Puigneró tanca
Pàgina creada el 22 de maig de 2003

Avui, 7-VI-2003

El director de l'empresa, Pere Puntí, diu malgrat tot que encara hi ha possibilitats de crear una nova societat

Els treballadors descarten la darrera via per salvar Puigneró

Només 115 empleats, dels 200 necessaris, es van interessar per la SAL

Jordi Sunyer
SANT BARTOMEU DEL GRAU

Hilados y Tejidos Puigneró, que en el seu moment va ser l'empresa tèxtil més important dels Països Catalans, passarà definitivament a la història. Tot i que l'extinció de Puigneró ja es va confirmar fa uns quinze dies, fins ahir al matí encara es contemplava la possibilitat que de les restes de l'imperi tèxtil en nasqués una societat anònima laboral (SAL), formada pels treballadors de la planta de Sant Bartomeu del Grau. Aquesta possibilitat, però, es va descartar ahir al matí després que tan sols un centenar de treballadors es mostressin interessats en la proposta. Malgrat tot, des de la direcció de l'empresa s'insistia ahir a deixar una porta oberta a la possibilitat que de les cendres de Puigneró en neixi una nova societat: "Tot i les dificultats, nosaltres encara no ho descartem", remarcava el director general de Puigneró, Pere Puntí.

No s'hi veu viabilitat

El cert, però, és que els treballadors van deixar molt clar que no creuen en la viabilitat d'una SAL. Tal com havien explicat la setmana passada els sindicats en una multitudinària assemblea, per tal que la nova societat fos viable calia que com a mínim uns 200 dels 500 treballadors que té la companyia s'avinguessin a capitalitzar els seus dos anys d'atur (uns 12.000 euros per cap). I ahir al matí, un cop es va fer el recompte final dels llistats elaborats per la mateixa direcció de l'empresa i pel comitè, els treballadors disposats a embrancar-se en el projecte de la SAL només eren 115. "Arribats aquí, nosaltres donem el tema de la SAL definitivament per tancat i descartem que el projecte pugui tirar endavant", va explicar el president del comitè d'empresa, Primitivo Cerezo. Això sí, Cerezo no va descartar que més endavant, un cop s'hagi tancat l'expedient d'extinció dels contractes, es pugui pensar en un altre projecte "però en cap cas seria amb els condicionants que hi havia ara sobre la taula". Els camins que podien unir la creació de la SAL i l'expedient d'extinció dels contractes, per tant, "ja no avançaran en paral·lel", va concloure Cerezo.

Parlen d'indemnitzacions

En aquest sentit, ahir al matí també va tenir lloc la primera trobada entre el comitè i la direcció de l'empresa per tal d'arribar a un acord sobre les indemnitzacions que corresponen als treballadors. La trobada va arrencar amb polèmica ja que la plantilla de Puigneró està dividida en dues faccions.
Per una banda hi ha els representats pel comitè d'empresa i el sindicat UGT i, per l'altra, un important grup d'empleats -format per gairebé 200 persones- representats per l'advocat laboralista Lluís Blasi, que ja ha anunciat que demanarà la indemnització més alta prevista per la llei, que és de 45 dies de sou per any treballat. Com era de preveure, la trobada va acabar sense cap acord. La propera reunió entre els representants dels treballadors i la direcció de l'empresa tindrà lloc dimarts vinent a Sant Bartomeu del Grau. D'altra banda, divendres vinent podria tenir lloc el tancament definitiu de la planta de Puigneró a Sant Bartomeu. Aquests darrers dies, tal com van acordar en assemblea els treballadors, la fàbrica encara ha funcionat a ple rendiment ja que es va apostar per un "tancament ordenat".
Un cop la fàbrica de Puigneró abandoni l'activitat industrial, la comissió liquidadora s'encarregarà del seguiment de la venda de la maquinària i la finca per obtenir recursos per a les indemnitzacions dels treballadors. Segons fonts sindicals, el procediment que se seguirà serà similar al del tancament de la factoria de Prats.
Per una banda es farà la venda directa o la subhasta de la maquinària i, per l'altra, la de l'edifici i de les naus. Per aquesta darrera part és quasi segur que, com en el cas de Prats, serà l'Institut Català del Sòl (Incasòl) de la Generalitat de Catalunya qui es quedarà amb les naus per tal de reutilitzar-les buscant noves empreses que s'hi vulguin instal·lar.


Avui, 29-V-2003

Si dijous no hi ha prou treballadors interessats en el projecte, es descartarà definitivament

Els empleats de Puigneró tenen una setmana per decidir si creen una SAL - La nova societat hauria de tenir un mínim de 200 socis

Jordi Sunyer
SANT BARTOMEU DEL GRAU

La possible conversió d'Hilados y Tejidos Puigneró en una societat anònima laboral (SAL) formada per treballadors de la planta de Sant Bartomeu del Grau continua en suspens. Ahir a la tarda els sindicats van convocar una assemblea de treballadors al casal del poble per aclarir dubtes i explicar-los els aspectes tècnics i jurídics d'una societat d'aquestes característiques, "i ara es tracta que cadascú decideixi en plena i absoluta llibertat", comentava un cop acabada la reunió el secretari general de FIA-UGT, Alonso.
En aquest sentit, els treballadors tindran de termini fins dijous vinent per decidir si s'involucren en la SAL, una societat que només seria viable "si en formen part entre 200 i 300 treballadors", va apuntar el responsable de política industrial de Fiteca-CCOO, José Parra. Si dijous vinent hi ha menys de 200 treballadors interessats a formar part de la SAL, per tant, l'opció es descartarà definitivament. En cas contrari, es farà una nova assemblea "per explicar-los el projecte exacte que hi ha per tirar endavant la nova empresa".


Empleats desencantats
Un cop acabada l'assemblea la majoria de treballadors no semblaven gaire entusiasmats amb la proposta. Frases del tipus "Que ens paguin el que ens deuen" i "Ja s'ho faran" eren les que sovintejaven més entre una plantilla desenganyada i cansada que porta mesos sense cobrar. Segons Parra, però, durant la reunió la gent es va mostrar interessada en el projecte "i ningú s'hi ha mostrat ni radicalment a favor ni en contra". "És una decisió molt important i tothom vol consultar-la amb la família i amics", va apuntar el president del comitè d'empresa, Primitivo Cerezo. I és que a l'hora de formalitzar la SAL caldria que els treballadors capitalitzessin tot el seu atur (aproximadament uns 12.000 euros) "i això no és fàcil".
La direcció de Puigneró, els sindicats i la Generalitat -"que s'hi involucrarà segur", va remarcar Alonso- ja s'han pronunciat avançant que la SAL seria viable i que podria ser una bona sortida per als treballadors de l'extingit gegant tèxtil. L'alcaldessa en funcions de Sant Bartomeu, Montserrat Benito, també ha apuntat que la millor opció per a un poble que depèn gairebé en exclusiva de Puigneró també seria la constitució d'una societat anònima laboral. La decisió final, però, només està en mans dels treballadors.

Avui, 29-V-2003


"Sant Bartomeu: mig poble en suspens" Avui, divendres, 23 de maig de 2003.


Puigneró tanca

L'assemblea dels treballadors de Puigneró celebrada ahir a la tarda va votar a favor (331 a 141) el tancament de la factoria de Sant Bartomeu del Grau, l'últim. Ara es parla de fer una SAL.
Cesc Poch (UGT), a Catalunya Ràdio: "Hem fet tot el que hem pogut" Pere Puntí, director general de la firma, a Ona Osona: "La plantilla ha triat la millor opció possible, un tancament tranquil, mentre s'estudia si hi ha alguna altra sortida".
El tema ja és obert al fòrum d'osona.com
"Fí de l'imperi Puigneró", Avui, 22-V-2003.
"La plantilla demana que Puigneró tanqui". El Periódico. 22-V-2003.

<--- tornar a portada
osona@osona.com