Vídeo: Puigcercós presenta Joan Ballana com l’esperança blanca d’ERC a Vic

per Osona.com, 26 de març de 2009 a les 12:58 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de març de 2009 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 
Ballana, ex-regidor i ex-militant del PSC, ha estat rebatejat en una societat republicana aparentment pacificada pel Sant Cristo Gros de la formació i ben cobert per tota la comandància dels republicans a la comarca, amb Jaume Mas i Josep M. Freixenet al front.
 
 
 
Ha estat una presentació amb ambient de fitxatge mediàtic que ha omplert a vessar el local del carrer del Bisbe Morgades, no només dels membres del comandament sinó també amb militants de tropa disposats a ensenyar bandera blanca. Una concurrència que la portaveu dels republicans a l’ajuntament de Vic, ha qualificat només entrar amb un “avui hi és tothom” amb aires de sospir. La unitat, pensaven alguns, és possible.
 
Ballana: “Em sumo a un projecte que serà l’única alternativa real  de govern a Vic”
 
Joan Ballana, que ja anunciat que els propers mesos omplirà la fitxa de militant, ha agraït i ha rendit respecte a militants, executives comarcals i locals, així com a la persona de Joan Puigcercós, per la manera amb que ha estat acollit. L’ex-regidor socialista, ha detallat que la seva contribució serà amb “per apostar amb humilitat, de baix a d’alt, el que serà l’única alternativa real de govern a la ciutat”, deixant en el passar del temps la resposta en qualitat de què ho farà.
 
Ballana s’ha posat com exemple del “que aquí no hi sobra ningú, i hi falta tothom”, per “poder vertebrar des de Vic un país lliure”. 
 
 
Lluny de voler-se definir com un Sant Pau que ha caigut del cavall per la forta llum de la independència, Ballana ha insistit en el seu perfil i passat polític sobiranista, deixant entreveure que qui ha canviat és el PSC, i no pas ell.
 
Puigcercós ha donat la benvinguda al nou fitxatge amb una explicació del seu bagatge polític, sense amagar els seus orígens ni la seva identitat, defensant que Esquerra ha d’acollir aquella esquerra catalana que veu que “la sortida és la independència”, i l’ha posat com a símbol d’obertura d’ERC. Puigcercós, a més, ha definit els partits com el vehicle ideal per construir la porta de sortida.
 
Gràcia Ferrer o els pactes en política no són de sang
 
L’acte de presentació més polític l’ha encetat la portaveu republicana a la sala de plens de l’Ajuntament, Gràcia Ferrer,i ho ha fet amb artilleria pesada, però no mortal. “El pacte és vigent” ha pronunciat amb un to greu.
 
 
 
Però més tard ha hagut de reconèixer que en política les virtuts burgeses de prudència, obediència, esforç i discreció poden volar pels aires si en el debat de pressupostos pel 2010, CiU i PSC, obvien les demandes d’ERC, o en el pitjor dels casos, les diferències ideològiques comencen a ser irreconciliables.
 
Avís a navegants, mostrant les dents sense salivera. Ferrer, ha contestat amb un “que s’ho prenguin com vulguin”, a la pregunta de si l’entrada de Joan Ballana, distingit enemic polític del cap de llista socialista, Josep Burgaya, deteriorarà les ja de per si difícils relacions amb el PSC.  De moment, tot està situat, i aviat pot entrar en joc la llei bàsica del combat: voler guanyar amb qui pot fer guanyar.
 
---------
ERC de Vic fitxa Joan Ballana, exregidor i exprimer secretari del PSC de la capital osonenca
Marc Riera Morató // ACN
 
Vic (ACN).- L'exregidor i exprimer secretari del PSC de Vic, Joan Ballana, ha formalitzat aquest dimecres la seva incorporació a ERC. El nou fitxatge ha assegurat que 'vist en perspectiva' la formació independentista és el seu espai polític 'natural' malgrat que la seva activitat s'hagués desenvolupat fins ara al PSC.
 
Ballana, que en els propers mesos serà militant, ha estat avalat pel secretari general d'ERC, Joan Puigcercós. El màxim responsable del partit ha assegurat que el vigatà és un exemple de persona d'esquerres que 'aposta' per l'opció independentista'. El nou membre d'ERC va deixar el PSC el 2007 quan se li va obrir un expedient d'expulsió per desavinences amb la direcció local del partit.
 
 
En la seva intervenció de presentació, Joan Ballana ha dit que malgrat que ara s'incorpora a ERC sempre ha mantingut el mateix 'perfil polític' i de 'compromís' amb la ciutat osonenca. Pel nou membre dels republicans osonencs la 'regla d'or' màxima que comparteix tothom a ERC és que 'tot avanç social és també avanç nacional'.
 
Ballana s'ha mostrat convençut que si es treballa amb un projecte des de la base ERC serà la única 'alternativa real' a CiU que en l'actual etapa democràtica sempre ha liderat els governs de Vic. L'exregidor socialista considera que ERC té a la capital osonenca un 'espai natural' que és 'majoritari' però que és necessari 'il•lusionar-lo' i 'estimular-lo'.
 
Joan Puigcercós ha assegurat en la presentació que tot i que algú pugui etiquetar el cas de Ballana com de 'rara avis' dins del PSC el nou membre d'ERC sempre ha defensat des de la seva activitat política l'espai nacional català. En aquest sentit ha recordat el traspassat Francesc Ferrer Gironès. El dirigent polític català diu que el nou fitxatge és una demostració de la gent que des d'una perspectiva d'una esquerra 'socialment avançada' veu com les relacions actuals amb l'estat espanyol no tenen cap altre 'solució política' que la independència.
 
La portaveu d'ERC a l'Ajuntament de Vic, Gràcia Ferrer, considera que el fitxatge de Ballana no ha de perjudicar la seva relació amb els socis de govern municipal del PSC. Fa uns dies ERC va deixar entreveure la possibilitat d'acabar deixant el govern que formen conjuntament amb CiU que té l'alcaldia i el PSC. Els republicans demanaven que es potenciessin determinats aspectes de l'actual pacte coincidint amb l'equador del mandat. Ferrer ha assegurat que aquests aspectes s'han negociat amb l'alcalde, Josep Maria Vila d'Abadal, pel que per si es compleixen aquestes condicions es mantindran al govern.
 
 
Joan Ballana estava apartat de la primera línia política des de l'any 2007 quan se l'hi va obrir un expedient d'expulsió del PSC. La crisi a la secció local de Vic va venir després de que Ballana demanés unes primàries per escollir el candidat a l'alcaldia. Burgaya havia mostrat públicament divergències amb Josep Burgaya, cap de llista i home fort del partit a l'Ajuntament de la capital osonenca.
 
El nou fitxatge d'ERC és advocat de professió i va entrar al PSC a la dècada dels 90 de la mà del fins llavors portaveu a l'Ajuntament de Vic, Jaume Portell. Tots dos estaven enquadrats dins del sector més catalanista dels socialistes. El polític vigatà va ser regidor en els dos últims consistoris presidits per Jacint Codina.
 
L'activitat pública de Ballana s'havia mantingut en els darrers mesos a través del seu bloc. Ballana és un dels principals promotors de l'osonosfera, la comunitat blocaire d'Osona.
 
 

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Arxivat a:
Política
Participació