Que no s'aturin, si us plau

«De la mà de l'ANC i de la PAH, estem reaprenent la nostra condició de ciutadans que mai més no hem de permetre que el país es faci sense nosaltres»

| 08/11/2013 a les 00:02h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 08/11/2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Catalunya és avui la societat més mobilitzada i polititzada d'Europa. Compartim amb la resta d'europeus la conflictivitat social derivada de l'estafa econòmica, i al mateix temps estem ficats en un procés de ruptura nacional amb l'estat del que formem part. Crec honestament que la gran majoria de la gent que demanda canvis profunds entén bé que les lluites social i nacional que estan en marxa s'entrecreuen, es superposen i es retroalimenten, i que el balanç net és positiu per a les dues.

És obvi, però, que no tothom ho veu igual, i concretament hi ha dues actituds que considero especialment obtuses: la que, des de l'independentisme, considera les lluites socials com una distracció que ara no ens podem permetre perquè totes les energies han d'estar centrades en el procés d'independència; i la que, des del front social, considera que el procés nacional que està en marxa no és més que una cortina de fum per tapar la conflictivitat social amb el clàssic mètode d'embolicar-ho tot amb la bandera. Ho reconec: quan sento aquests arguments dels uns i dels altres em poso dels nervis.

Ho diré gràficament i utilitzant d'exemple les dues organitzacions més emblemàtiques de cada front. L'ANC i la PAH, que no tenen res a veure en la seva gènesi, en les seves motivacions, en el seu estil, en els seus objectius i en els seus mètodes, tenen una cosa molt més important en comú, i és que totes dues entitats ens han ensenyat que el poder és de la gent i ha de retornar a la gent. Quan la PAH ocupa el bloc de Salt i aconsegueix in extremis la sentència d'Estrasburg paralitzant el desnonament, ens està ensenyant que el poder és de la gent i que ja mai més s'ha de poder fer política sense la gent. I quan l'ANC aconsegueix que un milió i mig de persones es donin la mà del Pertús a Vinaròs, ens està enviant exactament el mateix missatge.

De la mà de l'ANC i de la PAH (i de tantes altres iniciatives, socials i nacionals), estem reaprenent la nostra condició de ciutadans que mai més no hem de permetre que el país es faci sense nosaltres.  No cal que la Forcadell i la Colau parlin, no cal que es coordinin, no cal que es facin fotos juntes ni tant sols que es caiguin bé: simplement fent el que fan s'ajuden l'una a l'altra i ens ajuden a tots. Que no s'aturin, si us plau.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

d'acord
., 08/11/2013 a les 00:15
+28
-1
Molt d'acord s'han acabat els "pactes del pollastre" entre politiquets i d'esquena a la societat. Els ciutadans volem dir-hi la nostra, i espero que tinguem el mecanismes necessaris per a fer-ho al nou Estat Catala.
Dos simptomes d'un problema. Independència primer.
LCD, 08/11/2013 a les 00:19
+12
-1
Estic d'acord en el fons, pel que fa a la lluita civil.
A nivell polític, primer la independència econòmica, política i legislativa, i després arreglar lo social.

Els polítics que tenim són MOLT mediocres.
La Forcadell i la Colau, són liders intel.ligents, honestes, i decides.

Sí a la societat civil que OBLIGA als polítics. Capitanejant.
Sí al trencament. Amb Keep Calm?. OK, però trencament 2014.
Dues cames.
Anònim, 08/11/2013 a les 10:08
+7
-0
La situació actual té dues cames indestriables. Totes dues afecten a Catalunya socialment. Convivim amb totes dues. Per tant no ens posem en contra de cap. Cuidem-nos de les dues cames de la nostra societat, no anem en contra de cap. Ajudem-les a sol.lucionar les seves xacres i arribarem a bon port. Lluitem contra l´enemic comú fent-nos costat. Hem d´arribar sencers a la independència real.
Per la nostra autèntica autoestima independència total !
Estertors d'un Gran Parc Temàtic Progre
Jordi M, 08/11/2013 a les 10:49
+5
-22
El sol qualificatiu de 'lluita social' ja retrata.
Si fem sempre les mateixes coses i de la mateixa manera, no ens ha d'estranyar que obtinguem sempre els mateixos (catastròfics) resultats
Jordi M, 08/11/2013 a les 11:37
+8
-20
Immersos com continuem estant en aquesta bombolla progre malgrat que el mapa polític hagi canviat relativament i ja veurem si perdurablement, es mantenen ben vives unes carraques que ja són les que van dur-nos a la catàstrofe els anys 30. Com llavors, hi ha qui prioritza la revolució socialista (avui rebatejada 'lluita social'), hi ha que diu que la revolució pot esperar perquè primer és garantir el marc polític i mira per on ja tenim amb la CUP i encontorns el cromo que ens faltava: també tenim els que defensen que les dues coses s'han d'anar fent a l'ensems. El problema, el problema que no se sap veure de tan immersos que continuem estant en aquesta bombolla progre -inflada, per cert, pel sistema, llegeixi's Espanya-, el problema, dic, és que fem opinable el que arreu acostuma a ser preceptiu (o sigui l'afirmació nacional), mentre que fem preceptiu el que, en democràcia, ha de ser per força opinable (o sigui la ideologia d'esquerres). I segons quines animalades, aquí vistes normals com per exemple el moviment okupa, ni opinables són enlloc llevat que vagis de freak. L'anomenat 'eix social' no és altra cosa que un eufemisme per referir-se a un conjunt d'apriorismes i hiperlegitimacions que ens han dut, tant o més que l'ofec premeditat de l'economia de la Generalitat per part d'Espanya -Trias Fargas ja dixit-, a l'actual atzucac econòmic i moral. Bé, i també la corrupció. La corrupció i el malgovern hi han ajudat (déu n'hi doret, el que van trobar-se Mas i Mas Colell després de set anys de manar els que titllaven la queixa de victimisme, la reclamació d'insolidaritat i Jordi Pujol de mal gestor).
El carro davant els bous
l'esidru, 08/11/2013 a les 13:38
+9
-18
Senyor Voltas, si però no. D'acord que els votants hem de tenir la clau de la política via control efectiu dels nostres representants, però no que el vostè anomena "front social" ?? tingui la mateixa importància que aconseguir la llibertat. Perquè no es confongui ni confongui, sense llibertat no hi ha res a fer. Li posaré un exemple: què és més important respirar o menjar ?, si no respires no dures ni deu minuts tot hi que has de menjar per estar viu. Salut.
Per una Catalunya lliure i normaleta
Jordi M, 08/11/2013 a les 14:34
+8
-20
Després ens estranyem si l'empresariat català -el que queda-, arrufa el nas davant la independència. No només tenen una por més que raonable al boicot de consum espanyol i a estar en el punt de mira permanent del sistema per comminar-los a fer bondat o per castigar-los potser amb una inspecció d'Hisenda si se'ls percep propers al sobiranisme. No, damunt han d'assistir a l'espectacle de veure'ns discutir entre si fem la revolució paral·lelament al procés sobiranista o bé si és millor deixar-la per quan siguem independents. Jo francament no sé què enteneu per democràcia. I és clar!, que l'enfrontament dreta-esquerra ara com ara és del tot sobrer i només afavoreix Espanya. Però el dia de demà hauríem de plantejar-lo en els termes que són normals en qualsevol democràcia. Una cosa més laxa. Un pèl accidentalista. No pas el centre de la vida (quin horror, això de ser la societat més polititzada d'Occident i damunt amb aquests nivells de parvulari!). La política haurà de ser una cosa molt més de formes i resultats, que d'apriorismes i hiperlegitimacions. Consens nacional. I consens ètic. Per aquest ordre.
QUI DIGUI AQUESTES MAMARRATXADES .. TANT SE LI'N DÓNA CATALUNYA ( Voltas, ni cas .. espanya n'és professional de l'emmerdissar ! ) !
Narcís, 08/11/2013 a les 14:51
+12
-20
L'única lluita social .. n'és la llibertat nacional ( sense més contemplacions!)!, ço és, una nació ( Catalunya) engabiada dins pantà i fins la cintura .. quin front pot fúmer? PD: ningú diu allò que esmenta l'autor .. només el munt de fatxets que ens envolten! Nota: si verament hi són les d'ordre social ( quina més transcendental que la independència i .. nostres lleis!) .. actuïn, cridin, facin-s'hi veure a la delegación i subdelegaciones de gobierno d'estat violador de nostre territori! Anotació al marge: no barregem .. no emboliquem més la troca .. ni tan sols xerrar d'ambdues coses alhora .. totes les energies vers sortir com llamps d'aquesta gàbia/ espanya!
Consens nacional i consens ètic
Jordi M, 08/11/2013 a les 15:53
+5
-8
No, Narcís, no. Lluites socials n'hi ha de diferents menes. La lluita contra la segregació racial, per exemple, és una lluita social. I la lluita en favor de la segregació racial, també. La defensa del dret a l'avortament és una lluita social. I la lluita antiavortista també és social. La meva lluita perquè el veí posi la música més baixa (o que almenys no siguin Las Grecas), no. Això no és una lluita social. Això és una lluita particular. Justa, justíssima, però particular. Lluites socials en són totes les que afecten la societat en general o sectorialment. I les lluites socials, com les reivindicacions i els compromisos, ens poden semblar bé, o no. No és obligatori estar-hi d'acord. Per més socials que siguin. Pot passar que l'objectiu no és compartit universalment. O que es discrepa en el mètode per assolir-lo. Dels consensos necessaris per organitzar civilitzadament aquestes diversitats de parers se'n diu democràcia. Que és una cosa estupenda. Tant de bo que aquí siguem capaços de muntar-ne una de presentable.
Una cosa sense l'altre no és possible
Manel Bargalló, 08/11/2013 a les 16:33
+9
-0
i quina cosa és la primera?
La independència. Sense ella, no tenim ni recursos ni la potestat per fer res per canviar les coses que no funcionen en el tema social.
Dit això, està clar que si ara el independentisme té més suport és gràcies a que els que treballen per millorar el tema social, han vist que sense la independència poca cosa poden fer i que amb la independència hi ha més possibilitats de poder fer millor les coses.
Ara bé, també cal tenir present que la independència per si, no garanteix que es faci millor del que ara hi ha, però si que es clar que sense ella continuarem pitjor en pitjor
la política
@pepjd, 08/11/2013 a les 17:04
+3
-6
Estic en desacord. Les dues organitzacions sorgeixen de forma reactiva l' un, la PAH al abús emparat en la llei. per tal de donar una protecció social enfront d'aquest abùs i l' ANC per acumulació de processos humiliants per Catalunya i els catalans infringits per l' Estat espanyol.

D' acord que el poble ha près conciència de la seva força per canviar coses, però aquest canvis han de venir de la seva participació política, a través de la política.

D'acord en que la societat no es pot desvincular de la política ni de l'economia ni de cap altra fet que afecti a la seva societat, que per tant hem de ser protagonistes del devenir col·lectiu, però per el canal de la política.

Es responsabilitat d' un poble dotar-se de les lleis que facilitin i potenciïn la seva participació en la via política.

Crec en el ciutadà militant i gelós de la millora progressiva de la seva societat
Independència, si ... i progrés social també.
Anònim, 08/11/2013 a les 18:17
+31
-2
Sembla que hi ha gent que no suporta l'èxit de les organitzacions socials, com les dues que tan encertadament glossa l'autor, als plantejaments socials del qual m'afegeixo de bon grat.
Tanmateix, és evident que han fet més pel país aquestes dues associacions en dos anys que els polítics encarcarats i corruptes que ens han dominat en el decurs dels darrers trenta anys i escaig.
Ànims, doncs, als responsables de l'ANC i de la PAH!
Sense la vostra empenta, encara estaríem jugant a les polítiques espanyolistes de la puta i la Ramoneta.
Tranquil·la, Espanya, tu tranquil·la, que això ja ens ho esguerrarem nosaltres solets!
Jordi M, 08/11/2013 a les 18:57
+6
-13
Ara imagina't que hi hagués el debat de si s'han de suprimir ara els funcionaris -la major part dels funcionaris--, o bé si s'ha d'esperar a fer-ho quan siguem independents. Ara imagina't que s'instal·lés aquest debat i després algú s'estranyés que els actuals funcionaris fossin reticents a la independència. Doncs més o menys del mateix calibre és la ximpleria de discutir si hem d'acabar amb el capitalisme ara o si hem d'esperar a tenir estat propi. No. Rectifico. Això últim, això que estem fent, això és molt més poca-solta encara.
Sense la puta i la Ramoneta hauria guanyat el PSC
Jordi M, 08/11/2013 a les 20:03
+3
-0
Jordi Pujol va fer molt bé, ateses totes les circumstàncies, de jugar a la puta i la Ramoneta. L'enemic, llegeixi's Espanya que a efectes pràctics aquí era com dir PSC, l'enemic sempre va buscar que Jordi Pujol deixés de jugar a la puta i la Ramoneta, perquè hauria estat la manera de desactivar-lo. La manera de derrotar-lo. Afortunadament, Jordi Pujol mai no va picar l'ham. Va fer el millor. Amagar l'ou. Lluitar per una cosa però sense dir-ho obertament. I una cosa tan sensata però que té menys mèrit perquè aquesta la fa absolutament tothom: modular el discurs en funció del receptor. Chapeau, President!
ESPANYA NO ENS HI MEREIX NI .. VOLEN MERÈIXER.NOS !
Narcís, 08/11/2013 a les 20:42
+2
-1
Jordi M: ras i curt: deixant de banda que ja hi tenim partits ( mateixos ERC i CiU ) per a ser votats d'acord amb pensament quin fos .. no n'oblidi ningú que som sota jou d'altri entrat a mata-degolla o espanya! PD: per tant, quina potestat hi tenim pel que fa a llei d'ordre social .. si ens mana país estranger amb sos corresponents partits? Nota: ara toca el que toca, car la resta seria buscà'ns-hi les pessigolles .. luxe que no podem permetre'ns! Anotació al marge: a mi no m'embolicaran pas ni el poli bo ni l'ídem dolent o PPSOE .. són nostres botxins!
Estertors d'un Gran Parc Temàtic Progre
Jordi M, 08/11/2013 a les 20:51
+3
-9
Un post anterior proclama que independència sí, però progrés social, també. Homesclar! El que passa és que això del progrés social, és a dir, això de decidir quines polítiques aplicar per tal d'aconseguir-lo, ja serà el que votarem cada vegada que hi hagi eleccions. Perquè el progrés social el vol tothom, sabeu? Però resulta que existeixen diverses maneres d'entendre'l i ja no diguem, d'aconseguir-lo. Ah, i per enèsima vegada, identificar 'progrés social' amb una fórmula concreta -que sempre acaba sent la fórmula socialista-, té molt poc de demòcrata però és una de tantes anomalies que normalitzarem quan, amb la independència, es trenqui aquesta bombolla progre dins la que Espanya ens ha volgut i tingut distrets des de la Transició ençà perquè, ara com sempre, es prefereix 'roja que rota'.
Exili
Anònim, 08/11/2013 a les 21:48
+6
-1
Comença a fer-me fàstic la clase política que tenim que segons s'acostuma a dir es la que cada poble es mereix.
Deprés d'acudir a totes les manifestacions desde la transició per motius diversos, per avançar socialment, ara
de sobte veig que tot a estat per res. L'ansiada independencia será com en la guerra civil la derrota
buscada i merescuda per culpa dels partits de merda.
Lamento aquesta última expresió pero tot i així es la mes suau que he trobat.
Tinc una edat i una vida que impedeix començà de nou,del
contrari buscaría un autoexili per perdre de vista aquet
maleit país nostre, incapaç de lliberarse per motius sempre
lamentables pero ara tan sols per culpa dels nostres representants.
la constitucio
alvar, 08/11/2013 a les 23:02
+2
-0
Es per aixo que les entitats com l'ANC la PAH o OMNIUM CULTURAL i moltes altres tenen de participar i de manera molt significadora i impulsadora a la redaccio de la futura constitucio de l' estat Catala per que la gen continue sen particip de la vida social i politica d'el pais. No es pot deixar tot entre les mans de profesionals de la politica,que tambe sont necesaris,pero, lo poble a de fer veure que es ell que mana. I es la millor manera de acabar amb aquesta gangrena que es diu corrupcio.
Impressions
Jordi M, 09/11/2013 a les 12:15
+1
-0
Narcís, amb tu em passa com amb el darrer Coltrane: intueixo que m'agrada el que em sembla entendre tot i que costa bastant.
La diferència
Anònim, 09/11/2013 a les 16:30
+0
-4
Mira el dia que vegi algú de l'ANC anant a aturar un desnonament o ocupant un banc em faràs empassar alguna cosa. De mentres seguiré veient la majoria dels meus amics i amigues,simpatitzants o militants de l'ANC, com a persones sense massa sensibitat social a les quals el procés sobiranista els va la mar de bé per omplir la seva casella de "estic canviant les coses", i us sóc ben sincer la seva voluntat de canvi social(i de percepció de les desigualtats) és nul·la.
N'hi ha més fora que dins
Jordi M, 09/11/2013 a les 18:11
+2
-0
Això és el que voldria Espanya, això. Que l'ANC fes una animalada com les que suggereixes. Això és el que voldria Espanya. Que el procés català donés al món i sectors claus de la pròpia Catalunya aquesta imatge que suggereixes. La diferència és que Espanya no ho vol per estupidesa. En el seu cas és per intel·ligència.
SOM I SEREM! TORNAREM A SER RICS I PLENS! FORA, FORA, FORA, HIENES, VOLTORS, CORBS .. ESPANYA !
Narcís, 09/11/2013 a les 21:24
+1
-0
jordi M: em passa el mateix, crec entendre't, i n'estic d'acord! PD: l'organització social ja la votarà el poble català sent .. lliure! Nota: amb el pirateig/ espoli, amb l'anorreament de nostra cultura i lleis del tot ' camises de força ', tot plegat, espanya .. com fer-hi res de res! Anotació al marge: llibertat de nostre poble .. llibertat de nostre territori .. llibertat per poder ser catalans/ poder viure i ser-hi al món ( els ' maquillats - camuflats ' de nom geogràfic peninsular o espanya s'intoxiqui amb son propi verí!)! Salud!
Jordi M
Anònim, 10/11/2013 a les 00:37
+0
-0
Sento ser una mica groller però les teves expossicions,tot i que poden tenir alguns encerts,semblen autèntiques palles mentals.No és pas temps de fer retòriques ni especulacions de la pseudoment en temps de lluita activa per la consecució d'un canvi més just per a tots.El país necessita llibertat i poder treballar per a la seva gent,el que repercutirà en la resta d'Europa i del món.Les pors i les fantasmades mentals no solucionen mai rés.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Eduard Voltas
Sóc de Barcelona (1970). Periodista i editor. Actualment professor de periodisme a Blanquerna (URL) i editor de Time Out Barcelona. Tuitejo compulsivament des de @eduardvoltas però no em busqueu a Facebook perquè no m'hi trobareu.
Turull, Junqueras i Puigdemont, l'endemà de l'1-O | Martí Albesa
01/01/1970
La proposta de nou punts programàtics compartits deixa de nou en suspens el desplegament de la República però manté aquest horitzó | Les dues candidatures pretenen centrar-se en el procés constituent per ampliar les adhesions socials a la independència i en sumar suports internacionals per forçar l'Estat a negociar
El promotor musical Gay Mercader | Gay Mercader
Toni Vall
01/01/1970
«Visca el paper publicitari i el disseny gràfic, i que morin les superfícies netes i aquelles que només anuncien les porqueries de Zara»
Jordi Cruz, posant-se la jaqueta que l'acredita com un cuiner de tres estrelles Michelin | ACN
Sergi Ambudio
01/01/1970
Els restaurants barcelonins Dos Cielos i Disfrutar obtenen el segon estel mentre que el Caelis, el Castell Peralada i Enigma entren per primera vegada a la prestigiosa llista
L'ICAB ha acollit avui un acte per la llibertat dels presos polítics. | @omnium
Pep Martí
01/01/1970
Òmnium i l'ANC omplen el Col·legi d'Advocats al crit de «llibertat presos polítics!»
Deixem rastre a totes les xarxes socials | Adrià Costa
Josep Lluís Micó
01/01/1970
«Umberto Eco va avisar de la invasió dels imbècils que es pensen que tenen el dret a opinar del que sigui sense mesura. Doncs bé, ja els tenim aquí»
La comissaria de la policia espanyola de la Línea | Google Maps/NacióDigital
Isaac Meler | 20 comentaris
01/01/1970
Un jove de Sabadell assegura que un agent de la Policia Nacional li va fer preguntes sobre la seva ideologia i li va impedir denunciar un robatori amb arma de foc
Agustí Alcoberro, Gemma Recoder i Linus Puchal, en la presentació del concert del 2 de desembre | ACN
Roger Tugas | 5 comentaris
01/01/1970
Els grups tocaran gratuïtament i els recursos nodriran la caixa de resistència, que ja ha pagat 3,05 milions en multes i fiances i encara té 1,5 milions més | Entre els músics del recital del 2 de desembre hi ha Gerard Quintana, Pemi Fortuny, Lluís Gavaldà, Els Catarres, Joan Rovira, Oques Grasses, La Sra Tomasa, Doctor Prats, Itaca Band, Judit Neddermann o Els Amics de les Arts