El MIT de Manlleu recupera el llegat fotogràfic de Francesc Rierola i Masferrer

per Osona.com, 27 de juliol de 2008 a les 15:55 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de juliol de 2008 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

L’alcalde de Manlleu, Pere Prat, i la família Rierola i Riera seran els encarregats d’inaugurar aquesta exposició que té com a objectiu donar a conèixer un dels vessants desconeguts de l’obra de Francesc Rierola i Masferrer, la de fotògraf. A partir de la donació del fons fotogràfic de la família Rierola i Riera, el MIT ha produït la mostra amb la col•laboració de Caixa Manlleu, Fundició Dúctil Benito i la Diputació de Barcelona, on es podrà veure una part significativa d’aquest fons de 1641 plaques de vidre, conservat per la seva família durant més de 100 anys.
 
Francesc Rierola va fer fotografies entre 1896 i 1907, i el resultat és un fons d’un gran valor documental i històric sobre la comarca d’Osona, però també del conjunt del país. A banda d’això, Rierola fou un bon coneixedor dels procediments químics de la tècnica fotogràfica i dels conceptes bàsics de la composició, la qual cosa fa que al gran valor documental de les fotografies hi puguem afegir un important valor artístic.
 
En els temes tractats en la seva obra fotogràfica cal distingir dues etapes marcades per la seva residència. La primera, de 1896 a 1898, correspon als anys de Barcelona i fotografia els seus espais preferits: el port, la Ciutadella, Monjuïc, les platges, etc. És també quan fa alguns viatges i excursions: Montserrat, el Pirineu, el Berguedà, Mallorca... En aquest període inicial les imatges d’Osona corresponen a la casa familiar, la Rierola de Manlleu, la família, els paisatges propers, camins, el Ter i les fàbriques, les masies del voltant, etc.
 
La segona etapa abasta des de l’arribada a Vic el 1898, per treballar com a secretari de l’ajuntament i casar-se, fins a la seva mort el gener de 1908. Aquí el seu espai vital ja ha canviat, i aprofita les poques estones lliures que li deixa la seva feina i fa passejos pel voltant de la ciutat resseguint el Meder i el Gurri, acompanyat pels seus dos fills Josep i Ramon. En aquest període el seu testimoni gràfic el fa únic: les imatges de masies, pobles de la plana de Vic, rius, rieres, torrents, ermites, esglésies, etc. ens mostren un patrimoni cultural i natural en molts casos irreconeixible avui en dia.
 
La mostra, gratuïta, es podrà veure del 17 de maig fins al 26 d’octubre de dimarts a divendres de 10 a 13 h i de 16 a 19 h i els dissabtes, diumenges i festius de 10 a 14 h.

 

Arxivat a:
Cultura
Participació