals)
- S'han oblidat que la piscina és un servei municipal i social (Bloc d'Esquerra de Jordi Casals)

----------------------------
ICV-CdG
La regidora Flora Vilalta i la manca de coherència

ICV-CdG va votar favorablement a la proposta de donar suport a què es mantingui el batxillerat nocturn a Vic. La proposta, que no va tenir el suport de l’equip de govern, va acabar amb un seguit de retrets entre els diferents grups.

En la primera tanda d’intervencions, Montse Ayats va manifestar que “no s’entén que un Departament que forma part d’un Govern que ha fet bandera de la territorialitat, suprimeixi serveis bàsics relacionats amb l’educació o la salut”. La regidora també va declarar que el nombre d’usuaris no hauria de ser l’únic factor a tenir en compte i va recordar també que no creia que fos un problema de costos i que si ho fos, s’hauria de veure com s’optimitzen però que en cap cas hauria de servir com a excusa per tancar el servei. Ayats també va afirmar que l’ensenyament virtual no és el més adequat per a la gent d’aquesta etapa i va alertar del perill que l’esquerda digital exclogui moltes persones del batxillerat, ja sigui per coneixement o condicionants socials o econòmics. Finalment Ayats va demanar públicament la rectificació del Departament d’Educació i el manteniment del servei.

En la intervenció de l’equip de govern, la regidora Flora Vilalta (PSC) va acusar a ICV-CdG de fer demagògia i de ser incoherents pel fet de votar de forma diferent al Parlament que al ple de Torelló. Ayats va defensar la independència del seu grup i va evidenciar la manca de coherència de la regidora Flora Vilalta en determinats temes, com per exemple, la posició del PSC en el cas de les urgències a Torelló, o la incoherència de CIU que ha fet intervencions al Parlament reclamant que es mantingui el batxillerat nocturn.

ICV-CdG es posiciona a favor de les propostes de bonificacions per a la piscina coberta, però retreu a l’equip de govern la manca d’informació

Montse Ayats ha retret a l’equip de govern que no hagi explicat correctament la nova piscina coberta ni hagi fet cap tipus de pedagogia sobre el fet que es tractava d’un model i una concepció de piscina molt diferents del que hi havia fins ara i que, per tant, tindria uns costos molt diferents i que no permetria l’ús exclusiu de la làmina d’aigua, tema que ha estat reivindicat per diverses persones. Segons Ayats, “l’Ajuntament s’ha limitat a presentar l’equipament i les meravelles d’aquest en documents digitals de tres dimensions però no ha explicat tots aquests altres aspectes”.

D’altra banda, la regidora també ha recordat que, en el seu moment, “l’Ajuntament no va tenir en compte que hi havia una sèrie d’hàbits o costums que afectaven diversos col•lectius, entre els quals la gent gran, les persones amb minusvalia o els primers cursos de les escoles de primària...” i, per això, ICV-CdG ha donat suport al fet que al ple d’avui s’hagin aprovat les propostes de bonificació per a les persones amb minusvalia, les persones de més de 60 anys i les persones de més de 65 anys.

L’Alcalde també ha confirmat que s’estava estudiant una bonificació per als alumnes dels primers cursos escolars que assisteixen a la piscina a través de l’AMPA o l’escola, petició que ICV-CdG havia fet arribar a l’equip de govern a la darrera Junta de Govern perquè considera que garantir que tots els nens i nenes del municipi aprenguin a nedar és una mesura social.

El Museu de la Torneria entre els 150 elements del Patrimoni Industrial de Catalunya
ICV-CdG va valorar molt positivament la iniciativa del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, d’incloure de la Torneria Vidal (seu del Museu de la Torneria), entre els 150 elements del Patrimoni Industrial de Catalunya. La regidora Montse Ayats va recorda que l’equipament ja s’havia classificat con a Bé Cultural d’Interès Local al Catàleg de patrimoni del municipi i va dir que “des d’ICV-CdG esperen que aquest fet serveixi per posar en valor i ajudar a difondre el Museu de la Torneria”,

ICV-CdG demana que l’Escola d’Arts Plàstiques de Torelló sigui l’escola de referència en aquest camp per a tot l’àmbit del Consorci

En motiu de l’aprovació de l’expedient de licitació del servei públic d’Escola d’Arts Plàstiques municipal, la regidora Montse Ayats va reclamar que “s’esmercin esforços perquè esdevingui l’escola de referència de la Vall del Ges, Orís i el Bisaura, la qual cosa, conjuntament amb la nova ubicació, servirà també per donar-li un impuls, que bona falta li fa”.

La cessió dels terrenys al carrer Mas Torra i l’ampliació de l’IES Cirvianum
A propòsit de l’aprovació de la cessió d’uns terrenys a l’IES Cirvianum, ICV-CdG va manifestar el seu acord perquè els espais puguin servir per a ampliacions per a nous cursos de Cicles Formatius o noves especialitats però que en cap cas han de ser per a noves línies d’ESO. ICV-CdG ha manifestat que si cal oferir més places d’aquesta etapa ha de ser amb la construcció d’un nou IES en un altre espai del poble.

ICV-CdG i els edificis del costat del Museu de la Torneria

L’aprovació d’una sèrie de modificacions puntuals del PGO, ha servit perquè Montse Ayats s’interessés per l’ús que es preveu fer de la caseta del costat del Museu de la Torneria. L’Alcalde ha manifestat que “la caseta de l’encarregat es destinarà al Museu i que de la resta d’espai se’n parlarà amb els grups polítics” La regidora també ha demanat que no s’improvisi a l’hora de decidir qui o què hi ha d’anar.

El Fons Ramon Vinyeta, el pas soterrani de l’Estació, la Ronda del Puig i la tala d’arbres
En el torn de precs i preguntes, Montse Ayats s’ha interessat per la situació en què es trobaven la incorporació del Fons Ramon Vinyeta i altres fons de particulars a l’Arxiu Municipal (el grup s’havia interessat per aquest tema en un ple de 2006...). L’Alcalde ha manifestat que des de llavors, no s’ha avançat.

M. Ayats també ha reclamat que s’accelerin les obres de millora del pas que creua la via del tren per sota i connecta la plaça dels Països Catalans i l’altra banda de l’Estació de RENFE, un tema que ICV-CdG ja havia reclamat a finals de 2008. El regidor Santi Vivet ha confirmat que les obres estan a punt de començar.

La regidora ha demanat també que s’intervingui en les plataformes de reducció de velocitat que hi ha instal•lades a la ronda del Puig, ja que són molt elevades i creen problemes als cotxes que hi passen. El regidor David Forcada ha declarat que es tindrà en compte la petició d’ICV-CdG.

A petició d’ICV-CdG, Lluís Bassas ha explicat que els arbres que s’han talat als carrers Rafel Casanovas, Balmes o la pujada de Rocaprevera es substituiran per nous arbres de les mateixes espècies i ha manifestat que era impossible mantenir els que hi havia.

Arxivat a