El president de la Generalitat visita Osona

Reportatge: 27 fotos
L'estada del president de la Generalitat a Vic i Manlleu

Durant la seva estada a Vic, el president de la Generalitat s'ha reunit uns moments amb un grup d'iimmigrants subsaharians i de l'Índia. Al Centre Comunitari, ha inaugurat l'exposició sobre l'aplicació de la llei de Barris al barri del sud de Vic. Maragall, Nadal i l'alcalde Codina han fet distints parlaments. El presdent i l'alcalde han signat el projecte de desenvolupament aprovat per aquesta zona de la ciutat.
Maragall a Osona Dins de la seva visita a la comarca d'Osona, el president de la Generalitat, Pasqual Maragall, i el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, han recorregut aquest divendres el barri de l'Erm de Manlleu. Maragall ha afirmat que Manlleu és una ciutat amb projectes i que és molt vital que aquests tirin endavant.
El President també té ha visitat Centelles i Torelló, i a la tarda s'ha reunit amb l'Ajuntament de Vic i més tard amb la direcció de la Universitat.

17-III-2006


El president de la Generalitat inaugura l’exposició Pla de Barris de Vic

El president de la Generalitat, Pasqual Maragall, va inaugurar divendres l’exposició Pla de Barris, al Centre Comunitari de Vic. En primer lloc, el president va anar a l’ajuntament de Vic, on va ser rebut per l’alcalde, Jacint Codina, i per tots els membres del consistori. Posteriorment es va reunir amb l’alcalde i després es va desplaçar al Centre Comunitari, seu de l’exposició. A la inauguració també hi va assistir el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal.

En aquesta exposició es mostren les dades generals del Pla de Barris, els objectius que tenen les intervencions, els àmbits d’actuació, la situació actual de les zones on es faran intervencions i les estratègies d’actuació.

El Pla de Barris està emparat en la Llei de Barris, aprovada pel Parlament de Catalunya, mitjançant la qual la Generalitat pretén dotar les administracions catalanes dels instruments necessaris per tal de portar a terme intervencions de caire social i urbanístic als barris que ho necessitin. En el cas de Vic, la subvenció que s’ha concedit és de 6,2 milions d’euros. Per algunes actuacions d’aquest Pla està previst el cofinançament mitjançant els fons FEDER.
Joaquim Nadal va destacar que el Pla de Barris “són inversions al servei de les idees que permetin crear programes per facilitar la cohesió en tots els barris de Catalunya, incidint en l’arrel dels problemes”. Per la seva banda, Jacint Codina va expressar la seva “satisfacció per la materialització del Pla de Barris” i va destacar que “a Vic hi ha projecte”. Finalment, Pasqual Maragall va afirmar que “s’ha d’estar a prop dels barris i posar-hi grans recursos i instruments per tal que tinguin l’atenció que es mereixen”.

Després de la inauguració es va procedir a la signatura del conveni corresponent a la segona convocatòria del Programa de Barris i Àrees Urbanes d'Atenció especial, entre l'alcalde de Vic i el conseller de Política Territorial i Obres Públiques.

17-III-2006


Maragall posa Manlleu com a exemple de ciutat "amb projectes"

El president de la Generalitat, Pasqual Maragall, i el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, han passejat aquest divendres al matí pel barri de l’Erm de Manlleu, per conèixer de prop les actuacions que han de transformar-lo en els pròxims anys, previstos a la Llei de Barris de la Generalitat. Maragall i Nadal, acompanyats de les autoritats locals, han recorregut a peu el trajecte que va des del Mercat Municipal fins al nou Casal Cívic Frederica Montseny, passant per l’edifici de Can Garcia. Al nou Casal Cívic han visitat l’exposició Millorem l’Erm, millorem la ciutat. Manlleu, suma de barris, que estarà oberta fins al 30 d’abril.

Als parlaments, a la sala polivalent del Casal, Maragall ha elogiat l’empenta de Manlleu per transformar el barri de l’Erm, ja que el municipi va entrar a la primera convocatòria de la Llei de Barris: “Manlleu és un laboratori i no podem fallar. Cal una bona química”, ha dit. I ha afegit que “posant-hi recursos i ganes, tot és possible”. Per això ha destacat que Manlleu, “a més de tenir problemes, com tothom, té projectes per resoldre’ls”. El president ha destacat l’aposta del govern català per millorar els barris i ciutats de Catalunya i ha dit que al final de la legislatura es preveu donar suport a 60 projectes. Manlleu va entrar la primera convocatòria de la Llei, junt amb 13 ciutats més; a la segona convocatòria, van ser 17 muncipis i ara s’ha obert la tercera.

L’alcalde de Manlleu, Pere Prat, ha precedit el discurs del president destacant la posada en marxa del nou Casal Cívic, “que ja camina per donar solucions a les necessitats que el barri i la ciutat té”. Prat ha dit que l’equipament, projectat a l’anterior mandat, ha pogut ser realitat gràcies a la Llei de Barris i, en aquest sentit, ha agraït al president que “hagi cregut en la ciutat de Manlleu”.

L’alcalde ha recordat que “en presentar-nos en la convocatòria sabíem que entraríem en un camí costós, un camí en què hi haurà entrebancs, desànims, conflictes, però governar vol dir això i transformar vol dir això”. També ha afegit que, a Manlleu, la Llei de Barris ha de servir per “trencar barreres imaginàries” i perquè “ningú tingui dubtes que l’Erm també és Manlleu”.

L’alcalde també ha fet al•lusió als 1.100 anys de Manlleu i ha destacat que la ciutat l’ha anat construint les persones d’aquí i les vingudes d’arreu, “tots plegats, la suma de tots plegats, hem construït el Manlleu d’avui, i també amb la suma de tots plegats hem d’anar construint el demà i el demà passat. Si no ho fem així, tots nosaltres hi sortirem perdent i en la vida el que cal sempre és sumar i no restar”.

17-III-2006


El president de la Generalitat, Pasqual Maragall, visita aquest divendres, 17 de març, Centelles, Manlleu, Torelló i Vic.

CENTELLES

A les 10 del matí és previst que el president arribi a l’Ajuntament de Centelles, on serà rebut per l’alcalde, Miquel Arisa, i el subdelegat territorial del Govern de la Generalitat a la Catalunya central, Josep Ramon Mora. A la Sala de Plens signarà el Llibre d’Honor i, tot seguit, es traslladarà a la Residència i centre de dia Sant Gabriel. El cap de l’executiu català farà una visita a les recents reformes i ampliacions efectuades al Centre. En acabat, és previst que es desplaci fins el CEIP Ildefons Cerdà per visitar-lo.

MANLLEU

A les 12 del migdia, el president Maragall arribarà a l’Ajuntament de Manlleu. Allí, acompanyat de l’alcalde de la localitat, Pere Prat, del president del Consell Comarcal d’Osona, Jaume Mas, i del conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, signarà el Llibre d’Honor. Tot seguit, el president es reunirà amb l’alcalde.

Al voltant de dos quarts d’una, el president Maragall i el conseller Nadal, acompanyats de l’alcalde i de la gerent de l’Institut de Desenvolupament de l’Erm, Betlem Perés, faran un recorregut pel barri de l’Erm. El recorregut acabarà al Casal Cívic Frederica Montseny, on el president farà una visita a l’exposició “Millorem l’Erm, millorem la ciutat. Manlleu, suma de barris”, que fa un inventari de vivències del barri a través d’instantànies del present i del passat i repassa també les actuacions previstes al Projecte d’Intervenció Integral de l’Erm.

La mostra, comissariada per l’arquitecte Josep Padrós i produïda per l’Institut de Desenvolupament de l’Erm (IDE) de l’Ajuntament de Manlleu, és un inventari de vivències del barri de l’Erm a través d’instantànies del present (del fotògraf Sergi Càmara) i del passat (Xavier Valls i arxiu Carles Molist).

L’exposició consta de cinc apartats: La Llei de Barris de la Generalitat a Manlleu i la seva repercussió en els mitjans de comunicació; la història del barri de l’Erm; reportatge fotogràfic de la vida del barri en l’actualitat; la proposta de millora del barri que preveu el Projecte d’Intervenció Integral de l’Erm; i un últim apartat dedicat a la Participació Ciutadana. L’objectiu de l’exposició és donar a conèixer el Projecte d’Intervenció Integral del Barri de l’Erm a tots els manlleuencs i fer-los partíceps de la transformació d’aquest barri, que repercutirà en tota la ciutat. D’aquí ve el nom de l’exposició: Millorem l’Erm, millorem la ciutat. Manlleu, suma de barris.

Aquest és l'horari previst de l'estada del President a Manlleu.

12.00: Arribada a l’Ajuntament de Manlleu del president de la Generalitat i el conseller de Política Territorial. Signatura del Llibre d’Honor.

12.15: Inici del recorregut a peu pel barri de l’Erm. Sortida del carrer Pintor Guàrdia (davant del Mercat Municipal) i arribada al Casal Cívic

12.30: Visita a l’exposició i recorregut per les instal•lacions del Casal Cívic

13.15: Parlaments a la sala polivalent del Casal Cívic a càrrec del president de la Generalitat, Pasqual Maragall, i l’alcalde de Manlleu, Pere Prat.

13.30: Fi de l’acte.

Després de fer un recorregut per les instal•lacions, a la Sala Polivalent, l’alcalde i el president pronunciaran sengles parlaments. Precisament, el Casal Cívic és el primer equipament de Catalunya que s’executa gràcies a la Llei de Barris de la Generalitat. Va entrar en funcionament a principis de mes.

El barri de l’Erm va néixer els anys 50 com a resposta al moviment immobiliari resultant de la població nouvinguda. El conjunt de les actuacions que es proposen vol donar resposta a una realitat que amb els anys ha anat empitjorant. Les actuacions urbanístiques volen fer de l’espai públic el lloc on es produeixi la transformació.

La construcció del nou centre cívic, l’arranjament del mercat i els seus voltants i la construcció d’un aparcament són algunes de les actuacions a destacar. El projecte comporta una inversió de 17 MEUR, que serà finançat al 50% per l’Ajuntament i el Govern de la Generalitat.

TORELLÓ

La visita del cap de l’executiu català continuarà a Torelló, on a dos quarts de cinc farà una visita institucional a l’Ajuntament. A la remodelada sala de plens hi hauran parlaments de l’alcalde i del president Maragall.

VIC

Signatura del conveni del conveni de desenvolupament del projecte de rehabilitació dels barris del sud de Vic

Ja a dos quarts de sis de la tarda, a l’Ajuntament de Vic, el president es reunirà breument amb l’alcalde, Jacint Codina. A les 18.15 hores, arribaran al Centre Comunitari de la mateixa localitat, on visitaran l’exposició sobre els futurs projectes de rehabilitació al sud-oest de la ciutat. Inclou els barris del carrer de Sant Pere i el Prat de la Riera, els habitatges Montseny, el Pla del Remei, l’estadi, la ronda Ausetans, Santa Anna, el barri d’Osona i serra de Sanferm i té un pressupost de més 12,3 milions d’euros, la meitat dels quals els aporta la Generalitat.

En el decurs d’aquest acte el conseller Nadal i l’alcalde Codina signaran aquest conveni per a la rehabilitació dels barris sud de Vic, inclosa a la segona convocatòria de la Llei de Barris. Aquest projecte preveu actuacions de millora dels espais públics i adaptació dels equipaments existents a nous usos per a la promoció d’activitats culturals, esportives i comunitàries que fomentin la cohesió social. Tot seguit, hi hauran parlaments del conseller, de l’alcalde i del president Maragall.


UNIVERSITAT DE VIC

Coincidint amb la visita que divendres 17 de març fa a diverses localitats de la comarca d’Osona, el President de la Generalitat de Catalunya, Pasqual Maragall, serà a les 19 h a la Universitat de Vic, per fer-hi la seva primera visita institucional.

Durant la recepció, que durarà una hora, el President signarà el Llibre d’Honor de la UVic i es reunirà amb el Consell de Direcció, òrgan executiu de la Universitat. Aquesta reunió té per objectiu mantenir un intercanvi d’impressions sobre el model universitari de Vic i fer una presentació formal del Pla Estratègic de la Universitat de Vic 2005-2010. La reunió serà presidida pel Rector de la Universitat i comptarà amb la presència de Jacint Codina, Alcalde de Vic i president de la Fundació Universitària Balmes.

16-III-2006


<--- tornar a portada