La presència dels treballadors de la Vitri trenca la sessió de tràmit del ple de Torelló

per Osona.com, 27 de gener de 2009 a les 16:55 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de gener de 2009 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 
------------
NOTES DE PREMSA
AJUNTAMENT DE TORELLÓ
Els treballadors de la Vitri fan acte de presència al ple municipal de Torelló

L’Ajuntament de Torelló va celebrar, ahir al vespre, el ple ordinari del mes de gener. La sessió va ser bàsicament de tràmit, amb l’única salvetat de la presència d’una representació dels treballadors de la Vitri que van portar el seu malestar davant el ple del consistori.
 
 
 
Un cop acabada la sessió, l’alcalde accidental, Lluís Bassas, va donar la paraula als representants del comitè d’empresa que van llegir un manifest en el qual s’expressava l’actual situació de les negociacions. Al mateix temps, el comitè va lliurar una còpia del manifest a cadascun dels representants dels grups municipals. Els treballadors van agrair d’interès mostrat per l’Ajuntament per la situació de l’empresa. Lluís Bassas va manifestar la disposició de tot el consistori per al que sigui necessari en suport dels treballadors.
 
Pel que fa a l’ordre del dia del ple, es va aprovar una moció, presentada pel grup municipal del PSC, de condemna rotunda dels atacs d’Israel a Gaza i crida a l’alto el foc; també es va acordar la cessió a l’Incasòl d’una parcel•la ubicada a ‘La Carrera’, per a la construcció d’habitatges dotacionals; o es va donar llum verda a l’acord sobre l’encàrrec de gestió per a l’execució del programa d’agents locals d’igualtat per part del Consorci de la Vall del Ges, Orís i el Bisaura.
 
 
Finalment, també es va aprovar la signatura d’un conveni amb la Diputació de Barcelona, per a la redacció del projecte d’intervenció integral del barri del casc antic, que haurà de concórrer al Pla de Barris. Després que el projecte de Torelló no sortís escollit l’any passat, es tornarà a presentar una proposta –corregida i millorada- en la convocatòria d’aquest any.
 
------
ERC DE TORELLÓ

La crisi al Ple de Torelló

La crisi econòmica va ésser present al Ple municipal amb la intervenció d'un grup de treballadors de la Vitri, on van llegir un manifest que van entregar als grups municipals.

Els grups de l'oposició van demanar per diferents temes sobre com encara la crisi l'equip de govern.
Esquerra va demanar que es compti amb els grups de l'oposició per les aportacions que es faci a  la Taula que s'ha creat en l'àmbit del Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura, per fer front a la crisi, que es faci un seguiment real amb tots els grups.
 
Aquesta taula estarà formada pels ajuntaments, administracions superiors, sindicats i empresaris.
 
Casals es posa a disposició del govern per treballar conjuntament i correctament el Pla de Barris
 

El portaveu d'Esquerra, Jordi Casals, davant la signatura del conveni amb la Diputació per la redacció del projecte per presentar per la convocatòria d'enguany del Pla de Barris, va posar a disposició de l'equip de govern el grup municipal d'Esquerra per treballar a l'hora de presentar les propostes.
Casals, però, va reclamar que es fes correctament, amb una participació ciutadana real, tal com marca la llei del Pla de barris i que sobretot es compti realment amb tots els grups municipals de Torelló, ja que els projectes del Pla de Barris van més enllà d'un mandat i el proper pot afectar a qualsevol dels grups del plenari.

L'any passat, en la presentació dels projectes, Esquerra es va abstenir, sense voluntat de posar pals a les rodes, però per mostrar que les coses no s'havien fet bé.
 

Lluís Bassas, alcalde accidental, va dir que així es faria.
 
Esquerra denúncia el partidisme excessiu en el Pescallunes
 

En el Ple, Jordi Casals, portaveu d'Esquerra, va denunciar que l'equip de govern fa un ús excessivament partidista del Pescallunes, butlletí municipal de Torelló, que "es paga amb els diners de tots els ciutadans".

Per Casals l'objectiu del butlletí és facilitar la informació de l'acció que es porta a terme des dels ajuntaments, amb espais per l'oposició i dels regidors l'equip de govern, a través d'entrevistes o articles. Pel republicà, però, en els apartats més informatius se'n fa un ús massa tendenciós.

Jordi Casals ha posat com a exemple l'explicació del Ple d'Ordenances on no s'explica els arguments de l'oposició i sí els de l'equip de govern, incloent fins i tot arguments que no es van dir en el Ple Municipal.

El regidor Pere Galobardes ha manifestat que "a qui li agradi bé, i a qui no que s'aguanti" i la regidora Cristina Sala que el butlletí municipal es farà sempre des de la perspectiva de l'equip de govern, justificant la tendenciositat. A més, va afegir, amb ironia, que no seria "partidista sinó bipartidista, que els que governen són dos partits".

El d'Esquerra ha manifestat que li havia quedat clar quina era la visió de la sociovergència en quan als mitjans públics de comunicació.
 
Esquerra qüestiona el procés participatiu sobre mobilitat i pregunta per les parades de bus
 

El grup municipal d'Esquerra va qüestionar el procés participatiu engegat per part de l'equip de govern relacionat amb el canvi de sentits de carrers de Torelló.

Jordi Casals, portaveu republicà, va afirmar que en els processos participatius s'ha de deixar molt clar als ciutadans que participin quina és la capacitat de decisió i quin retorn es farà a tothom a qui hagi participat.

Cristina Sala, de CiU, ha respost que en un primer moment sols s'havia pensat en informar i que després s'havia obert a la consulta. En quan al retorn, Sala va dir que es respondria "a tots els ciutadans que puguin localitzar".

També en mobilitat, Albert Soldevila va demanar quina serà la ubicació final de la parada de bus del C/ del Pont amb el C/ Sant Miquel i si ja s'ha decidit què es farà amb la parada del bus del C/ Rafel de Casanova.

En el primer cas, l'equip de govern va dir que es retornaria a la ubicació inicial un cop acabades les obres al C/ del Pont i, en la segona, el regidor Vivet va dir que es faria l'opció proposada en el seu moment per Esquerra, situant la parada al costat de l'estació de tren.
 
S'aprova per unanimitat una moció sobre el conflicte de Gaza
 

El Ple Municipal va aprovar per unanimitat una moció, presentada pel PSC, sobre el conflicte de Gaza.
En la moció es condemnava l'atac militar desproporcionat per part d'Israel i pels atacs previs de Hamàs.
 

A més, s'ha introduït un nou punt que instés al govern espanyol a no vendre més armes a Israel. En els últims temps , l'estat espanyol ha augmentat les seves vendes d'armes a Israel. La curiositat ha estat que CiU no ha volgut mostrar la seva opinió respecte a la introducció d'aquest punt fins que la portaveu socialista es posicionés al respecte.

Casals, a més, va voler destacar el paper central que ha de tenir l'Oficina Local d'Habitatge i el servei de Borsa d'Habitatge, que "ha de permetre fer aflorar pisos buits" que han de permetre ampliar el parc de pisos de lloguer sense la necessitat d'un creixement urbanístic, que per ERC-AM ha de ser "mesurat i segons l'ordenació urbanística".

En aquest punt, Miquel Franch, alcalde de Torelló, va aprofitar per assegurar que l'equip de govern estava d'acord amb els republicans i que, per exemple, sempre rebutjarien una ARE, com la que s'ha volgut imposar a Manlleu. Jordi Casals va voler mostrar la seva satisfacció per aquest posicionament de Franch.
--------
ICV-CdG DE TORELLÓ
 
En una sessió marcada per la presència dels treballadors de la Vitri que protestaven contra l’ERO que ha presentat l’empresa, el ple d’aquest mes de gener va comptar amb les següents aportacions del grup d’ICV-CdG:
 
􀂆ICV-CdG denuncia l’apatia i la lentitud de reacció de l’equip de govern davant l’evidència de les dades d’atur i de crisi econòmica a Torelló (M. Ayats va retreure que en l’últim Consell de Gestiomat no es dediqués ni un minut a la crisi econòmica) i reclama explicacions i compromisos a l’equip de govern més enllà de les informacions que han aparegut en notes de premsa. El regidor Marc Fontseré va anunciar que l’ajuntament de Torelló s’ha sumat a la taula anticrisi del Consorci de la Vall del Ges i que s’emprendran una sèrie d’actuacions com ara la sol•licitud de més plans d’ocupació, cursos de formació, la creació d’un fons de contingències.
 
 
􀂆ICV-CdG s’interessa per les gestions fetes per l’equip de govern per tal de garantir el servei d’urgències nocturnes presencials al municipi durant les nits en que es celebren els actes més multitudinaris del Carnaval de Terra Endins. La regidora Maria Àngels Casals va comentar que les gestions anaven per bon camí tot i que encara no s’havia arribat a un acord.
 
􀂆ICV-CdG crítica el que considera un mal procés participatiu en el tríptic sobre els canvis de la circulació a Torelló. La regidora Montse Ayats va mostrar-se favorable a demanar l’opinió dels ciutadans, però va manifestar que tot procés participatiu ha de partir d’una informació bàsica necessària, ha d’acotar i deixar molt clara la informació que es vol recollir i no pot deixar de banda aspectes tan importants com els terminis.
 
􀂆ICV-CdG demana que el govern de l’Estat Espanyol aturi el comerç d’armes amb l’Estat d’Israel i fa incorporar aquesta esmena a la moció de condemna als atacs d’Israel a Gaza presentada pel PSC. Montse Ayats va apel•lar a un autèntic compromís amb la cultura de la pau que vagi més enllà de les bones intencions. Tots els grups van acabar recolzant la proposta d’ICVCdG.
 
􀂆ICV-CdG demana a l’equip de govern que defineixi els usos de l’antic CAP de la plaça Nova. Montse Ayats va retreure a l’equip de govern que parli alegrament d’ubicar-hi un hotel o viver d’entitats, si el que es pretén simplement és dotar de locals a certs col•lectius desestimant qualsevol mena de projecte d’usos, espais i serveis compartits. ICV-CdG  algrat creure que es va perdre una oportunitat d’or quan en legislatures anteriors hi va haver l’oportunitat de materialitzar un autèntic viver d’entitats a l’antic IES Cirvianum, creu necessari que es tinguin en compte aquests aspectes per aquest nou projecte. L’alcalde accidental, el Sr. Lluís Bassas, va dir que es partiria del treball fet en legislatures anteriors i que s’hi treballaria amb les entitats i els grups de l’oposició, paral•lelament al desenvolupament de les obres. L’equip de govern es va comprometre a apostar per la filosofia d’espais i usos compartits en aquesta ocasió.
 
􀂆ICV-CdG creu necessari el compromís ferm de l’equip de govern en la sol•licitud del pla de barris, advertint que cal tenir en compte que la Generalitat no aporta el 100% dels recursos i que, per tant, caldrà comptar amb finançament local. Igualment, la regidora Montse Ayats va manifestar que els seu grup condicionaria el vot favorable a la petició d’ajut del pla de Barris, al fet que l’equip de govern i la Diputació de Barcelona plantegin i executin una participació real i efectiva que compti amb l’opinió de la ciutadania.

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Arxivat a:
Municipis
Participació