Informacions actuals: 1er semestre 2006 i 2on. semestre 2005

Línia 400.000 volts Sentmenat-Bescanó
Punt d'informació permanent

>>> veure informacions 1er. semestre de 2005

> veure informacions any 2004 i anteriors

Enllaços:

>> La THT: una línia d'alta tensió polèmica. Pàgina especial dins el Diari de l'Escola.

>> Collectif Non à la THT Col·lectiu nord-català en contra del projecte de línia d'alta tensió que creuaria el Rosselló

>> Le Vallespir se révolte contre la "balafre" électrique. Un reportatge a "Le Monde", de París. (26-XI-2004)


10 de maig

Convoquen una Jornada contra la MAT A Vic pel dia 10 de juny

JORNADA PER LA DEFENSA DEL TERRITORI

DIA 10 DE JUNY DE 2006 A PARTIR DE LES 11 DEL MATI AL PARC BALMES DE VIC (AL COSTAT D'ARTS I OFICIS)

El dia 10 de juny farem una JORNADA PER LA DEFENSA DEL TERRITORI, serà durant tot el dia al PARC BALMES de Vic, a l'escola d'Arts i Oficis i a les 9 del vespre es farà un concert de LA TROPA al Cassal Independentista de Vic.

Les jornades constaran de:

Parades divulgatives de la Plataforma NO a la MAT,de la CEI, de la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges, el Grup de Defensa del Ter, entre altres.
Hi haura durant el matí jocs amb material reciclable per a totes les edats, una mostra de compostatge cassolà amb la col.laboració de la Mancomunitat la Plana.
Es farà una mostra de cuina solar i a les dues farem un dinar popular(preu 10€)
A la tarda, a l'Escola d'Arts i Oficis, es farà un passi de videos i una exposicio de la plataforma de Rubi que donarà pas a un debat on participarem tots els col.lectius i plataformes assistents.
Cap a les 9 del tocarà el grup la TROPA al Casal de Vic.


9 d'abril

El Ministeri d´Indústria preveu iniciar el 2007 els treballs per la línia d´alta tensió

RAFA GARRIDO, GIRONA.
El Govern espanyol té claríssim que els treballs per la nova línia de molt alta tensió (MAT) que interconnectarà Catalunya amb França començaran molt aviat. El ministeri d´Indústria encara no vol desvetllar per quin dels tres traçats previstos serà el que escullin per fer passar la MAT, però entre les seves previsions ja compta amb iniciar la infraestructura l´any que ve i que serveixi per «l´intercanvi comercial en hivern».

Ja queden pocs dubtes. La línia es farà i es farà ben aviat. La revisió que ha fet el Govern espanyol del document de Planificació dels Sectors d´Electricitat i Gas 2005-2011 ha introduït el desenvolupament d´aquest projecte de forma immediata, amb data d´inici i objectius clars. Així, el «nou corredor» passa a ser una de les prioritats energètiques de l´Executiu espanyol, tot i estar encara en negociacions amb França pel tram final del traçat que unirà Santa Llogaia amb la frontera francesa.

El document presentat la setmana passada dedica un apartat especial a reconeixer la necessitat de la interconnexió amb França, on s´explica que «la creació d´un nou eix d´interconnexió pel Pirineu oriental permetrà arribar a una capacitat d´intercanvi comercial a l´hivern en el sentit de França a Espanya de 2.600 MW en l´any horitzó 2007-2008». Queda, per tant, més que clar quines són les intencions del Govern espanyol amb vista als propers anys.

En algun moment del procés s´havia parlat de la possibilitat d´ampliar línies existents i evitar així la construcció de noves infraestructures elèctriques, però amb aquest document queda absolutament descartada. Concretament, la revisió explicita que «aquesta actuació contempla la construcció d´un nou eix d´interconnexió en doble circuit 400 kV per l´est del Pirineu, des de Santa Llogaia/Bescanó fins a la frontera». Així, no es determina el traçat d´aquest últim tram, tot i que s´avança que qualsevol de les tres opcions que s´han plantejat quan sigui escollida «es trobarà amb un doble circuit procedent de Baixàs, que aprofitarà el traçat actual existent».

Entrant en una mica més de detall, el document d´Indústria explica que la «construcció de la línia consisteix en un nou corredor amb una línia de doble circuit de 400 kV, amb l´objectiu de mallar la xarxa de 400 kV dels sistemes espanyol i francés».

I és que l´informe redactat per a la revisió dona pocs detalls més. Tot i així, en un dels seus annexes s´inclouen algunes dades més que resulten, si més no, interesants. L´Estat preveu que la línia de nova construcció de 400 kV entre Bescanó i Santa Llogaia, i el tram des d´aquí a la frontera francesa tinguin com a data d´alta l´any que ve. Així, en el gràfic de descripció d´actuacions apareix que el tram de Bescanó a Santa Llogaia té una previsió de mesurar 40 quilòmetres, mentre que el de Santa Llogaia fins a la frontera n´hauria de fer 53. També es diu que aquestes línies «noves» són actuacions «programades sense cap tipus de condicionant», i que estan motivades pel «mallat de la xarxa de transport, per la connexió internacional, per l´alimentació del TAV i pel suport a la distribució i demanda de grans consumicions».

Diari de Girona (9-IV-2006)


16 de desembre

La MAT per Vic-Baixàs torna a ser damunt la taula

Quan ja semblava definitivament descartada l'opció de fer la interconnexió amb França tot reforçant la línia Vic-Baixàs que travessa Osona i el Ripollès de sud a nord, ahir els alcaldes de l'Agrupació Ajuntament de Catalunya contra la Mat (AMMAT) s'hi van declarar a favor, després de la seva entrevista amb el conseller en cap, Josep Bargalló.

El seu portaveu, Paulí Fernández, va recordar que França és contrària a la interconnexió per l'Empordà i va insistir que una ampliació de la Vic-Baixàs només fins a 220 Kv "podria permetre soterrar-la en molts trams".


3 de desembre

Presentació d'al·legacions contra la MAT

El 24 de novembre es van presentar al Departament d’Indústria de la Generalitat de Catalunya les al·legacions al projecte de Red Electrica Espanyola per declarar d'utilitat publica la línia de Molt Alta Tensió de Sentmenat-Bescano.(

Aquestes al·legacions s'han presentat per part de la Coordinadora de totes les plataformes contra la MAT (tant de la Catalunya Nord com del Sud) a mes de associacions, entitats i particulars afectats.

A Osona van signar aquest document:

Unió Esportiva Taradell, Secció Sindical de Correus d'Osona (CGT), Grup d'Anellement de Calldetenes, Casal Boira Baixa de Manlleu, Copla Genisenca de Taradell, Grup Municipal d'ERC de Taradell, Grup Municipal de CDC de Taradell, Diables Serpents de Manlleu, Consell de Joventut de Taradell, CUP Nacional, Colla de Geganters de Taradell, Agrupament Escolta Rocaguinarda, Radio Taradell, Club Patí Taradell, Penya Barcelonista de Taradell, Associació de Botiguers de Taradell, Centre Excursionista de Taradell, Grup de Defensa del Ter, més 80 particulars entre ells els afectats per les expropiacions forçoses, o gent del mon de la cançó com Gerard Quintana.

Segons el dep. d’Indústria el termini per presentar les al·legacions es fins el dia 10/12/05. Per tant la Plataforma anima totes les associacions, entitats i particulars que encara no hagin signat a que ho facin abans que s'acabi.

D'altra banda, es va fer una reunió a Pertús de la associació d’alcaldes de Municipis Afectats per la MAT, on també va assistir l'Alcalde de Taradell, i on es va decidir convocar una Manifestació a Girona el dia 11 /12/05 conjuntament amb la Plataforma No a La MAT i la Plataforma Non a la THT. 


23 de novembre

Al·legacions contra la declaració d'interès públic de la línia Sentmnat-Bescanó

Els afectats de la zona de la Selva han presentat al·legacions contra la deeclaració d'interès públic. Aquest dimecres, 23 de novembre, es van reunir amb el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, i van emetre un comunicat.

..............................................................

A l’atenció del Sr. Rafel Ribó,
Síndic de Greuges
En Pasqual Aguilar i na Meritxell Freixinet, de Santa Coloma de Farners,

E X P O S E M,

Que el nostre domicili es troba a menys de 500 metres del traçat previst en el projecte d’interconnexió elèctrica Sentmenat-Bescanó-Baixàs, pel tram que travessa i esquartera la zona PEIN de Les Guilleries.
Que juntament amb nosaltres viu el nostre fill Juli de cinc anys d’edat.
Que l’estudi d’impacte ambiental amb què s’ha aprovat el projecte executiu del tram Sentmenat-Bescanó no contempla els nous estudis científics que han aparegut sobre la incidència en la salut humana de viure prop de línies de Molt Alta Tensió. Ens referim a la investigació publicada el 4 de juny de 2005 a la prestigiosa revista mèdica British Medical Journal amb el títol “Leucèmia: eviteu de viure prop de línies d’alt voltatge”, dels autors Draper, Vincent, Kroll i Swanson estableix una relació directa entre viure a menys de 500m de les infraestructures de transport d’electricitat i l’aparició de problemes de salut com cefalees, pertorbacions auditives i el major risc de contreure leucèmia entre els infants afectats, entre d’altres.
D’altra banda s’està tramitant la declaració d’utilitat pública d’aquesta instal•lació sense que s’hagi informat i demostrat a la ciutadania el caràcter d’interès general que mou a plantejar la construcció de la línia i la xarxa que es projecta.
La desinformació ha estat una constant en aquesta qüestió. L’Estat i les diferents Administracions no han promogut una política informativa clara fomentant un debat social en profunditat. Els arguments que l’Administració ha donat als ciutadans afectats i a la societat en general no tenen versemblança ni s’ajusten a les necessitats de la població, sinó als interessos de les grans empreses de generació, transport i distribució de l’energia elèctrica. Com es pot tramitar la declaració d’utilitat pública si no s’ha demostrat la necessitat d’aquesta infrastructura clarament nociva per al medi ambient i la salut pública?
Recordem que la raó d’estat no sempre coincideix amb l’interés general.
Conscients que la construcció d’aquest projecte no contempla l’objectiu d’avançar cap a un desenvolupament i un model energètic sostenible i un major respecte cap al territori i les persones ens adrecem al Síndic de Greuges per

S O L • L I C I T A R – L I

Que realitzi les gestions oportunes per tal de promoure un debat social obert sobre els projectes d’interconnexió elèctrica, la seva suposada necessitat, els interessos a què serveixen i la urgència d’implantar una política energètica que valori la finitud dels recursos fòssils i la degradació d’un territori que fa anys hauria d’haver estat declarat parc natural.
Per nosaltres és molt preocupant que un tema com el Pla de l’Energia de Catalunya no hagi merescut la justa atenció informativa dels mitjans públics de comunicació.
Com a ciutadans que ens trobem indefensos davant la cultura de la imposició que practica l’Administració en aquest tema, ens adrecem a vostè per denunciar els interessos del lobby energètic, interessos que no coincideixen amb el bé comú, l’interés general, sinó a una lògica mercantilista que no es planteja un model energètic i de desenvolupament respectuós amb les persones i amb una visió de futur de les necessitats de l’economia per continuar garantint la qualitat de vida de la població.

Atentament,
Pasqual Aguilar Meritxell Freixinet
Sta. Coloma de Farners, 23 de novembre de 2005.

..........................................................

A l’atenció del sr. Rafel Ribó,
Síndic de Greuges.

El Grup ecologista Anglès Verd, en nom de la Coordinadora de Plataformes No a la Molt Alta Tensió (MAT), volem presentar-li les al•legacions que hem fet al projecte executiu i la tramitació de la declaració d’utilitat pública del projecte de línia de 400Kv Sentmenat-Bescanó (expedient 02/15713), que s’emmarca dins del projecte d’interconnexió elèctrica Sentmenat-Bescanó-Baixàs i les seves derivacions cap a Riudarenes i Aiguaviva.

Entenem que la declaració d’utilitat pública per aquesta infraestructura ha de ser justificada per la necessitat imprescindible i per la finalitat exclusiva de satisfer l’interès general. Les finalitats que recull el projecte de la companyia Red Eléctrica de España, S.A. no mostren amb xifres clares i arguments sòlids aquesta condició.
. Sobre la “millora molt important de l’alimentació elèctrica a la ciutat de Girona i a les comarques que l’envolten”, denunciem la desinformació que s’ha promogut entre la ciutadania en no distinguir entre noves línies de transport i la necessitat d’invertir i modernitzar la deficient xarxa de distribució.
. Denunciem les previsions de futur quant al creixement de la demanda energètica perquè és sobredimensionada i no preveu cap escenari d’estalvi energètic i implantació de polítiques d’eficiència energètica.
. La construcció d’aquesta línia no millora el mallat de la xarxa de 400Kv a Catalunya, ja que aquest tram queda aïllat, no es creuarà amb cap altra línia.
. No és necessària per a l’alimentació del TAV en el tram Barcelona-frontera francesa.
. L’estudi d’impacte ambiental aportat no reuneix prou credibilitat en l’àmbit de les repercussions per a la salut. Les investigacions científiques aparegudes l’any 2004 que relacionen de forma directa l’exposició quotidiana a les línies d’alt voltatge amb l’aparició de problemes de salut com cefalees, pertorbacions auditives i creixement espectacular del risc a contreure leucèmia en els infants fan que l’estudi d’impacte esdevingui obsolet en una qüestió tant important com la salut.
. L’estudi d’impacte ambiental minimitza l’afectació que patiria la zona PEIN “Guilleries-Savassona”. Les mesures correctores presentades són clarament insuficients. D’altra banda cal tenir en compte que, ja en el seu moment, la població es quedà astorada amb els minsos espai i protecció d’aquest Pla Especial d’Interès Natural si atenem a la gran extensió i biodiversitat de Les Guilleries.
. L’argument de la millora de la fiabilitat d’interconnexió amb França i l’increment de la capacitat d’intercanvi d’energia amb aquest país sembla ser el més clar i, en definitiva, la raó de ser d’aquest projecte. Una interconnexió que obeeix a plantejaments comercials del lobby energètic i no a una necessitat real de l’economia i la població no pot ser considerada una infraestructura d’utilitat pública, ja que el gran beneficiari no és la societat en general, sinó els interessos d’un grup de pressió que exerceix una posició de monopoli en el tema energètic.

Per tot l’exposat és evident que aquesta línia no és necessària, ni molt menys imprescindible, per motius que tinguin a veure amb l’interés general, raó per la qual demanem que no es declari aquest projecte com d’utilitat pública. I que aquesta denegació es faci extensiva a qualsevol interconnexió que es pugui tramitar ara o en el futur i a qualsevol possible traçat.

Ens adrecem al Síndic de Greuges perquè es faci ressò de la nostra queixa i impulsi un debat social ampli, transparent i amb xifres objectives sobre la necessitat de les interconnexions i les finalitats a què obeeixen.
Són aquests els reptes que fan que la nostra democràcia pugui enfortir-se aprofundint en el camí de la participació social i la pressa de decisions consensuada.

.....................................................

COMUNICAT DE PREMSA DE LA COORDINADORA DE PLATAFORMES NO A LA MAT

Avui, 23 de novembre de 2005, representants de la Plataforma No a la MAT ens hem reunit amb el Síndic de Greuges, Sr. Rafel Ribó, per informar-lo de les al•legacions que presentem al projecte executiu i la declaració d’utilitat pública de la línia de doble circuit de 400Kv Sentmenat-Bescanó, part del tram del projecte d’interconnexió Sentmenat-Bescanó-Baixàs, amb les seves derivacions cap a Riudarenes i Aiguaviva.

Aprofitem aquesta ocasió per adreçar-nos a l’opinió pública, als mitjans de comunicació, als càrrecs electes i a qui correspongui per declarar que:
Entenem que la declaració d’utilitat pública per aquesta infraestructura ha de ser justificada per la necessitat imprescindible i per la finalitat exclusiva de satisfer l’interès general. Les finalitats que recull el projecte de la companyia Red Eléctrica de España, S.A. no mostren amb xifres clares i arguments sòlids aquesta condició.
- Sobre la “millora molt important de l’alimentació elèctrica a la ciutat de Girona i a les comarques que l’envolten”, denunciem la desinformació que s’ha promogut entre la ciutadania en no distinguir entre noves línies de transport i la necessitat d’invertir i modernitzar la deficient xarxa de distribució.
- Denunciem les previsions de futur quant al creixement de la demanda energètica perquè és sobredimensionada i no preveu cap escenari d’estalvi energètic i implantació de polítiques d’eficiència energètica.
- La construcció d’aquesta línia no millora el mallat de la xarxa de 400Kv a Catalunya, ja que aquest tram queda aïllat, no es creuarà amb cap altra línia.
- No és necessària per a l’alimentació del TAV en el tram Barcelona-frontera francesa.
- L’estudi d’impacte ambiental aportat no reuneix prou credibilitat en l’àmbit de les repercussions per a la salut. Les investigacions científiques aparegudes l’any 2004 que relacionen de forma directa l’exposició quotidiana a les línies d’alt voltatge amb l’aparició de problemes de salut com cefalees, pertorbacions auditives i creixement espectacular del risc a contreure leucèmia en els infants fan que l’estudi d’impacte esdevingui obsolet en una qüestió tant important com la salut.

L’estudi d’impacte ambiental minimitza l’afectació que patiria la zona PEIN “Guilleries-Savassona”. Les mesures correctores presentades són clarament insuficients. Es minimitza la construcció de la línia però no es pot minimitzar l’impacte permanent que suposarà la seva existència. D’altra banda cal tenir en compte que, ja en el seu moment, la població es quedà astorada amb els minsos espais i protecció d’aquest Pla Especial d’Interès Natural si atenem a la gran extensió i biodiversitat de Les Guilleries.

L’argument de la millora de la fiabilitat d’interconnexió amb França i l’increment de la capacitat d’intercanvi d’energia amb aquest país sembla ser el més clar i, en definitiva, la raó de ser d’aquest projecte. Una interconnexió que obeeix a plantejaments comercials del lobby energètic i no a una necessitat real de l’economia i la població no pot ser considerada una infraestructura d’utilitat pública, ja que el gran beneficiari no és la societat en general, sinó els interessos d’un grup de pressió que exerceix una posició de monopoli en el tema energètic.

Per tot l’exposat és evident que aquesta línia no és necessària, ni molt menys imprescindible, per motius que tinguin a veure amb l’interés general, raó per la qual demanem que no es declari aquest projecte com d’utilitat pública. I que aquesta denegació es faci extensiva a qualsevol interconnexió que es pugui tramitar ara o en el futur i a qualsevol possible traçat.

Des d’aquests plantejaments hem sol•licitat al sr. Rafel Ribó que realitzi les gestions oportunes per tal de promoure un debat social obert sobre els projectes d’interconnexió elèctrica, la seva suposada necessitat, els interessos a què serveixen i la urgència d’implantar una política energètica que valori la finitud dels recursos fòssils i la degradació d’un territori que fa anys hauria d’haver estat declarat parc natural.

Per nosaltres és molt preocupant que un tema com el Pla de l’Energia de Catalunya no hagi merescut la justa atenció informativa dels mitjans públics de comunicació.

Com a ciutadans que ens trobem indefensos davant la cultura de la imposició que practica l’Administració en aquest tema, denunciem els interessos econòmics que motiven al lobby energètic a promoure aquesta instal•lació nociva, interessos que no coincideixen amb el bé comú, l’interés general, sinó a una lògica mercantilista que no es planteja un model energètic i de desenvolupament respectuós amb les persones i el territori i amb una perspectiva de futur de les necessitats de l’economia per continuar garantint la qualitat de vida de la població.
Recordem que la raó d’estat no sempre coincideix amb l’interés general.

Santa Coloma de Farners, 23 de novembre de 2005


12 de novembre

França vol la línia 400 kv per la Vic-Baixàs

La cimera hispano-francesa celebrada dijous va acabar sense acord sobre el traçat de la interconnexió elèctrica entre els dos països. El ministre francès d'Indústria, François Loos, defensar amb contundència el reforçament de la línia Vic-Baixàs per coll d'Ares, que fa unes setmanes s'havia donat per descartat. El govern espanyol proposava el pas per la Jonquera,. Mentrestant, ERC i ICV es van oposar ahir a la interconnexió.


15 d'octubre

Comunicat de la Plataforma "No a la MAT" després de la manifestació de Barcelona

Davant l’important nombre de persones que avui han donat suport a la convocatòria d’aquesta manifestació i que, malgrat les adverses condicions meteorològiques, han decidit sortir al carrer i algunes desplaçar-se des de molt lluny per tal d’expressar la seva opinió, des de la Plataforma No a la Mat fem les següents valoracions:

• La Mat ha deixat de ser un fenomen local per convertir-se en el símbol d’un model energètic obsolet i insostenible que basa la gestió de l’energia elèctrica en el malbaratament sense aturador i en les grans infrastructures de generació i transport les quals sacrifiquen el territori i amenacen la salut. En aquest sentit, cal alertar que la construcció de la Mat suposaria l’endarreriment de la implantació del Pla d’Energies Renovables i la pervivència de la generació nuclear ja que no hem d’oblidar que aquestes línies d’interconnexió transportarien electricitat nuclear. Cal destacar també que les MAT, les quals formen part del projecte d’anella energètica de la Mediterrània, afectarien zones geogràfiques més allunyades com el Magrib o el Pròxim Orient, condicionant el seu desenvolupament econòmic.

• La manifestació d’avui representa també un gran èxit pel simple fet que ha aconseguit aglutinar persones vingudes d’arreu dels Països Catalans: Les Illes, País Valencià, Catalunya Nord, La Franja i el Principat. Cal també subratllar que l’acte d’avui ha rebut el suport de la pràctica totalitat de l’ecologisme català ja que juntament a NON À LA THT, NO A LA MAT I LA FEDERACIÓ D’ENTITATS ECOLOGISTES DE CATALUNYA (EdC) com entitats convocants, han donat suport explícit a aquesta manifestació GREENPEACE, ECOLOGISTES EN ACCIÓ i EUROSOLAR. S’ha aconseguit també transcendir l’àmbit ecologista i sintonitzar amb altres àrees d’acció de la societat civil organitzada com poden ser ONGs, sindicats, altres associacions i les bases socials de partits polítics. Així mateix ha estat molt notable la presència d’alcaldes i polítics de la major part de partits.

• S’ha palesat la consciència i la preocupació d’una part important de la ciutadania envers la gestió energètica. De fet, ens agradaria que l’acte d’avui suposés l’inici del camí que ha de portar la societat catalana a avançar cap a una Nova Cultura de l’Energia que mitjançant un canvi de mentalitat i de comportaments ens permeti assolir un model energètic sostenible caracteritzat per l’estalvi i l’eficiència, per les energies renovables, i per la generació distribuïda (com alternativa a les grans infrastructures de generació i transport).

A partir d’aquestes valoracions demanem a totes les institucions implicades en el nostre futur energètic (Generalitat, Govern Central i Unió Europea) i a tots els partits polítics que,

PRIMER, es reconsideri el Pla de l’Energia de Catalunya recentment aprovat i es modifiqui perquè sigui una transició real cap a un model energètic sostenible.

SEGON, en coherència amb aquesta necessitat, s’aturin definitivament tots els projectes d’interconnexions ja que són clarament incompatibles amb el model energètic que necessita Catalunya.

Barcelona, 15 d’octubre de 2005


13 d'octubre

El portaveu del grup parlamentari d’ICV-EA demana que es faci a l’Estat Espanyol un debat com el que es va fer a França sobre la necessitat de més línies d’alta tensió

JOAN BOADA DEMANA QUE LA CIMERA HISPANOFRANCESA NO PRENGUI CAP DECISIÓ SOBRE LA INTERCONNEXIÓ 

El portaveu del grup parlamentari d’ICV-EA, Joan Boada, ha demanat avui que la cimera hispano-francesa de dilluns que ve no prengui cap decisió sobre la interconnexió elèctrica. Boada ha declarat que “no volem que es prengui cap decisió en aquest sentit fins que no es celebri, com ja es va fer a França amb resultat negatiu, un debat a nivell estatal sobre la necessitat d’aquesta interconnexió transfronterera”. “Demanem un debat estatal amb els diferents agents, com sindicats, associacions, ajuntaments i ciutadans i també la Generalitat per decidir si s’ha de dur a terme o no aquesta interconnexió”, ha afegit. 

Boada ha afirmat que “nosaltres continuem posicionant-nos en contra, però el que volem és que tothom hi pugui dir la seva abans que es prengui una decisió i no es faci només per interessos comercials”. Boada considera que “aquesta interconnexió va en contra de la nova cultura de l’energia, perquè perpetua la dependència vers l’energia nuclear procedent de França i no potencia la inversió i investigació en energies renovables i la cultura de l’estalvi i l’eficiència”.

D’altra banda, Joan Boada s’ha mostrat satisfet amb el Pla de l’Energia anunciat aquest dimarts pel Govern de la Generalitat, perquè “posa les bases per al desenvolupament de la nova cultura energètica”, i ha volgut deslligar aquest pla de la futura decisió sobre la necessitat de la connexió elèctrica transfronterera.

13-X-2005
11 d'octubre

"Contra les línies de Molt Alta Tensió"
Un article d'Iker Elizondo a Opinió Nacional.


1 d'octubre

5.000 firmes contra la línia de molt alta tensió

Representants de l'Assemblea d'Entitats Ecologistes de Catalunya (AEEC) van entregar ahir a la Generalitat 5.000 firmes i 4.000 al·legacions en contra de la possible construcció d'una nova línia elèctrica de molt alta tensió (MAT, coneguda inicialment com la línia Bescanó-Baixàs). De forma simbòlica, la documentació va ser transportada fins a la plaça Sant Jaume al damunt d'un burro català.

Els representants ecologistes consideren que la construcció d'una nova línia d'alta tensió incrementarà l'energia que s'importa de França (d'origen nuclear) i perjudicarà el desenvolupament de les energies renovables. L'AEEC adverteix que la nova línia d'alta tensió tindria "greus repercussions" per a tots els ciutadans de Catalunya i no només per als habitants de les comarques de Girona i Osona.

Avui (2-X-2005)


11 de setembre

Campanya contra la línia elèctrica a 40 cims de Catalunya

La coordinadora de les plataformes que s'oposen a la línia de molt alta tensió que travessarà els Pirineus va penjar ahir 38 pancartes en 38 cims diferents de diverses comarques de Catalunya. L'acte reivindicatiu contra l'autopista elèctrica també va desplegar senyeres, aprofitant la Diada nacional.

Les pancartes insistien en el No al pla energètic just la setmana que el conseller de Medi Ambient, Salvador Milà, ha fet públic un estudi que aconsella situar la interconnexió elèctrica amb França al costat de la línia del TGV de la Jonquera.

Des del cim de la Mola, al Vallès Occidental, el portaveu de la plataforma, Sergi Garcia, va explicar que amb el projecte de línia elèctrica "s'està enganyant els ciutadans", ja que considera que els arguments d'"alimentar el TGV i les poblacions gironines són falsos".

Falta de diàleg

La plataforma considera que el govern català ha pecat de manca de diàleg amb les poblacions i alcaldes afectats. Consideren que el tripartit de la Generalitat "hauria d'haver impulsat una participació més gran".

La línia va centrar bona part de les al·legacions contra el pla d'energia de Catalunya, per exemple. De fet, tant ERC com ICV van presentar al·legacions contra el projecte en el marc del pla d'energia. La proposta de Medi Ambient passaria per soterrar alguns trams de la línia, els que podrien tenir un impacte ambiental més gran. Però l'alternativa a la línia de superfície des de Bescanó no acaba de satisfer el govern francès, més partidari de la xarxa elèctrica amb torres clàssiques.

Avui (12-IX-2005)

 

8 de setembre

Des de la Plataforma No a la MAT, entre d'altres coses hem programat tot un seguit d'accions pel mes de setembre per oposar-nos a les línies MAT (Molt Alta Tensió). Entre elles hem programat una acció pel dia 11 de setembre. Hem previst contactar amb alguns centres excursionistes i grups que surten a muntanya així com també escaladors.

El dia 11 es solen fer alguns cims i es penja una senyera, el que haviem pensat és fer aquesta acció en diferents punts de Catalunya i a la senyera escriure amb esprai o pintura (o enganxada): NO A LA MAT (o be: NO A LA THT).

Ens agradaria saber si podriem comptar amb vosaltres per realitzar aquesta acció. Pensàvem aprofitar algun lloc on tingéessiu previst anar si feu alguna sortida aquest dia a peu o fent escalada, o ée rumiar algun lloc, punt o cim interessant per a fer aquesta ascenció. Només es tractaria de despenjar la senyera amb la inscripció i enviar-nos una fotografia, nosaltres ho enviariem a la premsa i també els enviaríe una convocatòria anunciant tots els llocs on tenim previst fer aquesta acció i si convé els grups o col.lectius que hi participen. Amb aquesta acció quedaria palès que Catalunya s'oposa a la MAT.

Bé, esperem aviat la vostra resposta i qualsevol informació que volgueu ens la podeu demanar a la ostra adreça que es [email protected] i les que ens cuidem d'organitzar aquestes accions som la Núria de Figueres ([email protected]) i tel: 661 43 44 66)i la Sònia d'Anglès ([email protected]).


2 d'agostAquest cap de setmana la Plataforma NO A LA MAT ha fet actes informatius a Calldetenes, Roda, Vic i Sta. Eugènia de Berga. A Calldetenes es va fer a més un taller de pancartes per posar el balcó de les cases, a Vic es van crear dues torres elèctriques de fusta que serviran de símbol pels propers actes al carrer i a Santa Eugènia es va penjar una pancarta sota una torre que passa davant les escoles, es va llegir el comunicat de resposta a la decisió de la Generalitat, i es va fer una butifarrada. ................................Comunicat de resposta a la GeneralitatEl conseller Rañé ha descartat definitivament l’opció de dur a terme la interconnexió elèctrica pel traçat de Vic-Baixàs, això vol dir, doncs, que la interconnexió vol fer-se per l’opció Sentmenat-Bescanó-Baixàs.Davant d’això la Plataforma osonenca No a la Molt Alta Tensió (MAT) trobem que aquesta és una opció que no ens satisfà del tot, ja que d’aquesta manera una bona part dels municipis del sud i est d’Osona segueixen estan directament per aquesta autopista de transport elèctric. Amb la opció encara vigent segueixen greument afectades amplies zones de molt alt valor paisatgístic i ecològic com per exemple les faldes del Montseny i les Guilleries. Alhora diverses poblacions seran posades en risc per la salut dels seus habitants (leucèmies i transports derivats del soroll principalment), essent especialment greu el cas dels Hostalets de Balenyà on la línia passaria gairebé per dins el nucli urbà.El més greu del tema és el perquè es vol fer aquesta infrastructura, que lluny de ser necessària per a resoldre problemes derivats de la antiquada xarxa de distribució existent, o de cobrir manques d’electricitat inexistents o d’alimentar el TGV (el qual en d’altres indrets és alimentat amb línies de voltatges de 200Kv enlloc dels 400Kv projectats); en resum, essent necessària únicament per obrir mercats per al mercadeig de l’energia sobrant de l’Estat Francès cap a zones deficitàries com Portugal o el Magreb. O sigui que s’està posant a en joc la nostra salut i el nostre entorn natural a canvi de res, res per la ciutadania i beneficis per a les grans empreses que controlen el mercat de l’electricitat.Per tot això, seguim apostant per un model descentralitzat de producció de l’energia provenint de fonts renovables, on aquestes grans infrastructures de transport MAT no hi caldrien, i on les grans empreses de producció i transport de l’electricitat no durien a terme projectes tan perjudicials com aquests que tansols beneficien a uns pocs privilegiats.Per tot això la plataforma seguirem treballant per difondre la informació que segueix faltant, i apostant perquè es prenguin decisions tan importants com aquestes basant-se en informes tècnics imparcials i tenint en compte l’opinió dels afectats. Com diem: no a la MAT ni aquí ni enlloc!...........................Carta de la Plataforma NO A LA MAT adreçada als alcaldes de la comarca en motiu del primer aniversari del pacte entre tots els alcaldes del Vallespir, a la Catalunya Nord, per tal d´ aturar la línia d´ alta tensió, convidant-los a assistir-hiBenvolgut alcalde / alcaldessaEl proper 12 d’agost, es celebra el primer aniversari del jurament de Montferrer, on 12 batlles i 2 consellers generals del Vallespir van fer el jurament públic de no negociar per separat amb els representants de la Xarxa de Transport d’Electricitat, deixant patent la oposició absoluta al projecte que instal·lava a les seves terres les línies elèctriques de molt alta tensió i dimitint dels seus corresponents càrrecs en cas que l’execució de la línia es produís de forma unilateral per part del govern central francès.En motiu de l’aniversari d’aquest jurament el dia 12 d’agost es celebra al poble de Montferrer una trobada d’institucions, organitzacions i persones que han col·laborat en la oposició a la construcció de la línia de molt alta tensió.La comarca d’Osona, resultava especialment afectada per l’execució del projecte ja revocat de la línia en el tram de Vic-Baixàs, però resultarà afectada igualment en el tram ja aprovat (i amb el projecte a concurs d’oposició pública) del traçat de Sentmenat-Bescanó, que afectarà els municipis de Sant Martí de Centelles, Centelles, Hostalets de Balenyà, Seva, Taradell, Santa Eugènia de Berga, Sant Julià de Vilatorta, Sant Sadurní d’Osormort i Vilanova de Sau.Des de la plataforma no a la M.A.T volem fer coneixedors els alcaldes i alcaldesses de la comarca d’Osona de les celebracions de l’aniversari del jurament de Montferrer i els volem convidar a assistir-hi i participar-hi ja sigui en persona o enviant una representació de l’ajuntament, ja que la seva presència seria important com a representants d’una zona afectada i podran conèixer i parlar amb persones que s’han trobat amb la mateixa problemàtica. Les persones interessades poden comunicar-ho al número 606-26-50-46 (Jordi) o al 619-19-70-72 (Iker) i si ho sol·liciten se’ls podrà facilitar mitjà de transport.

Cordialment: Plataforma no a la Molt Alta Tensió d’Osona.


28 de juliolTal com havia avançat osona.com en exclusiva nacional a les tres de la tarda d'avui, la Generalitat ha donat per descartada l'opció de millorar la línia Vic-Baixàs per fer la interconnexió amb França. Durant la tarda, el conseller d'Indústria Josep Maria Reñé ha comunicat la decisió governamental a diversos alcaldes i càrrecs públics de les comarques afectades, que eren Osona, el Ripollès i la Garrotxa.-------------------------------------------------------------------Vilaweb:

El conseller de Treball i Indústria, Josep Rañé, ha afirmat avui que el govern havia descartat definitivament la interconnexió de la línia de molt alta tensió pel Ripollès, una alternativa que s'havia plantejat a la línia de Bescanó-Santa Llogaia per la forta oposició social que va provocar. Rañé ha dit que la interconnexió pel Ripollès s'ha descartat perquè no hi havia consens polític ni social, i també per motius mediambientals i tècnics.

La Generalitat ja ho ha comunicat als batlles i els consells comarcals d'Osona, el Ripollès i la Garrotxa. Rañé ha dit que el govern ha analitzat diferents estudis i que la interconnexió per aquesta zona no garantia del tot que el subministrament elèctric fos segur, i ha remarcat que la interconnexió era necessària per a les necessitats energètiques del Principat. Així, el conseller ha reconegut que, molt probablement i si no sorgeix una nova alternativa, la interconnexió es farà pel traçat de Bescanó-Santa Llogaia, i ha dit que s'utilitzaran corredors tot seguint el traçat del TGV.
Rañé ha assegurat que havia consultat la decisió amb càrrecs del govern 'd'altres partits', i ha dit que hi havia 'coincidència total'.
D'altra banda, diumenge és el darrer dia per presentar al·legacions a l'esborrany del Pla de l'Energia dissenyat per la Generalitat. El moviment ecologista s'hi ha oposat, igual com els altres dos membres del tripartit, Iniciativa per Catalunya-Verds i Esquerra
.-----------------------------------------

Finanzas.com:

Rañé descarta el desdoblamiento de la línea eléctrica Vic-Baixàs por motivos técnicos, medioambientales y de consenso

El conseller de Trabajo e Industria de la Generalitat, Josep Maria Rañé, descartó hoy el desdoblamiento de la línea de alta tensión eléctrica de Vic-Baixàs para garantizar el suministro para el AVE y las comarcas de Girona por motivos de carácter técnico y medioambiental, además de la falta de consenso que había generado en la zona esta alternativa.

28/07/2005 (19:50h.)

"Después de los estudios y de reflexionar, hemos considerado que el desdoblamiento de Vic-Baixàs no es una opción que aporte elementos positivos para Catalunya porque no resuelve todos los problemas", aseguró el conseller, quien explicó esta decisión esta tarde a los Consells comarcals de Osona, Ripollès y la Garrotxa.En este sentido, indicó que "dejaba sin alimentar en antena la Costa Brava y el AVE y hacía más débil esta opción porque había que repotenciar otras líneas". "Técnicamente resolvía un problema, pero no aseguraba la seguridad de la alimentación del AVE y en Girona si se producen fallos viniendo desde Barcelona o Vic", explicó a Europa Press.Rañé aseguró que "medioambientalmente el efecto no era neutro" y reconoció que también pesó en la decisión la falta de consenso político y social para llevar a cabo el desdoblamiento de esta línea de alta tensión. "Es una opción que parecía que podía contar con un consenso político que finalmente se había visto que no se producía en el territorio", apuntó.NECESIDAD DE INTERCONEXIÓN.El conseller subrayó que desde el Gobierno catalán se ha "venido defendiendo de manera reiterada" sobre la "necesidad de interconexión" utilizando "corredores" ya existentes para otras infraestructuras y volvió a apostar por la interconexión, a pesar de descartar la línea de alta tensión de Vic-Baixàs.En esta línea, consideró que "la opción que defendemos es que el paso siguiendo el trazado del AVE es un buena opción", aunque admitió que "tiene un problema que no escondemos" y es que "desde Francia no se ve éste como un punto de encuentro", ya que el Gobierno francés ha manifestado que prefiere que la línea se aleje un poco del AVE.Rañé eludió señalar por donde pasará finalmente la línea eléctrica de alta tensión, aunque reconoció que será por el Alt Empordà y recordó que el Gobierno catalán ya aprobó el día 12 de abril que para alimentar el AVE tenían que llegar hasta Santa Llogaia d'Àlguena.Asimismo, apostó por el uso de las energías renovables paralelamente a la interconexión con Francia. "No es contradictorio", indicó, y añadió que "es complementario realizar un esfuerzo importante de mejorar generación eléctrica con renovables"."Tendremos que seguir estudiando cuáles son los puntos de posible conexión para garantizar la interconexión", afirmó Rañé, y añadió que estudiarán también "otras variantes que ha propuesto Red Eléctrica Española (REE)".PLAN DE LA ENERGÍA.En relación al plan de la energía del Gobierno catalán, que actualmente está en fase de alegaciones, señaló que ya han recibido suggerencias "no sólo por parte de ciudadanos, sino por organizaciones sociales, ecologistas, partidos y empresas".El conseller explicó que una vez finalice el plazo para presentar alegaciones, el próximo domingo, el Gobierno catalán lo que hará es "recoger estos posicionamientos y a partir de ello redefinir el plan de la energía incorporando al máximo las suggerencias"."Durante el mes de agosto tendremos que poder concentrar y digerir éstas y a partir de septiembre devolveremos otro documento al Gobierno que incorpore al máximo las suggerencias presentadas", apostilló.Rañé hizo estas declaraciones tras reunirse, junto a la delegada del Gobierno catalán en Girona, Pia Bosch, con representantes del mundo local y empresarial de la comarca de la Garrotxa, entre los que se contó el alcalde de Olot, Lluís Sacrest.

www.finanzas.com


27 de juliol

La Plataforma NO A LA MAT porta a terme una campanya d informació que anirà estenent poble a poble per tal d´explicar "els problemes que causen tant a la persona com a la natura les línies de Molt Alta Tensió de 400.000 volts".La campanya va començar a Vic el passat dia 15 de juliol, i ja s'han fet actes informatius als ajuntaments de Folgueroles i Centelles i a la Plaça Major de Tona. Aquest divendres, 29 de juliol, tindrà lloc un acte a la sala de cultura de la Caixa de Manlleu de Roda a les 8 del vespre i el mateix dia a les 10 del vespre a la sala Armand Quintana de Calldetenes, on abans, a les 9 del vespre, es farà un taller de pancartes, per poder penjar als balcons del poble. El dissabte, dia 30, a les 8 del vespre es farà també un acte informatiu davant les escoles públiques de Santa Eugènia de Berga, just per on passa l´ actual línia elèctrica. Després hi haurà butifarrada i gresca.

PLATAFORMA NO A LA MAT


17 de juliolJoan Herrera (ICV) presenta una proposició no de llei perquè a Espanya també es faci un debat com ja s'ha fet a França


El diputat d'ICV i portaveu del grup d'Esquerra Verda al Congrés, Joan
Herrera, ha presentat una proposició no de llei per instar el Govern central
que dugui a terme un debat a escala nacional sobre la connexió elèctrica amb
França, per així discutir la seva necessitat, el seu traçat i les seves
característiques.

Herrera ha explicat que Rodríguez Zapatero ha afirmat que la decisió final
sobre la connexió elèctrica amb França es prendrà tenint en compte les
competències de la Generalitat amb l'acord del govern francès, amb el
respecte per a les recomanacions medioambientals, sense voler imposar
solucions. "Ja que el Govern vol una solució consensuada i de compromís,
proposem que dugui a terme un debat a escala nacional, com es va fer  a
França, en què participin als partits polítics, ajuntaments i sectors
implicats perquè demostrin als ciutadans de Catalunya perquè volen la
interconnexió, perquè ha de passar per Catalunya, amb quines condicions i
quin traçat s'ha de dur a terme", ha dit Herrera.

ICV demana que aquest debat nacional sigui organitzat per una comissió
independent, que haurà de vetllar per la qualitat de les informacions, que
aquestes siguin exhaustives i que siguin accessibles a tothom.

El debat, en què hauran de participar tots els sectors interessats
(ajuntaments, partits polítics, entitats ecologistes, plataformes de
ciutadans, Generalitat de Catalunya), tindrà una durada mínima de quatre
mesos. "Aquesta duració ha de permetre la participació en les discussions de
tots els actors implicats, i l'intercanvi de reflexions i arguments entre
aquests actors", ha explicat Herrera.

El diputat d'ICV ha explicat que la comissió haurà de redactar un informe
memòria i les conclusions del debat, i aquests dos documents es presentaran
públicament en el termini de tres mesos després que s'acabi el debat.

IC-V (17-VII-2005)


16 de juliolLa C-17, tallada a Malla i en sis punts de les comarques gironinesVeure reportatge de 35 fotos i vídeos sobre el tall de la carretera C-17 a Malla per les plataformes AntiMat, a les 19:00 h del dissabte 16 de juliol ...........................................................................................Tallen carreteres en sis punts diferents per protestar contra la interconnexió elèctrica

ORIOL MAS. Girona
Sis seccions de la coordinadora d'oposició a la línia de molt alta tensió van tallar simultàniament ahir a la tarda diversos punts de carreteres, cinc a les comarques gironines i l'altra a Osona. Els talls, que eren d'uns tres minuts cadascun, no van provocar grans retencions.

L'objectiu de la coordinadora No a la MAT era informar els conductors del perquè de la seva oposició al projecte de línia de 400.000 volts i de les conseqüències que aquesta infraestructura pot comportar al paisatge, la salut, el medi ambient i l'economia local. Per això l'acció -que va durar de les set a les vuit de la tarda- es va dividir en sis punts informatius en llocs on s'ha proposat fer-hi passar la línia, i es van fer breus talls de tres minuts aproximadament per no congestionar les carreteres i no crear grans retencions, deixant un interval d'entre cinc i deu minuts entre tall i tall. De fet, les retencions no van arribar a superar en general més de mig quilòmetre, tret d'algun cas concret, com ara a l'aeroport. Les aturades circulatòries servien als manifestants -que portaven pancartes en contra del pas de la línia per qualsevol lloc del territori- per repartir fulls volants d'informació entre els conductors, que majoritàriament van respondre receptivament a la iniciativa.
L'únic lloc on la protesta es va desenvolupar de forma diferent va ser a la C-17 al pas per la Malla, Osona, ja que l'envergadura de la carretera -de quatre carrils- va fer que es fessin menys talls però més llargs, de deu minuts. La resta d'aturades es van fer a la Garrotxa -cruïlla de la N-260 a Besalú-, al Ripollès -a la rotonda dels túnels de Capsacosta-, a la Selva -a la rotonda de l'aeroport-, a l'Alt Empordà -a la N-II al pas pel pont del Príncep- i al Pla de l'Estany -al trencall de Vilademuls de la N-II-. En total es van mobilitzar més de 300 persones.

El Punt (17-VII-2005)


15 de juliolEls opositors a les línies d'alta tensió tallaran diverses carreteres aquest dissabte a la tarda

Els grups contraris a la construcció de les noves línies d'alta tensió han convocat talls de carreteres per demà dissabte 16 de juliol pels volts de les set de la tarda. Els llocs elegits són la C-17, a l'altura de Malla; l'Eix Transversmolt probablement finalment la carretera Ripoll-Olot pels túnels de Capsacosta.


12 de juliolOPINIÓ:
Sorpreses darrere la Molt Alta Tensió: és sorprenent el rebombori per la Vic-Baixàs i que no es parli de la Sentmenat-Bescanó
D’unes setmanes ençà se’ns ha estat bombardejant amb noticies entorn a les línies de Molt Alta Tensió (MAT). Tot i amb això, a la majoria de ciutadans noha arribat prou informació com per saber com se’n veuran afectats o quins perjudicis els pot causar. És sorprenent, per exemple, la confusió que s’ha creat entorn als diversos traçats; per un cantó s’ha especulat entorn a les dues possibilitats per a una nova línia d’interconnexióentre els Estats francès i espanyol (una de Vic a Baixàs, pel coll d’Ares, i l’altre de Bescanó a Baixàs, per l’Empordà); per l’altre cantó, hi ha la línia Sentmenat-Bescanó (la qual travessaria els termes de Sant Martí de Centelles, Centelles, Seva, Balenyà, el Brull, Taradell, Sant Sadurní d'Osomort, Folgueroles, Tavèrnoles, Vic, Vilanova de Sau i Viladrau a la nostra comarca. És sorprenent deia, que s’hagi fet gran rebombori per la possibilitat de que s’optés per la interconnexió per la Vic-Baixàs, mentre que la línia Sentmenat-Bescanó (la qual ja té el projecte pràcticament tramitat i està a punt d’execució) està essent totalment ignorada. Una altra qüestió, també sorprenent, és la falta d’informació entorn als motius tècnics que justifiquen aquestes autopistes elèctriques. No hi ha cap informe tècnic sobre la taula que avali la necessitat d’aquestes grans infrastructures de transport d’electricitat. S’ha intentat portar el debat entorn als traçats enlloc d’allò més importat, la seva necessitat. Se’ns ha dit que ha de servir per a l’alimentació del TGV, quan tan l’AVE, com el mateix TGV en varis trams d’entre Lleida i Madrid, és alimentat per línies de la meitat de voltatge. És sorprenent també, que es prenguin decisions tan importants sense interessar-se d’informar i tenir en compte l’opinió d’aquells qui n’hauran de partir les conseqüències. Perquè sorprenentment, encara que no se’ns informi, qualsevol línia de Molt Alta Tensió té conseqüències per la salut (tan pel soroll associat com per l’augment de risc de leucèmia degut al camp magnètic), pel paisatge(per les torres d’entre 60 i 90 metres) i per l’ecosistema que travessa (per l’efecte barrera dels corredors desforestats de 400 metres d’amplada).Com diem totes les plataformes d’oposició a la MAT d’arreu dels Països Catalans al recent manifest de Rocabruna: “No deixarem esquarterar i degradar el nostre paisatge en nom d’interessos privats camuflats d’interès públic. La MOLT ALTA TENSIÓ és una regressió. No ens plegarem de braços davant els grups de pressió del negoci energètic perquè manipulin, amb total impunitat, alguns dels nostres governants mal informats. Si aquests grups volen augmentar el seu negoci d'importació i exportació d’energia que no comptin pas amb nosaltres”.Des de la Plataforma No a la MAT d’Osona no volem que una sorpresa tan desagradable (perjudicial i innecessària) com la Molt Alta Tensió es dugui a terme, urgeix un nou model energètic i de desenvolupament, per això diem No a la Molt Alta Tensió, ni aquí ni enlloc.


Iker Elizondo
(Membre No a la MAT)


11 de juliolEl 15 de juliol, conferència "No a la M.A.T." a Vic

Ponents:
JOAN MARTÍNEZ ALIER, economista. Catedràtic de la UAB i director de la revista Ecologia Política.
JOSEP PUIG BOIX, doctor en Enginyeria Industrial, membre del Grup de Científics i Tècnics per un futur no nuclear (GCTPFNN) i ex-regidor de Ciutat Sostenible de l'Ajuntament de Barcelona.
EUDALD MAIDEU, doctor pediatre del ripollès.
A l' Auditori de la Caixa de Manlleu a la Rambla de l'Hospital de Vic, el divendres dia 15 de juliol a les 8 del vespre.
Convoca: Plataforma No a la M.A.T.


2 de juliolUnitat i accions contra la líniaEls col·lectius contraris a ls línies elèctriques pertanyents a les comarques d'Osona, el Ripollès, l'Empordà i la Catalunya Nord han acordat coordinar la seva estratègia. El proper dia 16 es faran tallades de carreteres en molts punts del país i pel setembre es convocarà una manifestació nacional a la plaça de Sant Jaume. Manifest de Rocabruna

Reunits el 2 de juliol a Rocabruna, la Vall de Camprodon (Ripollès), representants dels col•lectius d’oposició a les línies de Molt Alta Tensió (MAT) de la Catalunya Nord i la Catalunya Sud ens adrecem a l’opinió pública, als càrrecs electes i a qui correspongui per declarar que:
Som aquí perquè cada un de nosaltres és responsable de les generacions futures. Alhora, tenim consciència del nostre deure envers la salut pública, el patrimoni natural i el llegat historicocultural.
Ens hem trobat catalans del Vallès Oriental, d’Osona, la Selva, el Gironès, el Pla de l’Estany, la Garrotxa, el Ripollès, l’Alt i el Baix Empordà, el Vallespir, la Vall del Tec i el Rosselló per coordinar-nos a partir d’avui perquè considerem que la protecció del territori i dels ciutadans és una obligació que està per sobre de qualsevol altre interès.
Ens apleguem en nom dels criteris fonamentals que fan de la protecció de l’entorn una de les grans exigències de la nostra època, com a resposta a la visió mercantilista que del territori tenen les grans empreses de generació, transport i distribució d’energia. El que hi ha en joc és una qüestió de valors. Cal que prevalguin els principis de prevenció, de precaució, d'informació, de participació democràtica dels ciutadans i ciutadanes en l’elaboració dels projectes que tinguin una incidència transcendental sobre la seva vida quotidiana.
Urgeix un nou model energètic, un nou model de desenvolupament en què la qualitat s'imposi a la quantitat, en què les preocupacions per l'entorn natural i la salut siguin tan respectades com el progrés econòmic i social, en què la pilona no pugui imposar la seva llei ni a la plana ni a la muntanya.
En nom d'aquests valors exigim als governants que facin polítiques respectuoses amb l'entorn i la voluntat de les persones. Per aquesta raó denunciem l’agressió que representen els següents projectes d’interconnexió elèctrica entre l’Estat francès i l’Estat espanyol:
1. Línia Sentmenat-Bescanó-Baixàs
2. Línia Vic-Coll d’Ares-Baixàs
3. Línia de connexió entre Espanya i França per Andorra
4. Línia Cazaril-Graus
5. Línia Marsillon-Muruarte
6. Línia Cantegrit-Argia-Hernani
No deixarem esquarterar i degradar el nostre paisatge en nom d’interessos privats camuflats d’interès públic. La MOLT ALTA TENSIÓ és innecessària, és una regressió. No ens plegarem de braços davant els grups de pressió del negoci energètic perquè manipulin, amb total impunitat, alguns dels nostres governants mal informats. Si aquests grups volen augmentar el seu negoci d'importació i exportació d’energia que no comptin pas amb nosaltres.
Des de la nova coordinadora d’oposició a les línies de MAT diem que, si s’intentés fer passar per força, si menyspreant totes les regles democràtiques s’intentés forçar la voluntat d’un poble, llavors actuaríem en conseqüència. Expressem una voluntat unànime. Catalunya, a través nostre, s’expressa per primera vegada després de segles amb una veu comuna i diu als quatre vents:
NO VOLEM LA MAT, NI A ROCABRUNA NI ENLLOC!


1 de juliol Tensió política al Consell d'Alcaldes pel conflicte de la línia elèctrica El Consell d'Alcaldes d'Osona va aprovar ahir la moció contra la línia elèctrica Vic-Baixàs consensuada fa unes setmanes pels consells comarcals de la Garrotxa, Osona i el Ripollès, amb un afegit final proposat pels edils de CiU -força que ostentava majoria absoluta entre els alcaldes presents- i que va motivar un llarg debat amb una interrupció inclosa de 15 minuts per consensuar el tema entre els membres de la taula.L'assemblea ja es presentava "calenta" políticament perquè el dia anterior la mateixa esmena proposada per CiU havia estat derrotada en el ple del Consell Comarcal, on la federació està en minoria. Aleshores, es preveia que CiU voldria refer-se i desplegar, a més, una dura crítica contra la política del Consell d'Osona en el conflicte de les línies elèctriques i que podria arribar fins a una reprovació del seu president Jaume Mas (ERC). Només començar el ple Mas va afirmar que "ja sé que aneu per mi, pel president, però ja m'està bé, perquè això vol dir que sóc president". També va afegir que en contra de la fama d'"esverat" que se li atribueix, en aquesta assemblea estaria molt tranquil i no parlaria gaire més. Tant els punts dedicats a l'anàlisi de la Vic-Baixàs com a la moció dels Consells Comarcals van caracteritzar-se per la unitat dels alcaldes d'ERC, PSC i d'ICV en reclamar la unitat d'acció i afirmar que l'actuació del Consell ha estat correcta, tal com van afirmar Pere Prat (ERC) i Jordi Fàbrega (ICV-EPM). Per la seva part, el portaveu de CiU Josep Palmarola i el vicepresident del Consell, Josep Munmany, van acusar l'equip de govern de passivitat i manca de reacció i van retreure en diverses ocasions que l'actitud de suport als possibles afectats per l'ampliació de la Vic-Baixàs hauria d'haver-se fet extensiva als afectats per la Sentmenat-Bescanó.El punt de fricció va ser la proposta de CiU d'ampliar la moció amb un apartat que reinvindiqués la necessitat d'estudiar el soterrament de la línia en els punts de més impacte sobre les persones o el medi ambient. L'alcalde de Centelles, Miquel Arisa(PSC), va qualificar aquesta proposta com irrellevant, gratuïta i innecessària i que trencava la unitat entorn el text ja consensuat, ja que la possibilitat de soterrar "no vindrà del que digui aquesta moció, sinó de la capacitat d'incidència política que tinguin els ajuntaments i les institucions comarcals en el moment que s'arribi a enfocar aquest tema". Després d'un llarg debat, condicionat pel fet que la majoria de CiU podia fer fracassar la moció, es va convocar un recés de cinc minuts, allargat després a quinze, del que en va sortir l'acord d'afegir un text proper al que proposava CiU, però no a la moció, sinó incorporat com a addenda en document apart.

1-VII-2005


>>> veure informacions 1er. semestre de 2005 > veure informacions any 2004 i anterior


<--- tornar a portada
[email protected]