El premi de narrativa escolar Sambori Òmnium s’obre a tots els Països Catalans

per Osona.com , 20 de març de 2009 a les 19:56 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de març de 2009 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El pallasso Marcel Gros i berenar
 
L’acte d’entrega del premi tindrà lloc a les 6 de la tarda a Can Costa i Font de Taradell i començarà amb la benvinguda a càrrec del nou vicepresident d’Òmnium Toni Reig, seguida del lliurament de premis. Per amenitzar la celebració, hi haurà l’actuació del pallasso Marcel Gros que farà gaudir a petits i grans, i finalment un berenar per a tots els assistents, amb entrada lliure i gratuïta.

Òmnium ha comptat amb el suport de  les regidories de Cultura i Educació de l’Ajuntament de Taradell. L’alcalde de la població, Lluís Verdaguer, clourà l’acte.

Un projecte comú
 
El Premi Sambori és un concurs de narrativa en català i que té com a objectius promoure la participació en un projecte comú d’alumnes i centres de totes les terres de parla catalana i difondre l’ús del català dins de l’àmbit escolar, tot incentivant la imaginació, la creativitat i aquells valors pedagògics que es treballen en cadascun dels centres.
 
Les diferents demarcacions d’Òmnium han estat les responsables de recollir els treballs guanyadors de tots els centres que hi han participat.
 
El premi rep el suport i l’impuls de la Institució de les Lletres Catalanes i el Departament d’Educació.
 
A nivell nacional, el president d’Òmnium Jordi Porta en destaca “Òmnium ha obert el premi a tot el país a partir de les demarcacions de l’entitat”.
 
Entre altres, Josep Chaqués també ha remarcat els objectius de defensa dels drets lingüístics i d’unitat de la llengua catalana.
 
---------
HISTÒRIA DEL PREMI
ÒMNIUM CULTURAL
 
Història i creixement del Sambori
 
El 1998, l’Associació d’Editors del País Valencià, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, l’Associació de Bibliotecaris Valencians, l’Associació de Gestors Culturals del País Valencià, l’Associació Professional d’Il•lustradors de València, el Gremi de Llibrers de València i Escola Valenciana–Federació d’Associacions per la Llengua, van decidir crear i impulsar el I Premi Sambori.
L’any 2004, es va crear la Fundació Sambori formada pels editors, els il•lustradors i les coordinadores que conformen Escola Valenciana- Federació d’Associacions per la Llengua.

Les tasques de la Fundació Sambori han estat: l’organització dels Premis Sambori arreu del País Valencià i a l’Alguer; també els premis de narrativa a les universitats valencianes.

El primer any del Sambori, el 1999, hi van participar 196 centres, 7.775 alumnes i 472 professors, en 12 lliuraments comarcals celebrats durant les trobades per la llengua; el creixement va ser espectacular en poques edicions, el 2006, hi van participar 457 centres, 53.327 alumnes i 2.896 professors i professores, en 16 lliuraments comarcals. Els lliuraments de país se celebren als paranimfs de les diferents universitats valencianes, d’una forma rotativa.

L’horitzó. On volem arribar?
 
Seguint amb els objectius que han donat lloc a la Fundació Sambori, pretenem:

- Difondre i promoure la normalització del català en tots els àmbits d’ús, així com la defensa dels drets lingüístics i de la unitat de la llengua catalana.

- Incrementar el coneixement de la nostra llengua i la seva utilització i, en general, la promoció, l’agermanament i la col•laboració amb les llengües i cultures del món.

- Promoure i difondre l’ús del català, així com incentivar la creativitat artística i imaginativa dels xiquets i xiquetes d’arreu dels països de parla catalana.

Volem que l’ús del català s’estengui per totes les comarques i que tots els alumnes, les aules i centres participin en un projecte comú, per tal d’incentivar la creativitat artística, imaginativa i l’estima a la nostra llengua. Per tant, assumint els concursos de literatura ja existents en els diferents àmbits territorials d’Òmnium Cultural, volem fer, en primer lloc, els premis nacionals escolars de narrativa i poesia a Catalunya. El nostre objectiu és arribar a tots els territoris de parla catalana (la Catalunya Nord, Andorra, la Franja de Ponent i les Illes, a més del País Valencià, Catalunya i l’Alguer) i també volem arribar a tot l’alumnat, des de les escoles bressol fins a les universitats, per tal de fer un concurs escolar que arribi a tots i cadascun dels indrets on es parla la nostra llengua, en definitiva, volem fer realitat el concurs escolar de literatura dels Països Catalans.
  
Amb aquest fort precedent Òmnium Cultural organitza el Premi Sambori Òmnium a Catalunya, la Franja i la Catalunya Nord i obre l’horitzó d’un premi a nivell de tots els Països Catalans.
 
El salt definitiu cap a tots els territoris de parla catalana és possible gràcies al suport del Departament d’Educació, i l’impuls i implicació de Institució de les Lletres Catalanes.
 
Amb l’horitzó posat a nivell de Països Catalans i amb la voluntat de nivells de participació importants com al País Valencià, Oriol Izquierdo ha destacat que “l’aventura a la qual donem aire és una aventura de llarg abast”.
 
Per la seva banda, Joan Badia, ha reafirmat la voluntat d’entrar i seguir en aquesta “aventura” que dóna reconeixement extern a nivell de Catalunya, i ben aviat a nivell de Països Catalans, al treball que ja estan fent bona part dels centres pel què fa a narrativa escolar en català.

 

Arxivat a:
Cultura
Participació