Joaquim Coll i la fal·làcia de la identitat

«La qüestió de les identitats és totalment diferent, i Joaquim Coll és molt mentider o molt demagog si no se n’adona»

Aquesta notícia es va publicar originalment el 10/07/2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Als mitjans espanyols els encanta això de les realitats paral·leles. Ahir, Joaquim Coll publicava al El País un article titulat “Cuando sucede lo inesperado”, la tesi del qual és que la creació de Societat Civil Catalana ha estat un cop duríssim al procés sobiranista. Òndia! I jo sense adonar-me’n! Està bé que a Madrid vagin autointoxicant-se. Suposo que arribarà un dia que el Parlament proclamarà la DUI i Catalunya serà reconeguda per Irlanda, i a El País encara continuaran amb l’apassionant debat de si els cognoms castellans són majoritaris a Catalunya.

Una de les frases antològiques de Joaquim Coll és la següent: “Porque votar la división de un país, de una sociedad y de un Estado no es una fiesta, sino algo que si llega a producirse sería traumático. Te obliga a elegir entre identidades. Y esto siempre es malo”. La frase amaga una fal·làcia molt elemental. En una consulta sobre la independència no es votaria sobre identitats. Es votaria, simplement, per a la constitució d’un nou estat: Catalunya.


La qüestió de les identitats és totalment diferent, i Joaquim Coll és molt mentider o molt demagog si no se n’adona. Vegem-ho. Segons Coll, representa que en l’statu quo actual, en què Espanya és un Estat que reparteix passaports i Catalunya una comunitat autònoma, no hi ha cap problema perquè un individu, diguem A, que viu a Barcelona, pugui tenir una identitat catalana. El senyor A pot ser (sentimentalment) català, alhora que (legalment) és espanyol. No hi ha cap incompatibilitat, sembla.

En canvi, Joaquim Coll planteja que hi haurà una incompatibilitat en el cas que Catalunya sigui independent. Si això passés, l’esmentat individu A que viu a Barcelona seria (legalment) català, però no podria continuar ser (sentimentalment) espanyol. Curiós, oi? Per què? Segons Joaquim Coll (que, curiosament, deu ser d’aquells que proclamen creure en les fronteres) n’hi hauria prou amb posar una ratlla al mapa perquè al senyor A li resultés totalment impossible sentir-se (sentimentalment) espanyol. A més, la ratlla de Catalunya seria especialment gruixuda, perquè tothom sap que rere la ratlla de la frontera amb França, per exemple, Manuel Valls no té cap problema per seguir sentint-se català i espanyol.

Tota la teoria de Joaquim Coll, és clar, no s’aguanta ni amb pinces. M’agradaria que el senyor Coll em respongués una pregunta molt senzilla: ¿per què uns catalans podem sentir-nos catalans, malgrat tenir passaport d’Espanya, i, en canvi uns altres catalans no han de poder sentir-se espanyols malgrat tenir el passaport de Catalunya? És que els catalans que se senten espanyols tenen la pell més fina? Vinga, senyor Coll: respongui. No fugi d’estudi.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

COMENTARIS

Joaquim Coll és un tanoca
liberalisme, caca, 10/07/2014 a les 00:21
+31
-7
I els liberals de la Fundació Catalunya Oberta, si fa no fa, tres quarts del mateix.
Ni rioja ni oli andalus
Anònim, 10/07/2014 a les 01:46
+33
-1
No s'amoini. El senyor Coll el dia 10 de Novembre ja s'haura canviat la jaqueta i fara articles questionant qui es mereix que se li doni la nacionalitat i qui no. Qualsevol se'n va a Madrid o a las Batuecas a viure. Sera un independendista dels "de tota la vida". Que ja ho hem vist abans aquest joc.
A esa se la respondo yo
Anònim, 10/07/2014 a les 02:07
+7
-108
"Tota la teoria de Joaquim Coll, és clar, no s’aguanta ni amb pinces. M’agradaria que el senyor Coll em respongués una pregunta molt senzilla: ¿per què uns catalans podem sentir-nos catalans, malgrat tenir passaport d’Espanya, i, en canvi uns altres catalans no han de poder sentir-se espanyols malgrat tenir el passaport de Catalunya? És que els catalans que se senten espanyols tenen la pell més fina? Vinga, senyor Coll: respongui. No fugiu d’estudi."

A esa se la respondo yo y de manera muy facil.

-Pq no dejais que nuestros hijos estudien en español o por lo menos al 50%.

-Pq os cargais las corridas de toros con la excusa de proteger al animal pero no haceis lo mismo con lso correbous.

-Pq se intenta (con leyes o normativas municipales y que "se consiga el efecto sin que se note el cuidado") que en las tiendas de "souvenires" no se vendan cosas que representen a España.

-Pq el ayuntamiento de Barcelona se negó a poner pantallas gigantes para ver la final del mundial del 2010.

-Pq en esa misma final, hubo una casa de colonias en que lso monitores "catalibanes" prohibieron que los niños la vieran.

-Pq hay independentistas que se dedican a quemar o burlarse de los simbolos españoles (bandera, retrato del rey, etc), y que conste que eso a mi me la trae floja, pero hay gente que le da su importancia.

¿SIGO?

Ya me dirña usted como uno que se sienta español puede ejercerlo en una futura Catalunya Independent.Molt d'acord!
Anònim, 10/07/2014 a les 07:25
Interessant
+54
-2
Sí senyor, Puigpelat!
Desemmascarem aquesta colla d'intoxicadors, de mags de la fal·làcia i la mentida. Ja està bé d'estrafer la realitat sempre a favor de l'operessió. Ens hem hagut d'aguantar 300 anys, oprimits, i ara, quan de cua d'ull veiem la llibertat, han de venir els "negrests bons de la Plantación del Tio Paco" a fer-se passar per víctimes quan han sigut, de sempre, els col.laboradors dels botxins...
Però en el seu pecat està la penintència: se'ls està quedant mala cara, d'impotència i vergonya, en haver-ho d'explicar al seus fills que, de bona fe, no entenen tant d'auto-odi...
Brams d'ase no pugen al cel
Anònim, 10/07/2014 a les 07:25
+46
-1
Brams d'ase no pugen al cel.
El País ha perdut 100.000 lectors a Catalunya en poc més d'un any. Potser els interessa ja que els guanyen en d'altres llocs en aferrissada lluita amb els mitjans de la caverna mediàtica madrilenya. Ja s'ho faran
No li feu massa cas.
Anònim, 10/07/2014 a les 08:24
+30
-0
Joaquin Coll nomes es un oportunista mediocre, que ha descobert que entre l'unionisme no hi ha ni un gram de cervell. Ell es l'unic que pot dir 3 paraules seguides (i no gaires mes) sense citar a Hitler ni a Franco. Coll no es creu el que diu, (igual que el Millo) pero aquesta posicio li permet sentir-se una starlett i guanyar-se be les garrofes. Utilitzem-lo, tal com fa Puigpelat, per denunciar la indigencia mental de l'unionisme.
I el "Congrés històric"?
Anònim, 10/07/2014 a les 08:45
+29
-0
Cadascú pot pensar el que vulgui. I tenir els sentiments que vulgui, només faltaria! Però el que és ben trist és basar-se en mentides i fal·làcies, des d'un punt de vista esbiaixat històricament tot pretenent fer-lo passar per "científic" per sustentar els propis deliris, oi que m'entén Sr. Coll? És molt trist. Ja se li nota a la cara.
Per cert, d'aquell Congrés que volia muntar la Sra. Camacho per contrarestar el que, al parer d'ella i seu mateix, era un Congrés basat en la mentida ("Espanya contra Catalunya") què se n'ha fet? Ens varen amenaçar amb la presència de "reconeguts historiadors internacionals" que s'havien de contraposar, un per un, als (aquests si) pesos pesats de la Historiografia moderna internacional que hi varen ser presents. On ha quedat allò? O és que estava muntat sobre la mateixa base fugisera del que vostés han anomenat pomposament "societat civil catalana"? Ai, sr Coll! El que no m'explico és d'on li pot venir aquest trauma que el fa ser tant crític amb la seva pròpia terra, els seus propis conciutadans i, sobretot, que pretengui estrafer la història, vosté un pretés historiador! És clar que només cal comparar el seu currrículum al de la majoria d'historiadors de veritat (no funcionaris...).
Sr. Coll, no desesperi: mentre seguim oprimits per aquest Estat que vosté tant defensa, seguirà tenint una menjadora. El problema el tindrà vosté quan, per fi, ens haguem alliberat d'aquest malson. Seguirà donant classes? Segur que si. Però caldrà ser més rigorós, no li sembla? Sort!
Al "respondedor" de guàrdia 24 hrs.!
Huckelberry, 10/07/2014 a les 10:22
+27
-0
Ep, Colono's! caram nois, quanta feina! Fins les 02:07 us heu hagut "d'estrujar las meninges" per parir el vostre vòmit de comentari? Què passa que ara resulta que us veieu afectats per aquesta retaila de mentides? Durant aquests 300 anys en que heu anat introduint totes aquestes coses foranes ens hem hagut d'aguantar. Ho trobàveu normal, no és així? I ho vareu introduir per la força! Ara resulta que ja s'ha convertit en "propi" i us és imposible de viure-hi, oi? Doncs ja sabeu què us toca. N'has dit moltes de coses, demagog. Fal.làcies. Diggne seguidor de'n Coll (que, sigui dit de passada, és un dels màxims valedors de l'actual directiva del PS(OE) a Catalunya, cas contrari ja formaria part dels Ciudadano's colonitzadors). La resposta a les teves preteses respostes demagògiques és clara: diu el colonitzador que no pot viure sense el que li és propi a la Metròpoli. Doncs que se n'hi torni i deixi d'emprenyar la colònia. Mira si n'és de senzill! Això, però, te poc a veure amb el que pretén dir, tant ben dit (i és per això que us molesta esclaus de las Virreyna que us fa treballar també de matinada...) el Sr. Puigpelat. El que passa és que, com sempre, ja us està bé d'empastifar, intoxicar, dir mentides i estrafer la realitat per tal que aquesta s'adequi als vostres repugnants interessos.
Respostes a l'Anònim de "A esa se la respondo yo"
Associació DNI.cat, 10/07/2014 a les 11:17
+35
-1
"A esa se la respondo yo
Anònim, 10/07/2014 a les 02:07"

-Pq no dejais que nuestros hijos estudien en español o por lo menos al 50%.
Perquè l'espanyol no existeix, en tot cas castellà ("La vigente Constitución española de 1978 establece el castellano como lengua oficial de España")

%C3%A9mica_en_torno_a_espa%C3%B1ol_o_castellano , i si a hores d'ara encara no has entès el perquè de la immersió lingüística, no hi perdré el temps...

-Pq os cargais las corridas de toros con la excusa de proteger al animal pero no haceis lo mismo con los correbous.
Tot hi que no m'agrada el tracte vexatori que es fa a l'animal, s'ha de tenir en compte que els toros son deficitaris i per tan s'han de subvencionar, amb no donar subvencions tema arreglat. Els correbous (en els tampoc congrego massa) no estan subvencionats, si no es pel mateix municipi, i a l'animal se l'estressa, però no se'l tortura i mata.-Pq se intenta (con leyes o normativas municipales y que "se consiga el efecto sin que se note el cuidado") que en las tiendas de "souvenires" no se vendan cosas que representen a España.
A Barcelona n'està ple de material pertanyent a Espanya i a molts d'altres països a les tendes de "souvenirs", però com a venedors veuen que degut al magnific procés que culminarem en breu, tenen mes sortida els propis que els de fora, en aquest fet hi ha tingut molt a veure la mala imatge de la "Marca Espana"

-Pq el ayuntamiento de Barcelona se negó a poner pantallas gigantes para ver la final del mundial del 2010.
En el 2010 no es van prohibir les pantalles, va ser el 2012

#.Kku89hV3yF7AbDh , i no va ser una prohibició, va ser una decisió presa degut a "la celebració de la victòria de La Roja a l’Avinguda Maria Cristina ara fa dos anys però no va acabar pacíficament, ja que agents de la Guàrdia Urbana i dels Mossos van haver de fer ús de la violència per desallotjar els aficionats de la plaça i reduir grups que van mostrar comportaments incívics. La festa va acabar amb 21 detinguts i 74 ferits."

-Pq en esa misma final, hubo una casa de colonias en que lso monitores "catalibanes" prohibieron que los niños la vieran.
No ho sabia que quan els nens i nenes van de colònies hagin de veure partits de futbol, jo quan hi anava feia jocs de camp, tot hi així ho desconeixia, si ens passes la notícia...

-Pq hay independentistas que se dedican a quemar o burlarse de los simbolos españoles (bandera, retrato del rey, etc), y que conste que eso a mi me la trae floja, pero hay gente que le da su importancia.
A tot arreu hi ha brètols, i ambdós costats també, uns cremen símbols, d'altres increpen persones com ara a Blanquerna, cadascú amb el seu propi tarannà...

¿SIGO?
No cal, gràcies.

Ya me dirña usted como uno que se sienta español puede ejercerlo en una futura Catalunya Independent.
Amb total tranquil·litat, si una cosa hem demostrat es l'ambient pacific i la tolerància a la falta de respecte que ens heu mostrat dia rere dia, no se com no us cau la cara de vergonya veient com està el percal, jo en la vostra situació privilegiada durant mes de 300 anys, el mínim que faria es tancar la boca i preparar-vos pel vostre NO el #9N2014, nosaltres no defallirem ni un segon per un #SíSí aclaparador!

Salutacions "Anònim",

Salva
Portaveu de l'Associació DNI.cat
Sun Tzu
Anònim, 10/07/2014 a les 11:43
+25
-0
No esmenis el teu enemic quan s'equivoca.

Endavant, Joaquim Coll, la República de Catalunya et farà un monument el dia I+1.
A veure si actualitzeu els comentaris!
Anònim, 10/07/2014 a les 12:03
+20
-0
Ja va essent hora! Trigueu massa!
Castella contra Catalunya
MIK, 10/07/2014 a les 12:13
+23
-4


1/ El senyor Francesc Puigpelat és una persona intel·ligent.

2/ Massa persones intel·ligents confonen la bota malaia i la gota xinesa.

3/ Hispània ( i els seus derivats ) és un concepte geogràfic, com ho és, per exemple, Escandinàvia.

4/ Fa uns quants segles, la classe dirigent de la nació castellana va decidir que li convenia molt amagar el nom de la seva nació: Castella.

5/ “Espanya” és el pseudònim maligne que es va inventar la classe dirigent de Castella -- rapinyadora i genocida -- amb l’objectiu bàsic de dissimular els seus crims.

6/ Aquesta manipulació malintencionada, que encara perdura, ha aconseguit triomfar bastant; la majoria de les seves víctimes se l’han empassada i la van escampant amb fervor.

7/ Els castellans van intentar la mateixa maniobra arterosa amb el nom de la seva llengua, però el resultat no ha estat tan reeixit.

8/ La nació castellana ( = Castella = Països Castellans ) fa més de 300 anys que vol assimilar i destruir la nació catalana ( = Catalunya = Països Catalans ).

9/ Els catalans no som castellans.

10/ “Catalonia is not Castile".

Molt bon article, suposo que hi ha un petit error
Anònim, 10/07/2014 a les 12:27
+7
-0
Quan diu : "perquè tothom sap que rere la ratlla de la frontera amb França, per exemple, Manuel Valls no té cap problema per seguir sentint-se català i espanyol."

suposo que volia dir "entint-se català i francès."
Le respondo en castellano antiguo
Anònim, 10/07/2014 a les 16:29
+1
-36
Al sr. Coll se le entiende, pero ud. tiene "la picha hecha un lío".
Aquesta vegada d'acord d'inici a final
Tònim, 10/07/2014 a les 17:18
+9
-0
Molt bo l'article d'avui!
La independencia es imposible
Anònim, 10/07/2014 a les 18:26
+1
-34
sin la división de Cataluña.

Eso lo han de tener ustedes muy en cuenta.
Es veritat que...?
Anònim, 10/07/2014 a les 19:22
+13
-0
El Sr. Coll no és aquest que encarregaba misses de funeral
per Franco i José Antonio Primo de Rivera?
Algunes objeccions
srprim, 10/07/2014 a les 19:26
+3
-24
Segons vostè, l'estat (català o espanyol), no està lligat a una determinada idea d'identitat perquè segons vostè, "no es votaria sobre identitats. Es votaria, simplement, per a la constitució d’un nou estat". El nou estat català seria completament neutral en aquests termes. I per tant podriem dir que tampoc hi ha una idea concreta (o oficial) de la identitat col.lectiva. Per tant la idea de nació no es té en compte. En altres paraules: vostè sosté que la independencia de Catalunya no es basa en el fet de reconeixer que Catalunya sigui una nació.

Això planteja algunes preguntes:
1- En què es basa la intenció de convertir en estat Catalunya? Si no hi ha cap idea de nació, quina és la idea que el sustenta? Es una concepció purament arbitraria? En una nova contitució (només catalana)? On és aquesta nova constitució?
2- Com que no hi ha limits identitaris en aquesta idea de Catalunya i només compta el pur exercici de la voluntat, qualsevol persona o territori que expresés aquesta voluntat en podria formar part, oi? Què impedeix per exemple a l'Aragó d'adherirse a aquest nou estat si ells també votessin? Per extensió, què impediria a la resta dEspanya a incorporarse a aquest nou projecte d'Estat?
3- En aquest estat neutral en termes identitaris, qualsevol opció idiomàtica o cultural té les mateixes oportunitats que qualsevol altra. Hi ha una condició d'igualtat perfecte. Donat que els idiomes majoritaris a Catalunya son el català i el castellà, l'escola hauria de ser perfectament bilingue?
4- Descartada la identitat col.lectiva, en un hipotètic referèndum, tots aquells que votessin NO, no haurien d'estar obligats a formar part del nou estat (i tampoc se'ls podria expulsar per pura questió d'ordre democràtic). Si em digués que sí, que estan obligats a formar part del nou estat perquè formen part del poble de Catalunya, llavors estaria admeten que existeix una idea de poble, de identitat col.lectiva...

Però haviem quedat que no era un tema identitari, oi?
Em podria contestar a aquestes objeccions? Gràcies.

Tip y Coll
Anònim, 10/07/2014 a les 19:26
+30
-1
Ya dije que no entendía cómo el estado ponía tanto dinero para montar una plataforma antiANC y elegía a los hermanos tontos de Tip y Coll para dirigirla. Van de cagada en cagada y lo peor es que no se dan cuenta. Uno proponía hacer boicot a grífols (nada menos) y luego tenía que rectificar, el otro cada día dice una parida (como ya hacía antes) sobre el proceso soberanista. Y flaco favor le hace a esta táctica todo el eco de la caverna porque se crean un realidad fictícia que se autoalimenta. Son así no tienen remedio, prefieren vivir una imaginación que ver la realidad (lo del supuesto golpe que ha sido la aparición de la SCC para el proceso soberanista es tan ridículo que siento lástima por ellos).
FELICITATS al company SALVA
Anònim, 10/07/2014 a les 20:00
+21
-0
Això sí que és contestar-los i argumentar! Molt bé company! Això si que és un "zas en toda la boca" que deia ahir aquell unionista!
Moltes felicitats, Salva! I moltes gràcies pel teu escrit argumentat!
T'està bé espanyolet "respondón" sense arguments!
HA HA HA
Anònim, 10/07/2014 a les 20:53
+21
-0
De veritat diu:"la creació de Societat Civil Catalana ha estat un cop duríssim al procés sobiranista"?
Pobre home. Un cop duríssim? HA HA HA
Un tip de riure i encara gràcies.
Resposta al Sr. Prim
El cosí d'en Puigpelat, 11/07/2014 a les 18:02
+17
-0
Unes pinzellades a les preguntes que es fa:
1) La voluntat del poble (un grup de gent que així ho decideix) sustenta la idea de independència. La constitució és una eina merament formal (el Regne Unit, per exemple, no té constitució tot i que la Carta Magna que va atorgar un rei anglès es diu que n'és la primera -fals, per cert-). Quan un país s'independitza escriu uns principis fundacionals anomenats constitució que són la fe de baptisme per entrar en els organismes internacionals.
2)Vostè confon identitat amb sobirania. Les nacions no tenen identitat, només tenen identitat les persones, cadascú la seva. Les nacions tenen sobirania, no identitat. Pregunta que què impediria a l'Aragó o a la resta d'Espanya incorporar-se a una Catalunya independent. Els països, com les empreses es fusiones i s'escindeixen. Igual que les persones que es casen o es divorcien. Sense el consentiment dels catalans aquesta "unió" seria simplement un acte de violència, una violació, no la lliure voluntat.
3)Això de la neutralitat identitària no té sentit. Hi hauria sobirania catalana. Identitat cadascú té la seva. És l'estat sobirà qui decideix quina és la llengua oficial (o no: hi ha països que ni tan sol la defineixen en la seva constitució, com els Estats Units). En principi, cada país fa servir la seva llengua pròpia: la de Catalunya, el català; la de croàcia, el croat, etc. A més, a cap país del món els pares tenen dret a escollir la llengua d'ensenyament dels seus fills. Si així fos, al Raval de Barcelona ja estaríem obrint escoles en urdú, tagalo i amazig, com a mínim.
4) Sigui quin sigui el resultat del referèndum, vostè Sr. Prim, tindrà la mateixa identitat abans i després. Seria Catalunya la que tindria plena sobirania si guanyès el SI. La seva nacionalitat espanyola només li pot prendre l'estat espanyol, segons les lleis espanyoles, i si vostè renuncia a la nacionalitat catalana, com té l'espanyola ningú la hi podrà prendre (llegeixi's la declaració universal dels drets humans de l'ONU). Vostè no està obligat a tenir cap altra identitat que la seva pròpia com a èsser humà, i si se sent saharahui, portorriqueny o andorrà és una cosa seva personal. Qui tindrà la sobirania catalana és l'estat català, delimitat per un territori i unes lleis.
Resposta a el cosí d'en Puigpelat
srprim, 11/07/2014 a les 22:32
+0
-10
1. Segons aquest punt, és pura i únicament la voluntat dels individus la que configura el poble i de la que és producte el nou estat.
2. D'aquest punt se'n despren que la sobirania pertany a les persones que conformen la nació. Ara bé, això no crec que entri en contradicció amb que gent d'Aragó o França o les Illes puguin sumar-se a aquesta nació. Segons el punt 1, la única condició de ciutadania és la voluntat de formar-ne part. Però llavors en la última frase hi introdueix un matís: diu que és necessari "el consentiment dels catalans". Això no ho acabo d'entendre. Si només és necessaria la voluntat, és la voluntat la que confoma el grup de gent i no estableix diferències entre ells. Què hi pinta el consentiment dels catalans? L'existència d'un grup del qual és necessari el consentiment abans de poder exercir la voluntat, pressuposa una condició prèvia a l'exercici de la voluntat. Però llavors vostè estaria entrant en contradicció amb el punt 1 i part del punt 2.
3. Se sol considerar la llengua com un tret característic de la identitat de les persones. Si l'estat considera com a "pròpia" una determinada llengua, vol dir que hi ha una determinada identitat que l'estat considera com a pròpia. Això entraria també en contradicció amb els punts 1 i 2. En tot cas, i suposant que la llengua no fos un tema identitari, no entenc que el castellà no sigui considerada com a llengua pròpia, tenint en compte que la meitat dels catalans aproximadament la tenen com a llengua materna.
4. Obviament, després d'un referèndum o d'una votació, hom no canvia la identitat. Però si l'estat nou que es vol fer té una base identitària, llavors hi ha una identitat que és la oficialment promoguda. Segons vostè el nou estat català no té cap base identitària, però abans haurà de resoldre les contradiccions que li plantejo.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Francesc Puigpelat    
Francesc Puigpelat (Balaguer, 1959) és escriptor i periodista. Ha publicat una vintena de llibres, entre els que destaquen Els últims dies del general Prim (2014), El retorn de Macbeth (2013), Faust, el Terrorista (2010), Els Llops (premi Carlemany, 2005) i Apocalipsi blanc (premi Josep Pla 1999). Quant a literatura infantil i juvenil, és autor de Romeo i Julieta. Segona part (2014), El nen que va xatejar amb Jack Sparrow (2015) i coautor de la col·lecció Monday & May. Ha escrit anteriorment a El País, La Vanguardia, El Periódico i l'Avui, entre altres mitjans.
Oriol March
01/01/1970
La suspensió de la candidatura al TC i el dictamen del CGE contrari a la reforma per escollir-lo a distància suposen un revés a l'estratègia de Junts per Catalunya per triar el president a l'exili | Seguir endavant amb la confrontació, apostar pel pla D o anar a eleccions, els tres escenaris oberts en aquest context
01/01/1970
El ministeri públic eleva a definitiva la petició d'entre 12 anys i mig i 62 anys i mig de presó per als acusats
01/01/1970
L'organització independentista crida a formar governs republicans als ajuntaments disposats a resistir els embats de l'Estat
Terenci Moix, en una imatge d'arxiu | Cedida
01/01/1970
«No puc evitar pensar en ell, ni que sigui una fracció de segon, cada dia de Sant Jordi. Si ja per si sol és un dia bonic, aquest any he estat encara més content perquè he vist alguns dels seus llibres sobre les taules de les paradetes»
Rajoy i Cifuentes fa uns dies a Madrid, abans de l'acte de concessió del Cervantes. | Europa Press
01/01/1970
El vídeo del robatori acaba amb la presidenta madrilenya, que mantenia un pols amb el partit i la Moncloa
Manuel Valls, amb el líder de Cs, Albert Rivera i el president de Societat Civil Catalana, José Rosiñol | ACN
01/01/1970
L'aposta de Ciutadans per l'ex-primer ministre francès sacseja l'escenari a Barcelona a un any de les eleccions i obliga a moure fitxa | Colau prova de reil·lusionar després d'una legislatura plena d'entrebancs i l'independentisme torna a debatre la millor fórmula per presentar-se
Xavir Sardà, aquest dilluns a la tarda durant l'entrevista amb NacióDigital | Albert Alcaide
01/01/1970
El periodista afirma en una entrevista a Nació Digital: "No em mortifica la independència, sinó com ho aconsegueix" | "Som molts, tenim raó i el món ens la donarà... Aquesta tripleta ens ha fallat moltes vegades", adverteix
Gabriel Rufián, Jenn Díaz i Jordi Borràs signant llibres | E. Plantada
01/01/1970
Crònica d'una jornada que demostra la bona salut de Sant Jordi, un esclat de cultura i civisme que omple Catalunya de llibres i roses
Roses grogues i llaços grocs s'obren pas aquest Sant Jordi | Albert Alemany
01/01/1970
La jornada cultural està marcada per ser la primera des de la restauració de la democràcia sense Govern i amb la Generalitat intervinguda
Albert Alemany
01/01/1970
Les imatges de la diada del llibre i la rosa del fotoperiodista Albert Alemany
Joan-Lluís Lluís, Irene Solà, Màrius Serra i Llucia Ramis | Adrià Costa
01/01/1970
Joan-Lluís Lluís, Irene Solà, Màrius Serra i Llucia Ramis, quatre dels autors que presenten novetat i amb qui volem reivindicar l'esperit original de la festa de Sant Jordi | "Jo soc aquell que va matar Franco", "Els dics", "Les possessions" i "La novel·la de Sant Jordi" representen la diversitat d'estils, l'exigència i la qualitat d'una diada amb grans obres
Al Video Instan tenen un catàleg de més de 44.000 pel·lícules | Albert Alcaide
01/01/1970
L'emblemàtic Video Instan de Barcelona deixarà el carrer Enric Granados per evitar una pujada de l'arrendament d'un 266% | Inicia una campanya de micromecenatge per finançar el trasllat a un local del mateix Eixample i obrir-hi un cinema de petit format
Una persona preparant un cigarret de marihuana. | ND
01/01/1970
Els locals regulats de consum de marihuana i els grups polítics de l'Ajuntament de Barcelona alerten de "captadors" en zones turístiques que ofereixen droga, fins i tot, a menors d'edat | El 2017 es van tancar 41 locals sense llicència a la capital catalana