Vic impulsarà la producció de biogàs a partir de purins

| 18/02/2009 a les 21:54h
Arxivat a: Societat

Vic construirà el Parc Eco Energètic Osona1. La instal•lació s’ubicarà a la zona industrial de Vic i produirà anualment 16.000.000 de Kw d’energia elèctrica, suficient per cobrir les necessitats de 1.000 famílies. La tecnologia emprada es basa en produir biogàs a partir de la tortada de purí i subproductes agroalimentaris.
Ho ha explicat avui l’empresari Eudald Domènech (a la foto, al mig, al costat de l'alcalde Josep M. Vila d'Abadal), a l’Auditori Marià Vila d’Abadal de l’edifici el Sucre, que ha acollit una sessió informativa de les accions que s’han portat a terme i es desenvoluparan en un futur en l’àmbit del món rural a la ciutat de Vic. La sala ha comptat amb l’assistència de 200 persones, algunes d’elles ramaders residents al nucli rural de Vic (fotos: Adrià Costa).
Aquesta notícia es va publicar originalment el 18/02/2009 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 
L’entrada en funcionament del parc es preveu per finals d’any i absorbirà fina a 165 tones de nitrogen produïdes per uns 100.000 porcs. Aquest nitrogen, entre altres components, acabarà convertit en fertilitzant orgànic mineral que s’exportarà de la comarca.

Les actuacions al món rural
 

La sessió informativa sobre les actuacions al món rural ha estat presidida per l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal; el regidor de Món Rural, Jaume Puig i el president de l’Àrea d’Urbanisme i Territori, Xavier Solà, a banda d’altres regidors i tècnics municipals.
 
 
Solà s’ha basat fonamentalment en informar a grans trets del Planejament d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que afecta sobretot en el sòl no urbanitzable (zona rural). El regidor ha convidat a tots els assistents a consultar aquest pla urbanístic, que de fet,  s’aprovarà el pròxim dilluns per ple municipal, a les oficines del departament ubicades a Palau Bojons i així poder fer totes les consultes i fins i tot al•legacions que es creguin oportunes. A la vegada, ha ressaltat que des del consistori vigatà hi ha un interès en promoure les zones verdes situades al costat del riu Gurri per a poder desenvolupar-hi activitat agrícola. A més ha explicat la clara voluntat de mantenir el caràcter de la zona de la Guixa, com a poble.

El regidor del Món Rural, Jaume Puig, ha exposat que els objectius de les noves accions que es volen engegar en aquest àmbit rural es basen en la millora de serveis bàsics (correspondència i recollida d’escombraries); la millora en l’accessibilitat a les diferents cases de pagès; la millora en el subministrament d’aigua i un inventari de les diferents cases de pagès del municipi de Vic. Pel que es refereix a camins rurals, durant aquest any 2009, s’arranjaran cinc camins: camí veïnal de Can Cassola; camí veïnal de l’Armengol; camí veïnal de Can Gatillepa; camí antic de Malla (de Can Sibiu a Can Soler de Malla) i el camí veïnal al nord de la Guixa (zona de la Codina).
 
En la línia del subministrament d’aigua és construirà una xarxa nova de portada d’aigua; es buscaran noves maneres per abordar la els problemes vinculats a la contaminació per nitrats i la construcció d’una nova canonada que partirà de la zona de Sant Sixt seguint el camí veïnal fins arribà al Turó de l’Armengol, on es farà un dipòsit d’abastament o regulació. A la vegada, el regidor, també ha explicat a tots els assistents que s’ha fet un inventari de les cases de pagès existents a Vic. En referència a les escombraries Jaume Puig ha manifestat  la importància de poder garantir una recollida i possibilitar el reciclatge a tot el municipi rural de Vic; millorar els actuals punts de recollida establint contenidors de compostatge.
 
------------
Vic tindrà en un polígon de la ciutat la primera planta de biogàs de la comarca d'Osona
Marc Riera Morató // ACN
 
Vic (ACN).- Un polígon industrial de Vic acollirà una planta per tractar els purins generant biogàs. Aquesta serà la primera planta d'aquestes característiques que es fa Osona perquè les dues que hi ha en funcionament a la comarca actualment funcionen amb el sistema de cogeneració.
 
 
Segons ha explicat aquest dimecres a Vic el responsable de Biotech Eudald Domènech, aquesta planta podrà gestionar un purí equivalent a l'excedent que generen unes 100 explotacions mitjanes de la comarca. El calendari inicial que té el grup promotor és el de posar la primera pedra de la instal•lació al mes de juliol i que la planta podés entrar en funcionament a finals d'aquest any 2009.

Segons ha explicat Domènech aquest dimecres davant de ramaders de Vic, inicialment el projecte està pensat per a les explotacions del propi terme municipal tot i que també s'estudia si hi ha prou capacitat d'obrir-la a poblacions veïnes. L'empresari no ha concretat en quin dels tres polígons industrials industrials es farà la planta perquè en aquests moments estan negociant tres possibles ubicacions. La parcel•la on es faria la planta tindrà uns 5.000 metres quadrats. Domènech ha garantit que aquest tipus de plantes no fan 'cap tipus de pudor' i ha posat exemples de plantes similars que funcionen a Alemanya ubicades en polígons amb serveis públics a pocs metres.
 
La planta absorbirà fins a 165 tones de nitrogen produïdes per uns 100.000 porcs. Segons les dades facilitades per Domènech actualment a la comarca, hi ha 1,8 milions de caps e bestiar i de les dejeccions que produeixen 'només n'hi caben la meitat'. Segons la informació facilitada per l'Ajuntament de Vic actualment el 50% de les explotacions tenen problemes per poder tenir l'activitat completament legalitzada per la manca de terrenys on poder repartir el purí com a adob.

Aquesta tipus planta de tractament de les dejeccions ramaderes no entren directament el purí que té un 'preprocessat' a la mateixa granja. També s'hi poden entrar altres subproductes agroalimentaris procedents d'indústries agroalimentàries. Aquests residus és cremen i es produeix energia que es ven. Aprofitant que aquest procés genera molta calor s'eixuga la fracció sòlida i s'obté fertilitzant.
 
Una societat inversora aportarà el 75% del cost que tindrà la instal•lació de l'explotació mentre que el 25% restant l'hi aportaran els ramaders que s'apuntin a utilitzar la instal•lació que tindran subvencions públiques per cobrir la seva part del capital.
 
El projecte s'ha presentat durant la sessió destinada al món rural que l'Ajuntament de Vic ha convocat per informar als veïns que viuen amb masies com els afectarà el nou Planejament d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM). El regidor d'urbanisme Xavier Solà ha destacat que el nou pla té un interès en promoure les zones verdes situades al costat del riu Gurri per a poder desenvolupar-hi activitat agrícola i la voluntat de mantenir el caràcter de poble del nucli de la Guixa. El regidor del Món Rural, Jaume Puig, ha exposat que els objectius de les noves accions que es volen engegar en aquest àmbit rural es basen en la millora de serveis bàsics, l'accessibilitat a les cases de pagès; el subministrament d'aigua o l'arribada de la correspondència.
 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
La primera vaga de treballadors a Le Porc Gourmet
La primera vaga de treballadors a Le Porc Gourmet | Josep M. Montaner
També han aprofitat per denunciar la "gran opacitat" de l'empresa, CCOO i Treball a l'hora de signar l'acord
Peces d'un tauler d'escacs
Peces d'un tauler d'escacs | Pixabay
Dona el tret de sortida el pregó i la caminada aquest divendres
Durant la presentació de la segona edició de l'alTERna't
Durant la presentació de la segona edició de l'alTERna't | Dies d'Agost
Entitats i cooperatives es reuniran a la segona edició de l'alTERna't
FISCALITAT
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, al Congrés
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, al Congrés | ACN
29/09/2022
El govern espanyol, després d'anuncis de rebaixes fiscals com el de la Generalitat Valenciana, planteja canvis en la tributació: més càrrega impositiva als més rics i beneficis per a les rendes del treball
Govern
La cúpula de Junts, aquest dijous abans de la reunió de l'executiva
La cúpula de Junts, aquest dijous abans de la reunió de l'executiva | ACN
29/09/2022
Malgrat les diferències, els dos partits mantenen punts de trobada com ara les polítiques sectorials o el compromís de tirar endavant els pressupostos, i poden corregir els aspectes estratègics de la seva relació
govern
Dirigents de Junts arribant a l'executiva que ha de decidir sobre la continuïtat al Govern
Dirigents de Junts arribant a l'executiva que ha de decidir sobre la continuïtat al Govern | ACN
29/09/2022
L'executiu té més de 600 alts càrrecs, dels quals una mica menys de la meitat són o han estat designats per representants de la formació liderada per Borràs i Turull
català a l'escola
Manifestació a favor de la immersió
Manifestació a favor de la immersió | Adrià Costa
29/09/2022
El tribunal argumenta que la nova legislació del Parlament i el Govern no afecta les resolucions judicials prèvies
procés català
Antonio Baños, abans del seu judici
Antonio Baños, abans del seu judici | ACN
29/09/2022
L'exdiputat de la CUP es ratifica en "l'acte polític" a respondre a Vox durant el judici de l'1-O i es nega a parlar en una "llengua estrangera"; la Fiscalia rebaixa la petició de pena de sis a quatre mesos de presó i inhabilitació
TURISME
Un turista consultant un mapa de Barcelona, en imatge d'arxiu
Un turista consultant un mapa de Barcelona, en imatge d'arxiu | Adrià Costa
29/09/2022
Collboni assegura que hi ha hagut un augment de la "qualitat" de les visites i celebra que la meitat de nous contractes del sector siguin indefinits, després de la reforma laboral