La proposta Carretero

«És per tot això que la data no importa si el que es tracta és fer-ho bé»

per Ferran Pujol, 13 de gener de 2015 a les 22:29 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de gener de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
A la conferència del Born, en Joan Carretero va afinar dos aspectes de futur que han passat a segon pla mentre no es parla més que de llistes i dates. Hem de tenir clar els sobiranistes que les properes eleccions s’han de guanyar. Cal guanyar-les. Per a fer-ho hem de saber com es guanyen, com es decidirà el vencedor: vots o escons? Evidentment, les eleccions normals es guanyen per escons, recordem el duel Pasqual Maragall-Artur Mas, però un referèndum es decideix pels vots. I aquí és on rau la dificultat de convertir unes eleccions al Parlament en plebiscitàries: com és quantificarà el bloc del “sí” versus el bloc del “no”?

El problema no és com nosaltres ens sentirem validats per a fer un acte de sobirania, el cas és com ens reconeixeran els altres la legitimitat per a poder fer-ho. I això ara és el que busquem, no? Imaginem que la o les candidatures del “sí” tenen majoria de diputats, però no tenen majoria de vots (com ja ha passat en algunes eleccions): primer problema que hem de tenir clar abans de posar-nos. Aquells vots que hagin anat a parar a partits ofegats en la indefinició –com Podemos, ICV, socialistes d’ara “sí però no”- com els comptem. Millor: com ens els comptarà la comunitat internacional?


És per tot això que la data no importa si el que es tracta és fer-ho bé. És per tot això que tenir una candidatura o dos o tres o cent no és important si no afecta a l’hora del recompte: si el difumina o l’aclareix és el que s’hauria de tenir com a criteri per escollir la fórmula. En les properes eleccions no pot quedar cap marge a confondre el resultat, per això m’agrada més una llista única. Tenir-me més d’una ha de significar que també queda claríssim que les candidatures que no porten el “punt-paraigües” passaran a formar part del “no”, sense matisos (en tot cas ja es “matisaran” dins del “no”).

Per últim, els catalans, si volem ser un estat en el futur proper, hem de començar a donar alt valor als símbols estatals, i el president de la Generalitat n’és un de molt important. Això vol dir que s’ha de respectar, si més no públicament, que ell tingui la competència per marcar la data. No podem debilitar, matusserament, la figura del president exigint-li davant de tot el poble quan ho ha de fer. Sobretot, hem de tenir present que qui encapçali el procés ha d’estar molt reforçat electoralment. No podem enviar un president a negociar a l’exterior amb 36 diputats (que és el que avui li donen com a molt a Esquerra). La llista del president ha de ser el més hegemònica possible a l’hora de recollir el vot. Si a més està, simbòlicament, reforçada per altres candidatures d’esquerres, de dretes o esquerres alternatives millor, però la seva ha de ser nítidament guanyadora.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Ferran Pujol
Collita del 71. Inicialment em vaig formar com a tècnic en Robòtica Industrial i Visió Artificial quan tot això era molt incipient. La vida professional em va anar derivant a la venda i a la gestió de petites empreses. Em vaig continuar formant en Direcció i Administració d'Empreses i posteriorment en la Promoció Econòmica, especialitzat en Noves Economies Urbanes. Des de fa 7 anys vaig sobrevivint com a consultor/empresari.

Sóc membre del Partit Liberal Europeu (ELDR Party) i de Reagrupament, per tant sóc liberal i independentista.
18/04/2016

Referèndum sí

09/03/2016

Dret a vaga a Secundària?

04/02/2016

Regeneració, progrés i sobirania

28/12/2015

La lleugeresa de la CUP

23/11/2015

Tot és greu menys quan li toca a l'altre

06/10/2015

Iniciativa, culpable!

11/09/2015

Junts pel Sí

15/06/2015

Esquerres sectàries

14/04/2015

Diuen, diuen, diuen

13/01/2015

La proposta Carretero

Participació