La grip nova, un «afegit més» a la mala situació del sector porcí

Ho han explicat alguns experts al congrés Europorc, que se celebra a Vic, en una taula rodona sobre la grip porcina.

Redacció osona.com
21 de maig del 2009

La grip nova és pel porcí “un afegit més” a la situació crítica per la qual travessa el sector els anys 2007 i 2008. Així ho consideren alguns especialistes que aquest dimecres han participat en una taula rodona sobre la grip porcina a Vic en el congrés Europorc.

El catedràtic de la Universitat de Múrcia, Antonio Muñoz, diu que la grip nova pot haver provocat caiguda en el consum però ho considera un “sotrac conjuntural”. El soci fundador d'Optimal Pork Production i veterinari, Joan Sanmartín, assegura que el sector té poc a dir sobre la grip nova perquè la malaltia afecta la salut humana. Sanmartín considera que caldria fer una “reflexió” sobre el mal que s'ha fet el sector per un nom “desafortunat”.

Antonio Muñoz diu que el consum de carn de porc està caient no només per l'efecte de la grip nova sinó per altres aspectes com ara la crisi econòmica global. Per a Muñoz, un augment de l'atur acaba reduint el poder adquisitiu dels consumidors i amb ell el consum de tot tipus de productes, entre ells la carn. El catedràtic murcià diu que amb les diferents crisi viscudes el sector s'acabarà “regulant sol” perquè no és “suportable” perdre diners “molts anys seguits2.

Sanmartín diu que el fet que a la grip nova inicialment s'anomenés grip porcina ha fet baixar el consum de carn. Tot i això considera que el descens ha estat “molt puntual”. Els consumidors han optat, segons ell, per substituir aquesta carn per “altres alternatives de consum”. Per aquest especialista, la societat hauria d'aprendre dels seus “errors” perquè ha traspassat al sector una pressió que no li pertocava: “Se li va donar aquest nom perquè es creia que podia afectar els porcs. Al final ha estat una grip nova, molt suau, que afecta sobretot als humans”.

Benestar animal

Muñoz i Sanmartín han centrat la seva intervenció a parlar sobre l'aplicació de les noves normatives de benestar animal en les explotacions porcines. Sanmartín ha defensat en la seva intervenció que l'aplicació d'aquestes normatives no ha de voler dir necessàriament reduir la producció i rendibilitat. Pel soci fundador d'Optimal Pork Production l'aplicació d'aquests criteris pot acabar aportant més aportant més productivitat dels animals de l'explotació.

Sanmartin també ha admès que l'explicació d'aquests criteris pot ser dificultós en una granja ja existent que ha de fer un “canvi de plantejament de producció”. En el cas d'una explotació nova, Sanmartín ha defensat que per les experiències viscudes l'aplicació d'aquesta normativa ha permès, per exemple, atraure persones joves. El fet que l'explotació sigui “més tecnificada” genera més interès en aquesta franja d'edat.

En la seva intervenció, Muñoz ha compartit una visió menys positiva de l'aplicació d'aquesta normativa. Interpreta que en les explotacions actuals és molt difícil fer una aplicació d'aquest tipus perquè el sector prové d'una crisi “molt llarga”. Al mateix temps, ha alertat que cal tenir més control de l'entrada de carn exterior per certificar que compleix tots els requisits que es reclamen als productors europeus. L'aplicació de normatives requereix, segons Muñoz, d'una inversió difícil de fer per algun tipus d'explotacions.

El congrés Eurporc de Vic acabarà aquest dijous amb les intervencions dels economistes Dennis DiPietre i Xavier Sala Martín. El conseller d'Agricultura, Joaquim Llena, intervindrà en aquesta segona jornada.

Arxivat a