Premis Porc d'Or 2004
Vic, 12 de novembre

Reportatge: 22 fotos
Porc d'Or
Vic va acollir el 12 de novembre de 2004 la gala dels premis Porc d'Or, un certamen que reuneix les millors explotaciones porcines de l'Estat espanyol.


10 explotacions catalanes aconsegueixen 16 premis a la XI Edició del Porc d'Or

MIQUEL SIERRA, D'ALCARRAS, LLEIDA, ACONSEGUEIX EL PORC D'OR DE DIAMANT

Vic, 13 de novembre de 2004.- Ahir, divendres 12 de novembre, es va celebrar a Vic (Barcelona) el sopar tradicional de lliurament de premis de la XI Edició dels Premis Porc d'Or, coorganitzats per l'IRTA ((Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries), PFIZER SALUD ANIMAL i l'Ajuntament de Vic. El sopar, lloc de trobada anual del sector porcí, va comptar amb l'assistència del Conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Sr. Antoni Siurana, del Director General de Producció, Innovació i Indústries Agroalimentàries, Sr. Salvador Puig i de la Subdirector General de Porcí, Avicultura i altres Produccions Ramaderes del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, Sra. Esperanza Orellana.

En aquesta edició, i per primera vegada des que es lliuren aquests premis, el Porc d'Or de Diamant ha estat atorgat pel jurat a dues explotacions entenent que ambdues complien els criteris d'excel·lència exigits per rebre el màxim reconeixement del Porc d'Or: Miquel Sierra d'Alcarras (Lleida) i la granja Vallespí Antolí, S.C. de Fabara (Saragossa) reberen de mans del Conseller Sr. Antoni Siurana, el premi que reconeix el seu esforç.

La granja Salvador Revés, de Sarroca de Lleida, Lleida, ha aconseguit el Premi a la Productivitat amb una mitjana de 28,98. És la segona ocasió en la qual Salvador Revés rep aquest reconeixement, ja que amb 27,68 garrins deslletats per truja i any va rebre el Premi a la Productivitat a l'edició de 2002.

Catalunya, amb 16 premis (6 d'or, 6 de plata i 4 de bronze) dels 49 als quals optava és la segona comunitat més premiada després d'Aragó, mantenint el nivell de l'any passat, quan va obtenir 17 premis. 10 granges catalanes han aconseguit premis en aquesta edició. Una de Barcelona, 4 de Girona i 11 de Lleida.

En total, 31 explotacions de sis comunitats autònomes (Aragó, Catalunya, Navarra, Castella i Lleó, Castella La Manxa i Múrcia) s'han repartit en aquesta edició els 45 premis Porc d'Or.

Premis consolidats

Els premis Porc d'Or neixen l'any 1994 com una iniciativa de l'IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) per premiar els esforços d'una indústria que encarava reptes i transformacions importants. Les noves demandes productives, la legislació medi ambiental, els canvis dels hàbits alimentaris, i nombroses crisis, han enfrontat a la indústria porcina espanyola amb obstacles que ha sabut superar amb èxit mitjançant la professionalitat, l'esforç i la utilització de les millores tècniques de producció.

Les explotacions que opten als premis són aquelles adherides al BDporc, Banc de Dades de referència del porcí espanyol. Més de 900 explotacions són regularment avaluades segons els criteris establerts a la base de dades. La nominació s'obté basant-se en els paràmetres de productivitat i rendiment de les explotacions, paràmetres que cada any milloren gràcies a l'esforç continu que du a terme la indústria espanyola del porcí.

Un jurat compost per personalitats de prestigi reconegut dins la indústria, la investigació ramadera i l'administració es va reunir el passat mes de setembre per determinar el palmarès de la present edició. Així, designaren els guanyadors d'un Porc d'Or d'oro, un de plata un de bronze per cada criteri i en cada categoria, així com els premis o reconeixements especials: el premi especial a la productivitat entre categories i el premi especial del jurat a la millor explotació entre categories, el Porc d'Or de Diamant, que aquest any, de forma excepcional s'ha lliurat a dues explotacions.

A la XI Edició dels Premis Porc d'OR hi han participat com a patrocinadors les següents entitats: l'Asociación Nacional de Porcino Selecto (ANPS), l'Asociación Nacional de Productores de Ganado Porcino, (Anprogapor), INFOPORC, ANAPORC, Grup de Sanejament Porcí (GSP) de Lleida, el Colegio Oficial de Veterinarios de Lleida , IFR Group, Complementos de Piensos Compuestos, S.A. (COPICO) i PORCAT.

La indústria porcina espanyola, un sector professionalitzat

Amb una producció que arriba al 58% del total del mercat de les carns, la indústria porcina és un dels grans pilars del mercat ramader espanyol. Només l'any 2003, el sector porcí va obtenir un increment en la producció del 5,4% assolint un nou rècord històric amb 3,2 milions de tones de carn de porc distribuïda al mercat espanyol.

La producció del sector porcí a Espanya se situa actualment en els 4.058 milions d'euros, el que suposa el 30% del total de la facturació ramadera de 2003. Comparat amb la totalitat del sector agrícola, la indústria porcina en el nostre país aporta el 10,5% del total d'aquesta producció.

A Espanya, la cria de ramat porcí està altament professionalitzada. Les granges de porcí crien un major nombre d'animals que en els països del seu entorn usant tècniques avançades que combinen la cerca de la màxima productivitat amb el benestar de l'animal i la preservació del medi ambient.

Quant a la grandària de la cabanya, Espanya, el segon país de la UE amb més de 24.053.000 animals censats (el 19,79% del total de la UE-15) , només superat per Alemanya la cabanya de la qual té 26.495.000 animals. Les xifres canvien quan es parla d'explotacions ja que Alemanya, amb més de 115.530 explotacions, duplica pràcticament el nombre de granges espanyoles que no supera les 68.700.

>> Veure llistat dels premiats (arxiu.doc)


ELS PREMIS PORC D'OR APLEGUEN A VIC PROP DE 500 PERSONES

- Les principals empreses de la indústria porcina espanyola opten als guardons
- L'entrega dels 47 premis es farà demà al recinte firal el Sucre

Vic, 11 de novembre. Demà divendres tindrà lloc a Vic l'entrega dels XI Premis Porc d'Or, la cita anual de la indústria porcina. Les explotacions que opten als premis estan adherides al BDporc, Banc de Dades de referència del porcí espanyol. Més de 900 explotacions són avaluades regularment pels criteris establerts a la base de dades. Cada any, al voltant de 120 d'aquestes explotacions són nominades als premis en les seves diverses categories. La nominació s'obté en base als paràmetres de productivitat i rendiment.

Un jurat compost per personalitats de reconegut prestigi en la indústria, la investigació ramadera i l'administració determina els guanyadors d'un Porc d'Or d'or, un de plata i un de bronze per a cada criteri i en cada categoria. Per altra banda, el jurat entregarà un premi especial a la productivitat entre categories i un premi especial del jurat a la millor explotació entre categories, el Porc d'Or de Diamant. (Veure annex Composició del jurat).

Amb un total de 49 nominacions, 32 explotacions catalanes opten als premis. Aquestes xifres suposen que el 40% de les nominacions d'aquesta edició ha recaigut a granges de porcí de Catalunya. Respecte a la distribució per províncies, Lleida va al capdavant de la llista amb 30 nominacions repartides entre 18 explotacions; 11 granges barcelonines acumulen 15 nominacions mentre que 3 granges de Girona tenen 4 nominacions.

Demà en el decurs d'un sopar que començarà a 2/4 de 9 del vespre al recinte firal el Sucre, s'entregaran els premis en presència del Conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Sr. Antoni Siurana i del Director General de Producció, Innovació i Indústries Agroalimentàries, Sr. Salvador Puig. Fins ara prop de 500 persones han confirmat la seva presència a la gala. El sopar serà preparat i servit per el col·lectiu Osona Cuina, compost per 14 restaurants de la comarca d'Osona. El menú per a l'ocasió tindrà entre els seus ingredients principals el Porc d'Osona. La cerimònia serà conduïda pel gastrònom, Pep Palau.

Des de la seva creació el 1994, els Premis Porc d'Or reconeixen la professionalitat dels ramaders espanyols dedicats al porcí. Els premis són el referent de la marxa d'un sector que afronta cada dia nous reptes en la millora de la sanitat, el benestar animal i el respecte al medi ambient, sense perdre la productivitat.

COMPOSICIÓ DEL JURAT

Sr. Ramón Jové Miró
Subdirector General de Ramaderia
Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca

Sr. Joaquín Mora
Veterinario. Assessor d'Empreses de Porcí

Sr. Llorenç Planasdemunt Regás
Veterinario. Asesor de Empresas de Porcino

Professor Dr. Sánchez Vizcaíno Rodríguez
President d'Anaporc

Sr. José Antonio del Barrio Martín
Director d' Anprogapor (Asociación Nacional de Productores de Ganado Porcino)

Sr. Josep Maria Vilalta
Director d'ANPS (Asociación Nacional de Porcino Selecto)

Sr. Heleni Mañé
Veterinari. Assessor d'Empreses de Porcí

Sr. Joan Sanmartín Suñer
Veterinari. Assessor d'Empreses de Porcí

Sr. Vicens Tarancón
Director del Grup de Sanejament Porcí GPS Lleida

Dr. José Luis Noguera
Director de l'Área de Producció Animal, UdL-IRTA
Director Gerent de BDporc

Dra. Raquel Quintanilla
Investigadora Àrea de Producció Animal, UdL-IRTA

Sra. Esperanza Orellana
Subdirectora General de Porcí, Avicultura i altres Produccions Ramaderes (Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación)
Presidenta de BDporc.D'esquerra a dreta, Jubany, Puigdollers, Puig i Noguera.

La ciutat de Vic acollirà el proper 12 de novembre l'edició anual de la gala dels premis Porc d''Or, un certamen que reuneix les millors explotacions porcines de tot l'Estat espanyol i en el curs de la qual s'atorguen diversos premis.

La gala tindrà lloc al recinte firal el Sucre, el divendres 12 de novembre, a partir de 2/4 de 9 del vespre.

L'edició d'enguany ha estat presentada avui dimecres, 3 de novembre, en una roda de premsa celebrada a la sala Sert de l'Ajuntament de Vic, amb la presència d'Ignasi Puig, president d'Impevic i primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament; José Luis Noguera, de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agrària (IRTA); Josep Puigdollers, empresari ramader i delegat de la firma patrocinadora Pfizer a la zona, i Nando Jubany, restaurador i membre d'Osona Cuina.

Noguera ha explicat que les ramaderies participants són les 900 que estan inscrites a la Base de Datos del Porcino Español, d'entre les quals en son nominades les 120 millors, que opten a 47 premis, ordenats per categories segons la seva dimensió, i valorades en base a paràmetres productius com el nombre de garrins per truja, l'índex de garrins nascuts vius per truja i l'interval entre parts. Els jurats estan formats per professionals privats del sector i per tècnics de l'Administració, i treballen amb dades anónimes que els impedeixen d'identificar quines són les explotacions mentre estan en el procés deliberatiu.

L'assistència a la gala del dia 12 s'espera que sigui molt nombrosa. En edicions anteriors, s'ha comptat amb uns 400 assistents. El sopar serà servit per Osona Cuina i, segons va afirmar Nando Jubany, "en bona part estarà integrat per productes del porc, i la carn procedirà d'animals de Porc d'Osona, ja que hem volgut assegurar-ne la màxima qualitat. També servirem uns entrants amb greixons i amb llonganissa de Vic de denominació d'origen, lògicament".

Per la seva part, Puigdollers va assenyalar que "portàvem deu anys reclamant que Porc d'Or vingués a Osona i al final ho hem aconseguit. Estic molt content que la nostra comarca destaqui d'aquesta manera".

Precisament, el protagonisme de Puigdollers va ser posat de relleu per Ignasi Puig en la seva intervenció, que va agrair-li les importants gestions efectuades "ja que ell és l'artífex que la gala es faci a Vic". Puig va destacar que atès que bona part dels assistents pernoctaran a Vic està previst que l'endemà puguin gaudir de visites i itineraris culturals i turístics per la ciutat. La importància d'aquesta trobada, segons va afegir Puig, "té més sentit ara que ens trobem en un moment de dificultats econòmiques en el sector".

De les 120 granges participants, 49 són de Catalunya i 43 de l'Aragó, mentre que la resta pertanyen a les comunitats autònomes de Castella-Lleó, Castella-La Manxa, Múrcia, País Valencià, Galícia i Navarra.

>> Vídeo: fragment de la intervenció d'Ignasi Puig, tinent d'alcalde i president d'Impevic.


<--- tornar a portada
[email protected]