De moment, Torelló no farà festa el divendres de Carnaval

| 25/09/2007 a les 17:41h
Arxivat a: Municipis
Després del parèntesi estiuenc, Torelló va tornar a celebrar ahir una sessió ordinària del ple municipal. D'entre els punts de l'ordre del dia, a banda de qüestions de tràmit, destacava la designació de les festes locals per al 2008 o les  tres mocions que va presentar el grup municipal d'ERC, que van ser totes desestimades (veure notes de premsa d'ERC i ICV-CdG a "llegir més").
Pel que fa a les festes locals, seran, com ja és tradicional, l'1 d'agost (Festa Major) i el 22 de setembre (Rocaprevera). O sia que, de moment, no es farà festa el divendres de Carnaval com havien sol•licitat alguns veïns.
Aquesta notícia es va publicar originalment el 25/09/2007 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 
L'alcalde Miquel Franch va informar de com van les converses amb la plataforma Per Carnaval festa local, que proposa que el divendres de Carnaval sigui declarat festa local. Franch va explicar que en cap moment s'ha parlat de suprimir cap de les dues festes locals sinó que, en tot cas, la idea passa per trobar la fórmula perquè el divendres de Carnaval pugui ser festiu sense tocar les dues festes locals. La setmana vinent hi haurà una reunió entre representants de la plataforma i els portaveus dels diferents grups municipals per tal de continuar avançant en aquesta direcció.
 
D'altra banda, el grup municipal d'ERC va presentar tres mocions, una per impulsar la revisió dels estatuts del Patronat de Ràdio Ona; una altra per impulsar l'aprovació del reglament dels usos dels espais annexos del Teatre Cirvianum; i la tercera per establir un model de gestió de l'Arxiu Històric Municipal. En cap dels tres casos, ERC va trobar suport en cap dels tres grups municipals restants, que van qualificar les qüestions plantejades per ERC com "de poca volada" i inapropiades per a una moció.
 
..................
Comunicat de Premsa
ERC de Torelló

PSC, CiU i ICV tomben mocions d'ERC pels estatuts de Ràdio Ona, el reglament dels espais annexos del Cirvianum i pel model de gestió de l'Arxiu
El grup municipal d'Esquerra-AM Torelló ha vist com el PSC, CiU i Iniciativa han tombat tres mocions de caràcter local.

La primera plantejava que la reforma dels estatuts del Patronat de Ràdio Ona i que es comptés "amb els col•laboradors de la ràdio, amb tots els grups i que es tingui en consideració els torellonencs que tenen coneixença de l'àmbit comunicatiu", segons paraules del portaveu republicà Jordi Casals.

La segona ha estat presentada després que durant tota la passada legislatura es digués que s'aprovaria aquest reglament que ha de regular els usos dels espais annexos del teatre. ERC va demanar en reiterades ocasions que s'aprovés el reglament, però encara no s'ha fet.

Per això Esquerra, amb la voluntat de tancar l'aprovació del reglament, ha presentat l'oportunitat que s'acceleri aquest procés, fent que el Ple prengui un compromís amb el tema.

La darrera moció demanava que el Ple municipal es pronunciés per un model de gestió de l'Arxiu Històric i Municipal obert, que la ciutadania s'enriqueixi de l'Arxiu i que l'Arxiu s'enriqueixi de la ciutadania.

La moció apostava per crear vincles sobretot en l'àmbit educatiu i amb el teixit associatiu local i que es tingués en compte l'opinió de tots els grups municipals i dels diferents agents socials que puguin tenir coneixement en l'àmbit.

Socialistes, convergents i Iniciativa han adduït que amb les primeres mocions no pertocava al Ple sinó als respectius patronats parlar dels temes plantejats per Esquerra. Casals ha volgut remarcar que "és el Ple qui nomena el president dels patronats, que és l'alcalde, perquè és el Ple qui elegeix l'alcalde".
Lluís Bassas, portaveu de CiU, ha denunciat que les propostes d'Esquerra comportaven una politització en esferes que no pertocaven. Casals ha replicat que "tota acció de govern comporta fer política i que aquesta s'ha de fer comptant amb tots els grups", recordant que l'equip de govern no té majoria.

La resta de partits han dit que amb aquestes mocions Esquerra buscava notorietat, assenyalant això com un dels motius per votar-hi en contra, fet que mostra més una valoració de qui presenta la moció més que el contingut, ja que en els raonament tots els grups estaven d'acord en reformar els estatuts, fer el reglament dels espais annexos del Cirvianum i que el model de l'Arxiu sigui obert a la societat, per Casals, el sentit del votat ha estat més anar contra qui presentava la moció que el contingut de les mocions en sí mateix.

Davant l'acusació de buscar notorietat, Jordi Casals, posteriorment, ha explicat que s'havia retirat una moció que demanava l'impuls del Consell Municipal de Seguretat Ciutadana i Mobilitat perquè el regidor s'havia compromès a fer-ho a partir d'una reunió que es va fer la setmana anterior amb tots els grups.  
 
ERC demana una nova campanya de conscienciació en el tema dels trastos vells i la brossa grossa i per l'actuació a la vorera del costat de la Carpa
 
El regidor d'ERC Lluís Sabatés ha volgut a fer notar de nou a la regidoria d'Obres i Serveis la recollida de mobiliari vell i brossa grossa que s'haurien d'haver gestionat a través de la deixalleria.

Sabatés ha denunciat que "des de fa uns mesos es torna a detectar l'augment d'aquestes deixalles en molts punts del poble fet que no afavoreix de cap de les maneres en la imatge que tots volem de Torelló".

El republicà ha demanat a la regidoria que "faci un reforç a curt termini en informació sobre la recollida d'aquesta brossa i plantejar-se una nova campanya de conscienciació més intensiva que fins i tot pugui incloure un porta a porta".

L'alcalde ha mostrat la intenció de fer-ho.

Per altra banda, el regidor Albert Soldevila ha demanat per la situació de l'actuació al Passatge Manel Colomer, al costat de la Carpa, on des de fa mesos hi una tanques en una zona d'esfondrament. El regidor ha dit que pertoca a l'ACA donar solució, ja que l'esfondrament el provoca el riu. Soldevila ha demanat que es reclami, cosa que el regidor ha dit que ja s'ha fet.
 
ERC en contra del silenci administratiu
 
Lluís Sabatés ha demanat en el darrer Ple que s'informi públicament de quina serà la política de comunicació de l'ajuntament amb els ciutadans sobretot pel que fa referència en el tema de les instàncies presentades per els torellonencs i torellonenques a l'Ajuntament que massa sovint no reben cap tipus de resposta de la seva demanda.

El republicà va demanar que es fes un esforç i que en els tràmits de resposta més llargs es fes saber al ciutadà que al seva instància estava en tràmit.

Per Esquerra el silenci administratiu no és una cosa bona i acceptable. 
 
ERC dona suport a la modificiació de condicions a la concessió del servei municipal de la Blancaneus

Davant la modificació de condicions a la concessió del servei municipal de la Blancaneus, en què s'ha hagut d'afrontar una pujada de preus de les treballadores fruit del canvi salarial en l'entorn de Torelló, Lluís Sabatés ha volgut fer notar que "és inusual per no dir gens habitual que un cop donada una concessió d'un servei municipal, al cap d'un any i quatre mesos se'n modifiquin les condicions o algunes d'elles".

Malgrat aquesta consideració, Esquerra, que sempre ha apostat i apostarà per donar una bona qualitat en els Serveis Municipals i per tant es vol que es doni un servei de qualitat en el tema de la llar d'infants Blancaneus i ja que, segons Sabatés, "aquest acord va encaminat a una millora", ha donat suport a la modificació.
 
................
NOTA D'ICV-CdG SOBRE EL PLE
 
ICV-CdG denúncia altra vegada la improvisació del PSC
 
M. Ayats, regidora d'ICV-CdG va fer palesa altra vegada la improvisació de l'equip de govern en el procés de municipalització de la llar d'infants Blancaneus, recriminant a la regidora d'Educació, Flora Vilalta, que no s'hagués tingut en compte, per exemple, la precarietat dels sous de les educadores i que, per tant, ara hagi calgut complementar l'aportació inicial prevista amb 65.000 € de més. Tot i això, ICV-CdG va recolzar la proposta perquè es puguin regularitzar els sous de les professionals.

ICV-CdG reclama que es treballi per concretar la consulta popular proposada per la plataforma Per Carnaval, Festa Local
 
Montse Ayats, a propòsit de la votació de les festes locals per al 2008, demana a l'equip de govern en quin punt es troba la petició de la plataforma Per Carnaval Festa Local de celebrar una consulta popular perquè el divendres de Carnaval pugui ser festa. La portaveu d'ICV-CdG va proposar que el consistori adquirís el compromís d'agilitzar els tràmits i marcar un calendari per tal que la consulta popular es pugui celebrar en un temps prudencial i sigui vinculant de cara a l'establiment de les festes locals de l'any 2009.
 
Baixes en les partides de manteniment de parcs i jardins i del cementiri i el tanatori
 
La coalició ICV-CdG es queda sola recriminant a l'equip de govern que s'eliminin del pressupost 9.000 € destinats a manteniment i adequació de parc i jardins i 15.000 € del manteniment del cementiri i del tanatori municipals. L'Alcalde es ve negar a donar cap explicació dels motius de baixa d'aquestes partides.
 
L'Ajuntament de Torelló i la cooperació
 
ICV-CdG reclama que l'ajuntament de Torelló faci un esforç per incrementar les aportacions destinades a projectes de cooperació fins a arribar com a mínim al 0,7 % del pressupost municipal. La portaveu de la coalició va demanar també un esforç per "aprofundir en la cooperació i la solidaritat entre els pobles, fent més èmfasi en la denúncia i la crítica que no pas en la simple exposició de projectes i actuacions i despertant l'interès per conèixer la realitat de les relacions Nord-Sud i els problemes estructurals que generen els desequilibris". Així mateix, Montse Ayats va demanar que "s'impulsessin programes de sensibilització per fomentar el comerç just i el consum responsable i que s'introduissin pràctiques solidàries a les diferents àrees de l'ajuntament en aquest sentit".

ICV-CdG i les mocions d'ERC sobre els estatuts de Ràdio Ona, el reglament d'usos dels annexes del Teatre Cirviànum i sobre el "model de gestió" per l'Arxiu Municipal
 
Montse Ayats va recriminar a ERC que porti al ple mocions que s'haurien de tractar en altres àmbits (Patronats), amb pocs continguts i amb errors i problemes d'interpretació. La regidora va recordar a ERC que el grup d'ICV-CdG està disposat a donar-los suport si les coses es fan bé i no es busca només "apuntar-se tantos fent servir superficialitats". ICV-CdG estava d'acord a recolzar la moció que reclamava la revisió dels estatuts de Ràdio Ona sempre i quan s'afegissin algunes modificacions i correccions. Finalment, però, no va prosperar perquè l'equip de govern va vetar el debat. Montse Ayats va fer una breu síntesi de la història de la ràdio des de la municipalització fins a l'actualitat, recordant les millores que s'han produït i també recriminant al PSC la seva desídia a l'hora d'abordar temes de fons com és ara el dels estatus. En el cas dels reglament d'usos dels annexes del Teatre, ICV-CdG, que ha estat el grup que ho ha reclamat al Patronat del Cirvianum, va recordar a ERC que ja hi ha un document elaborat i el compromís de tractar-ho al pròxim Patronat i que, per tant, la moció no tenia raó de ser.

El pàrquing del carrer Sant Antoni, la Diada i l'ampliació d'horaris de la Biblioteca Dos Rius
 
En el torn de precs i preguntes, ICV-CdG es va interessar per la situació del pàrquing del Carrer Sant Antoni. L'Alcalde va dir que no disposava de la informació tècnica suficient i va proposar que es fes una reunió amb els tècnics i va dir que no es podia prendre cap decisió sobre l'obertura i el funcionament del pàrquing fins que no s'hagi resolt tot el tema de danys ocasionats per l'incendi. M. Ayats també va convidar a tots els grups del consistori a fer un replantejament dels actes de la Diada de l'11 de setembre. La regidora va proposar treballar conjuntament amb les entitats que ja participen d'aquest acte i amb d'altres que ho podrien fer i va suggerir que es plantegin actes més populars per tal d'arribar a més gent. En aquest mateix torn de precs i preguntes, a petició del grup d'ICV-CdG, la regidora de Cultura es va comprometre a treballar perquè la biblioteca Dos Rius ampliï el seu horari, obrint un matí més a la setmana.

COMENTARIS

ràdio ona de poca volada
Anònim, 25/09/2007 a les 18:46
+0
-0
Com poden dir que la ràdio és de poca volada? pa flipar!
ERC da capa baixa
Anònim, 25/09/2007 a les 19:15
+0
-0
Amb diuen que fau fer pena ahir en el ple municipal. Es normal. Casals si et dediques a la política estàs molt vert. Ho hauries de fer-to mirar. I els atres dos també.
pinça anguita-aznar
Anònim, 25/09/2007 a les 21:54
+0
-0
Que e.r.c. baixi ja li agradaria a molts i a moltes... ara que fer la pinça estil Anguita-Aznar contra els d'e.r.c. no crec que serveixi.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
La primera vaga de treballadors a Le Porc Gourmet
La primera vaga de treballadors a Le Porc Gourmet | Josep M. Montaner
També han aprofitat per denunciar la "gran opacitat" de l'empresa, CCOO i Treball a l'hora de signar l'acord
Peces d'un tauler d'escacs
Peces d'un tauler d'escacs | Pixabay
Dona el tret de sortida el pregó i la caminada aquest divendres
Durant la presentació de la segona edició de l'alTERna't
Durant la presentació de la segona edició de l'alTERna't | Dies d'Agost
Entitats i cooperatives es reuniran a la segona edició de l'alTERna't
EXCLUSIVA
Informe sobre les despeses de Jordi William Carnes a Turisme de Barcelona
Informe sobre les despeses de Jordi William Carnes a Turisme de Barcelona | ND
14/12/2018
L'informe sobre les despeses de l'exdirector de Turisme de Barcelona, al qual ha tingut accés NacióDigital, troba llacunes en la justificació d'hotels, restaurants i taxis, però ell defensa que no hi ha cap "ús estrany"
judici de l'1-O
Jordi Turull, abans d'entrar al Suprem
Jordi Turull, abans d'entrar al Suprem | ACN
14/12/2018
Els metges alerten que els problemes reals de salut poden començar entre la segona i la tercera setmana
procés català
Pere Aragonès
Pere Aragonès | Adrià Costa
14/12/2018
El vicepresident català, Pere Aragonès, expressa per carta a Carmen Calvo la voluntat d'avançar en el "diàleg constructiu" entre el Govern i l'executiu espanyol
ELECCIONS EUROPEES
L'exdiputada Anna Gabriel en un acte de la CUP.
L'exdiputada Anna Gabriel en un acte de la CUP. | Adrià Costa
14/12/2018
El consell polític d'Artés debat dos documents antagònics, als quals ha tingut accés NacióDigital, que plantegen si participar als comicis és ser "còmplices d'una farsa" o un pas per "internacionalitzar" el procés
la marató
La cursa solidària que organitza la UAB per la Marató
La cursa solidària que organitza la UAB per la Marató | UAB
14/12/2018
Catalunya s'omple aquest cap de setmana d'infinitat d'activitats per recaptar de fons per a la lluita contra el càncer, en la iniciativa solidària més important de l'any
Addictes en sèrie
Les quatre recomanacions de l'Addictes en Sèrie
Les quatre recomanacions de l'Addictes en Sèrie
14/12/2018
NacióDigital recomana els millors títols per gaudir des de les plataformes d'streaming