Sant Bartomeu del Grau i Vic acullen la trobada catalana d'usuaris de xarxes sense fils

per Osona.com, 11 de juliol de 2007 a les 08:11 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de juliol de 2007 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 
Avui dimecres l'activitat es trasllada a Sant Bartomeu del Grau, en una jornada a on es tractaran els enllaços troncals, és a dir, aquells que interconnecten diferents àrees amb cobertura sense fils, els quals són, d'acord amb el model de xarxa de guifi.net, peces fonamentals d'aquesta.
 
El principal punt d'interès d'aquesta setmana serà la realització de tallers orientats a cada tipus de públic: ciutadania, desenvolupadors, administracions públiques o empreses. D'aquesta manera es podrà aprofundir en el debat de l'estat actual i del futur de les xarxes ciutadanes.
 
L'ús empresarial de la xarxa
 
Ahir dimarts, dia 10 de juliol, l'Ajuntament de Vic i Guifi.net van organitzar una jornada de treball per debatre els avantatges i les limitacions de les xarxes lliures en el teixit empresarial. La sessió consistia en dues parts: la primera a nivell teòric i una segona més pràctica de la mà d'empreses de la comarca d'Osona.
 
Richard MacKinnon, president de l'Austin Wireless City Project i representant de la WSFII.org va presentar, en la sessió inaugural, el projecte que ell mateix va iniciar i que està tenint un èxit notable a la ciutat texana d'Austin i als seus voltants. Aquesta ponència ha servit per posar de manifest que hi ha altres maneres lleugerament diferents d'entendre la xarxa en general i pel que fa a la seva explotació comercial a banda de la de guifi.net. Mentre a guifi.net es pensa que la xarxa l'ha de fer la ciutadania en general, i que per tant, les empreses, com a part de la ciutadania, només en són una part més, a l'Austin Wireless City Project es pensa que aquestes n'han de ser un actor principal pel que fa a l'aportació de recursos per a la construcció de la xarxa ja que també hi tenen moltes possibilitats per fer augmentar els seus beneficis, bé sigui mitjançant publicitat a la xarxa o bé directament oferint serveis utilitzant la xarxa.
 
Al final d'aquesta ponència hi va haver moltes preguntes, ja que la filosofia del projecte ha xocat una mica a l'audiència. Que la sessió d'inauguració s'hagi presentat un projecte diferent al del promotor de la trobada respon al més pur estil de la forma de fer dins dels projectes oberts, a on mai s'oculta informació a ningú sinó que es vol fomentar és que els seus membres prenguin les decisions tenint tota la informació sempre disponible.
 
Després de la pausa-cafè es van presentar un parell d'experiències locals d'ús empresarial de la xarxa. En primer lloc Eduard Tarrats, director tècnic de SAV Vilaró, va explicar com guifi.net els ha donat la possibilitat de l'accés a la banda ampla en una de les seves fàbriques a on no hi arriba la cobertura d'ADSL i com a partir d'entrar a una xarxa amb excés d'ample de banda han anat agafant hàbits d'ús d'aquesta que inicialment ni s'havien plantejat.
 
Oscar Barrabés, director d'IT de Fundició Dúctil Benito, va explicar com guifi.net els ha permès muntar una xarxa virtual privada entre totes les seves plantes i fer-ne un ús intensiu, cosa que no hagués estat possible mitjançant els productes que ofereixen les operadores d'accés a Internet tradicionals. Aquests casos pràctics han servit per posar de manifest que guifi.net té sentit en si mateix com a xarxa, més enllà de les possibilitats que pugui oferir d'accés a Internet.
 
Joan Casals i Xevi Trorres, gerent i director tècnic, respectivament, d'Ausatel Sistemes, SL, van presentar, des d'un punt de vista pràctic, la xarxa guifi.net, i  van explicar què cal fer i com cal fer-ho per entrar-hi, tant per a situacions d'ús domèstic, com per a usos empresarials.
 
A la tarda Juergenn Neumann, membre de Freifunk, van coordinar un taller eminentment tecnològic a on es va reflexionar i debatre quines especificacions hauria de tenir un router (dispositiu electrònic que fa possible l'accés a la xarxa) de maquinari obert per ser el més útil possible per a les comunitats sense fils. Poder arribar a tenir un router de maquinari obert és un dels mites d'aquestes comunitats que ara, gràcies als contactes que en Juergenn té amb certs fabricants de hardware taiwanesos, sembla que algun dia pot arribar a ser una realitat.

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Arxivat a:
Cultura i Mitjans
Participació