Editorial: Una onada de solidaritat amb Albert Om

per Osona.com, 28 de juliol de 2008 a les 07:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de juliol de 2008 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 
UNA ONADA DE SOLIDARITAT AMB ALBERT OM
 
Les acusacions privades de l’ultradreta espanyola demanen penes de presó contra José Rubianes per les declaracions presumptament atemptatòries contra Espanya que va deixar anar el popular actor en el programa “El Club” de TV3, que dirigeix el periodista osonenc Albert Om, al qui, de retop, també se li ha fet una petició de la mateixa gravetat.
 
És cert que molts espanyols podien sentir-se molt i molt ofesos per la grolleria de les expressions amb què Rubianes es referia al seu estat, l’Estat espanyol. Aquest no és un llenguatge apte per al bon fer en les relacions humanes ni polítiques.

Però Rubianes és un actor, un gran actor, i se li ha d’admetre aquell marge de bogeria tan genuí de la faràndula, però ben impropi per a personatges que ocupen llocs de direcció i referència socials.

Rubianes hi expressava, tanmateix, un rebuig molt legítim a un sistema administratiu concret, que és l’Estat espanyol, i per extensió, a la sacralització del nom i la idea d’una determinada “Espanya” que la gent de la generació de Rubianes va patir ja des de la seva infantesa a les escoles de la dictadura.

Expressions com les de Rubianes són les que mai no utilitzaria un diari com el nostre, que tot i propugnar tanta sobirania i independència nacional com vulgui la gent catalana, rebutja l’insult i el mal gust. No ens agradaria gaire que algú es referís a Catalunya en els mateixos termes que Rubianes va parlar d’Espanya.

Tanmateix, la llibertat d’expressió és la llibertat d’expressió. Un bé sagrat que cal defensar enfront els qui voldrien mutilar-la amb la finalitat de protegir un determinat aparell polític, l’Estat espanyol, tan criticable com qualsevol altra proposta política. De cap manera una sortida de to com la de Rubianes –agradi més o agradi menys, insistim- pot comportar que algú hagi de ser condemnat per la Justícia. I menys que la persecució es faci extensiva al gran company de professió i taradellenc il•lustre que és l’Albert Om, en tant que director del programa.

Endavant, doncs: aixequem una onada de solidaritat amb Albert Om, des dels mitjans de comunicació, les organitzacions socials, els ajuntaments, el carrer…
 

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Arxivat a:
Cultura i Mitjans
Participació