El futur parc tecnològic de Vic opta per un model híbrid al màxim

per Osona.com, 21 de novembre de 2008 a les 07:02 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de novembre de 2008 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 
El parc estarà ubicat al sud de Vic, al peu de l'antiga N-152, i portarà el nom de Parc Científic Tecnològic "El Bergós", amb una superfície aproximada d'uns 100.000 m2. Burgaya va afirmar que "aquest serà el darrer dels parcs tecnològics que es podrà fer a Catalunya i si ens afanyem hi serem a temps, però si ens adormim i ens quedem fora seria un fet insòlit i un contrasentit per a una ciutat que amb la Universitat ha fet una aposta pel coneixement"
 
 
El gruix de l'exposició de la situació actual dels treballs del projecte, que dirigeix l'Impevic, va ser exposat per Adrià Royes (foto), de la consultoria privada a la qual s'ha encomanat la corrdinació d'aquest procés.
 
D'entrada, es constituiria un consorci format pels propietaris dels terrenys, integrat per l'Ajuntament de Vic i les entitats, empreses o institucions que haguessin fet les aportacions econòmiquesmés significatives.
 
Tot seguit, es crearia una societat limitada que seria la que es faria càrrec de tota l'operació de construcció i futura gestió del Parc, i en la qual no tindria perquè ser majoritari l'Ajuntament de Vic, "ja que les decisions s'haurien de prendre per amplic consens", va assenyalar Burgaya.
 
A més de treballar tant en el vertent científic com en el tecnològic, el parc voldrà incidir en àmbits tecnològics diversos, assenyalant en primer lloc aquests: Mecatrònica, Lean Management (eines de gestió per a la productivitat), Biotecnologies i un bloc Audivosiual-Media-Disseny.
 
El parc tecnològic inclouria diversos edificis: Centre Tecnològic (4.000 m2), Centre de Serveis Avançats (4.000 m2), Edifci de la Universitat de Vic (8.000 m2), Centre d'Empreses (5.000 m2), Empresa "tractora" (4.000 m2), Hotel (5.000 m2).
 
El parc tindria "extensions" en d'altres poblacions com Manlleu o Ripoll, que ja disposen d'institucions vinculades a la investigació i la recerca. La voluntat política és que en l'horitzó de l'any 2020 la comarca d'Osona superi l'estat actual, en que se situa per sota de la mitjana catalana en matèria d'empreses d'alt coneixement tecnològic.
 
 
Durant tota l'exposició només es va fer un esment marginal d'Ausa Futur, la societat impulsada per grans empresaris osonencs que també aspirava a crear un parc tecnològic d'iniciativa privada. La creació d'una societat limitada oberta al sector privat podria ser una porta d'entrada per a Ausa Futur, però, tanmateix, segons opinions recollides per osona.com a la sala del Consell en acabar la sessió, es veu molt difícil que AF s'integri en aquesta operació.
 
-------
Vic accelera la constitució de l'entitat que gestionarà el Parc Tecnològic pel perill d'anar amb massa endarreriment
Marc Riera i Morató // ACN
 
Vic.- Vic vol constituir en breu l'entitat promotora i gestora del parc tecnològic que l'Ajuntament de la ciutat impulsa a la zona d'El Bergós. El regidor-president de l'àrea de promoció econòmica de Vic Josep Burgaya va exposar aquest dimecres a l'assemblea d'alcaldes d'Osona el projecte. Un consorci 'fonamentalment públic' serà el propietari del sòl i dels edificis del futur parc i una societat limitada serà l'encarregada la seva promoció i gestió. Burgaya va assegurar en la seva intervenció que cal activar el projecte perquè si no 'la tanca es pot tancar' perquè la ciutat vol tirar endavant el projecte 'just' el moment que finalitza la possibilitat de fer parcs d'aquest tipus a Catalunya.
- Àudio: Josep Burgaya, president d’ImpeVic, 1
- Àudio: Josep Burgaya, president d’ImpeVic, 2
 
En el cas de la societat que hauria de fer la promoció i gestió del parc tindria la participació de les administracions però també 'una gran participació del sector privat' segons va assegurar Burgaya. A més de l'Ajuntament de Vic i la Universitat de Vic (UVic) també hi ha la voluntat de que hi participin altres administracions locals i comarcals. Societats que agrupen diverses empreses com Ausa Futur també serà convidades a participar en el projecte del parc. El projecte també contempla que alguna empresa de les considerades com de valor afegit pugui centralitzar tota la seva activitat en el futur parc.
 
El Parc tecnològic que promou l'Ajuntament de Vic serà un 'hibrid entre un parc científic i parc tecnològic'. Aquest model el faria viable econòmicament perquè el parc més científic queda molt més condicionat a l'entrada de recursos públics segons va explicar en la sessió d'aquest dimecres Adrià Royes de la consultora Horwath Auditors que ha realitzat un estudi sobre el futur parc. Aquest parc tindria aquest element central a la zona del Bergós (prop de l'antiga N152) però també disposaria d'una 'xarxa' amb 'antenes' repartides del territori aprofitant recursos com els laboratoris d'empreses o centres com la Fundació Eduard Soler de Ripoll. El futur parc hauria de ser especialitzat en tecnologies transversal. En aquestes destaquen la seva especialització en mecatrònica que és una enginyeria que combina electrònica, mecànica i informàtica, el Lean Manegament que busca donar eines per millorar l'eficiència productiva o la biotecnologia especialitzada en alimentació.
 
Els consultors que han fet l'estudi diuen que en una primera fase el parc hauria de tenir un centre tecnològic per desenvolupar projectes, un centre de serveis avançats on -entre d'altres- hi hauria les noves empreses que volen desenvolupar les seves activitats en aquest servei, un centre d'empreses on hi hauria els equips de recerca d'empreses existents, un edifici de la Universitat de Vic i una empresa tractora. Aquesta instal•laria la seva seu central al parc. El projecte també contempla la construcció d'un hotel en un entorn amb horts.
 
 

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Arxivat a:
Economia
Participació