L'exposició sobre els 25 anys del restabliment del Parlament anirà a Vic


Benach i Codina signen el contracte de l'exposició el 10 de gener.

Reportatge: 11 fotos
Imatges de l'acte inaugural i vistes generals de l'exposició

El president del Parlament, Ernest Benach, i l’alcalde de Vic, Jacint Codina, signen, aquest dimarts, 10 de gener, un conveni de col·laboració per a mostrar i difondre a Vic l’exposició commemorativa del 25è aniversari del restabliment del Parlament.

El divendres 13 de gener, el president del Parlament inaugurarà l’exposició que es podrà visitar al Museu de l’Art de la Pell de Vic fins al 12 de febrer.

Vic serà la tercera ciutat catalana que acull l’exposició itinerant «Parlament i Catalunya (1980-2005). Història i Futur», després de Manresa i Tarragona.

L’exposició commemorativa del 25è aniversari del restabliment del Parlament també es desplaçarà a altres ciutats catalanes, com Girona, Reus, La Seu d’Urgell, Figueres, Lleida, Montblanc, Cervera, Balaguer, Hospitalet de Llobregat, Olot, Sant Cugat del Vallès i Tortosa, entre d’altres.

L’exposició viatjarà a Vic en una instal·lació en suport visual i audiovisual de 300 metres quadrats d’extensió i s’estructurarà en quatre apartats: Les Corts Catalanes fins al 1714, El Parlament de la Catalunya republicana (1932-1939), De l’exili al restabliment (1939-1980) i El Parlament avui: catalanisme, democràcia i participació (1980-2005).

Les peces de valor patrimonial i els documents més significatius s’han integrat al contingut per mitjà de reproduccions fotogràfiques. S’hi podran veure, doncs, la reproducció fotogràfica de documents relatius a les assemblees de pau i treva i de les antigues corts catalanes, i també exemplars de les antigues constitucions manuscrites (com les de Tortosa, de 1430), de les tres edicions impreses de les constitucions catalanes (1495, 1588-1589 i 1704), del manuscrit original i l’edició impresa del Decret de Nova Planta (1716) o de l’emblemàtica clau de la Ciutadella.

Entre els documents més recents, es podran veure les reproduccions dels originals signats de l’Estatut de Núria (1931), de l’Estatut de 1932, de l’Estatut de Sau (1978), de l’Estatut de 1979 i, com a novetat exclusiva d’incorporació recent, l’original del Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya amb el text del nou projecte d’Estatut i una còpia del llapis de memòria amb què el text del nou projecte d’Estatut va ser lliurat al Congrés dels Diputats per a la seva tramitació.

L’exposició ha conservat íntegrament les projeccions fílmiques i audiovisuals (un total de 6) i els interactius que ofereixen la possibilitat de conèixer la composició de la cambra i la seva activitat al llarg del període que va de 1980 fins a l’actualitat.

9-I-2006

 


<--- tornar a portada