Ple a Vic: tot l’Ajuntament demana que el batxillerat nocturn no se suprimeixi

Les sis formacions polítiques reclamen al Departament d’Educació que reconsideri la seva postura. Tot i la unanimitat, la sessió també va mostrar les diferències de criteri, fins i tot entre els mateixos partits de l’equip de govern. El ple va aprovar altres punts, com l’aplicació de les normes restrictives que recullen les demandes dels afectats del POUM.

Redacció osona.com
12 de maig del 2009



Els sis grups municipals de l’Ajuntament de Vic (els tres de l’equip de govern, CiU, PSC i ERC; i els tres de l’oposició, PxC, ICV-EUiA i la CUP) han aprovat sol•licitar al Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya que es  mantingui el batxillerat nocturn a l’IES Jaume Callís. És una petició que es fa per diverses raons: és l’únic que s’imparteix a Vic i a les comarques d’Osona i el Ripollès; considerant que és un recurs educatiu que potencia la formació permanent a l’abast de tota la població; i que el model presencial que s’està impartint no és una garantia d’èxit escolar dels alumnes que el cursen. La Generalitat justifica la supressió per tenir pocs alumnes i per l'alt absentisme.

L'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal (CiU), assegura que ha mantingut contactes amb Educació i que el Departament està “obert a parlar” de la situació. Vila d'Abadal considera que l'educació no s'ha de valorar per “quotes'' i diu que l'educació nocturna és una oferta per a “minories” que cal “mantenir” i “cuidar”.

Els matisos de la decisió

Tot i la decisió unànime, en el torn de parlaments s’han evidenciat les diferències de criteri entre els partits, fins i tot a dins del mateix equip de govern. Així, mentre des d’ERC s’ha celebrat la postura ferma d’unanimitat de totes les formacions, des del PSC s’ha matisat la decisió del Departament d’Educació, argumentant que no se suprimeix el batxillerat nocturn si no el batxillerat presencial, ja que es podrà continuar fent a distància, a través de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Vila d'Abadal assegura que l'oferta del batxillerat nocturn a Vic s'ha de mantenir perquè és l'única que hi ha tant a Osona com al Ripollès. L'alcalde de Vic ha volgut destacar però, en la seva intervenció en el plenari, l'esforç que està fent el Departament presidit per Ernest Maragall a la ciutat amb remodelacions com les de IES Vic i Jaume Callís i la construcció del nou IES La Plana.

Els quatre regidors del PSC també han donat el seu suport a la demanda. El seu portaveu i segon tinent d'alcalde, Josep Burgaya, diu que no es proposa eliminar l'oferta de batxillerat nocturn sinó que Educació planteja deixar de fer “un tipus de batxillerat presencial” per apostar per una oferta alternativa com els estudis semipresencials. Burgaya admet que poden ser “discutibles” els barems fixats pel Departament per treure l'oferta presencial de nocturn a Vic. El portaveu socialista també ha recordat l’alt nivell d’absentisme de l’IES Jaume Callís.

Des del principal grup de l'oposició el regidor de PxC, Josep Paré, lamenta que la Generalitat argumenti l'eliminació del batxillerat presencial amb arguments “simples” de números. El regidor de l'oposició considera que no es pot fer referència al fet d'anar a Manresa o Granollers per cursar aquest tipus d'estudis quan Vic i aquestes ciutats no tenen una bona oferta de connexió en transport públic. “És un gol que no ens podem deixar  colar. Un luxe que no podem perdre”, ha sentenciat.

Des d'ERC, la CUP i ICV-EUiA també s'ha criticat la decisió d'Educació de suprimir el batxillerat presencial nocturn que s'ofereix a l'IES Jaume Callís. La regidora republicana, Gràcia Ferrer, ha destacat que el batxillerat nocturn és “una gran eina”, especialment per a persones que després d'iniciar una activitat laboral volen reprendre la seva formació. El regidor de la CUP, Quim Soler, diu que el batxillerat nocturn a la ciutat no es pot defensar des de partits “suposadament” d'esquerres amb “criteris econòmics” i que la mesura presa pel Departament és “antisocial”. Des d'ICV-EUiA, Xavier Tornafoch, apunta que el batxillerat nocturn es defensa per “si sol” i celebra que tots els partits polítics de la ciutat estiguin d'acord amb defensar-lo.

- Audio: l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal (1m 19 s)
- Àudio: el segon tinent d'alcalde i regidor del PSC, Josep Burgaya (2m 23s)

Els pedaços del POUM

Un altre dels temes importants del ple ha estat el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) i alguns dels canvis per tal d’amortir el neguit que ha provocat entre alguns dels afectats. En primer lloc, s’ha decidit ampliar en 15 dies  el termini d’informació pública del POUM.

En segon lloc, el regidor Xavier Solà s’ha tret un as de la màniga (tots els grups hi han estat d’acord): les normes d’interpretació restrictives, una solució ràpida, fiable i jurídicament estable. És a dir, un conjunt de normes que recullen de facto les correccions demandades pels afectats pel pla, sense haver de repetir el procés més dens del POUM.



Així, segons aquest criteris interpretatius, no resta suspesa la tramitació i atorgament de llicències de consolidació, rehabilitació, gran rehabilitació, reforma i qualsevol altre tipologia admesa pel planejament vigent, així com els canvis d’usos, en les zones de conservació de clau 11, 12, 13 i 14. En els edificis d’habitatge actuals s’admet la rehabilitació dels habitatges existents o la seva agregació parcial o total.   Respecte als paràmetres de densitat residencial regulats a l’article 213.7.g, s’entén que l’especificació de superfície mínima construïda per habitatge establerta és de 120m2 és un error material, atès que aquesta determinació és manifestament contradictòria amb la resta de supòsits d’aquest punt. Per tant, es corregeix l’error detectat i s’estableix el següent: “La superfícies mínima mitja construïda per habitatge s’estableix en 120m2”.

ERC defensa la seva posició vers el POUM

Un altre dels punts calents de la sessió ha estat la moció presentada per PxC on instava a l’alcalde a “expulsar” ERC de l’equip de govern degut a la seva manca de “lleialtat i seriositat”. La formació es referia de nou al POUM, on ERC ha anunciat que presentarà al•legacions.

Josep Anglada ha demanat a l’alcalde que faci el mateix que va fer amb Xavier Tornafoch a principis de la legislatura, ja que no s’entén que un partit del mateix equip de govern presenti al•legacions d’un projecte que ha elaborat el mateix equip de govern. El portaveu de PxC ha titllat la decisió dels republicans d’electoralista.

Gràcia Ferrer s’ha defensat aferrissadament i ha explicat que ja van anunciar amb molta antelació que presentarien al•legacions. “No són al•legacions destructives, si no un acte de responsabilitat on prioritzem els interessos dels ciutadans abans que els de partit”, ha apuntat.

Els altres dos grups de l’oposició, la CUP i ICV-EUiA, han criticat tímidament la posició d’ERC davant del POUM però també han coincidit en assenyalar que és una decisió totalment lliure i democràtica i que, en tot cas, la demanda de PxC és totalment desproporcionada.

L’alcalde també ha defensat la decisió dels republicans. “Som una coalició i no sempre compartim al 100% les nostres decisions. Cada una de les formacions tenim el nostre perfil propi”. Tot i això, Vila d’Abadal ha qualificat la situació com “un petit accident que ja s’ha superat”.

EN BREU

La nova oficina d’acollida no suposarà cap despesa addicional per a les arques municipals. La tasca que es fa dins d’aquesta nova oficina ja es feia a l’Àrea de Benestar i Família i, per tant, els salaris dels treballadors ja estan contemplats en els pressupostos del 2009.

Les obres del carrer Càndid Bayés (obres del pla de barris al barri del Remei) s’han allargant gairebé tres mesos en relació a les previsions inicials (ja fa uns set mesos que si treballa). Per diverses  raons: les pluges i les nevades que han caigut, una part del material va quedar encallada unes setmanes al port de Barcelona, i la construcció de la vorera no es va fer simultània, si no primer un costat i després l’altre, tal com van demanar els veïns.

La senyalització per accedir al túnel de Bracons des del centre urbà es posarà en els propers dies. Ara encara no hi ha cap senyal.

------
NOTA DE PREMSA
AJUNTAMENT DE VIC
El Ple de Vic demana que no es suprimeixi el batxillerat nocturn

S’aproven les contribucions especials per a la remodelació del carrer Manlleu on hi començarà properament les obres

El Ple Municipal d’avui dilluns, dia 11 de maig, s’han tractat els següents punts:

S’ha aprovat inicialment el servei residencial d’estada limitada municipal. Es tracta de definir un reglament per delimitar l’estada i les condicions de les persones que ocupen provisionalment els pisos que l’Àrea d’Afers Socials i Ciutadania té a disposició de ciutadans i ciutadanes sense recursos i sense vivenda on allotjar-se.

S’ha acordat declarar la festa del Carquinyoli del C. de Gurb com a festa d’interès local. És una festa amb més de 150 anys d’història i amb un gran arrelament popular i social. La regidora d’Educació Anna Erra ha manifestat que “es tracta d’un primer pas per tal de reconèixer el seu valor nacional”.



Tots els grups municipals de l’Ajuntament de Vic aprovat sol•licitar al Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya que es  mantingui el batxillerat nocturn a l’IES Jaume Callís. És una petició que es fa per diverses raons: és l’únic que s’imparteix a Vic i a les comarques d’Osona i el Ripollès; considerant que és un recurs educatiu que potencia la formació permanent a l’abast de tota la població; i que el model presencial que s’està impartint no és una garantia d’èxit escolar dels alumnes que el cursen. L’alcalde de la ciutat, Josep M. Vila d’Abadal, ha manifestat la voluntat de treballar conjuntament amb el Departament d’Educació per tal d’evitar aquesta suspensió que contribueix a millorar la qualitat de l’Ensenyament. També ha recordat que la ciutat de Vic millorarà considerablement els seus Instituts d’Educació Secundària ja que ha remodelat l’IES Vic, ara s’està treballant en la reforma de l’IES Jaume Callís i, properament, es podrà començar a construir el nou IES La Plana, situat a la Font de Sant Pere.

També s’ha aprovat fer la cessió gratuïta a l’Associació de Veïns del Sucre per a l’ús del local ubicat al C. de la Laura, 19 baixos, per tal que aquesta associació hi realitzi totes les activitats que fomentin la participació i la cohesió de tot el veïnat del barri i que sigui un punt de trobada i reunió.

S’ha aprovat la imposició de les contribucions especials per a la remodelació del C. Manlleu, projecte que està finançat pel Fondo Estatal de Inversión Local impulsat pel govern central i que es sotmetrà properament a les obres de millora. La quantitat màxima a aportar pels veïns afectats és de 199.384 €, fixant la quantitat del metre lineal de façana en 325 €. El cost total del projecte és de 567.895 €. La millora d’aquesta via urbana és de gran importància i transcendència ja que suporta un important teixit comercial al centre de la ciutat.

Aprovar l’encomana de gestió de l’Ajuntament de Vic al Consell Comarcal per endegar un projecte constructiu d’habitatges de caràcter dotacional  a una finca al polígon industrial Mas d’en Prat en la qual fa encomana al Consell Comarcal d’Osona per tal que faci les actuacions necessàries per a la promoció d’onze habitatges dotacionals públics en règim de lloguer que es construiran, i que durà a terme la Fundació Privada Habitatge i Serveis Osona en qualitat d’òrgan gestor.

Criteris interpretatius de l’acord de suspensió de llicències a la vista de l’aprovació inicial del POUM. No resta suspesa la tramitació i atorgament de llicències de consolidació, rehabilitació, gran rehabilitació, reforma i qualsevol altre tipologia admesa pel planejament vigent, així com els canvis d’usos, en les zones de conservació de clau 11, 12, 13 i 14. En els edificis d’habitatge actuals s’admet la rehabilitació dels habitatges existents o la seva agregació parcial o total.   Respecte als paràmetres de densitat residencial regulats a l’article 213.7.g, s’entén que l’especificació de superfície mínima construïda per habitatge establerta és de 120m2 és un error material, atès que aquesta determinació és manifestament contradictòria amb la resta de supòsits d’aquest punt. Per tant, es corregeix l’error detectat i s’estableix el següent: “La superfícies mínima mitja construïda per habitatge s’estableix en 120m2.

Aprovar la creació del servei de mediació ciutadana i comunitària. Es tracta d’un servei universal i gratuït de mediació i gestió de conflictes amb la finalitat de gestionar els conflictes de forma alternativa als processos de denúncia/judicialització, promovent el diàleg basat en el respecte i reconeixement mutu. El servei també promourà i col•laborarà en accions de prevenció de conflictes, en el foment de la convivència, la participació ciutadana, la co-responsabilització amb la ciutadania i tots aquells projectes i accions que cerquin la cohesió social.  Les despeses del servei estaran subvencionades al 100% per la Diputació de Barcelona.

Designar membres al comitè d’avaluació i seguiment del pla de barris del Centre Històric i la Calla de Vic. Aquest comitè està format per:

Membres de l’Ajuntament de Vic:
Regidor delegat del Pla de Barris: Josep Rafús
Interventor: Josep Saigí
Coordinadora d’urbanisme: Càrol Castillo
Coordinadora del Pla de Barris: Noemí Alonso
Regidor d’Acció Social i Ciutadania: Joan López Carol

Membres de les associacions veïnals:
Associació de Veïns de la Calla: Núria Puig (suplent, Imma Bové)
Comissió de festes del Carrer de la Riera: Josep Gomis (suplent, Carme Solà)

Membres de les entitas ciutadanes:
Patronat d’Estudis Osonencs: Núria Serrabasa (suplent Rafael Ginebra)
Casal Claret: Mariela Jiménez (suplent Anna Làrios)

Membres en representac ió dels agents econòmics i socials:
CentreVic: Roger Noguer (suplent Eulàlia Anglada)
Casal Mossèn Guiteras: Jordi Campàs (suplent Isidre Campàs).

MOCIONS
a) APROVADA PER UNANIMITAT. Moció de la CUP sobre el reconeixement de la figura de Joan Amades, en el 50 aniversari de la seva mort.  Tots els grups polítics han donat suport a aquesta moció que té com objectiu sumar-se als actes de reconeixement d’Amades i potenciar-los per tal de posar de relleu el perfil d’aquest estudiós de la cultural popular i tradicional catalana.
b) REBUTJADA amb el vot en contra de CiU, PSC, ERC, CUP i ICV. Aquesta es refereix a la moció presentada per PxC per tal d'expulsar ERC de l'equip de govern
c) RETIRADA. Aquesta moció l'ha presentat PxC i era en defensa de la indústria del porc
El Ple de Vic demana que no es suprimeixi el batxillerat nocturn

Arxivat a