La manca de diners obliga a posposar la contrucció de la comissaria de Manlleu

El cos de la policia local en aquesta població està format per una trentena d’agents. Les actuals dependències han quedat “petites”. Ho han explicat en el marc de la presentació de la memòria de l’activitat de la policia local al 2008.

per Marc Riera / ACN , 10 de maig de 2009 a les 08:59 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de maig de 2009 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


 


La crisi econòmica aparcarà temporalment el projecte de l'equip de govern de Manlleu de fer una prefectura de la policia local nova. El regidor de Governació, Cris Català (ERC), admet que les actual dependències, situades als baixos de l'Ajuntament, han quedat “petites”. Tot i això, diu que per a la construcció d'una comissària nova caldrà superar la davallada d'ingressos que han tingut els ajuntaments.

El regidor manlleuenc ha assegurat aquest dijous durant la presentació de la memòria de l'activitat del cos policial del 2008 que l'equip de govern es compromet, “com a mínim”, a tenir el projecte i el lloc definit abans de tancar l'actual mandat. El cos està format per una trentena d'agents.

De moment s'han iniciat visites a altres municipis per veure com han enfocat la construcció de noves dependències policials. Català diu que fins ara han visitat les dependències de la policia local de Castell-Platja d'Aro (Baix Empordà) per conèixer la concepció i disseny d'aquest tipus d'espai. El regidor assenyala que tot i que Castell-Platja d'Aro té una activitat molt centrada en la temporada estiuenca les seves dimensions són similars a Manlleu. El responsable municipal destaca sobretot destaca el fet que les dues poblacions són comparables per “estructura” i “personal” de la seva policia local.

Les actuals instal•lacions situades als baixos de l'Ajuntament a la plaça Fra Bernadí s'han quedat “petites” per acollir un cos que actualment està format per un sotsinspector, quatre caporals, un agent del gabinet tècnics, un cap de suport al comandament, 25 agents, cinc recepcionistes i una auxiliar administrativa. També usen les dependències els dos vigilants de la zona blava que són contractats per una empresa externa que gestiona aquest servei.

Les principals denúncies del 2008

L'any passat van denunciar-se a Manlleu 480 delictes i 870 faltes. Aquestes xifres representen un 6,19% més de denúncies per delictes i un 13,5% més de faltes. Els delictes contra el patrimoni continuen sent els majoritaris amb 299 casos. Entre aquests dominen els robatoris a interiors de vehicle amb 138 denúncies. Els fets recollits inclouen les dades recollides tant per la policia local de Manlleu com pels Mossos d'Esquadra. La policia local va realitzar el 2008 un total de 109 detencions.

L'any passat es van denunciar a Manlleu 10.377 vehicles per incomplir l'ordenança municipal de circulació. Això representa un 14,51% menys que l'any anterior. El nombre més important de denúncies van ser per infraccions a la zona blava d'estacionament limitat. En total es van cursar 8.051 denúncies que representen el 77% del total. El segueixen, per nombre, les 825 denúncies per no obeir les senyals de prohibició estàtics i les 371 per estacionar en zona de càrrega i descàrrega. Relacionat amb la circulació, l'actuació de la policia de Manlleu va proposar retirar durant el 2008 un total de 1.720 punts per denúncies municipals i 32 per denúncies realitzades pel Servei Català de Trànsit (SCT).

La policia manlleuenca també va cursar durant el 2008 un total de 212 denúncies per incomplir la lleu de seguretat vial. Entre aquestes destaquen els 66 casos per conduir sense el permís o llicencia de conducció. En aquest apartat destaca el fet que la prefectura del cos policial ha proposat al SCT el segon expedient per la retirada de permís de conducció a 195 conductors per denúncies considerades molt greus. La policia osonenca va cursar durant el 2008 la retirada de 48 permisos de conducció per indicacions del SCT. L'any passat 27 conductors de Manlleu van perdre el carnet de conduir per haver exhaurit tots els punts.

El cos policial va detectar l'any passat 83 conductors que van donar positiu en els controls d'alcoholèmia amb una sanció per la via administrativa. Un total de 29 conductors van donar positiu i el seu procés va acabar als jutjats. En sis casos el conductor es va negar a fer la prova. En total, la policia va fer l'any passat 3.730 proves.

La policia d’aquesta localitat va controlar la velocitat durant el 2008 de 9.099 vehicles dels quals un 1, 1% van infringir la normativa sobrepassant la velocitat màxima autoritzada. El nombre de controls durant el 2008 es va reduir molt respecte l'any anterior pel funcionament incorrecte del radar. En aquest sentit els responsables policials han anunciat que molt aviat disposaran d'un nou radar digital cedit pel SCT.

Pel que fa als accidents de trànsit al nucli urbà de Manlleu el 2008 es va registrar un descens del 27%. En total es van registrar 202 accidents dels quals 162 van ser accidents amb danys materials i 40 accidents amb ferits. Igual que el 2007, l'any passat no hi va haver cap accident mortal.

A la foto, el sotsinspector de la Policia Local de Manlleu, Jesús Calvo, i el regidor de Governació, Cris Català durant la presentació de la memòria del cos.

- Àudio: el regidor de Governació, Cris Català (33 s)
- Àudio: el sotsinspector de la policia local de Manlleu, Jesús Calvo (59 s)

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació