Un barri de Manlleu instal•la una decoració nadalenca sense consum energètic

Redacció
12 de desembre del 2008

La inauguració de l’enllumenat es farà demà dissabte, dia 13 de desembre, a les 18:00 hores.
 
INAUGURACIÓ
 
DATA:  DISSABTE  dia 13 de desembre de 2008
HORA: 18.00 hores
LLOC:  Avinguda de Roma - Davant de l’Institut Antoni Pous i Argila
HI INTERVINDRAN: Pere Prat, alcalde; David Bosch, regidor de Promoció econòmica i de Ciutat; i Dolors Rifà, presidenta de l’Associació de botiguers de la part alta de l’Avinguda de Roma de Manlleu       
 
--------
Manlleu estrena un sistema de decoració nadalenca pioner amb un cost energètic zero
Marc Riera i Morató // ACN
 
L'Avinguda de Roma de Manlleu (Osona) estrena aquest Nadal elements decoratius totalment sostenibles. El nou sistema, ideat per l'empresa Lavola, que té la seva seu central al mateix carrer, té un consum energètic 'zero' perquè de dia brilla aprofitant-se del sol i de nit aprofita la il•luminació dels fanals, tal i com explica Dolors Rifà, presidenta de l'associació de comerciants de la part alta de l'Avinguda. El sistema està format per unes cadenes daurades subjectades a unes argolles. A més de ser visible tant de dia com de nit, els seus promotors en destaquen que resisteix les inclemències del temps i que es pot reutilitzar per a pròximes campanyes. Es tracta d'un sistema pioner al país.

Dolors Rifà diu que, per ara, no tenen constància de cap altre decoració nadalenca que pugui substituir 'les clàssiques bombetes o tubs' i que tinguin tanta eficiència energètica. La representant d'aquesta agrupació comercial diu que el resultat és una decoració 'elegant', que s'aprofita dels nous materials perquè les cadenes utilitzades són d'alumini i amb color metalitzat. La presidenta de l'entitat comercial subratlla el fet que tant la creació com la construcció de la decoració s'ha fet 'des del propi municipi'.
 
Després de les festes de Nadal de l'any passat l'Agrupació de comerciants de la part alta de l'Avinguda de Roma va decidir renovar la decoració nadalenca que tenia 14 anys d'antiguitat. Per això van encarregar a lavola l'elaboració d'una proposta. Fins ara tenien unes barretines de Pare Nadal que no eren, segons Rifà, 'gens catalanes' i que funcionaven amb llum de tub. Ara es volia fer una aposta 'nova' i la proposta de lavola es va considerar 'ideal'.
 
Segons els comerciants, fins ara les valoracions del nou sistema són 'positives', tot i que algunes persones més grans ho consideren 'massa modern', tal i com admet Rifà. També poden generar dubtes, afegeix, entre persones que no tenen la sostenibilitat 'com una cosa massa assumida'.
 
L'associació es podrà beneficiar aquest any d'una línia d'ajuts que ha iniciat l'Ajuntament de Manlleu per aquelles entitats comercials o veïnals que apostin per sistemes de decoració nadalenca més eficients en consum elèctric. Aquesta línia d'ajuts s'allargarà durant tres anys. A Manlleu el consum elèctric de la il•luminació nadalenca l'assumeix l'Ajuntament, que també subvenciona una part del cost que té penjar i despenjar la decoració. Les associacions assumeixen el cost total de penjar i despenjar la decoració i el cost de construcció de l'ornament.