El GDT alerta que els nitrats continuen contaminant les fonts del Lluçanès i Osona

per Osona.com , 6 d'abril de 2009 a les 11:22 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 d'abril de 2009 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

NOTA DE PREMSA
GRUP DE DEFENSA DEL TER
 
Ja fa 6 anys que el GDT va presentar la primera campanya d'anàlisi del contingut en nitrats, de les aigües de multitud de fonts de la comarca d'Osona.
 
Les dades revelaven la contaminació d'una gran part dels aqüífers subterranis de la plana i el Lluçanès. En les campanyes dels anys següents es confirmava l'agreujament inexorable del problema.
 
La campanya d'enguany, lamentablement, segueix confirmant la tendència a l'increment global dels nitrats a la majoria de fonts, i obliga a fer un pronòstic pessimista sobre la seva recuperació.
Les iniciatives de les administracions al llarg de tots aquests anys per controlar els abocaments dels enormes excedents de purins del sector de la producció industrial de porcí -responsable de la contaminació- han resultat inoperants.
 
Això significa que els ciutadans hem d'afegir a la pèrdua inquantificable d'un recurs natural tan important com són les aigües subterrànies, la desaparició de la major part dels nostres pagesos, i al damunt ens caldrà pagar les quantioses multes que ens seran imposades per la Comunitat Europea per el flagrant incompliment de la Directiva-marc d'aigües.
 
La persistència en la promoció d'aquest model de ramaderia industrial, que no internalitza els costos socials ni ambientals, que concentra en el territori quantitats i densitats ingents de bestiar, i que fins arriba a provocar l'aparició de bosses de treballadors en condicions de semi-esclavatge, resulta incomprensible i greument irresponsable.
 
De cap manera es pot permetre que la cobdícia d'uns pocs segueixi malmetent el patrimoni, la salut i el benestar de tots. Cal urgentment canviar aquest model per una nova manera de treballar que respecti les persones, els animals, el medi ambient i l'estabilitat social.
 
Des del GDT suggerim l'agricultura i la ramaderia tradicionals, de proximitat, ecològiques i respectuoses amb el territori. I així, de passada, podrem seguir gaudint de les esplèndides patates del bufet, els saborosos tomàquets de l'hort i la millor botifarra i llonganissa del món.

 

Arxivat a:
Societat
Participació