Els preus pugen un 1,1% en un mes

La taxa interanual queda en el 0,7%.

Redacció osona.com
13 de maig del 2009

Els preus han pujat a les comarques de la demarcació de Barcelona aquest abril l'1,1% respecte el març i deixen la taxa interanual en el 0,7%, igual que el mes passat, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE). A Catalunya el preus han augmentat un 1% i deixen la taxa interanual en el 0,4%. A l'estat espanyol els preus també s'han incrementat l'1% i deixen la taxa interanual en el -0,2%, una dècima menys que la taxa interanual del març passat i per tant un índex que no s'havia registrat des del 1961 quan l'INE va començar a fer les sèries estadístiques d'evolució de preus. A la resta de demarcacions, Girona té una taxa interanual del -0,4%, Lleida el -0,2% i Tarragona queda amb una taxa interanual del -0,5%.

L'índex de preus oficial d'aquest abril no coincideix amb l'IPC avançat que es va publicar a finals de l'abril i que indicava que la taxa interanual seria del 0,1%.

La inflació subjacent, la que no té en compte els preus energètics ni els aliments frescos, ha fixat una taxa interanual de l'1,3%, la mateixa que el març passat.

Els preus del grup del vestit i el calçat van pujar el 10% respecte del mes anterior i els dels aliments i begudes no alcohòliques, van disminuir el 0,2%. Els preus en sectors com l'Ensenyament i les Comunicacions es van mantenir invariables durant l'abril. En canvi, els preus del grup de begudes alcohòliques i tabac van baixar el 0,1%; transport, i oci i cultura, van pujar l'1,4% i l'1,6%. El grup de l'habitatge va baixar els preus un 1,1%. El grup de Medicina i Hotels, cafès i restaurants van apujar-se el 0,7% i el 0,9% i el grup del Parament de la llar, el 0,2%.

Per demarcacions, els preus van pujar un 1,1% a la de Barcelona aquest abril, deixant la variació interanual en el 0,7%. A la demarcació de Girona els preus van pujar el 0,1%, cosa que deixa la variació interanual en el 0,4% negatiu. A la demarcació de Lleida la variació ha estat de l'1% % cosa que deixa la interanual en el 0,2% negatiu. Finalment, a la demarcació de Tarragona, els preus van pujar el 0,9% a l'abril i la inflació interanual se situa en el -0,5%.

Baixa una dècima la inflació interanual al mercat espanyol

La taxa interanual de l'Índex de Preus de Consum (IPC) general en el mes d'abril és del -0,2%, una dècima per sota de la registrada en el mes de març. Els grups que més han influït en aquesta disminució són l'habitatge, i els aliments i begudes no alcohòliques.

L'habitatge amb una taxa anual de l'1,6%, més de dos punts inferior a la del mes de març. Aquesta reducció és deguda majoritàriament a la baixada del preu del gas respecte la pujada que va experimentar a 'abril de 2008. la taxa anual d'aquesta parcel•la és del -10,8%.

Respecte els aliments i begudes no alcohòliques que situa la seva taxa anual en el -0,1%, set dècimes per sota de la del mes anterior. És la primera vegada que aquest grup registra una taxa anual negativa des de novembre de 1997. les parcel•les que més destaquen per la seva influència en aquesta variació són la carn d'au, les fruites fresques i els olis.

A part de les baixades assenyalades anteriorment destaquen també l'augment de la taxa anual dels grups d'oci i cultura i transport. Per una banda l'oci i cultura amb una taxa que augmenta més de dos punts i passa del -0,8% a l'1,6%. Aquest comportament s'explica per l'augment dels preus dels viatges organitzats props de la Setmana Santa. Apart aquesta parcel•la va registrar taxes negatives l'any passat a causa que la Setmana Santa va ser al març.

Finalment el transport amb una taxa anual del -7,5%,s et dècimes superior a la del mes de març. Aquest augment és degut a la pujada ad preus dels carburants i lubricants. Destaca la reducció de preus dels automòbils que registraven augments a l'abril de 2008.

Variació mensual de l'1% respecte el mes de març

A l'abril la taxa de variació mensual de l'IPC és de l'1%. Entre els grups amb repercussió positiva en l'índex general els més rellevants són vestit i calçat, transport i oci i cultura.

El vestit i calçat amb una taxa mensual del 9,4% que recull el comportament dels preus de la nova temporada de primavera-estiu. La seva repercussió en l'IPC general de l'abril és 0,736.

Quant al grup del transport, amb una taxa de l'14%, repercuteix 0,209. Aquesta variació s'explica per la pujada de preus del carburant i lubricants.

L'oci i la cultura amb una taxa de l'1,4% i una repercussió de 0,107. Aquest comprorament es deu en gran part a la pujada de preus del viatge organitzat per la celebració de la Setmana Santa.

De la mateixa manera, el grup amb una major repercussió mensual negativa aquest mes d'abril és l'habitatge que amb una taxa de l'-14% que repercuteix -0'159 en l'IPOC general a causa principalment, de la reducció dels preus del gas i el gasoli per a la calefacció.