Tractorada convocada per Unió de Pagesos

Reportatge: 38 fotos i videos
Avui tractorades
Desenes de tractors han recorregut avui el centre de Vic convocats per UP en protesta pel preu del gasoil.Els elevats costos de producció i la caiguda dels preus ofeguen els pagesos catalans

3.000 TRACTORS I MÉS DE 5.000 PAGESOS SURTEN A LA CARRETERA I DEMANEN AL GOVERN UN GAS-OIL PROFESSIONAL PER AL SECTOR AGRARI

Amb el lema, “Més costos, menys preus = ruïna per als pagesos”, Unió de Pagesos ha reclamat avui, des de les carreteres catalanes, més sensibilitat amb el sector agrari, per garantir la viabilitat de les explotacions familiars agràries. El malestar del sector, accentuat per la pujada desmesurada del preu del gas-oil, s’ha deixat sentir amb uns 3.000 tractors i més de 5.000 persones que des de primera hora del matí es concentren a les carreteres de les comarques catalanes.

L’increment continuat del preu del carburant té un impacte directe en la renda agrària, ja que suposa un augment dels costos de producció que no es pot repercutir en els preus dels productes, que cada dia els pagesos han de vendre més barats (tot i que per al consumidor s’encareixen).

Unió de Pagesos demana al Govern socialista –com ja ho va fer l’any 2000, quan l’actual Govern estava a l’oposició i donava suport a les reivindicacions- que obri un diàleg responsable amb el sector, que reconegui el caràcter estratègic de l’agricultura, com a sector econòmic i social, i que estableixi un gas-oil professional.

Concretament, Unió de Pagesos proposa que els impostos indirectes especials als hidrocarburs es rebaixin fins al màxim que permet la Unió Europea i que s’apliqui un IVA reduït del 7%, com ja tenen altres sectors i en la mateixa línia que han fet altres països de la Unió Europea.

La mobilització d’avui és una crida més perquè es consideri el suport al sector agrari com una política estratègica de futur, no només per a garantir una producció d’aliments, sinó per mantenir un territori ambientalment i socialment equilibrat.

Barcelona, 19 de novembre de 2004


UNIÓ DE PAGESOS CONVOCA TRACTORADES A TOTA CATALUNYA PER EXIGIR UN GAS-OIL PROFESSIONAL

Unió de Pagesos torna a convocar accions de protesta a tota Catalunya el pròxim 19 de novembre, després del fracàs de les negociacions de les organitzacions agràries i el Ministeri d’Agricultura (MAPA) per compensar l’augment desmesurat del preu del carburant. Es tracta del màxim òrgan de decisió del sindicat, el seu Consell Nacional, celebrat avui a Vilafranca del Penedès

El sindicat considera del tot insuficient la proposta que el MAPA ha realitzat a les organitzacions professionals agràries. L’Administració estatal només ofereix una cinquena part de la despesa extra estimada pel sindicat com a conseqüència de la pujada desmesurada del preu del carburant i bona part de la proposta és un simple ajust de la fiscalitat del sector agrari davant el nou escenari, és a dir, un dret dels pagesos i no pas una ajuda excepcional

Unió de Pagesos reclama al Govern de l’Estat que reconegui el caràcter estratègic de l’agricultura com a sector econòmic i social i que estableixi un gas-oil professional, amb la màxima rebaixa dels impostos indirectes especials als hidrocarburs permesa per la Unió Europea i amb un IVA reduït del 7%. L’augment desmesurat del preu dels carburants ha repercutit directament en els costos de producció que assumeix el pagès, sense que pugui recuperar-se i posant en perill la viabilitat de moltes explotacions familiars.

<--- tornar a portada
[email protected]