Anàlisi: Un dia trist al Consell Comarcal d'Osona

| 23/07/2007 a les 09:31h
Arxivat a: Política
 
Divendres, 20 de juliol: No és agradable estrenar legislatura escoltant com els portaveus d'ICV i d'ERC acusen de mentider el flamant nou president, Miquel Arisa. L'acusen a la cara, i més d'una vegada. Els dos socis del PSC en aquests darrers quatre anys es mostren escandalitzats per la forma com els socialistes van negociar d'amagat amb CiU i, una hora abans de convocar la roda de premsa que anunciaria el  pacte sociovergent, el futur president encara els parlava de mantenir el tripartit i impedir que Convergència tornés al govern.
Aquesta notícia es va publicar originalment el 23/07/2007 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Prou que es va plànyer Xavier Bardolet (ICV-EUiA-EPM) de la fí del tripartit, a la qual no va trobar raons plausibles, ja que el balanç de govern era bo i les urnes havien incrementat el nombre de consellers de la coalició. Iniciativa va fer el paper de la noia o el noi abandonats per la parella (PSC). Un plany de desconsol, ben expressat per Bardolet però que, tanmateix, no va anar al fons de la qüestió, que passaria per interrogar-se sobre si les polítiques reals del PSC estan més a prop de CiU que d'ICV. I tot seguit treure conclusions de la resposta.
 
El portaveu socialista Josep M. Colomer ni es va molestar en explicar el pacte amb els convergents: es va conformar amb  alliçonar el públic sobre la vocació municipalista del seu partit i a donar les gràcies als qui havien votat Arisa. Abans, els Independents, en veu de Xavier Sardà, havien explicat la seva entrada al govern en base a servir als interessos dels seus municipis. Ben fet. També es va estrenar Josep Anglada, el primer conseller comarcal que la PxC obté a Catalunya.
 
Serra, la intervenció més esperada
 
El portaveu republicà, Jordi Serra. insistia en condemnar no tant el fons del pacte, sinó la forma. I és clar que ERC té difícil dissentir en el fons, perquè en el cas de les diputacions de Lleida o Girona, ha obtingut les presidències tot i ser la tercera força, com és el PSC a Osona. De pactes, tothom fa els que convé per retenir o conquerir el poder.
 
Serra va evidenciar que els republicans es creuen la desgastada retòrica socialista de les "esquerres" i la unitat "contra la dreta conservadora", etc. Ja ho va dir clar Serra, que si haguessin pactat amb uns altres (CiU), ara els retreurien no ser prou madurs ni ser d'esquerres. El qui havia de ser el president republicà del Consell va rematar la intervenció amb una repassada duríssima a Arisa -que se l' escoltava amb una cara de circumstàncies-.
 
Palmarola: en política, no compten l'ètica ni la moral
 
La peça oratòria més sorprenent de la diada va ser la del portaveu de Convergència, Josep Palmarola. L'etern  alcalde de Seva va justificar perquè votaven un Miquel Arisa que havia estat la bèstia negra dels convergents al Consell des de l'any de la picor. Però posats a fer memòria, millor desempolsinar els bons rècords, i Palmarola va encetar una inacabable llista d'actuacions executades pel Consell quan el governava CiU, del 1987 al 2003.
 
El moment culminant del discurs va arribar amb la cita de Maquiavel, amb la qual l'orador va establir -ben content i satisfet- que en política no compten ni l'ètica ni la moral, i del que es tracta és de manar. Semblava com si el discurs li haguessin escrit els seus enemics. Tants esforços de la classe política per amagar-ho, i va Palmarola i ens ho etziba així, pels morros, un migdia de juliol Si la política no pot ni ha de regir-se per la moral o l'ètica, a la gent honrada no li queden gaire més opcions que l'abstenció, Palmarola?
 
Arisa no es dóna per assabentat de les acusacions
 
Per acabar, el discurs del president. L'home, acusat de mentider, no va moure ni un dit per desempallagar-se'n. Passant de tot. Va fer com si no ho hagués sentit. Desconcertant: Arisa no acostuma a callar quan té coses rellevants per dir. Tothom té dret a administrar els seus silencis, diuen, oi? Serà veritat que el pacte li va venir "imposat" pel partit?
 
Les úniques referències a l'insòlit pacte amb la dreta van aparèixer al reclamar un govern "fort" i un consell amb capacitat de "lideratges". Pactar amb CiU dóna més força que fer-ho amb ERC, això sembla clar, però la bona gent es pensava que les esquerres eren una altra coseta. Pel que fa al lideratge, devia ser una insinuació que el republicà Jordi Serra no donaria la talla i que el millor era que s'hi posés ell mateix?
 
Arisa va fer un cant a les magnífiques realitzacions dels quatre anys de tripartit. El nom de l'anterior president, el republicà Jaume Mas, se li va quedar a la taula. Ni uns mots de salutació i homenatge. Calia ser tan cruel? Quin poema, la cara de mala llet de Mas mentre se'l mirava des de l'escó!
 
De qui es va recordar Arisa va ser del gerent socialista Antoni Albes, la gran víctima del pacte amb CiU. Arisa va agrair-li els serveis prestats i es va limitar a assenyalar que "ara el context no és el de fa quatre anys i Albes no ens acompanyarà". Havent estat l'artifex del pacte amb els independents que va fer possible el tripartit fa quatre anys, Albes ha exercit com la peça clau que ha permès al tripartit administrar el Consell amb més o menys eficàcia i dignitat durant aquests quatre anys. La política és desagraïda: Albes sembla que torna a la secretaria de l'Ajuntament de Folgueroles. I els contribuents ens quedem sense saber perquè -amb el poder i la influència que acumulava- se l'ha decapitat.
 
Arisa va allargar-se amb un extens programa de govern farcit d'alusions al benestar, la bona administració i als serveis als ciutadans. Cap novetat rellevant, doncs. Les bones intencions i inversions de sempre, que comparteixen des de l'extrema dreta fins a l'extrema esquerra. L'alcalde socialista i nou president va esporgar amb cura el seu discurs: les expressions "progressisme", "esquerres" o semblants van brillar per la seva absència.
 
Un dia trist
 
Havent acabat: pocs aplaudiments, poques rialles, poques felicitacions i un aperitiu que de, de tan auster, una mica més i no arriba ni a aperitiu. Queden lluny aquelles preses de possessió de Jacint Codina, amb banda de música, cant dels Segadors, gegants i capdellúpies, amb un govern que s'explicava i una oposició que s'oposava.
 
Ara hi ha per davant quatre anys de gestió sociovergent, amb un govern que "parlarà amb una sola veu", com va dir Palmarola. Amb una Convergència que s'empassa el gripau de fer president Arisa a l'espera de fer el salt al control absolut d'aquí quatre anys. Un socialisme (?) que cavalca el pragmatisme més nu. I amb una Esquerra i una Iniciativa que està per veure si optaran per exercir d'oposició contundent, o de mica en mica s'incorporaran amb discreció a la majoria de govern. Doncs un dia trist, sí.
M.M.
 

COMENTARIS

metàfora
ciutadà d´arrels, 23/07/2007 a les 09:50
+0
-0
Si la política fos un bar, aquest hauria de tancar per falta de clients
estic d'acord
Anònim, 23/07/2007 a les 09:50
+0
-0
estic d'aciord en quasi tot, . Un dia trist , segur, un dia tristíssim. Ni una menció a l'antic president. El que puc dir és que els treballadors no estan contents. Els hi anava bé amb un gerent emenedor i pencaire i ara... què?
De dretes ho seràs tu
Locke, 23/07/2007 a les 10:12
+0
-0
"l'insòlit pacte amb la dreta" Em treu de polleguera que pseudo periodistes de segona i altre gent curta de mires titllin de Partit de Dretes a Convergencia. Suposo que ha de ser difícil escriure amb objectivitat, però no estaria de més intentar ser menys partidista. Si Osona.com té un clar color polític, dieu-ho.
PActes
Roser, 23/07/2007 a les 10:33
+0
-0
A mi també hem fa molta gràcia. Si pacten els que es diuen d'esquerres i progresistes, figura que tots hem d'estar contents, tot i que moltes vegades pacten, no havent guanyat les eleccions. Si hi ha CIU per pactar després hem d'estar tristos. De debó qu no entenc res!!! O és que tots hem de ser d'esquerres i progressistes?
Un dia trist
Anònim, 23/07/2007 a les 10:56
+0
-0
Si el dia era trist no era perque pactés CiU o qui fos. Era trist perque despres de sentir en Palmarola queda clar que la politica es un negoci. Era trist perque el silenci patetic de l'arisa fa pensar que les acusacions eren certes. Molta tristesa al veure que la classe politica té el baix nivell humà que té. i comprovar que estem en mans de qui estem.
canvi de logo
Anònim, 23/07/2007 a les 11:08
+0
-0
Heu pensat en canviar el nom de la Web ? No seris més just anomen-la psosona.com ?
hipcresia
Jordi, 23/07/2007 a les 11:13
+0
-0
Aquest pacte s'ha fet de la mateixa manera que es va fer el Pacte del Tinell, però amb una diferència, es veu que allò era pel bé de Catalunya perquè es feia fora el partit més recolzat per la població. En canvi ara està molt i molt mal fet. Quan CiU es queixava deien que eren les regles del joc i que s'havien d'acceptar. Però ara, en canvi, no. Aquestes regles aquí no apareixen per enlloc! Això és hipocresia. Ells ho poden fer això, però és clar, CiU no perquè és de dretes. _De dretes? Per mi CiU és el referent nacionalista del nostre país, i com a força més votada té el dret de governar. Ja poden anar faradnt de progressistes i d'esquerres i no sé què més, però de nacionalistes no en tenen res i al cap i a la fi, a mi és el que més m'importa: el meu país i no el del costat que tant s'esforça a defensar l'administrador que ens mal governa, en Montilla amb el suport d'ERC i IC-V, els progressistes.
Ja n'hi ha prou
Tip, 23/07/2007 a les 11:58
+0
-0
El que no va aconseguir en Franco ho aconseguiran aquesta colla de politiquets de tres al quart, que la gent passi de política i que a les eleccions la la majoria es quedi a casa.Què més dona votar a uns que als altres si al cap i a la fi al final pacten aqui amb uns allà amb uns altres, sense ideologies. Tot pel seient i els diners, així de senzill i clar.Per això a Vic els únics partits que han crescut, encara que per raons oposades, han estat el PxC i la CUP(els verdaders guanyadors de les eleccions). En fi, Maquiavel amb tota aquesta colla seria un pur becari.
Qui l'ha escrita?
Atònit, 23/07/2007 a les 12:11
+0
-0
Qui l'ha escrita aquesta notícia, en Jordi Serra? Un periodista no hauria de ser objectiu i no decantar-se a les seves preferències polítiques? Quina notícia tant partidísticament redactada! Per l'amor de Déu!
RETRAT PERFECTE
JOSEP_7491, 23/07/2007 a les 12:40
+0
-0
La cita de Maquiavel.Si ells ja consideren que la política és així, hi si fiquen, què podem esperar d'ells?Ningú que no tingui el que tè la política, manca d'ètica i moral, tindría la gosadía de ficar-si.S'han definit a ells mateixos.
no anem bé osona.com
empipat, 23/07/2007 a les 15:10
+0
-0
OSONA.COM el vostre deure és informar no donar la vostra opinió per molt interessant que pugui ser, heu perdut molta serietat amb l'"anàlisi" d'aquesta notícia que suposadament havia de ser imparcial.
Un article d'anàlisi
Redacció, 23/07/2007 a les 15:41
+0
-0
Benvolguts/des,Des d'OSONA.COM volem referir-nos a les mostres de sorpresa que expressen alguns dels comentaris a aquesta anàlisi política que hem publicat avui sobre el Consell Comarcal d'Osona.El genère de la crònica política té un llarg historial dins del periodisme que es remunta al segle XIX. Entenem que si la premsa de paper pot cultivar-lo, la premsa digital també. Cal no confondre, doncs, el que seria una notícia, amb el que és una análisi política en clau de crònica i que apareix signada, a més, amb les inicials de l'autor.Res a veure amb una notícia i, per tant, els punts de vista personals hi tenen un paper determinant.Pel que fa a l'opinió que us mereixi el contingut concret, això ja és cosa de cadascú. Però amb el que no podem estar d'acord és que a la premsa digital se'ns reservi només la funció de donar notícies i prou.La premsa de paper toca tots els gèneres periodístics, difón la seva pròpia opinió, i és ben legítim que de premsa digital no es quedarà pas enrere.OSONA.COM
Credibilitat
Decebut, 23/07/2007 a les 15:50
+0
-0
Gràcies per l'aclariment donat al respecte. El problema està, doncs, que en no poder discernir si esteu informant o donant la vostra opinió, la vostra credibilitat com a ens informador ha caigut estrepitosament. A partir d'ara, consideraré que totes les vostres notícies estan viciades per opinions personals i subjectives.El problema està que a la premsa escrita, les opinions personals sovint estan en un apartat independent, fins i tot amb la fotografia i dades de l'autor, a fi i efecte de que, de bon inici ja puguem els lectors saber cap a quina direcció anirà.En aquest cas, la notícia està en l'apartat de notícies, per la qual cosa, considero que hauria d'haver estat objectiva.La veritat és que us heu posat a l'alçada de "La Libertad Digital" o "Elplural.com". Una veritable llàstima, ja que heu perdut un lector asidu.
convergents i sociates
Locke, 23/07/2007 a les 16:46
+0
-0
Osona.com ha aconseguit posar d'acord a convergents i sociates, ja tenen dos punts de contacte : el consell comarcal i la vergonya a un pacte vergonyant!I això és el què ens ve al damunt a tot arreu!
LLibertat d'expressió
Tip, 23/07/2007 a les 17:16
+0
-0
Aquests dies estem de dol respecte a la llibertat d'expressió (segrest de El Jueves). Només falta ara que algú pretengui posar barreres a la lliure opinió en un mitjà com Osona.com que ha estat un revulsiu en la informació i en la generació de debats en la nostra comarca.Suposo que molts dels que escrieun queixant-se d'aquest anàlisi són membres dels partits.Els mateixos que van amenaçar de boicotejar els debats en algun canal de TV de la comarca si es pasaven SMS dels espectadors.Senyors i senyores, siusplau llegiu l'encapçalament de l'article: "ANALISI".Serem més lliures quan més clar poguem opinar tots. És un luxe poder tenir un mitjà com Osona.com en la que qualsevol persona pot opinar lliurement.
Fan riure
Jan, 23/07/2007 a les 17:28
+0
-0
El Gran Josep Plá diria: SI HAS DE SER EMMASCARAT SEMPRE HO SERÀS PER UNA PAELLA.
impresentable
Anònim, 23/07/2007 a les 18:26
+0
-0
la majoria de polítics osonencs són impresentables; només es volen omplir les butxaques de calés; l'altruïsme i el treball pel bé del comú només existeix a la Bíblia. si això és la demacràcia, prefereixo no haver de votar cada 4 anys i posar gestors als ajuntaments; amb un sou digne i si valen que continuïn i si no al carrer com ens passa a tots a l'empresa privada.
Com la vida mateixa
ARS, 23/07/2007 a les 20:27
+0
-0
En Serra s'ha trobat que l'hi han fet el mateix que ell ja ha fet amb anterioritat.Serra recorda que fa quatre anys tu vares fer el mateix amb CIU a Roda de Ter, eres a la taula pactant amb CIU i ja havies fet un acord amb IPR.Diu que la vida dona moltes voltes i pasa factura.Salud per als honrats.
moltes frases
ex politic, 23/07/2007 a les 21:37
+0
-0
Ni moral ni ètica ha mantingut desde el 1979 a Palmerola com alcalde de Seva, com a diuputat provincial i altres càrrec politics, es un bon exemple , qui diu la veritat no es pot repudiar.A l'Ajuntament de Vic i a molts altres de la comarca han apliocat la mateixa maxima.Es una vergonya la politica actual, però perque tots h9i volen estar, PER CALERS, RES MÉS, ni esperit de servei ni ostoes, aqui la pela es la pela, la oficial i la oficiosa.no us queixeu, tots teniu els que us mereixeu.Tan a Vic, com a molts pobles, com a la Generalitat, com al govern de MADRID, AIXÒ ES LA DEMOCRACIA ESPANYOLA QUE MOLTA GENT VOL. I el POBLE, com deia aquell, que el donguin pel ..........jo per això fa anys em vaig retirar de la politica.Tinc moral i eticaEndavant que la propera legislatura serà pitxor
abracadabra
Anònim, 26/07/2007 a les 12:16
+0
-0
La base de tot aquest embolic el porta una mala llei electoral.Si aquesta establis que manes el qui a tret mes vots al menys ens estalviariam aquestas xarlotadas dels partits perdedors ajuntant-se per tocar els nasos al que ha guanyat i aquest es queda sempre amb un pam de nas.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
La primera vaga de treballadors a Le Porc Gourmet
La primera vaga de treballadors a Le Porc Gourmet | Josep M. Montaner
També han aprofitat per denunciar la "gran opacitat" de l'empresa, CCOO i Treball a l'hora de signar l'acord
Peces d'un tauler d'escacs
Peces d'un tauler d'escacs | Pixabay
Dona el tret de sortida el pregó i la caminada aquest divendres
Durant la presentació de la segona edició de l'alTERna't
Durant la presentació de la segona edició de l'alTERna't | Dies d'Agost
Entitats i cooperatives es reuniran a la segona edició de l'alTERna't
CRÒNICA
Roger Torrent, Sergi Sabrià i Ernest Maragall, aquest dimecres al Parlament
Roger Torrent, Sergi Sabrià i Ernest Maragall, aquest dimecres al Parlament | Marc Puig
15/07/2020
Les acusacions dels republicans a l'Estat i les peticions de compareixença de ministres situen la taula de negociació a la corda fluixa
Coronavirus
Els CAP, la primera trinxera des de l'esclat de la pandèmia.
Els CAP, la primera trinxera des de l'esclat de la pandèmia. | Albert Alemany
15/07/2020
Els usuaris de poblacions rurals han estat els més perjudicats pel trasllat dels professionals sanitaris de referència a centres de salut més grans
coronavirus
Cada cop serà més difícil contenir la pandèmia a la regió sense mesures dràstiques.
Cada cop serà més difícil contenir la pandèmia a la regió sense mesures dràstiques. | David Zorrakino/Europa Press
15/07/2020
La situació a la resta del país seria bona, segons el grup BIOCOM-SC de la UPC, excepte Lleida (dolenta) i Barcelona ciutat (intermitja)
Primícia
Carles Puigdemont, en un míting de Junts per Catalunya.
Carles Puigdemont, en un míting de Junts per Catalunya. | Junts per Catalunya
15/07/2020
La reunió va servir per situar Carles Valls, alcalde de Balenyà, com a president de la formació; Joaquim Jubert, advocat i membre de la direcció de la Crida, va assessorar l'operació
HABITATGE
Habitatges en lloguer a Barcelona
Habitatges en lloguer a Barcelona | Adrià Costa
15/07/2020
La proposició de llei acordada per Justícia i el Sindicat de Llogaters, que ara compta amb una majoria parlamentària suficient, es basa en l'índex de referència de la Generalitat
empresaris
Josep González i Antoni Cañete, aquesta tarda.
Josep González i Antoni Cañete, aquesta tarda. | Pimec
15/07/2020
L'actual president de la petita i mitjana empresa porta al càrrec des del 1997 i ara pilotarà la seva successió