Segimon Serrallonga
(1930-2002)
Pàgina creada a osona.com el dia de la seva mort (10-IV-2002)
Última actualització: 5 d'abril de 2005

Diumenge, 10 d’abril de 2005

L’Ajuntament de Torelló i l’Aula Segimon Serrallonga de la Universitat de Vic us conviden a fer un Passeig literari per Torelló amb la poesia de Segimon Serrallonga. La lectura dels poemes, seleccionats per Ricard Torrents, anirà a càrrec de Montserrat Grau.

El passeig començarà a les 11h. del matí als Jardins de l’Espona i acabarà a les 12h. a la Biblioteca Dos Rius on el poeta i crític literari Sam Abrams impartirà una conferència sobre Repoetització: la traducció a l'obra de Segimon Serrallonga


14 d'abril de 2003

"Eixarm de les bones lectures" és una presentació de poemes de Serrallonga sobre imatges i paisatges de fons (PowerPoint, 471 kb). Veure document


10 d'abril de 2003

Ciutat i universitat homenatgen Segimon Serrallonga en l'aniversari de la seva mort

La ciutat de Vic li dedicarà un parc i la Universitat un espai cultural

El 10 d'abril, coincidint amb el primer aniversari de la mort del professor i poeta Segimon Serrallonga, la ciutat i la Universitat de Vic commemoraran l'efemèride inaugurant el Parc Segimon Serrallonga i l'Aula Segimon Serrallonga.

La Universitat de Vic, fidel a la seva missió educativa i humanística, crea un espai específic per a promoure a dins i a fora del campus activitats transversals, destinades als debats del món contemporani sobre idees, arts, lletres, ciències. Aquest espai, no físic sinó cultural, es crea amb el nom d'Aula Segimon Serrallonga, un dels impulsors de la Universitat de Vic, que es distingí per la seva dedicació a l'humanisme en l'ensenyament i la recerca, ell mateix un humanista que va conciliar l'erudició amb la creació, el servei al país amb l'activitat pedagògica, els llibres amb la música i les arts plàstiques. L'Aula Segimon Serrallonga acollirà i organitzarà regularment conferències, jornades de reflexió, debats, cursets, exposicions, concerts, tant a dins com a fora la UVic, en col.laboració amb altres institucions sempre que sigui possible.

D'altra banda, la ciutat de Vic dedica a Segimon Serralllonga un espai al bell mig del campus de la Universitat de Vic, davant l'edifici Torre dels Frares, en reconeixement dels seus mèrits de professor, poeta i patriota. El parc ha estat dissenyat per Anton Granero i contindrà uns bancs amb la forma de les inicials de Segimon Serrallonga, deu poemes sobre la gespa i un monòlit explicatiu de la figura del poeta i el text 'Manifest als joves escriptors'.

Qui era Segimon Serrallonga?

Segimon Serrallonga formà part del primer equip docent de l'Escola Unviersitària de Mestres d'Osona, nucli originari de la Univesitat de Vic, reconeguda el 1997. Durant els vint-i-cinc anys de dedicació a la institució universitària, ensenyà Literatura, dirigí col·leccions de llibres i revistes a Eumo, l'editorial de la Universitat, i de 1991 a 2000, fou director de la Biblioteca.

Fou amic i deixeble de Carles Riba (1983-1959). Dirigí la revista Inquietud Artística entre 1964 i 1967. Fou un dels redactors fundadors de la revista de poesia Reduccions el 1977, juntament amb Miquel martí i Pol, Jordi Sarrate, Lluís Solà i Ricard Torrents. És autor d'una vibrant obra poètica, publicada als llibres Eixarms (1974) i Poemes 1950-1975 (1979). És traductor de llibres de la Bíblia, de William Blake, de Bertold Brecht i d'una antologia, Versions de poesia antiga (2002).

El 1968 s'afilià al PSUC i prengué part activa en l'Assemblea de Catalunya i en el Congrés de Cultura Catalana. El 1974 fou detingut per la policia franquista. En la democràcia, contribuí a la recuperacó de les institucions catalanes. Sempre va servir els alts interessos del poble de Catalunya.

Programa commemoratiu:

Dia 10 d'abril de 2003 al Campus de la Torre dels Frares (C. de la Laura, 13) de la UVic:

A les 7 del vespre, inauguració del Parc que la ciutat de Vic dedica a Segimon Serrallonga. La presentació anirà a càrrec de Ricard Torrents, director de la Càtedra Jacint Verdaguer d'Estudis Literaris. També parlarà l'alcalde de Vic i clourà l'acte una lectura del Manifest als Joves Escriptors de Serrallonga.

A 2/4 de 8, a la Biblioteca de l'edifici de la Torre dels Frares de la UVic, inauguració de l'exposició bibliogràfica 'Les lletres fan que en duri la memòria', dedicada al poeta Serrallonga.

A les 8, a l'Aula Magna de la Universitat, presentació de l'Aula Segimon Serrallonga, a càrrec del Rector, David Serrat i del coordinador, Dr. Francesc Codina. A continuació, el Dr. Jordi Castellanos, catedràtic de Filologia catalana


Diumenge, 12 de maig de 2002
Homenatge a Barcelona

"L'acció ha d'arrencar del fons de l'ànima i abassegar totes les facultats de l'esperit i els cinc sentits. La poesia ha de ser sensual, verbalment sensual, ja s'entén." Segimon Serrallonga

Benvolguts amics: El proper diumenge dia 12 de maig a les 9 del vespre al bar Rita Blue (Plaça Sant Agustí núm 3 (carrer Hospital) de Barcelona) se celebra un acte poètic a l'entorn de l'escriptor Segimon Serrallonga, que ens ha deixat fa pocs dies.

Aquest acte s'inscriu en el marc de l'off de Barcelona Poesia. Set dies de poesia a la ciutat, com en les dues darreres edicions que es van dedicar a Maria- Mercè Marçal i a Joan Vinyoli.

El nostre propòsit és que la poesia de Segimon Serrallonga ocupi l'espai i es faci present en aquesta jornada. Diversos escriptors propers al seu entorn llegiran poemes de Segimon Serrallonga, entre d'altres, Gerard Altaió, Vicenç Altaió, Jesús Aumatell, Francesc Bombí-Vilaseca, Manel Carbonell, Isabel Casals, Enric Casasses, Toni Clapés, Francesc Codina, Narcís Comadira, Ramon Cutrina, Miquel Desclot, Ramon Farrés, Pere Farrés, Xavier Folch, Feliu Formosa, Valentí Gómez, Josep Grau i Jofre, Carles Hac Mor, Antoni Marí, Cinta Massip, Carles Miralles, Joaquim Molas, Víctor Obiols, Francesc Parcerissas, Perejaume, Arnau Pons, Susanna Rafart, Albert Roig, Pep Rosanes-Creus, Lluís Solà, Enric Sòria, Víctor Sunyol, Ricard Torrents, Miquel Tuneu.

Ens agradaria molt que ens poguessis fer companyia i donessis notícia d'aquest acte. Com diu en Segimon, "cada poema és un acte de vida, i manifestar-ho o debatre-ho és reblar aquesta idea amb més actes de vida". Vicenç Altaió i Cinta Massip

Barcelona, 8 de maig de 2002 Per a qualsevol informació de caire pràctic podeu telefonar a Teresa Reyes (654 14 69 69), que us atendrà de grat.


L'intel.lectual osonenc Segimon Serrallonga (Torelló, 1930) , reconegut poeta, traductor i professor emèrit de la Universitat de Vic, va morir el dimecres 10 d'abril de 2002, a l'edat de 71 anys a l'hospital de can Ruti, de Badalona. Deixeble de Carles Riba als anys cinquanta i component del nucli d'escriptors i intel.lectuals formats al Seminari de Vic en aquella època, Serrallonga ha dedicat la seva vida a la cultura catalana i a la defensa del país. El 1954 va ser ordenat sacerdot. i en plena clandestinitat, va entrar a militar al PSUC i va actuar intensament dins l'Assemblea de Catalunya, de la qual en va ser fundador.

Podeu col.laborar amb aquesta pàgina fent arribar missatges sobre la persona de Segimon Serrallonga que vulgueu donar a conèixer a tothom. També podeu enviar-nos records sobre passatges de la vida del poeta o de la vostra relació, personal, acadèmica o política, amb ell.


La notícia, a la premsa

"Serrallonga, el viento y los sueños", per Toni Coromina (La Vanguardia, 13 d'abril)

"Segimon", per Ignasi Riera (Avui, dissabte, 13 d'abril).

Mor el poeta i filòleg Segimon Serrallonga (Avui, dijous, 11 d'abril).

"Un saber soterrat", per Joaquim Triadú (Avui, dijous, 11 d'abril).

"La vida de l'home" Una traducció inèdita, extreta del llibre Versions de poesia antiga, que recull poemes de Mesopotàmia, Egipte, Israel, Grècia i Roma, traduïts per Segimon Serrallonga i que publicarà Edicions 62 a primers de maig. El poema és un fragment de Gilgameix, escrit en antic babiloni cap al 1800 aC. (Avui, dijous, 11 d'abril).

"Muere a los 72 años el poeta y filólogo Segimon Serrallonga" (El País, 11 d'abril)

"Enseñar". Un article d'opinió de Ramon Besa, cap d'Esports d'El País i exalumne de S. Serrallonga (El País, 11 d'abril).


Segimon Serrallonga a Internet
Aquest és un primer recull d'enllaços relatius a S. Serrallonga dins d'Internet, que es pot ampliar amb les vostres aportacions:

Una cita de Segimon Serrallonga a càrrec de Moisès Cañizares en la presentació d'una obra d'Ibsen.

Entrevista amb Segimon Serrallonga sobre els 25 anys de la revista Reduccions, al diari Avui, el 17 de gener de 2002

Miramarges Número de la revista universitària dedicat íntegrament a Segimon Serrallonga. Disponible en PDF.

Informació sobre la seva participació en la trobada internacional de poetes de París (1999).

Selecció de poesia catalana amb alguns poemes de Segimon Serrallonga.

Recull de poemes a la web Llibreweb.

Fitxa i dades a la web de la Institució de les Lletres Catalanes.


Missatges rebuts

Tot i que personalment només vaig tenir ocasió de conèixer-lo en una ocasió (en la seva recent participació, el dia 6 de febrer de 2002, en el cicle "Terres, ponts, paisatges" organitzat a la Residència d'Investigadors de Barcelona) lamento molt sincerament la seva mort i el punt i final a una trajectòria brillant que acabava de conèixer gràcies a l'aproximació a l'anomenat grup de Vic (en la preparació de la ponència per al mateix cicle), sobre la poesia a l'Anoia del seu amic Antoni Pous i sobre la poesia al Bages del seu amic Josep Junyent, ambdós també finats. L'únic consol que ens queda és que la seva obra restarà per sempre per fer justícia a un dels nostres grans poetes i traductors.

Joan Pinyol
11/04/2002 - 19'14 h

-------------------------------------------------------------------------------

A en Serrallonga

La vida s’ajusta
quan ja no hi ha cap motiu;
l’arbre no és mai fusta
si la destral no el somriu.
La vida és l’arbre joliu.

(Xavier Borràs)
Missatge de Xavier Borràs. 11 de abril de 2002 13:04h

-------------------------------------------------------------------------------

A Segimon Serrallonga, in memoriam

...Tornen paraigües
foradats de temps esquerps,
tornen els xàfecs sobtats
d'incontrolables hores, magranes
buides amb aspres llavors
corsecades. Però tu no vindràs,
vaixell d'alta mar, avar
de blaus, intrèpid
vaixell: d'hora foscant
t'enyora el cor, que torna
a creure-ho tot, que ho ambiciona
tot un curt instant. Tu no vindràs,
avar de blaus, feixuc d'amors,
boca del vent, vaixell
inconfessable.

(Roser Iborra i Plans, 1974)
Missatge de: "Roser Iborra i Plans". 10 de abril de 2002 - 22:28h


........

 

<--- tornar a portada
osona@osona.com