Joaquim Llena diu que la grip nova no ha fet baixar el consum de carn de porc

El conseller d’Agricultura, que ha clausurat el congrés Europorc,opina que el futur del sector porcí passa per la innovació, la internacionalització, i l’òptima gestió dels purins. L’economista Sala i Martín, un dels grans atractius de l’edició d’enguany, aposta per la productivitat. El certamen ha reunit a Vic més de 400 professionals.

Marc Riera / ACN
22 de maig del 2009



El conseller d'Agricultura, Joaquim Llena, diu que l'aparició de la grip nova, que inicialment es va anomenar grip porcina, no ha fet baixar el consum de carn de porc a Catalunya. Aquest descens no s'ha produït i les llotges “han aguantat preus”. El conseller assegura que això s'ha produït perquè hi hagut una resposta “ràpida” i s'ha situat el problema sanitari en “l'esfera humana” i “no pas en l'animal”. En aquest sentit Llena, ha agraït el paper dels mitjans de comunicació a l'hora de canviar la denominació popular amb la què és coneguda aquesta malaltia.

Llena ha clausurat aquest dijous el congrés Europorc que s'ha fet aquest dimecres i dijous a Vic amb la participació d'uns 400 congressistes.

Per Llena, tot i les diferents amenaces i pressions que està tenint aquest sector hi ha hagut una reacció “exemplar”. El conseller ha recordat quan es va detectar el primer cas de vaca boja a Anglaterra el consum d'aquesta carn va caure “en picat” i van haver de passar dos anys per recuperar els mateixos nivells.

Joaquim Llena ha agraït, durant la seva intervenció, al director general de Recursos Agrícoles i Ramaders del Ministeri, Carlos Escribano, per l'actuació “ràpida i eficaç” del ministeri per aixecar el veto que Rússia havia imposat a la carn de porc catalana a causa de l'aparició de casos d'aquesta malaltia a Catalunya.

Llena ha admès que el sector porcí no passa per un bon moment perquè ha hagut de superar diverses crisi. Inicialment, va ser una crisi per l'augment del preu de la matèria prima a la que s'hi van afegir la crisi financera, la crisi econòmica global i recentment la crisi provocada per la denominació de la grip nova com a grip porcina. Pel titular d'Agricultura el porcí és un sector “molt potent” amb un futur “clar davant dels ulls”. Els principals reptes del sector passen per aconseguir l'excel•lència sanitària, la innovació, la internacionalització, la gestió dels residus i per compactar la cadena alimentària. Cada any es sacrifiquen a Catalunya més de 17 milions de porcs que s'acaben transformant. L'exportació d'aquesta carn es fa en més de 60 països.

Sala i Martín aixeca expectació

Tot i ser la ponència menys especialitzada el professor de les universitats de Columbia i Pompeu Fabra, Xavier Sala i Martín, ha estat el ponent que ha aconseguit omplir l'auditori Marià Vila d'Abadal de l'edifici El Sucre on s'ha fet l'Europorc. El conegut economista ha defensat que l'única solució que hi ha a l'estat espanyol per superar la crisi passa per augmentar la productivitat. Per a l'economista, el pes de la construcció permetia tenir un creixement econòmic positiu. Aquest fet impedia que s'apliquessin mesures per millorar la productivitat que té a l'Estat espanyol a la cua de diversos rànquings de productivitat.

Sala i Martín ha destacat que el 71% de les grans innovacions de negoci les han aportat els treballadors i ha posat com a exemple el cas de Youtube o Mc Donalds. L'economista i directiu del FC Barcelona ha destacat com a iniciatives que han generat grans fortunes als seus creadors el cas de la tèxtil Zara o de Nespresso. Entre d'altres ha apostat per una renovació del sistema educatiu que fomenti “l'esperit crític”. Sala i Martín ha compartit taula amb l'economista nord-americà Dennis DiPietre.



El congrés Europorc ha tancat aquest dijous la seva vuitena edició. Aquesta edició el congrés s'ha obert a la internacionalització amb la participació de representants del sector procedents de Polònia. El balanç que fan els organitzadors del congrés és positiu.

--------------
NOTA DE PREMSA
DEPARTAMENT D’AGRICULTURA

Llena: “El futur del sector porcí passa per la innovació, la internacionalització, i l’òptima gestió dels purins”

El conseller i Carlos Escribano insten el sector a compactar la cadena

El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, acompanyat del director dels Serveis Territorials del DAR a la Catalunya Central, Antoni Llach, ha presidit aquest dijous, a Vic, la cloenda del VIII Congrés Europorc, que també ha comptat amb el director general de Recursos Agrícoles i Ramaders del Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, Carlos Escribano.
 
Llena ha destacat que aquesta trobada s’ha consolidat com la cita de referència del sector català, espanyol, i també internacional, i resulta de gran importància i més quan “vivim moments complicats per al sector porcí, que ha viscut dues crisis consecutives (matèries primeres i financera) i una de sanitària (grip)”.
 
El titular del DAR ha animat al sector a no rendir-se i, malgrat la duresa i incertesa del present, a mirar el futur “amb optimisme i ambició, com heu fet sempre i he superat les dificultats, per això esteu on esteu, sou un dels sectors més sòlids i dinàmics de la nostra agroindústria, en capacitat productiva, en implantació territorial, i capacitat exportadora, com demostra el creixement de les exportacions en un catorze per cent el primer trimestre d’aquest any. A mes, val a dir que el sector porcí acapara prop del 70% dels sacrificis realitzats a Catalunya, amb al voltant de 16,5M de caps, és a dir, d’unes 1,3M de tones de canal”.
 
Segons el conseller, el sector té un futur clar i només cap aplicar cinc condicions: sanitat animal, major innovació, internacionalització, l’oportunitat que generen els purins, i compactar la cadena. Així, quant a sanitat animal, Llena ha considerat que “anem per bon camí però cal seguir treballant-hi”, cal seguir transformant els productes derivats del porc per mantenir l’actual posició capdavantera i, quant a l’aprofitament de purins, els avenços tecnològics permeten avançar en aquest àmbit. Per últim, pel que fa a cohesionar la cadena, tant Escribano com Joaquim Llena han coincidit a afirmar que és “una llàstima que els operadors del sector siguin enemics entranyables”, i que cal una estratègia sectorial conjunta. En aquesta línia, el conseller ha assenyalat que l’amenaça de la grip nova ha permès unir sinèrgies entre sector i l’administració a l’hora de fer-li front.
 
El titular del DAR ha aprofitat també la seva intervenció per agrair a Carlos Escribano totes les gestions dutes a terme davant el govern rus en motiu del veto a les exportacions espanyoles de porcí, amb una actuació “veloç, ràpida, i eficaç”, un agraïment que ha realitzat en nom de tot el sector, i que ha fet extensiu als mitjans de comunicació per canviar la denominació de la grip.

---------
NOTA DE PREMSA
AJUNTAMENT DE VIC

Europorc 2009 dóna les claus per augmentar el benefici del sector porcí

El sector ha de posar èmfasi no només en la reducció de costos sinó també en l’increment dels ingressos

Reduir la variabilitat en el sistema de producció suposa un increment dels beneficis per l’optimització de la venda en el mercat

Europorc 2009 ha obert la seva segona jornada amb mesures pràctiques i efectives per augmentar els beneficis de les explotacions. L’economista, especialista i consultor internacional en economia porcina, Dennis DiPietre, ha explicat que en la producció porcina són quatre les normes que s’apliquen amb la finalitat d’obtenir el màxim rendiment: vendre totes i cadascuna de les unitats; vendre-les al seu pes de màxim rendiment, sense desqualificacions per qualitat, i amb el menor cost de producció.

No obstant això, el sistema tradicional de distribució del sector, que es realitza per càrregues i no per unitats, no permet el major rendiment ja que es basa en decisions que parteixen de promigs i no té en compte la variabilitat que els animals pateixen des del naixement, ha assegurat DiPietre.

L’economista també ha explicat que estudiar les dades d’embalatge de cada porc individual permet als productors ajustar el seu pla d’acció per reduir la variabilitat i millorar la qualitat i homogeneïtat de la càrrega de venda, permetent així incrementar el nombre d’animals en el pes de màxim rendiment, augmentant d’aquesta manera els beneficis.

Tot seguit, l’economista i professor de la Universitat de Columbia dels Estats Units i de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona), Xavier Sala i Martín, també ha coincidit en la  necessitat de millorar en productivitat. Durant la seva ponència, Sala i Martín ha fet un anàlisi general de la situació econòmica actual en què ha plantejat que la falta de productivitat i competitivitat és la principal trava per al creixement econòmic del nostre país.

Segons l’economista i professor, una política correcta en innovació entesa com la creació d’un entorn adequat on treballadors i estudiants tinguin idees i, on aquestes idees posteriorment, trobin un entorn idoni per a la seva implantació, juntament amb un canvi en la visió dels emprenedors, serà la sortida a la crisis econòmica actual.

L’optimisme posa fi a la 8a edició del Congrés Internacional Europorc 2009

Malgrat la situació econòmica actual, el cens porcí en països forts de producció com l’Estat espanyol gairebé no ha disminuït

Les exportacions del sector porcí creixen un 14% el primer trimestre de 2009 a l’Estat espanyol

L’acte institucional de clausura del Congrés Europorc 2009 s’ha portat a terme aquest dijous, 21 de maig, al migdia. El president de l’Institut Municipal de Promoció Econòmica de Vic, Josep Burgaya, ha qualificat el congrés d’èxit, destacant els magnífics resultats d’aquesta 8a edició, que ha tingut una gran assistència, amb més de 400 inscripcions de professionals del sector, i en què han participat ponents de primer ordre per tractar temes fonamentals de preocupació del sector i el seu futur.

Carlos Escribano, director general de recursos agrícoles i ramaders del Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino, ha manifestat que, malgrat els moments delicats que s’estan vivint, les xifres de facturació de gairebé 4.800 milions d’euros, juntament amb l’increment d’un 14% de les exportacions en el primer trimestre de 2009, demostren que des del sector porcí es fa una aposta decidida de futur per mantenir la competitivitat del sector. “El model espanyol, basat en la garantia total de qualitat i seguretat alimentària, mantindrà la competitivitat del sector” ha reiterat. El director general també ha remarcat la necessitat de garantir l’estabilitat de la cadena.

Xavier Solà, alcalde per substitució de l’Ajuntament de Vic, també ha emfatitzat la necessitat de la comunicació entre els diferents membres de la cadena, i ha donat a conèixer la possibilitat de crear un segon escorxador de nova generació a la ciutat de Vic “que permeti fomentar la interrelació entre productors, escorxador i indústria transformadora”.

Joaquim Llena, conseller del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya (DAR), ha coincidit amb Escribano en què el sector porcí és un sector madur, capaç d’afrontar les pressions del dia a dia, i que ha reaccionat de manera exemplar als moments difícils dels últims temps. El Conseller d’Agricultura ha volgut felicitar el Ministeri per les gestions realitzades amb Rússia en els últims dies, així com als mitjans de comunicació per la correcció del nom de la Grip A en demostrar-se que pertanyia a l’esfera humana.

Segons el conseller, els principals reptes de futur del sector són “els temes sanitaris, la innovació, la internacionalització, la transformació dels purins, així com la compactació de tota la cadena -producció, escorxadors i indústria transformadora- on l’Administració és una aliada”.

Polònia, país convidat

Associacions catalanes del sector porcí s’han reunit durant aquests dos dies amb empreses de Polònia -país convidat al Congrés- a través de l’organitzacó d’un workshop (foto, a sota). Entre aquestes empreses destacar la presència de l’Associació Polaca de Criadors i Fabricants de Bestiar Porcí (POLSUS), entitat representativa de 24 associacions regionals poloneses del sector a la Unió Europea, així com també Annimex, una de les empreses més grans del mercat porcí a Polònia.

Els resultats d’aquesta primera visita han estat altament satisfactoris, amb l’inici de contactes comercials ambiciosos i projectes de col•laboració. La bona sintonia aconseguida amb aquest país convidat  que, a més d’emfatitzar la clara vocació internacional del congrés, ha permès establir bones relacions de cara a projectes de futur.  

Arxivat a