L'exposició "La Lola de la Figuera, una historia poc coneguda del Montseny", a Viladrau

Entre el 12 d’octubre i el 13 de novembre, aquesta exposició es podrà visitar al Centre Cultural Europeu de la Natura de Viladrau.

Qui la visiti trobarà cartes, poesies, cançons, fotografies i d’altres documents de la darreria del segle XIX i la primeria del XX, quan un grup d’il·lustres intel·lectuals  poetes, músics, escriptors, pintors, etc.  que serien cabdals en la cultura catalana, visitaven el Montseny, i s’estaven a la masia coneguda com la Figuera, situada a prop del pla de la Calma, i com les estades en aquest massís influïren en les seves obres posteriors. Així, hi podem trobar Joan Maragall, Josep Pijoan, Lluís Millet, Amadeu Vives, Lluís Via, Santiago Rusiñol, els primers cantaires de l’Orfeó Català, etc.

Tot això ho veurem de la mà de la Lola, una nena d’onze anys que vivia en aquella casa, i que és la que ens ho explica. Entre altres documents inèdits, per primera vegada es poden veure les cartes que la Lola va escriure, al llarg dels anys, al poeta Maragall.

Precisament en una de les seves estades en aquella masia, va ser quan Joan Maragall va concebre la seva teoria poètica coneguda com la “paraula viva”, desenvolupada més tard, i publicada amb el títol de Elogi de la paraula.

També s’hi pot veure un vídeo documental sobre les últimes feines del carboneig al Montseny; escoltar un àudio amb les cançons de pastors i carboners que va recollir Lluís Millet al pla de la Calma, i escoltar fragments de poemes i cartes de tots aquests personatges. A més, podrem sentir a Xavier Ribalta cantar uns poemes de Joan Maragall.

Tot plegat, una història poc coneguda d’un indret emblemàtic, el Montseny, i d’un tros de la nostra cultura, de les nostres tradicions i formes de vida avui desaparegudes.

Aquesta exposició disposa d’una guia didàctica (quadern de treball), per a alumnes de 10 a 14 anys, per tal de fer visites guiades per a les escoles.

Fins ara ja s’ha pogut veure al Brull, Aiguafreda i Arbúcies. Més endavant es podrà veure també a d’altres pobles i ciutats catalanes.


Exposició organitzada per el Patronat d’Estudis Osonencs

Patrocina:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Diputació de Barcelona

Diputació de Girona

Caixa Manlleu

Col·laboren:

Biblioteca de Catalunya

Arxiu Històric Comarcal d’Osona

Arxiu de l’Orfeó Català

Arxiu i Biblioteca Episcopal de Vic

Centre Cultural Europeu de la Natura. Viladrau

Museu Etnològic del Montseny, La Gabella. Arbúcies

Centre Excursionista de Catalunya

Institut de Cultura: Museu Etnològic. Barcelona

Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya

Filmoteca de Catalunya

Ajuntament de Tagamanent


CENTRE CULTURAL EUROPEU DE LA NATURA

Carrer Migdia, 1
17406 Viladrau

Del 12 d’octubre al 13 de novembre de 2005

Horari: de dimarts a dissabte, d’11 a 2/4 de 2, i de 2/4 de 4 a 6, diumenges i festius, matí de 10 a 2/4 de 2

Per a més informació [email protected]<--- tornar a portada