CCOO porta als tribunals la reforma del servei de les urgències nocturnes a Osona

ACN
15 d'octubre del 2008
El sistema CUAP que s'ha aplicat a Osona centralitzant un únic punt d'atenció durant les nits s'aplica, segons Climent Pujol i Sílvia Espinosa de CCOO, en “gran àrees urbanes”. El sindicat diu que mentre s'ha aplicat aquest sistema que ha “empitjorat el servei” es segueix incomplint la disposició que diu que no es pot trigar més de 30 minuts entre qualsevol dels punts on es dona cobertura i el punt on es fa l'atenció mèdica continuada. En el cas d'Osona des del mes d'abril aquest està centralitzat al Hospital General de Vic.
 
El sindicat diu que després d'una actitud tancada del Departament de Salut en manca d'informació durant el procés ara s'han vist forçats a portar el cas als tribunals. Pel secretari general de CCOO d'Osona, Climent Pujol, durant tot el llarg procés d'implantació de la reforma de l'atenció mèdica a les nits a Osona, ells han anat “informant i advertint” que “no s'estava fent bé”. Ara esperen que sigui “un jutge” qui els doni la raó. Segons CCOO durant tot aquest procés, Salut ha amagat informació i ha actuat de manera “molt prepotent”.
 
El mes de juliol del 2006, els sindicats CATAC, UGT i CCOO van firmar un acord per les condicions laborals del personal de l'Institut Català de la Salut. Aquest acord contemplava la reforma de l'atenció mèdica nocturna i en el cas de la comarca d'Osona un document hi preveia l'aplicació del sistema PAC. A la teoria, aquell acord havia de ser segons Sílvia Espinosa, la responsable de Sanitat de CCOO d'Osona, “una millora” per a l'atenció que alhora de la seva aplicació ha estat només “un sistema bestial d'estalvi de recursos en la sanitat”, en perjudici de la qualitat de l'atenció i el servei.
 
El sindicat també denuncia que molts dels ajuntaments afectats hagin renunciat tant fàcilment a perdre el punt d'atenció mèdica nocturna que tenien a les nits. Abans de la reforma es prestava atenció mèdica a les nits a nou punts de la comarca. Pujol diu que tot i que alguns van oposar-s'hi inicialment se'ls ha “intentat fer callar” atenent demandes que tenien en altres aspectes relacionats amb la sanitat.