Un programa de televisió recull 2 projectes osonencs sobre malalties mentals

Parelles Artístiques i el taller de cinema La Nau, del Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona, sortiran al programa “Ments”. L’objectiu és trencar estigmes i acostar les malalties mentals a la ciutadania. A Osona es podrà veure per El 9 TV.

Redacció osona.com
27 d'abril del 2009

Dos projectes de la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona sortiran al programa de televisió “Ments”, que vol donar a conèixer la realitat de les malalties mentals amb l’objectiu de trencar estigmes i acostar aquesta problemàtica a la ciutadania.

L’espai, produït per Televisió de Terrassa amb el suport de la Diputació de Barcelona, es difondrà a través d’una trentena de televisions locals de tot  Catalunya i constarà de 13 capítols de 25 minuts cadascun. A Osona, es podrà veure per El 9 TV, cada dimarts, a dos quarts de 5 de la tarda. El primer capítol s’emetrà el pròxim 28 d’abril.

Els dos projectes de la Fundació CMPPO que tractarà l’espai Ments són  “Parelles Artístiques: Experiències Creatives per la salut mental” i el taller de cinema la Nau. Ambdós s’han inclòs en l’apartat d’Inclusió Social del programa i s’explicaran en els capítols 6 i 7. El primer és un projecte d’artteràpia que consisteix en emparellar una vintena d’artistes professionals i artistes amb malaltia mental perquè durant uns mesos realitzin conjuntament una obra artística. El resultat d’aquest treball s’exposa en diferents sales d’art i, finalment, les obres es subhasten. En el taller de cinema la Nau, en canvi, persones amb malaltia mental de la Fundació expliquen la seva vivència mitjançant petits curtmetratges de ficció. Durant el procés, aprenen a manejar la càmera, elaboren els guions i ajuden a crear decorats, vestuari, etc. 

“Ments” s’ha elaborat a partir d’entrevistes amb els usuaris, amb el seu entorn més immediat i amb experts i terapeutes. Hi han col•laborat 40 entitats i centres de salut mental de tot Catalunya, des dels quals s’han  explicat les dificultats que comporten les malalties mentals, com es viuen, com se senten les persones afectades i, sobretot, com s’afronten i amb quins recursos socials compten.