L'Ajuntament de Torelló convoca la primera edició de la beca Segimon Serrallonga

per Osona.com, 15 de gener de 2008 a les 15:18 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de gener de 2008 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Ara s'ha fet pública la convocatòria de la primera edició d'aquesta beca que, tal com ha dit Flora Vilalta, contempla dues vessants: d'una banda, fer memòria de Segimon Serrallonga i de l'altra la finalitat social de "contribuir a la nostra millora col•lectiva en el camp de les Humanitats, les Arts i les Ciències de l'Educació".

La convocatòria s'adreça a persones titulades o a estudiants de darrer any d'una titulació de les àrees d'Humanitats, Arts i Ciències de l'Educació, que hagin cursat o cursin els estudis en alguna universitat  o en algun centre d'educació superior dels Països Catalans. L'Ajuntament de Torelló compta amb la col•laboració de la Xarxa Vives d'Universitats i l'Aula Segimon Serrallonga de la UVic en les tasques d'assessorament i difusió.
 
La convocatòria s'obre el dia de la seva publicació i es tanca el 10 d'abril de 2008. A banda de disposar de reunir els requeriments acadèmics exigits, els aspirants a la beca no han d'haver complert els 30 anys el dia 1 de gener de l'any en curs, conèixer la llengua del país on se sol•liciti l'ampliació d'estudis, i no ser beneficiari de cap altra beca o ajuda econòmica concedida per al mateix període per una institució pública o privada en el moment de formalitzar la sol•licitud. En el moment de formalitzar la sol•licitud s'ha de presentar una memòria explicativa del projecte d'estudis per al qual sol•licita la beca que inclogui les dades del centre d'estudis superiors on es vulgui cursar l'ampliació d'estudis.
 
La beca serà adjudicada per una Comissió de selecció formada pel president, el secretari i cinc vocals. El president i el secretari seran l'alcalde de Torelló i el regidor de Cultura, mentre que les vocalies les ostentaran persones de trajectòria reconeguda en el camp de les Humanitats, les Arts o les Ciències de l'Educació. Enguany, la comissió de selecció estarà formada per: Miquel Franch, alcalde de Torelló; Flora Vilalta, regidora de Cultura de l'Ajuntament de Torelló; Ricard Torrents, escriptor i professor; Rosa Sayós, filòloga, Universitat de Barcelona; Àlex Nogué, artista i catedràtic en Belles Arts de la Universitat de Barcelona; Montserrat Jufresa, catedràtica en filologia grega de la Universitat de Barcelona; i Emili Teixidor, escriptor.
 
La dotació de la beca és de 15.000 € i es percebrà de la forma següent: 5.000 € en el moment d'acreditar l'admissió en el centre d'estudis superiors on se sol•liciti l'ampliació d'estudis; i els 10.000 € restants distribuïts en dos pagaments, que es faran efectius els mesos de setembre i desembre de l'any de la convocatòria.
 
En la seva intervenció, la regidora de Cultura ha animat a participar a la convocatòria tots aquells joves que reuneixin les condicions que demanen les bases. Francesc Codina, per la seva banda, ha felicitat l'Ajuntament de Torelló per la iniciativa i ha posat de relleu que "encaixa molt amb la personalitat de Segimon Serrallonga" ja que ell mateix va cursar estudis ala Universitat Catòlica de Lovaina i "en diverses ocasions s'hi va referir com una experiència fonamental en la seva vida".
 
D'altra banda, Codina també ha explicat que el primer volum de l'obra completa de Segimon Serrallonga està "en un procés d'elaboració avançat". Aquest volum contindrà la poesia publicada, en llibres, en vida de Segimon Serrallonga, amb les esmenes que hi va deixar; per més endavant quedaran els volums de l'obra inèdita o de publicació dispersa, juntament amb el fons de la UVic que s'està catalogant.
 
Segimon Serrallonga
 
Segimon Serrallonga i Morer (1930-2002) és autor d'una obra de reconeguda vàlua artística i profunda qualitat humana en els vessants de la poesia, l'assaig i la traducció. Format al Seminari de Vic, va ampliar els estudis ala Universitat Catòlica de Lovaina, a Bèlgica, on es va llicenciar en Filologia Clàssica. Posteriorment va obtenir la llicenciatura de Filologia Catalana ala Universitat Autònoma de Barcelona. Compromès amb el seu país i amb la causa de la justícia i la llibertat, va participar activament en la lluita antifranquista i va ser membre fundador de l'Assemblea de Catalunya. Des del 1977 fins a la seva mort, va dedicar-se a la docència universitària, primerament a l'Escola de Mestres Balmes i després a la Universitat de Vic, en la qual va exercir també els càrrecs de responsable literari de l'Editorial Eumo i de director de la Biblioteca.
 
Segimon Serrallonga valorava molt l'enriquiment humà i intel•lectual que comporta l'ampliació d'estudis a l'estranger. Considerava que, de la persona que ha tingut aquesta experiència, se'n pot dir allò que va dir Homer d'Ulisses:  "De molts pobles veié les ciutats, l'esperit va conèixer", en la versió de l'Odissea de Carles Riba.  En paraules seves, qui ho hagi sabut aprofitar "no pot sinó tornar a casa seva a treballar-hi imbuït d'un esperit de missió".

 

Arxivat a:
Cultura
Participació