Ciència en societat: anàlisi

L'evolució és més ràpida als pols

Un estudi que combina ecologia i genètica de peixos crea una paradoxa: malgrat que als tròpics hi ha més espècies, l’evolució actua més ràpid als pols

| 11/07/2018 a les 14:30h
Arxivat a:
Un ós polar
Un ós polar | Wikimedia Commons
En els tròpics hi ha moltes més espècies d'organismes que a les regions temperades i polars. Això succeeix també en els grups de peixos: les comunitats marines tropicals són molt més diverses que les comunitats d'aigua salada que es troben a latituds més altes.
 

Aquesta distribució latitudinal ja havia cridat l’atenció dels naturalistes des dels temps dels grans viatges d’exploració, quan es descobrien nous espais i noves espècies per a la societat europea. Les troballes obligaven a trobar explicacions, i aquest fenomen es vinculava a la temperatura.
 
En efecte, la distribució latitudinal de la diversitat s’explicava assumint que els entorns càlids afavorien l’aparició de noves espècies, ja que actuaven com a «punts calents» de l’evolució. De fet, tant meravella la diversitat de colors i formes dels peixos tropicals que viuen als esculls de corall, que el seu col·leccionisme genera un negoci.
 
Ara bé, darrerament una publicació posa en qüestió l’assumpció: la velocitat de creació d’espècies de peixos marins als oceans freds dels pols és el doble de ràpida, com ha posat de manifest un estudi en què ha participat un grup de recerca de l’Institut de Ciències del Mar (CSIC).
 
S’ha arribat a aquesta conclusió després d’estudiar una munió d’informació: s’han creuat les dades de més de trenta-mil espècies de peixos. I s’ha combinat la distribució geogràfica amb la composició genètica, de les més d’onze-mil de les quals es tenien dades.
 
La distribució dels peixos en el temps i l’espai s’ha obtingut després de mesos de treball de potents ordinadors, que han creuat milions de dades. La combinació del moment quan va aparèixer cada filogènia i la distribució de cada espècie ha permès de descriure la dinàmica espacial de la formació d’espècies en els oceans de les diferents latituds.
 
El diagrama de relació de parentiu ha generat un dels arbres filogenètics de peixos més complets fins ara. Les dades genètiques i ecològiques han estat obtingudes de la bibliografia; publicacions d’estudis de peixos fòssils i d’espècimens conservats en museus.
 
La sorpresa ha estat que les taxes més ràpides en la formació d’espècies s’han trobat a les latituds altes; és a dir, lluny dels tròpics, com era la creença general fins ara. És a dir, de les poblacions de peixos d’aigües fredes s’han format noves espècies al doble de velocitat que de les poblacions dels seus parents d’aigües tropicals.
 
Els tròpics, doncs, queden descartats com a bressol evolutiu per a la diversitat de peixos marins. Ara, però, el que es deriva d’aquesta troballa són més preguntes: per què els oceans més freds són «punts calents» de l’evolució?
 
I, si els pols són els llocs on apareixen més espècies, per què se’n troben més als tròpics? La resposta, no contrastada, podria residir en què el nombre d’espècies en un entorn és l’equilibri entre la generació i l’extinció. Potser aleshores que les condicions adverses dels pols provoquin més extincions?
 
Les noves preguntes que genera aquesta recerca podran conduir a generar el nou coneixement que respongui la paradoxa evolutiva tot just descoberta.
Anna Erra durant la multitudinària roda de premsa.
Anna Erra durant la multitudinària roda de premsa. | Adrià Costa
01/01/1970
L'autor va ser un veí de 51 anys d'edat, que aquest matí s'ha negat a prestar declaració
Més de 10.000 assistents ha gaudit de la 15a edició del Festival Nits de Cinema Oriental a Vic
Més de 10.000 assistents ha gaudit de la 15a edició del Festival Nits de Cinema Oriental a Vic | Adrià Costa
01/01/1970
Més de 10.000 espectadors han gaudit de la 15a edició del certamen celebrat a Vic
01/01/1970
La companyia també té previst fer créixer la plantilla amb 16 persones més
Procés català
Clara Ponsatí i el seu advocat
Clara Ponsatí i el seu advocat | ACN
23/07/2018
La consellera a l'exili ha rebut la notificació conforme l'euroordre ha estat retirada
PDECat: anàlisi
Carles Puigdemont, en un missatge enregistrat difós davant l'assemblea del PDECat
Carles Puigdemont, en un missatge enregistrat difós davant l'assemblea del PDECat | Adrià Costa
22/07/2018
El debat sobre la dissolució del partit dins de la Crida, el lideratge condicionat de Bonvehí pel pes dels presos i els exiliats, i la nova relació amb el PSOE de Sánchez marquen el futur immediat de la forrmació
atac a Vic
Anna Erra durant la multitudinària roda de premsa.
Anna Erra durant la multitudinària roda de premsa. | Adrià Costa
23/07/2018
L'autor va ser un veí de 51 anys d'edat, que aquest matí s'ha negat a prestar declaració
Violència Masclista
Un 17,6% de les dones declara haver patit  violència masclista el 2016
Un 17,6% de les dones declara haver patit violència masclista el 2016 | Cedida
23/07/2018
Un 17,6% de les dones declara haver patit agressions sexuals en l'últim any i les denúncies han augmentat en un 8,4%, segons l'Enquesta de Violència Masclista a Catalunya 2016
Barcelona: pisos turístics
Janet Sanz i Agustí Colom a la trobada amb plataformes vacacionals
Janet Sanz i Agustí Colom a la trobada amb plataformes vacacionals | ACN
23/07/2018
El govern de Colau reivindica que "els avenços són evidents" malgrat que encara s'ofereixen més d'un miler d'apartaments il·legals
Audiències
Imatge il·lustrativa
22/07/2018
OJD i comScore certifiquen la primera posició del diari en els seus rànquings d'audiència de juny la setmana en què l'empresa editora concreta la integració de Rubitv.cat