160 anys del naixement de Jacint Verdaguer
Folgueroles 2005

>> Veure reportatge: 25 fotografies de les activitats de dissabte i diumenge, 21 i 22 de maig


Actes

Divendres 20 de maig:
a les 21,30 h. a l’església parroquial,

Maria del Mar Bonet presenta el concert Amic, amat.

Dissabte 21 de maig:
a partir de les 6 de la tarda

plantada de l’Arbre de maig. Es surt a tallar l’arbre al bosc i amb comitiva es porta a la plaça Verdaguer i es planta davant de l’església.

Diumenge 22 de maig
a partir de les 10 del matí a la plaça Verdaguer
II Mercat de Llibre Vell de Poesia.

Divendres 27 de maig

A 2/4 de 9 del vespre a la Casa Museu
Conferència Justí Pepratx, literat rossellonès i traductor de Verdaguer
a càrrec de Pep Vila, membre de la Societat Verdaguer i presentació del dotzè volum de l'Anuari Verdaguer (2004) - Revista d'estudis literaris del segle XIX- a càrrec de M. Àngels Verdaguer.

Dissabte 28 de maig

A les 5 de la tarda a la Font Trobada
Esbartada a la llera del torrent. Tarda de poesia
a càrrec de diversos escriptors contemporanis.

Diumenge 29 de maig

XVIII Caminada pels llocs Verdaguerians de la Plana de Vic
Inscripcions: a la Caixa de Manlleu, fins el dia 27 de maig inclòs (5 euros)
C/C Caminada Verdaguer 2040 0280. 00. 0000144362
o bé el mateix dia a partir de les 8 del matí a la plaça Verdaguer ( 6euros).
Sortida a 2/4 de 9 del matí.
Lectura de poemes a càrrec d'Anna Maluquer a 2/4 d'11 al Molí de la Calvaria i a partir de 2/4 d'1 a la Damunt.


Nova etapa de l’Anuari Verdaguer

Aquest divendres, 26 demaig de 2005, a Folgueroles, a 2/4 de 9 del vespre, a la Casa Museu Verdaguer, es presenta el número 12, primer d'una nova etapa, de l'Anuari Verdaguer. Revista d'estudis literaris del segle XIX (2004), que és la publicació periòdica de la Societat Verdaguer.

Anirà a càrrec de M. Àngels Verdaguer, i tindrà lloc després de la conferència de Pep Vila, Justí Pepratx, literat rossellonès i traductor de Verdaguer, dins els actes de la Festa Verdaguer 2005.

Després d'onze números de l'Anuari Verdaguer, s'edita el dotzè amb una sèrie de canvis en el disseny intern i extern que, a més de diferenciar-lo dels precedents i sense que hi consti explícitament, constitueixen una segona època.

El nou subtítol, Revista d'estudis literaris del segle XIX, indica la línia cap on la Societat Verdaguer vol consolidar la seva publicació periòdica: si quan va néixer l'any 1986 per a contribuir a la normalització del coneixement de la cultura literària del nostre segle xix, ara, en aquesta nova etapa, es vol potenciar com a revista científica dedicada als estudis literaris sobre el vuit-cents i com a espai de referència per a la recerca i la reflexió sobre tots els àmbits d’estudi del segle xix i, en especial, sobre Verdaguer.

Per a impulsar l'Anuari, doncs, com a publicació científica i acadèmica, s’ha d’adequar a les exigències usuals de les publicacions científiques amb reconeixement oficial. Així, apareix el volum amb un Consell de Redacció renovat i amb un Comitè Científic creat de nou. També són noves les normes de presentació d’originals i s'hi introdueixen uns resums-abstracts en català-anglès, que l’adapten als criteris establerts i en procuren una major incidència.

Es va encarregar a Eumogràfic la revisió i la proposta d'un nou disseny extern que marqués la nova etapa a què la Societat Verdaguer voldria encaminar-lo i, seguint les directrius que es donaren, ha fet un producte estèticament més modern a la coberta tot jugant amb la signatura de Verdaguer i introduint-hi el subtítol i, en lloc visible, la numeració del volum, i més llegidor gràficament a l'interior, amb una nova tipologia de lletra i encapçalaments a totes les seccions.

L'Anuari Verdaguer (12 - 2004), en 336 pàgines, manté l'estructura de les habituals seccions d'«Estudis i notes», «Textos», «Ressenyes» i «Crònica» i ha comptat amb la col·laboració de membres de la Societat Verdaguer i d'estudiosos d'universitats i altres centres d'ensenyament, especialistes en els temes que presenten.

En la primera secció, hi trobem, doncs, l'estudi de Pere Farrés, Un jove romàntic, Ramon Picó i Campamar, el de Manuel Llanas i Ramon Pinyol, Les traduccions en el Diari Català (1879-1881), el de Ramon Pinyol i Pep Vila, Justí Pepratx, transcriptor de Verdaguer i recopilador de literatura catalana (amb un annex de Josep M. Frigola amb els índexs de Flors Catalanas (1883-1888) de Justí Pepratx). A l'apartat de textos, Joan Requesens i Piquer edita La poesia política de Jaume Collell (1868-1871), Antònia Tayadella presenta l'edició crítica de «L'afusellat» de Marià Vayreda i Enric Gallén publica l'entrevista «Angel Guimerà», de José León Pagano. Contribucions que fan llum sobre autors i aspectes poc tractats de la literatura del xix.

Pel que fa també al contingut, hem de destacar que es volen potenciar les dues últimes seccions. D'aquesta manera, i especialment, fem referència a la part de la secció «Crònica» que s'inicia en aquest número 12, amb una intenció de continuïtat. Es tracta del recull de Bibliografia sobre literatura catalana del segle XIX, 2001-2003. Materials, de Carola Duran, que és continuació del llibre Bibliografia sobre literatura catalana del segle XIX, 1995-2000. Materials, que es va publicar a cura de Josep M. Domingo, Maria Dasca i M. Àngels Verdaguer a Barcelona per la Xarxa Temàtica La Renaixença l'any 2003. Així mateix, indiquem les vuit ressenyes d'aquest volum sobre el teatre, el folklore i sobre autors del xix, com Marià Vayreda i Apel·les Mestres ―dels quals es van celebrar efemèrides commemoratives l'any 2003 i el 2004, respectivament―, Josep Pin i Soler o Robert Robert.

L'Anuari aporta, doncs, estudis d'entitat des de fa gairebé vint anys que pretenen ampliar la investigació en el camp literari i difondre’n el seu coneixement en la societat contemporània. Aquest és el desig amb què acaba la presentació del volum: «Confiem que els fats vulguin afavorir el compromís nostre de continuar fent de l’Anuari Verdaguer un instrument per a l’atenció i el diàleg crítics amb la literatura dels nostres primers contemporanis».


II ESBARTADA A LA LLERA DEL TORRENT. TARDA DE POESIA

 El dia 28 de maig a les 5 de la tarda a la Font Trobada de Folgueroles, on el torrent dibuixa la signatura de Jacint Verdaguer, s’hi celebrarà la segona esbartada poètica que es convoca dins els actes de la Festa a Verdaguer. En cas de pluja, l’acte es faria als baixos de la Casa Museu Verdaguer, al c/ Major, 7.

La convocatòria d’enguany demana al participants que triïn un fragment del llibre “ En defensa pròpia”i el llegeixin junt amb un text propi davant del públic que es concentri vora el torrent. Encarar la força del llibre de Verdaguer on es defensa dels agravis d’una societat que condemna els seus actes amb els textos i la veus de poetes d’avui, ens pot servir de reflexió sobre el compromís de l’escriptor amb el món que li toca viure.

Fins avui han confirmat la seva assistència Anna Maluquer, Enric Casasses, Gerard Barrabés, Perejaume, Pito (??), Pilar Cabot, Àngel Marganedas, Montse Palomar, Toni Pladevall, Francesc Orenes, Anton Carrera, Ramon Farrés, Joan Vinuesa i Neus Dalmau.

En acabar s’oferirà una berenar amb productes de la Taula de Savassona tan pels participants com els assistents a l’acte.


<--- tornar a portada
[email protected]