Europorc obre les portes

El congrés s’ha inaugurat aquest dimecres. Hi participen uns 400 professionals. A la clausura, el dijous, hi participarà el conseller d’Agricultura.

per Redacció osona.com, 20 de maig de 2009 a les 20:11 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de maig de 2009 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


Aquest dimecres, 20 de maig, a les 11:45 h s'ha portat a terme la inauguració oficial de la 8a edició del congrés internacional Europorc.

L’acte ha comptat amb la presència de Rosa Maria Cubel, directora general  d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya (DAR); Josep Burgaya, president de l’Institut Municipal de Promoció i Economia de Vic (ImpeVic) i segon tinent d’alcalde; Joan Contijoch, president de Caixa Manlleu; i Oriol Guixà, president de la delegació de la Cambra de Comerç de Barcelona a Osona.

També destacar la clausura de la sessió matinal del dijous, 21 de maig, que serà presidida per Joaquim Llena, conseller d’Agricultura, i per Carlos Escribano, director general de Recursos Agrícolas y Ganaderos del Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino. L’acte es portarà a terme a les 13:45 h.

En aquesta edició es fa un gran pas cap a la internacionalització  amb Polònia com a país convidat i els millors professionals com a ponents, procedents de  diferents nacionalitats. En el congrés es presentarà un programa tècnic dividit en línees temàtiques que tractaran temes d’actualitat com la producció en època de crisi, l’economia global del sector o la Llei de benestar animal.


--------
NOTA DE PREMSA

AJUNTAMENT DE VIC

Els ramaders catalans continuen comptant amb un mercat sòlid.

En el 2008  es van sacrificar més de 18 milions de porcs, a Catalunya.

Àfrica i Àsia jugaran, a curt termini, un paper important en l’alimentació mundial amb l’ajut dels països més desenvolupats.

Europorc es consolida com un  element dinamitzador del procés de negoci entre ramaders, farmacèutiques i empreses càrniques, en què la innovació en el sector així com la sostenibilitat i el respecte al medi ambient són aspectes claus per al futur.

El congrés ha obert les portes aquest dimecres, 20 de maig, al matí amb la ponència “La indústria del porc a la propera dècada, visió mundial” a càrrec de Manfred Kern, director de l’àrea de Bayer CropScience AG, a Alemanya. Kern  ha destacat el paper tant de la seguretat alimentària com la de l’aigua, la població, energia i medi ambient. “Estem en un món sense fronteres on impera la producció i la eficiència” ha assegurat.

També ha remarcat el paper de la segona generació de Bio combustibles –que tracta de generar energia a través dels residus de purins- com una aposta clau per part del president dels Estats Units, Barack Obama, a favor de les plantes de Biogàs. Un aposta que també compta amb el recolzament de l’ex governador d’Iowa (Estats Units).

Carlo Trojan, ex secretari general  de la Comissió Europea i president del Consell Internacional de Política Comercial d’Agricultura i Alimentació ha parlat del futur de l’alimentació des d’una visió global. Trojan ha coincidit amb Manfred Kern en l’aposta per la desaparició de les fronteres i ha afirmat que, en un futur molt proper, Àfrica i Àsia jugaran un paper molt important en l’alimentació mundial amb el suport dels països més desenvolupats.

Tot seguit, s’ha portat a terme una taula rodona que ha comptat amb les intervencions dels dos ponents anteriors juntament amb Abel Mariné, catedràtic de Nutrició i Bromatologia de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona (UB) i Jens Argerskov, gerent de Unexporc.

Mariné ha assegurat que els embotits “podrien ajudar a controlar la pressió arterial”. Alguns dels components, utilitzats per la fabricació dels embotits, són els mateixos que fa servir la medicina moderna pel tractament d’algunes infermetats coronàries. En aquest sentit, el catedràtic ha afirmat que la carn de porc és molt saludable ja que conté grasses insaturades i ha explicat que algunes cultures van eliminar el porc de la seva  vida perquè en qüestions de nutrició són monogàstrics com els éssers humans, la qual cosa aquest animal entrava en competència directe. Per aquest motiu, la religió va establir la prohibició en el consum d’aquest animal, ha afegit.

Per la seva banda, Jens Argerskov, ha comentat que el sector càrnic està tenint la capacitat de reacció adequada davant la crisi i, dins d’aquest mercat, a l’Estat espanyol progressa positivament. D’altra banda, durant la taula rodona també s’ha fet esment del tancament de les fronteres russes en què els quatre ponents han considerat que ha estat una maniobra comercial per poder negociar condicions.

Pel que fa a la taula rodona “Grips de Tipus A”, el doctor i catedràtic en Veterinària de la Universitat de Múrcia Antonio Muñoz ha manifestat que el sector no ha tingut el pes suficient per canviar el cognom de la “grip porcina”, assegurant que va ser la Organització Mundial de la Salut (OMS) qui va atorgar el nom de “grip A”, ja que s’ha demostrat que epidemiològicament parlant no té cap relació amb cap malaltia porcina.

Uns 400 professionals al congrés Europorc

Unes 400 professionals del sector han participat en aquesta primera jornada del congrés Europorc que ha estat inaugurat oficialment aquest dimecres al migdia. L’acte inaugural ha anat a càrrec de Rosa M. Cubel,  directora general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya (DAR), Josep Burgaya, president de l’ImpeVic i segon tinent d’alcalde de l’Ajuntament  de Vic,  Joan Contijoch, president de Caixa Manlleu i Oriol Guixà, president de la delegació de la Cambra de Comerç de Barcelona a Osona.

Josep Burgaya ha assegurat que els vuit anys d’existència de l’Europorc “demostren que aquest és un congrés consolidat i de referència, així com també una cita obligada per a tots els professionals relacionats amb el món del porc”. Burgaya ha remarcat que el sector porcí “és estratègic per a la ciutat de Vic i, alhora, juga un paper socioeconòmic fonamental en l’economia del nostre país” i ha  recolzat, en nom de  l’Ajuntament de Vic, als ramaders i productors de porcí de la comarca “un sector amb vocació”, ha afirmat.

A continuació, Rosa M. Cubel ha fet referència a l’actual crisi financera la qual “ha afectat inevitablement als ramaders que, tot i patir la falta de finançament, continuen comptant amb un mercat sòlit” i ha afegit que aquest “és un sector estratègic per Catalunya gràcies a la seva capacitat de producció i d’exportació”.

Cubel ha recordat que, durant el 2008, a Catalunya es van sacrificar més de 18 milions de porc i les exportacions d’aquest producte fora de Catalunya i també de l’Estat espanyol van ser del 75%. “Des del DAR som molt conscients dels problemes sanitaris del sector, és per això que no deixem de treballar-hi” ha subratllat. Finalment, la directora general ha dit que “les inversions en temes de Sanitat, Benestar Animal i Seguretat Alimentàries són  necessàries i no s’han de veure com un problema o com una imposició, sinó com a una oportunitat per a millorar la qualitat dels nostres productes”.

Oriol Guixà ha centrat el seu discurs en la presència de Polònia com a país convidat, la qual dota al Congrés “d’una major internacionalització”. Guixà ha afegit que la presència de Polònia “ha de ser una oportunitat  per obrir noves relacions d’intercanvi d’experiències entre els diferents països on aquest sector és present”.

Guixà ha explicat que la Cambra de Comerç, des de la Llotja de Vic, està treballant en el plantejament d’un mercat de futur per el preu del porcí “que s’ha de convertir en un element imprescindible per els agents implicats en el sector de l’àmbit geogràfic del sud d’Europa”.

Finalment, Joan Contijoch ha assegurat que el congrés Europorc “és un element dinamitzador del procés del negoci en el que hi intervenen ramaders, farmacèutiques i empreses càrniques” i ha comentat que Caixa Manlleu, juntament amb altres entitats, col•labora en l’obtenció de recursos financers per a la creació de la primera planta de producció de biogàs de la comarca d’Osona.
 

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació